Karbondioksit (CO2) Hakkında Sıkça Sorulanlar

karbondioksit akvaryum

Bitkili akvaryum için kolları yeni sıvamış bir çok akvaristin CO2 hakkında kafasıan takılan sorular oluyor genelde. Bu nedenle aklıma geldiğince akvaryum için CO2 kullanımı konusunda kafalara takılanları açıklamak istedim.

Neden CO2 sistemi kuruyoruz ?

Bitkiler yaşamlarını idame ettirebilmek için CO2, Su, ışık ve gübrelerin içerdiği besinlere ihtiyaç duyarlar. Balıkların ürettiği CO2 eğer çok çok az bitkiniz yoksa genel oalrak oldukça yetersiz kalır. Bu nedenle CO2 sistemleri kullanıyoruz, bol ve sağlıklı bitkili bir akvaryuma sahip olabilmek için.

.

Akvaryumuma nasıl CO2 sağlayabilirim ?

Yaygın olan üç yol var; ilki ve en yaygını mayalı karbondioksit sistemi kurmak, bazı markaların karbondioksit tabletlerini çeşitli aparatlarla birlikte kullanmak ve tüplü sistemler kullanmak. Başka yollarda var elbette ama en ulaşılabilir yöntemler bunlar. İlk ikisi daha küçük kapasiteli tanklar için, tüplü sistemlerse daha profesyonel ve stabil, daha büyük, yoğun bitkili ve hassas akvaryumlar için. Mayalı sistem çoğu zaman yeterli olmakta. Yapılışını Kendin Yap bölümümüzde bulabilirsiniz.

.

Balıklarım CO2 yüzünden ölebilir mi?

Başta karbondioksit artınca oksijen azalıyormuş gibi bir kanıya kapılınabiliyor ama bu yanlış. İki gazın çözünürlüğü birbirinden bağımsız. CO2 ancak aşırı düzeye gelip ani pH değişimleri yaşatırsa balıklarınız için öldürücü olabilir. Yine de geceleri CO2 vermemek çok daha sağlıklı. Ancak bu mayalı sistemlerde ne yazık ki imkansız.

.

Akvaryumumun CO2 düzeyini nasıl anlayabilirim?

Akvaryumunuza düzenli CO2 verip bunu uygun bir reaktörle çözüyorsanız genelde düşük CO2 düzeyiyle karşılaşmazsınız. CO2 düzeyini pH ve KH testleri aracılığıyla veya daha pratik olarak piyasada satılan CO2 test kitleriyle ölçebilirsiniz.

.

Reaktör ya da difüzör nedir ?

CO2 gazını akvaryuma direk verdiğinizde baloncuklar akvaryum yüzeyine çıkarak saliseler içinde havaya karışır. Gazı suda çözebilmek için yüzey alanının genişlemesini ve suda daha uzun süre bulunmasını, mümkünse basınca maruz kalmasını sağlamalısınız. Bunu da reaktörlerle sağlarız. Forumda ve Kendin Yap bölümünde daha fazla bilgi bulmak mümkün. Reaktör kullanmak yerine iç filtrenizin hava emiş borusu yerine gaz çıkışını bağlamak da çoğu akvaryum için yeterli bir çözüm olabilmektedir.

Birkan Tatar

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

28 Cevaplar

  1. fantastik3 dedi ki:

    Benim bazı sorularım olacak,
    1-Hi-tech denilen yüksek destekli, 1W/lt aydınlatma yapılan, düzenli gübrelemenin eksik olmadığı bir akvaryumda karbondioksit seviyesi ne kadar olmalıdır?
    2-CO2 veriliş zamanı ile ışıkların yanma zamanı, ve CO2 kesilmesi ile ışıkların sönmesi arasında nasıl bir ilişki olabilir?
    3-Tanktaki CO2 düzeyinin alg gelişimiyle ilişkisi nasıldır?

    Saygılarımla…

    • admin dedi ki:

      1-High tech akvaryumda mutlaka bir sürekli CO2 test kiti kullanılır sanırım, pahalı birşey de sayılmaz zaten. Bu testler CO2 az yeterli çok şeklinde sizi bilgilendiriyor. Rakamsal veriler pek kullanılmıyor tabii ki pH ve Kh seviyelerinize göre ölçümler yapıyorsanız belli parametreler var. Forumda bir yerelrde mevcut
      2-Işıkları yakarken takviyeyi başlatıp, södürürken durdurmak genelde uygulanan bir yöntem.
      3-Bu doğrudan suyunuzdaki diğer değerlerle de alakalı, herhangi birşeyde dengesizlik varsa alg oluşacaktır. Herşey birbiriyle uyumluysa alg oluşmayacaktır diyebiliriz.

  2. Poyraz dedi ki:

    Merhabalar akvaryum hobisi beni de sarmış durumda . .
    Benim bir kaç sorum olacaktı . .
    2 gün evvel aldığım sarı prenseslerden 2 si öldü . .
    Hala sebebini bir türlü kavrayabilmiş değilim . .
    Oda sıcaklıkları olsun, yem ve beslenme durumları olsun,ışık ortamları olsun,suyun temizliği olsun hepsine özen gösterdim . .
    Lakin balıkların ölümüne anlam veremedim . .
    Akvaryumda sadece sarı prenses besliyordum . .
    Acaba ölümlerinin sebebi akvaryum içerisinde bitki beslemem olabilir mi ?
    Ya da karbon dioksit düzeneği kurmamamdan dolayı mı ölmüş olmalılar ?
    Elimde 3 sarı prensesim kaldı, onlarında heba olmasını istemiyorum . .
    Bu konuda ne yapmalıyım ?

    • admin dedi ki:

      Bitki beslemeniz veya karbondioksit kullanmamanız balıkları öldürecek sebepler arasında değil. Akvaryumda balıklarınızın ölümüne sebep olabiblecek bir sürü durum sayabiliriz. Örneğin akvaryum yeni kurulmuştur, biyolojik denge ve balıklar için gereken uygun ortam sağlanmamıştır. Balıklarınız düşük kalitede ise bu da ortam değişimlerinde ölmelerine sebebiyet vermiş olabilir.

  3. Poyraz dedi ki:

    Akvaryumun yeni kurulması balıkların ölümüne sebebiyet verebilir mi ?
    Ayrıca balıklar sarı prensesti . . Kalite derken neyi kasdettiniz acaba ?

  4. eren dedi ki:

    Kafa motorlarının hava emme haznelerine karbondioksit sisteminden gelen boruyu bağlayarak co2 sistemini kullanıyorum.Bunun bir faydası olurmu acaba?

  5. fatih dedi ki:

    Merhaba,
    80*45*80h öçülerinde akvaryumum var,Yükseklik çok olduğu için sorun oluyor.Üzerinde 2 tane 18 lik florosan vardı.Ben ilave 2 tane 100W tasarruflu ampul taktım, bitkiler için yeterli mi? Tasarruflu ampullerin faydası var mı?

    • admin dedi ki:

      100w dediğiniz ampuller muhtemelen 20w. Kutuda yazan 100w mevzusu normal ampullerle karşılaştırma yapmak için konmuş palavra bir değer. 80cm çok yüksek bir yükseklik MH lambalar dışında hele normal floresanlar ve tasarruf ampulleriyle adamakıllı bir bitki akvaryumu kurmak çok çok zor.

  6. mehmet dedi ki:

    Merhaba,

    Seramik Difizör ile üstten basmalı co2 tüp satın aldım.
    akvaryumumda şu an çok yeterli olmamakla birlikte bitki mevcut.
    gün geçtikçe bitki ekleyeceğim; ancak şu difizör ile basmalı co2 tüpü
    nasıl kullanmalıyım? bir kere sıktım, poff diye hortumdan geri attı gazı?
    bu normal mi acaba? her sabah ışıkları yakar yakmaz bir kez sıkmalı mı sizce?

  7. tugay dedi ki:

    merhaba
    bende bitki akvaryumu kurmayı düşünüyoru. bunun için araştırmalar yapıyorum. ben kumun altına ikitane led koymak istiyorum bitkiler için ışığın önemli olduğunu farkettim. Kapağın altınada florasan koymak gerekirmi yoksa ledler idare edermi
    Teşekkürler şimdidem

    • admin dedi ki:

      Işık doğadaki gibi yukarıdan gelmelidir o yüzden su içi aydınlatma sistemlerini pek önermiyoruz. Akvaryumunuzun hacmine göre uygun sayıda ve boyutta uygun floresanlardan kullanmanızı öneririm.

  8. A.hançerli dedi ki:

    MERHABA; BEN 5 YILDIR akvaryum işi ile ugraşıyorum biyotop akvaryumu ile ama bitkili akvaryum kurmak istiyorum ve bitkilere neyin ne zaman verilecegini bilmiyorum hatta küçük bir bitkili akvaryum kurdum 4 ay kadar baktım ama bitkiler sonunda öldü ben nerde ne yannış yaptım bilmiyorum fakat ögrenmek istedigim konu ilk başlarda ne yapacam ve sonrasında nasıl bir yol cizecem hangi malzemelere ihtiyacım oldugunu bana söylerseniz sevinirim

  9. A.hançerli dedi ki:

    birde bitkli bir akvaryumda hava motorunun görevi nedir ne zaman ve kaç saat çalıştırılmasını önerirsiniz ben akvaryumcuya gidiyorum ilk dikkat ettigim olay hava motorunun sürekli açık olması içinde balık da yok sadece bitkiler var ama ögrenmek istedigim bu işin püf noktası nedir en çok neye dikkat etmeliyiz …

    • admin dedi ki:

      Hava motoru su yüzeyini dalgalandırarak suda oksijen çözülmesini sağlar. Özellikle balık hacmi fazla tanklarda önemli bir görev üstlenmiş olur. Akvaryumcular gerek bu sebepten gerekse dekoratif sebepten hava motorlarına sık rağbet ederler. Hava motoru akvaryumdaki oksijen yoğunluğunu artırırken, ne yazık ki sudan kolay uçan bir gaz olduğu için karbondioksit yoğunluğunu düşürür. Bu nedenle bitki akvaryumları için genellikle tercih edilmez. Balık yükünüz azsa kullanmamanız daha iyi olur. Balık yükünüz fazlaysa da bitkilerin fotosontez yapmadığı, ışıkları kapattığınız gece saatlerinde açmanızı öneririz.

  10. hançerli dedi ki:

    benim sorum bu mayalı sistemi kurdugum zaman sürekli çalışak burasını anladım ama hava motorunu nasıl kullanmak lazım yani suya co2 verirken hava motorunun da açık olmasımı lazım
    ,

    • admin dedi ki:

      Hava motoruyla veremezsiniz ancak iç filtreyle verebilirsiniz. Suyun dışından hava çeken bir hortum çıkar filtreden, bunu maya şişesine bağlamalısınız. Çözünme için açık olması gerekir.

  11. serhat dedi ki:

    merhabalar benimde bir kaç sorum olucak cvplarsanız çok memnun olurum.
    malawi türünden bitki akvaryumuna dönüyorum
    akvaryum ölçülerim 120x50x60
    yüksekliği 60 olan bu tankta tasarruflu ampüllerden 10 tane kullansam yeterli olurmu ?
    6 litrelik çelik çekme co2 sistemi aldım bunu kurucam akvaryumum kapalı kapak sistemi kapakla akvaryum arasında biriken gaz aydınlatma sistemindeki bir kıvılcımda herhangibir risk oluştururmu?
    bol bitkili bir tankta ph nasıl olmalıdır?
    şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim….saygılarımla

    • admin dedi ki:

      Besleyeceğiniz türlere göre büyük değişkenlik gösterse de aydınlatmanız bir çok tür için yeterli olacaktır. CO2 gazı yanıcı özellikte değildir, hatta söndürücü sayılabilir. Bir risk oluşturacağını sanmıyorum. Bazı narin tür bitkiler düşük pH ister ama genel olarak pH çok büyük bir problem değildir. Kaldı ki aktif CO2 kullanımı pH yükselmesine büyük bir engel teşkil eder. Başarılar dilerim.

  12. Aquarium men dedi ki:

    Bende akvaryum hevesine kapılanlardanım,hem bitki hem tropkal balık bulunduruyorum, bitkiler için ışık,hava,soda kullanıyorum ama co2 yeni youtube den izlediğim videolardan öğrendim profosyonel değilim bu sebepten temizleme motoruna hava girişine arada bir kendim üflesem bir faydası olurmu donuşta oksiçen çekip karbondioksit solumuyormuyoz.. 🙂

    • admin dedi ki:

      Bu şekilde ancak ihmal edilebilecek bir düzeyde karbondioksit konsantrasyonu sağlanabilir. Mayalı bir karbondioksit sistemi yapmak hiç de zor değil, gayet verimlidir de.

  13. Uğur dedi ki:

    Merhabalar , kısa bir süre sonra 90x60x50 bir akvaryum kurmayı planlıyorum bitki olarak bu tarz bitkiler var aklımda ;lobelia cardinalis ,hemianthus callitrichoides ”Cuba” , hydrocotyle tripartita , utricularia graminifolia
    Acaba co2 gerekli midir ?

    Birde litre başına kaç w ışık kullanmalıyım ?
    Simdiden tesekkurler

    • admin dedi ki:

      CO2 her şekilde gereklidir. Evde basit bir DIY mayalı sistemle bitkileriniz çok daha sağlıklı gelişecektir.

      Litre başına en az 0.7watt kullanmalısınız. 1 watta yaklaşmanız yerinde olacaktır. Bitki gelişimi için uygun bir aydınlatma sistemi kullanmanız da oldukça önemli.

  14. Veysel al dedi ki:

    Merhaba oncelikle verdiginiz bilgiler isime bayagi yariyacagini umuyorum. Ben 30 lt de co2 icin likit carbon kullaniyorum sivi seklinde gunde 5damla damlatiyorum ortalama 1ml ye denk geliyor acaba dogru bir uygulamamidir bu?

    • admin dedi ki:

      Kullandığınız ürünün talimatlarına uyun mutlaka. Bitki yoğunluğunuza bağlı olarak dozda artış ya da azalış hafif değişiklikler yapabilirsiniz. 20 damla yaklaşık 1ml’ye denk gelir.

  15. Metin dedi ki:

    Merhaba Arkadaslar, co2 tabletleri bir aparata takip hava motoru ile hava verip kullanabilirmiyiz? Yada Boyle aletler var mi?

  16. ismail dedi ki:

    Merhaba, CO2 tüpünün gövde kısmını suyun içine koymamızın bir sakıncası olur mu? (sorma sebebim tüpü sump bölmesinde sakalamak istememden dolayı).

    • Bitak dedi ki:

      Tüpü kaplayan metal ya da boyanın korozyon ve salınım yapma riski olabilir. Onun dışında aklıma gelen bir problem yok. Ben koymazdım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share