Yosun kaplı kütük yapımı

kutk

Hepimiz hayranlıkla bakarız yosunla kaplı kütüklere. Usta ellerde bir akvaryumu kusursuz güzelliğe taşıyabilir bu kütükler. Birçoğumuz da bu tip kütüklere sahip olmak için akvaryumcumuzdan aldığımız yosun ve kütüklerle kolları sıvarız ancak sonuç genelde hüsran olabiliyor. Bu nedenle konunun daha iyi anlaşılabilmesini sağlamak için geçen sene kendi yaptığım kütüğü aşamalarıyla anlatmak istedim.

12

Öncelikle kütüğümüzü kaplamada kullanacağımız yosunları akvaryumdan çıkarıyoruz. Dikkat etmeniz gereken nokta aldığınız yosuınların gerçekten akvaryumda bakmaya uygun Java moss, weeping moss tarzı türler olması. Eğer ülkemiz doğasından toplanmış, serin sulara alışkın tropikal olmayan yosun türleriyse elinizdekiler yaşatmanız genellikle zordur.

31

Yosunları kütüğe sererken dikkat etmeniz gereken şey yosunları elinizle ayıra ayıa seyrek yerleştirmek. Eğer yosunları bol bol koyarsanız ışık almayan bölümdekiler çürüyecek ve üsttekileri de çürüterek kütükteki bütün yosunların ölmesine yol açabilecektir. Yosunlar ortama alıştığında zaten uzayıp uzayıp kütüğümüzü baştan ayağa kaplayacak.

4

Yosunları kütüğe tutturek için ben bu çalışmada normal iplik kullandım ama asla tavsiye etmiyorum zira bu ip akvaryumumda sanırım bir hafta içinde eridi veya parçalandı. Kesinlikle misina kullanmlısınız. Ya da naylon ip vesaire.

5

Yosunları dökülmemesi için aşama aşama tutturduk. Önce bir dala yosun koyup ile sardık, daha sonra diğer dala yosunları koyup sarmaya devam ettik ve düğümümüzü attık. Bu arada misinayı çok sık sarmanızı da tavsiye etmem. Zaten yosunlar bir yerinden mutlaka iple sarılmış oluyor, fazla sıklaştırıp sonra üzülmeye gerek yok.

61

Kusura bakmayın camlar, kum, bitkileri balıklar rezalet 😀 Kütüğü akvaryuma ilk koyduğumuzda yosunlar seyrek görünecektir (sağlıklı olan da bu). Hatta bu çalışmada sık bile olmuş diyebilir miyiz ? Yok yaa o kadar da değil 🙂

ktk

ve kütük 1-2 ay içinde bu hale geliyor. Dediğim gibi çok sık yosun koymaya gerek yok 🙂

Birkan Tatar

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

18 Cevaplar

  1. Barış VARIŞLI dedi ki:

    Çok güzel bir çalışma olmuş Birkan eline sağlık. Bende birkeresinde denemiştim kütüğe yosun sarmayı sonrasında ki o iğrenç kokuyu hiç unutmam. Bu aralar aklımda vardı zaten bir kütüğü yosunlandırmak bu yazı iyi oldu.

  2. admin dedi ki:

    Artık yosunsuz kütüklere son ! Bu arada yosunlar gerçekten kokucu, dayanamayanlar çeşme suyuna daldırıp çıkardıktan sonra kütük sanatını icraya koyulursa daha rahat olur sanırım.

  3. nemo61_4 dedi ki:

    Üstadım gerçekten çok başarılı ber çalışma olmuş Tebrikler

  4. EROL BİLİR dedi ki:

    Olay budur diyebiliriz.Emeğinize sağlık.

  5. Osman dedi ki:

    bende benzer bir deneme yapmışdım ama çok yavaş büyümesinden dolayı kütükten vazgeçtim, moss larda kararma oldu gübre eklememe rağmen büyümediler ama glosso lar hızla çoğalıyorlar.

  6. nuran dedi ki:

    merhabalar beimde elimde çok güzel bir kütük var
    kütüğü dibe çökmesi için kaynattım ama çökmedi ve ayrıca suya renk veriyor suya renk vermesini nasıl önlerim biri bana yardım edebilirmi acaba:sad:

    • admin dedi ki:

      Çoğu ağaç türünü akvaryum kullanımına uygun hale getirmek ya çok zor ya da imkansızdır genelde. Ben de beceremediğimden çok birşey söyleyemeyeceğim 😀 Ama suda batmak zorunda değil hiçbir zaman. Kimi kütük türü batar, kimisi batmaz, kimisi bir süre sonra batar. Kısmet..

    • Mustafa dedi ki:

      Nuran hanım öncelikle kütüğü 2 saat durmadan kaynat daha sonra kütüğü bir kova ya koy gün aşırı 1 hafta hergün suyunu değiştir suyun içinde beklet daha sonra akvaryuma koyman gerekiyor hem suya baacaktir Hemde suyun rengini degistirmeyecektir . Basarilar

  7. Eliz dedi ki:

    Selam,
    ben akvaryum macerama feci olaylı başladığımdan baya evhamlıyım. hastalık bulaşır yok salyangoz vardır diye bi türlü cesaret edip bitki alamadım. bitkilerle birlikte çeşitli hastalıklar geldiğini de duyunca iyice tırstım. acaba bunları en aza indirgemenin yolları nedir ? ayrıca akvaryumda balık varken bitki ekmek sağlıklı mı yoksa floranın oturması için bi 10 gün filan beklemem gerekli mi? şimdiden teşekkürler 🙂 ah bu arada gerçekten güzel çalışma, darısı başıma 😀

  8. abdullah dedi ki:

    merhaba bitkiden hastalık geldiğini ilk defa senden duydum ben hep bitki alırım bir şey olmuyor allahın izniyle

  9. murat birol dedi ki:

    merhaba, ben 1 yıldır akvaryumla uğraşıyorum. kimse beğenmese de japon balıklarını çok seviyorum. 50x30x40 akvaryumum var. artyk bitki olayına da girmek istiyorum. hangi bitkiyi almalı ve ne şekilde üretmeliyim? ayda bir dip çekimi(%25) ve her hafta su ilavesi yapıyorum. yosunlanma normal. ısı 24 derece.

  10. murat birol dedi ki:

    ayrıca bitki için gübre kullanımı ve havalandırma durumu ile de ilgili bilgi verebilirseniz memnun olurum…

    • admin dedi ki:

      Elimizden geldiğince önemli noktalar hakkında yazılar yayınlıyoruz ama yeterli düzeyde yapamıyoruz ne yazık ki

  11. WinX izle dedi ki:

    çok güzel anlatmışsın teşekkürler…

  12. hakan dedi ki:

    selam arkadaslar ben yeni bitki akvaryumu kurdum tecrübeli arkadaslara soruroyum günde ışık ne kadar açık kalması gerekiyor fazla açık kalırsa zararı varmı ?

    • admin dedi ki:

      8 saat idealdir. Çok uzun süre açık tutmak yosun oluşumunu tetikleyebilir, 10-12 saatin üzerine çıkılmamalıdır.

  13. volkan dedi ki:

    ışıklandırma şu şekilde olmalıdır.

    4 saat ışığı açık tutun sonra kapatıp 3 saat bekleyin ve 3 saat daha ışığı açık tutun ve 2 saat kapalı bekleyin en son 2 saat açık tutun ve kapatın nedeni şudur 5 saat ışıklı bi ortamda yosun oluşumu başlar bunu aza indirgemek için ışıklandırmayı bu şekilde yapın saygılarımla

  14. uğur dedi ki:

    benim 250 litrelik bir canlı doğuran ve tetra akvaryumum var çok profesyonel olduğumu soyleyemem benım akvaryumcumda bana ışığı 8-10 saate düşürmemi soyluyor fakat benim akvaryumumda 2 adet 80cm lik dalgıç ışığım 24 saat açık ve hiç yosunlanma sorunu yaşamıyorum bunuda karideslerime ve vatozlar ile rainbowlara borçluyum sanırım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share