Biyotop Akvaryumları Bölüm 4: Güney Amerika Biyotop Akvaryumları

Akvaryum dünyası için zengin su kaynaklarıyla cezbedeci canlılara ev sahipliği yapan Güney Amerika, Amazon havzasına ev sahipliği yapar. Diskus, melek balığı, kardinal tetra ve cüce çiklitler akvaryumlarımıza bu sulardan gelmiştir.

Blackwater olarak tanımlanan sular bölgeye göre açık çay renginden koyu kahve rengine değişebilen tonlarda, sıklıkla dünyanın yağmur ormanı bölgelerinde görülmektedir. “Blackwater”, çürüyen bitki örtüsü ve köklerinden geçerken suyun renk değiştirmesi ile oluşur. Bu sular çok asidik ve yumuşaktır. Hatta bazı sularda sertlik sıfırdır.

Güney Amerika’da en ünlü bölgelerden biri, Amazon’un ikinci en büyük kolu olan Rio Negro’dur. Biyotop akvaryumlarında sıkça taklit edilir. Birçok balık türünün üreme zamanı olan sel mevsimi geldiğinde taşkınlarla çok sayıda dere ve gölet oluşur. Bu su birikintilerinde balıklar yumurtalarını batık kökler ve bitki toplulukları arasına bırakmaktadır. Blackwater habitatlarında substrat tipik olarak bir kil veya kum tabanı üzerinde artık yaprak yığınıdır.Odun ve bitki artıklarının çürümesi özellikle su basmış orman alanlarında yaygındır. Taşkınlar meydana geldikçe, çoğu yaprağı su altında kalan karasal bitkiler yaşamlarını bu şekilde sürdürebilmektedir.

Suyun pH seviyesi 4.5-6.5, sertliği 0-4 dH, sıcaklığı 27 – 30°C arasındadır.

Güney Amerika Blackwater biyotop akvaryumunda su altında kalan kökleri taklit etmek için ya zemin üzerine serilmiş ya da yatay olarak monte edilmiş bataklık odun parçaları ile altında ince çakıl veya kum kullanılabilir. Gerçekçi bir etki için düşük aydınlatma ve tankın içinde düşük bir su akışı olmalıdır. Filtrasyon sisteminin içindeki turba torf (super peat) akışı, suyun yumuşatılmasına ve pH’ın düşürülmesine yardımcı olacaktır. Dekorasyonda mopani ve çeşitli kütüklerin kullanılması da su değerlerini sağlamaya katkı sunar. KH’yi her zaman düzenli olarak test edin, eğer çok düşerse pH çökmesi riski taşırsınız. Sertliğin 3 dH’nin üstünde tutulması bunun olmasını önler.

Güney Amerika balıkları:

Kardinal tetra (Paracheirodon axelrodi)
Neon tetra (Paracheirodon innesi)
Siyah neon tetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)
Siyah tetra (Gymnocorymbus ternetzi
Kırmızıburun tetra (Hemigrammus rhodostomus/bleheri)
Kırmızı piranha (Pygocentrus nattereri)
Diskus (Symphysodon aequifasciatus/discus)
Melek balığı (Pterophyllum scalare/altum)

Güney Amerika sucul bitkileri:

Birkan TATAR

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share