Bitkili Akvaryum Kurulumu ve Temel Bilgiler

Sıfırdan başlayarak, yeni bir bitkili akvaryum kurulumu için kapsamlı bir araştırma yaptım.  Çok çarpıcı bilgiler edindim, bu bilgiler bir amatörün bitkili akvaryumda başarılı olabilmesi için gerekli olan bilgilerin bir çoğunu içermektedir. Kısaca madde madde açıklayalım.

1-Akvaryumun önemli özellikleri:
Yeni başlayanlar için kendilerine en uygun olan akvaryumu kurarken yükseklik 55 cm yi geçmemeli, en ideal ölçü ise 40-50 cm dir.  Genişlik ise en az 40 cm olmalıdır. Uzunluk ta ise kullanılacak aydınlatma armatürlerinin uzunluklarıda göz önüne alınarak seçim yapılır

2-Taban da kullanılacak malzemeler:
Bir çok farklı taban malzemesi, bitkili akvaryumlarda başarılı sonuçlar alınmasına olanak veriyor. Bunları kısaca açıklayalım.BAŞLICA MALZEMELER: dere kumu, lavalit (lav kayası), turba, torf (bitki toprağı)kurutulmuş  kil küpleri (1cm ye 1cm) balçık, substrat,perlit,aquaclay,  floredepot, peat, ve birçok ticari markanın farklı isimlerde piyasaya sunduğu ürünler.

3-Akvaryum ekipmanları:
filitre—– tercihen dış filitre—— su hacmini 1saatte en az üçkez  devridaim yapmalıdır.   (kesinlikle karbon kullanılmamalıdır)
ısıtıcı—– suyu uygun su sıcaklığına getirecek, tercihen 24-26 derece sıcaklığını sabitlemeye yetecek güçte
derece———————
karbondioksit üreteci   ve yardımcı elemanları—-reaktör,  kabarcık sayacı
ışıklandırma tertibatı——- minimum litre başına.0,5 watt olacak şekilde düzenlenmelidir.
karantina tankı——–kesinlikle şarttır çünkü bitkili akvaryumlarda kimyasal madde kullanmak son derece sakıncalıdır.
test kitleri——-ph–gh ve mineral ölçüm setleri.
bitki makası
bitki tutacağı
dekorasyon malzemeleri——— taş, kaya, kütük, kök     özellikle dekorasyon malzemelerini salınım yapmayanlarını tercih edin.

ZEMİN  KURULUMU

Zemin kurulumunda önce hangi malzemeleri kullanacağımıza karar vermeli ve kurulumu ona göre yapmalıyız. Zemin hazırlandıktan sonra, yavaş yavaş akvaryumun suyu yarıya kadar doldurulur, bundan sonra akvaryuma koyacağımız, filitre,ısıtıcı, derece,co2 sistemi dekorasyon malzemeleri ve akvaryuma koyacağımız bitkiler dikilerek  suyun geri kalanı doldurulur.

BİTKİ SEÇİMİ VE DİKİMİ

İlk etapta bakımı kolay ve kolayca büyüyen bitkileri tercih etmelisiniz. (Egeria Densa,  Cabomba,Echindorus Amazonicus, Echindorus Tenellus, Karvalahti Demersum, Hygrophila Polysperma , Anubias ın bir çok türü, Crinum Thanium, cCrdamin Lyrata, Ludviga Repens v.b

Bitki dikimi yapılırken önce arka plan bitkisi dediğimiz türler Egeria Densa, Cabomba,Ludviga Repens, Crinum Thanium, Cardamin Lyrata gibi kolayca büyüyerek akvaryumun arka kısmını kaplayacak bitkiler dikilir. Varsa aralara koyacağımız dekorasyon malzemeleri(kök, kaya,kütük) ve diğer malzemeler koyulduktan sonra, orta plan bitkileri denilen bitkiler bu dekorasyon malzemelerinin aralarına dğıtılarak dikilir. Dikim yapılırken, bu bitkilerin geniş bir alana ihtiyacı olup olmadığı göz önüne alınmalıdır. Daha sonra da ön plan bitkisi dediğimiz ve kısa boylu bitkiler dikilerek dikim işi tamamlanır.

Bundan sonra biyolojik oluşumu başlatacak, bakteri kültürleri ilave edilerek  sistem faaliyete geçirilir. Bu aşamada 1-2 gün ışıklandırma sistemi ve co2 sistemi çalıştırılmamalıdır.

AKVARYUMA BALIK KOYULMASI

Akvaryuma balık koymak için, ortalama 15-30 gün beklenmelidir, bundan sonra yavaş yavaş gün aşırı balık ilaveleri yapılmaya başlanmalıdır.

Balık seçimi yapılırken bitkilerle uyumlu olup olmadığıda iyice araştırılmalıdır. Yoksa güzelim bitkileriniz tarımar edilebilir, yada afiyetle mideye indirilebilirler.

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

23 Cevaplar

  1. GÖKÇE dedi ki:

    Bence yeterli değil ben bu konu da yeniyim ve çoğu terimler ne an lama geliyo onu bile bilmiyorum

  2. admin dedi ki:

    Mesela hangi terimler ?

  3. volkan dedi ki:

    Merhaba ; ben yaklaşık 3 yıldır bitkili akvaryumda canlıdoğuran besliyorum.Ancak burada dış filtrede karbon kullanılmaması gerektiği yazılmış.Ben her zaman dış filtremde karbon kullanıyorum ve zararını görmedim.Karbonun bitkiler üzerinde nasıl bir zararı olduğunu belirtirseniz sevinirim.Saygılar.

  4. admin dedi ki:

    Karbonun özelliği üstün filtre yeteneğidir. Bu nedenle arıtma vb. işlemleri için kullanılır. Akvaryumda da tedavi sonrası ilaçları gidermede ve yeni kurulumlarda kullanılır. Diğer zamanlarda gereksizdir. Bazı değerli maddeleri de tutar ayrıca karbon partiküllerinin suya karıştığında balık mukozasına zarar verdiği söylenmekte. Bitkiler için bariz bir zararı var diyemeyiz hatta karbon takviyesi ve suyu berakkalaştırarak fayda bile sağalyabilir ama biyolojik denge ve doğallığa ters bir malzeme.

  5. unsal dedi ki:

    daha öncesinde akvaryum denemelerim oldu ama bitkili boyutuna yeni geçenlerdenim 🙂
    “Bundan sonra biyolojik oluşumu başlatacak, bakteri kültürleri ilave edilerek sistem faaliyete geçirilir.”
    bakteri kültürü derken? hazır alınan birşey mi yoksa 1-2 gün içinde kendimi çıkıyor? ::) 1-2 gün ışık açmama olayında , gün ışıgının zararı warmı?
    son olarak ön plan bitkisi çeşitleri nelerdir? ve bu bitkileri online sipariş werebileceğimiz hangi siteler war?

    şimdiden teşekkürler…

  6. admin dedi ki:

    Bakteri kültürleri biyolojik döngüyü hızlandırmak için hazır satılır. Sera nitrivec mesela en yaygını. Ön plan bitkileri glossogtima, hemianthus, eleochairs…vb. İnternetten Maltepe Pet gibi sitelerden alışveriş yapabilirsiniz.

  7. volkan dedi ki:

    Karbondioksit şart mı ? Bu sistemler pahalı ve de zahmetli sistemler. Karbondioksit kullanmaksızın, gübreyle bitki büyütemez miyiz ?

    • admin dedi ki:

      Karbondioksit büyüyebilen bitki gübresiz de büyüyebilen bitkidir. Evde de fermante sistemle Co2 takviyesi yapabiliyorsunuz. İlla pahalı komplike sistemler şart değil.

  8. Berkan dedi ki:

    Merhaba.
    Ben ciqhlet turu ve tropıcal türü besledim zamnında, fakat şimdi bitkili akvaryum içinde neon sürüleri koymak istiyorum sizce doğru olurmu.

    Bide balkların oksijene ihtiyacı war deniliyor.ama bitkilerede co2 gerekli onu nasıl ayrlıcaz hava motoru koymak doğru olurmu. yardmcı olrsanz sevinirim

    • admin dedi ki:

      Hava motoru karbondioksiti uçurur, aşırı balık yükünüz yoksa hava motoru kullanmamanız gerekir sağlıklı bir bitki akvaryumu için.

  9. muhsin dedi ki:

    dış filtre zorunlumu iç filtre olmazmı 🙄

  10. yazgunesi dedi ki:

    Filtreler önemlidir filtrasyon için.. Büyük akvaryumlarda iç filtre yetersiz kalır, küçük akvaryumlar için iç filtre uygundur.Küçük akvaryumlarda pipo filtre de kullanılabilir iç filtreye destek için.Bu arada dış filtre 24 saat çalıştırılması gerekir, biyolojik döngüyü salayan bakterilerin canlı kalması için.

  11. mehmet ibrahim dedi ki:

    bu soruları admine mail de attım ama buradada yazacam.
    1) akvaryumu ışıklandırmada tasarruflu ampül kullanılır mı?
    2) Işıklandırma sistemi aynalarla güçlendirilebilir mi?
    3) yarasa gübresi kurulumda kullanılır mı? bu işi çok iyi bilenler internetten değerlerine bakıp cevap yazabilir mi?

    Şimdiden teşekkürler..

  12. nuri dedi ki:

    merhaba sizce 68 cm yükseklikte glosso yeterlimidir.Bitki glosso ve kuba 54w*4 armatür 2 qauastr 2 glorux?

  13. can dedi ki:

    mrblar bende ciklet besliyorum ama yeni bitikili akvaryum kurucam Evde de fermante sistemle Co2 takviyesi yapabiliyorsunuz. İlla pahalı komplike sistemler şart değil.

    peki bunu evde kendimiz nasıl yapıyoruz bilgilendirirseniz sevinirim teşekkür ederim

  14. Gokhan dedi ki:

    Mrb Arkadaslar Benim 120x50x50 bir akvaryumum var yaklasık 8/9 aydır cıklet bakıyrdum ama icinde sürekli bi bitki akvaryumu aşkıu vardı ama koku yapar dedikleri için cesaret edemedim 3 gun oncesıne kadar ınternetten bulduğun bı abının yanına gıdıp akvaryumunu gorene kadar sımdı sızden rıcam bu akvaryumu nasıl dızayn etmelıyım ısık ne almam lazım yaklasık 250 kok bıtkı alıcam bırbırıne uyumlu olan alt yapıyı ıyı kotu kurdum ama ısıkta takılı kaldım yardımlarınızı beklıyorum

  15. Mücahit dedi ki:

    Oncelikle elinize, agzınıza saglık site icin her turlu bilgi mevcut.. Benim sorum; bitki akvaryumunda 2 adet salyangoz var bitkileri mahvediyo ne yapmalıyım? Çıkartmalımıyım?

  16. Yasin dedi ki:

    Merhaba dostum. Ben şimdi 60 70 cm lik bir bitkili akvaryum kurmak istiyorum. Bu akvaryum bana her şey dahil(akvaryum hariç) ne kadara patlar. 60 cm bir akvaryuma neyin ne kadar gideceğini hedaplayamadığımdan size soruyorum. Şimdiden teşekkürler

  17. hack forum dedi ki:

    teşekkürler yararlı bilgiler

  18. webmaster forumu dedi ki:

    yeni bitkili akvaryumlarda yosun oluşumu oluyo ne yapabilirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share