Biyotop Akvaryumları Bölüm 3: Güneydoğu Asya Biyotop Akvaryumları

Akvaryumlarda beslediğimiz bir çok canlının doğal evi olan Güneydoğu Asya, çok sayıda geniş nehre ev sahipliği yapan yağmur ormanlarıyla çevrilidir. Zengin bitki ve balık çeşitliliğine sahip bu bölge akvaryum hobisi için son derece önemlidir. Güneydoğu Asya biyotop akvaryumları genellikle bu geniş nehirlere dökülen küçük sucul alanları taklit eder. Sumatra, Borneo ve Java adaları da bu bölgeye dahildir. Bucephalandra türleri Asya’nın en büyük-Dünya’nın 3.en büyük- adası olan Borneo’da sıkça bulunmaktadır. Güneydoğu Asya biyotop akvaryumları, genellikle bu nehirler ve bunlara dökülen küçük çayları, yağmur ormanlarının derininden köken alıp yer yer göletleşen blackwater karakterindeki humik asitten zengin kahverengi suları veya nehirlerin okyanuslara döküldüğü mangrovlardan zengin acı su yataklarını taklit eder.

Bu bölgeleri birer birer inceleyelim.

1.Güneydoğu Asya Akarsuları:

pH 6.0-6.5, 2-8 dH, 26-29°C

Yoğun bir bitki popülasyonu ve düşük akıntı hızı bulunan bu suların doğal yatağında ve kayalarında görülen koyu kırmızı renk tonları demirden zengin su kimyasının en temel göstergesidir. Genel olarak çürüyen bitkilerin katkısıyla düşük pH ve sertlikte bir su kimyası mevcuttur. Kullanılan taban malzemeleri zengin demir içeriğinden gelen koyu kırmızı tonları dışa vuran doğal ortamdaki zemine uygun olmalıdır. Kırmızı laterit kullanılabilir. Seachem Fluorite de iyi bir seçenektir. Bu malzemelerin üzeri ince kırmızı kum veya benzer kum karışımlarıyla kapatılabilir. Bu tip bir taban sağlıklı bitki gelişimi için de oldukça elverişlidir. Bazı bölgelerde düşük bir tuzluluk söz konusu olabilir. Siz de akvaryumunuza bitkilere zarar vermeyecek kadar az bir miktarda tuz eklemekte serbestsiniz. Derinlik çok değişken bir unsurdur ve belirleyiciliği yoktur. Bu nedenle akvaryumunuzu herhangi bir yükseklikte seçebilirsiniz. Genişlik daha fazla önem taşımaktadır. 100 litreden küçük akvaryumlar bu biyotoplar için tavsiye edilmez.  Aydınlatmada bitki gelişimini sağlayacak yoğunluğun elde edilmesi önemlidir ancak doğal olana aykırı şekilde çok güçlü ışıklar kullanılmamalıdır.

Güneydoğu Asya Nehir Balıkları: Bu bölge labirentliler, barblar ve sazansıgiller açısından oldukça zengindir.

Betalar (Betta splendens, Betta pugnax, Betta pi), Kiraz barb (Puntius titteya), Tetrazon (Puntius tetrazona ya da Barbus tetrazona), Pentazon (Puntius pentazona), Zebra danio (Danio rerio), Dev danio (Danio malabaricus), Köpekbalığı (Balantiocheilus melanopterus), Kırmızı yüzgeçli köpekbalığı (Epalzeorhynchos frenatum), Uçan tilki (Epalzeorhynchos kalopterus), SAE /­ Siyam alg yiyen balığı (Crossocheilus siamensis), Kırmızı gökkuşağı balığı (Glossolepis incisus), Rasbora (Trigonostigma heteromorpha), Noktalı cüce rasbora (Boraras maculatus), Makrakanta (Chromobotia macracanthus), Kuhli (Pangio kuhlii), Panchax killifish (Aplocheilus panchax panchax), Altın arowana (Scleropages formosus), Cüce balon balığı (Carinotetraodon travancoricus)

Güneydoğu Asya Nehir Bitkileri: Akvaryumlarda da sıkça kullanılan çok zengin bitki çeşitliliğine sahiptir ve bu doğrultuda çok farklı biyotop akvaryumları kurulabilir. Özellikle Cryptocoryne türlerinin yaşayabileceği sorunlar sebebiyle tercihen yeni kurulan akvaryumlara hemen eklenmemesi, 2-3 ay kadar su şartlarının olgunlaşması beklenmelidir. Aksi takdirde yaprakların çok hızlı bir şekilde eridiği görülebilir. Güneydoğu Asya biyotop akvaryumlarında bazı bambu türleri de bakılabilir. Suyun derin olmadığı kısımlardan başlayıp suyun üzerinde dizilmiş bambular oldukça etkileyici bir görüntü sağlayabilir. Bazı bitki türleri;

Cryptocoryne wendtii ”brown”
Cryptocoryne wendtii ”green”
Cryptocoryne wendtii ‘Mi Oya’
Cryptocoryne parva
Cryptocoryne beckettii
Cryptocoryne albida
Cryptocoryne undulata
Cryptocoryne willisii
Cryptocoryne crispatula var. balansae
Limnophila aquatica
Limnophila sessiliflora
Limnophila aromatica
Microsorum pteropus (Java Fern)
Microsorum pteropus ”Narrow”
Microsorum pteropus ‘Windelov’
Vesicularia dubyana
Hygrophila corymbosa  (Limon, tütün)
Hygrophila difformis  (Çınar)
Hygrophila polysperma (Zeytin)
Hygrophila rosanervis
Pogostemon helferi
Pogostemon stellata
Rotala wallichii
Rotala macrandra
Rotala rotundifolia
Rotala sp. ”Green”
Crinum thaianum
Cyperus helferi
Aponogeton crispus
Blyxa japonica
Cardamine lyrata
Cladophora aegagropila
Hydrocotyle sibthorpioides

Asya biyotoplarına uygun bazı kozmopolit bitkiler:

Vallisneria americana
Vallisneria nana
Vallisneria spiralis
Riccia Fluitans
Ceratophyllum demersum (Foxtail, Tilki kuyruğu)
Egeria densa (Elodea)
Eleocharis ”parvula”
Eleocharis acicularis

2-Güneydoğu Asya Blackwater Suları: 

Kamboçya Biyotop Akvaryumu

pH 5.5-6.5, 0-4 dH, 27-30°C

Yağmur ormanlarının derinliklerinden köken alan derelerin oluşturduğu akarsu sistemleri humik asitten zengin, koyu renkli, asidik ve oldukça yumuşak sulardır. Birçok balık ve bitki türüne ev sahipliği yaparlar. Bu tarz biyotop akvaryumlarının tabanın çok ince kum ve killi karışımlar kullanılabilir. Ağaç kökleri ve kütüklerle saklanma alanları oluşturulmalıdır. Su şartlarını taklit etmede de saldıkları maddeler faydalı olacaktır. Filtrasyonda torf (super peat) kullanılmalıdır. Aydınlatmanın orta seviyelerde olması yeterlidir. Su akıntısı düşük olmalıdır.

Güneydoğu Asya Blackwater balıkları: Gurami türleri bu biyotop akvaryumları için en ideal türler arasındadır.

Cüce gurami (Colisa lalia), İnci gurami (Trichogaster leerii), Bal gurami (Colisa chuna), Çikolata gurami (Sphaerichthys osphromenoides), Üç benekli gurami (Trichogaster trichopterus), Dev gurami (Osphronemus goramy / laticlavius), Altın gurami (Trichogaster trichopterus), Ayışığı gurami (Trichogaster microlepis), Öpüşen gurami (Helostoma temminkii/temminckii), Rasbora (Trigonostigma heteromorpha), Noktalı cüce rasbora (Boraras maculatus), Uçan tilki (Epalzeorhynchos kalopterus)

Güneydoğu Asya Blackwater sucul bitkileri:

Eleocharis ‘parvula’
Eleocharis acicularis
Bazı Nymphaea(Nilüfer) türleri
Cryptocoryne affinis
Cryptocoryne ciliata
Cryptocoryne wendtii ‘brown’
Cryptocoryne wendtii ‘green’
Cryptocoryne parva
Cryptocoryne beckettii
Cryptocoryne undulata
Cryptocoryne willisii
Limnocharis sp.
Vesicularia dubyana

3-Güneydoğu Asya Mangrov haliçleri:

Langkawi Adası/ Malezya

pH 7.2-8.0, 10-20 dH, 24-28 °C, 1.006-1.015 tuzluluk

Nehirlerin okyanuslara açıldığı bölgelerde bulunan bu bölgeler su akıntısındaki türbülanslara bağlı olarak bir miktar tuzludurlar ve acı su olarak tarif edilebilir. Geniş akarsu deltaları, haliçler ya da çamurlu kıyıları olan bu yerlerde her bitki yaşayamazsa da özellikle Mangroveların bu koşullarda sıkça bulunduğu gözlenir. Mangrovlar bu tuzlu sahalarda oksijenin çok az bulunduğu derinlerdeki balçığa kök salabilmektedir. Birçok amfibi canlı da düşmanlarından saklanarak buralarda hayatını sürdürür. Mercan kumu bu biyotop akvaryumları için uygun bir tabandır. Uzun dallara sahip Mangrov kökleri ve dalları dekorasyon için vazgeçilmezdir. Acı su balıkları oldukça iştahlıdır ve suyu bir hayli kirletebilir. Bu nedenle iyi bir havalandırılma sağlanması önerilir.

Güneydoğu Asya Acısu balıkları:

Atlantik Çamur Zıpzıpı (Periophthalmus barbarus), Arı Gobi (Brachygobius sp), Gobioides broussonnetii, Tetraodon biocellatus, Zebra danio (Danio rerio), Dev danio (Danio malabaricus), Rasbora (Trigonostigma heteromorpha), Çizgili okçu balığı (Toxotes jaculatrix), Büyük pullu okçu balığı (Toxotes chatareus), Mono (Monodactylus argenteus), Çizgili Mono (Psettus sebae), Endonezya Kaplan Balığı (Datnioides microlepis)

Güneydoğu Asya Acısu bitkileri: Sucul bitkiler açısından diğer bölgeler kadar yoğun değildir.

Microsorum pteropus (Java Fern)
Hygrophila polysperma (Zeytin)
Cryptocoryne wendtii ‘brown’
Cryptocoryne wendtii ‘green’
Nuphar Japonicum
Cryptocoryne nevillii
Pistia stratiotes (Su marulu)

Birkan TATAR

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share