Bucephalandra sp.

Habitat: Asya

Sıcaklık: 22-28°C

pH: 5.0-8.0

Işık İhtiyacı: Orta

Co2 İhtiyacı: Düşük-Orta

Genişlik: 15-25 Cm

Yükseklik: 5-10 Cm

Anubias ve Cryptocoryne gibi Araceae ailesine aittir. Tanımlanan temel türler Bucephalandra gigantea, Bucepholandra magnifolia, Bucepholandra motoleyana olmakla birlikte 100lerce değişik isimde tür görebilirsiniz.

Su akıntısına karşı koymak üzere gelişmiş kökleri kaya ve kütük gibi sert yüzeylere sıkıca tutunur ve bu yüzeyler üzerinde beslenmelidir. Ani su ve ortam değişiklikleri Cryptocoryne türlerinde olduğu gibi yaprak kaybına sebep olabilir ancak bütün yapraklar kaybolsa bile sağlıklı bir rizomdan yeni yapraklar gelişebilmektedir. Bu tip stres koşullarında ışığı bir süreliğine tamamen kapatmak ve oksijenden zengin bir ortam sağlamak faydalı olabilmektedir.

Su dışında da gelişim gösteren sert ve güçlü yapraklara sahiptir. Karanlıkta bile büyümeye devam edebilse de yapraklar ideal koşullardaki göz alıcı renklerini sergileyemeyecektir. Sağlıklı ve ideal renklere sahip yapraklar için 0.5w/lt ve üstü güçlü aydınlatma tavsiye edilmektedir.

Submersed ve emersed formlar arasındaki farklara değinecek olursak, su altında gelişen yaprakların daha narin ve koyu renkli olduklarını söyleyebiliriz. Yapraklar üzerindeki gümüşi beyaz noktalar da su altında yetişen yapraklarda görülmektedir.

Bucephalandra sp. Brownie ghost

Büyüme hızları alt türler arasında değişmektedir. Bazı türler haftada iki yeni yaprak çıkarırken, bazıları iki haftada bir yaprak çıkarabilmektedir. Yavaş büyüme hızları yeşil nokta yosunu problemine yolaçabilir. Bu da bitkinin geilişimini olumsuz etkiler. Böyle durumlarda bitki 15 dakika kadar bir bardak suya bir çay kaşığı sitrik asit eklenerek bekletilebilir.

Çiçek açması özel koşullardan ziyade bitki için genel olarak ideal ışık ve su şartlarında herhangi bir zaman gerçekleşebilir. Bazı türler aynı anda birden fazla çiçek açabilir.

Kitaplarda genellikle Bucephalandra gigantea, Bucepholandra magnifolia, Bucephalandra motoleyana türleri tanımlanmış olmasına rağmen 100’ü aşkın farklı tür satıldığını görebilirsiniz. Genellikle doğada bulundukları yerlere göre isimlendirilirler. Borneo adasında doğal olarak bulunurlar. Akvaryum hobisinde son 10 yılda popülerlik kazanmış pahalı türlerdir ve genellikle doğadan getirilen bitkiler hobicilere sunulmaktadır. Yaygınlaştıkça ucuzlayacağı öngörülmektedir.

Birkan TATAR

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Gürol dedi ki:

    Cidden mükemmel bitkiler ama bendeki Bucephalandra hangi tür emin değilim. Yaprakların üzerindeki baloncuk gibi şeylere bayılıyorum. Su üstünde de yetiştirmek isterim.

  2. Metin dedi ki:

    Çok pahalı. Yerlisi olsa keşke

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share