Bitkilerim Neden Büyümüyor ?

Belki akvaryumunda bitki beslemeye yeni başlamış bir çok kişi için akılları kurcalayan bir sorudur bu: Bitkilerim neden büyümüyor ? Akvaryum Bitkilerinizin büyümemesinin birkaç sebebi olabilir. Ben aklıma gelenleri saymaya çalıştım:

1-Adaptasyon Süresi:

Diyelim ki yeni veya eski kurulmuş bir akvaryumunuz var ve bunu bitkilerle daha doğal ve güzel bir görünüme sokmak istediniz. Hemen gidip akvaryumunuzu bitkilerle doldurdunuz ancak bitkiler bırakın üremeyi eğik olan dallarını bile doğrultmuyor. Elbette hemen endişeye kapılmamak gerekir. Bitkiler de yeni girdiği ortama alışmak için belli bir zaman dilimine ihtiyaç duyarlar. Onları kendi hallerine bırakıp akvaryumunuza ayak uydurmasını beklemeniz gerekmektedir. Bu adaptasyon süresi bitki türüne göre değişmekle birlikte birkaç haftayı bulabilir.

2-Dikildiği yer:

Bitkilerinizin akvaryumdaki yeri büyük önem taşır. Eğer bitkinize uygun bir yer değilse ya büyümesi yaaşlayacak ya da bir süre sonra ölecektir. Bitkiniz akıntısı olan bir yere ekilmemelidir. Hafif bir sirkülasyon elbette faydalıdır ama bu bitkiyi sürekli oynatacak kadar büyük olmamalıdır. Ayrıca bitkinizin ısıtıcı ve hava taşlarına yakın olması da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bitkileriniz eğer ışığa az ihtiyaç duyan ve yavaş büyüyen türler değilse gölge ve az ışık alan yerlerde kalmamasına da dikkat etmemelisiniz. Bunun dışında bitkilerinizi söküp sürekli yerini değiştirmek, olağan durumlarına karışmak oldukça zararlıdır. Bitkiyi bir kere diktiğiniz yeri mümkünse hiç değiştirmemeye çalışın.

3-Aydınlatma:

Bitkilerinizin fotosentez yapabilmesi yani kısaca yaşaması için ışık şarttır. Bazı şeylerden taviz verilebilir ama ışıktan asla ! Aydınlatması olmayan bir akvaryumda bitki beslemek imkansızdır diyebiliriz. Tabii ki aydınlatma akvaryumcuda aydınlatma adıyla satılmıyor. Bir çok türü var ve uygun sistemi uygun güçte seçmeniz gerekiyor. Mesela akvaryumunuz aydınlatılıyor olabilir ama yetersizse bol ışık isteyen türleri kesinlikle yaşatamazsınız. Beyaz ışık veren(daylight), grolüx ve tatlısu akvaryumlarına uygun her floresanı bitki beslemeye uygun sayabiliriz. Mavi ışık veren floresanlar ise tatlısu akvaryumlarına uygun değildir ve kullanılmaması gerekir. En basit yöntemle bitki besleyebilmek için aydınlatmanız 0.5watt/litre değerinin üstünde olmalıdır. Diyelim ki 30lt bir akvaryumunuz var. Bitki beslemek için bu akvaryuma bir adet 18 wattlık floresan takarak uygun aydınlatma sağlanabilir. Ya da 140 litre bir akvaryumunuz varsa en az 2 adet 36watt floresan takmalısınız. Elbette floresanlardan başka seçenekler de var ancak çok büyük akvaryumlar söz konusu olmadığında en iyi seçenek floresanlardır. Yetersiz aydınlatma altında bitkiler zayıflar ve yavaş yavaş ölmeye başlar.

4-Karbondioksit:

Bitkiler için ışık neyse karbondioksit de odur diyebiliriz. Çünkü bitkiler Işık ve karbondioksit kullanarak fotosentez yaparlar. Yani akvaryumunuzda onlarca floresan olsa bile CO2 olmadan hiç bir faydası olmayacaktır. CO2 akvaryumumuza balıklar yoluyla aktarılır. Balıklar solunumları sonucu oluşan karbondioksiti suya verirler ancak bu bitkiler için oldukça yetersizdir. O nedenle sağlıklı bir bitkili akvaryum için dışardan karbondioksit takviyesine başvururuz. Büyük ve bol bitkili akvaryumlar için genelde tüplü karbondioksit sistemleri kullanılır ama 100lt’nin altında veya biraz üstündeki hacme sahip akvaryumlar için mayalı karbondioksit sistemi yeterlidir ve tamamen evdeki malzemelerle yapılabiliyor. Sitemizin ‘Kendin Yap’ bölümüne bakabilirsiniz.

5-Gübre:

Bitkiler yaşamak, büyümek ve fotosentez yapabilmek için çeşitli maddelere de ihtiyaç duyarlar. Bunların bir kısmı akvaryuma eklediğimiz su ile, bir kısmı balıkların atıkları ile bir kısmı da gübreler ile eklenir. Eğer gereken maddelerin bir veya bir kaçında eksiklik olursa bitkiler sağlıksızlaşmaya başlar. Bu nedenle akvaryumlar için özel üretilmiş bitki gübrelerinden kullanmanız gerekmektedir. Eğer kullanmazsanız bitkileriniz gelişemez ve üreyemez. Akvaryumunuza zaman zaman maden suyu eklemek de fayda sağlayacaktır.

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. Faruk dedi ki:

    Merhaba, değerlendirmenizi almak istiyorum.
    Tankım 65b*32d*42y. Yaklaşık 75 lt su var.
    Bitkiler :4 Subulata, 4 Tütün,2 Echinodorus Tenellus, 4 Limnophila Aromatica, 1 Amazon.
    Canlılar : 10 Neon, 7 Kılıç, 8 Lepistes, 8 Çöpçü, 1 Betta, 1 adi salyangoz 🙂
    ışık: 2×36 w 2300 lm 6500 Kelvin Pll (işe giderken açıp eve gelince kapattığım için yaklaşık 14 saat aydınlatma, biliyorum bu süre uzun)
    Gübre: Her bitkinin kökünde leblebi boyunda Misket Gübre, Düzenli olarak Potasyum, Nitrat, Demir, Fosfat Sıvı Gübre takviyesi.
    Hava: Köşe Pipo Filtre gündüz kapalı gece ışık kapatınca kısık debide açıyorum.

    CO2: Yok, tamamen balıklardan sağlanıyor.

    Değerlendirme ve öneriniz nedir?

  2. Faruk dedi ki:

    Gelişim oldukça yavaş gidiyor hatta durma noktasında, daha önce aynı sistemi Anubias ve Cryptocorine ile yapmıştım gayet iyi gitmişti ama bu sefer gelişim yok, soruyu o yüzden buraya yazdım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share