Biyotop Akvaryumları Bölüm 1: Temel Bilgiler

Güneydoğu Asya biyotop akvaryumu

Biyotop akvaryumu, belli bir bölgenin biyolojik ortamındaki yaşamı taklit etmek üzere kurulur. O bölgenin balıkları, bitkileri, diğer canlıları hatta böcekleri biyotop akvaryumlarında bulunabilir. Dekorasyon bölgede bulunan kaya, kütük, kum gibi dekorasyon materyalleriyle sağlanır. Bu kurulumların çoğu zaman ülkemizden uzak tropikal yerleri taklit ettiği göz önüne alınarak direk o bölgenin orjinal materyalleri bulunamasa bile benzer malzemelerin benzer oranda kullanımı sağlanmalıdır. Örneğin kaya parçalarından zengin ve bitki örtüsünden fakir bir biyotop kütüklerle kurulmuş ve bol bitkili bir akvaryumla taklit edilemez.

Biyotop akvaryumlarında aynı zamanda bölgenin orjinal su değerlerine de sadık kalınmalıdır. Bu hem kurulumun orjinal doğaya benzemesi hem de akvaryumdaki canlıların sağlıklı yaşamı için gerelidir. Bir amazon biyotopu bu doğrultuda asidik pH, düşük sertlik ve humik asitten zengin oluşuyla berrak değil kahverengi “blackwater” karakterinde olmalıdır. Akıntı miktarı yani su debisi de uygun olmalıdır. Örneğin bazı bölgelerde şiddetli akıntı olur ve orada yaşayan balık türleri de buna uygun güçlü kaslara sahip türlerdir fakat yüksek debiye bağlı olarak bölge bitki açısından fakir olabilir.

Doğal biyotoplar çok geniş alanlara yayılmış halde olabilir ve bu denge içerisinde besin piramidinde birbirlerini besin olarak görüp yiyen çeşitli balık ve diğer canlı türleri bir arada yaşar. Akvaryum çok daha küçük bir ortamdır ve çoğu zaman birbirine karşı saldırgan türlerin, aynı biyotopa ait olsalar bile, bir araya konulmamaları gerekir. Aynı şey bitki türleri için de geçerlidir. Seçtiğiniz bitkileri yiyecek balık türlerini tanka dahil etmeniz kısa sürede o bitkilerin akvaryumunuzda parçalanıp bitmesiyle sonuçlanacaktır.

Su debisini ve karakterini, kullanılan filtre sisteminin gücünü ve çıkışını ayarlayarak doğaya uygun simüle ettiğimiz gibi aydınlatmayı da kullandığımız sistemle simüle edebilmeliyiz. Yine Kuzey Amerika’nın asidik blackwater karakterindeki bölgelerinde doğal olarak yaşayan discus ve çeşitli tetralar düşük ışık koşullarına alışıktır. Akvaryum koşullarına iyi adapte olmamış diskusların ışık şiddeti yüksek bitki akvaryumlarında strese girip adapte olamamaları sıkça rastlanan durumlardandır.

Bir biyotop akvaryumu bir kıtanın belli bir bölgesini taklit edecek kadar geniş bir örneklem olabileceği gibi evinizin yanındaki ufak bir gölü de örnekleyebilir. Herhangi bir sınırlama olmamasına rağmen sıkça kurulan bazı biyotop akvaryumları vardır. Bunlardan Tanganyika ve Malawi biyotopları bitki açısından fakirken güney doğu asya ve güney amerika biyotopları zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Biyotop akvaryumunuzun şartlarına bağlı olarak az ya da çok sayıda ve sıklıkta bitkilere de mutlaka yer vermelisiniz.

Birkan TATAR

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share