Plastik şişeden CO2 difüzör

Evet bildiğiniz gibi envai çeşit CO2 reaktörü var. Piyasada da çok geniş bir fiyat aralığında çeşitli CO2 difüzör sistemler var. Bu işin sınırı yok, ihtiyaç ve hayal gücüne kalmış. Gaz lambasından süt şişesine kadar herkes farklı şeyler kullanabiliyor.

Ben Atman’ın 200 lt/h’luk ufak filtresini kullanarak 50ml’lik en küçük boy Sera nitrivec şişesi ile bir reaktör yaptım. Bu reaktörün özelliği bence az yer kaplaması dolayısı ile küçük akvaryumlar için ideal olması. Ayrıca bütün sistemin tek parça halinde olması da güzel bir özellik. Farklı kapasitede filtreler ve şişelerle daha büyük ve küçükleri yapılabilir.

Reaktörlerin çalışma mantığı: Reaktörlerin özelliği elbette çeşitli yollarla CO2 gazının yüksek düzeyde çözünümünü sağlamak. Bu reaktörümüz de bunu 2 şekilde yapıyor. Birincisi iç filtrenin hava hortumu giriş yerinden gazı vererek gazın çıkışta parçalanmış küçük kabarcıklar olarak yani yüzey alanı artmış halde çıkmasını sağlıyoruz. Yüzey alanı çözünmede çok çok önemli. İkinci özellik olarak ise şişenin baş aşağı durup suyun önce aşağı doğru yol alarak çıkması hem gaz zerreciklerinin suda daha uzun kalmasını ve dağılmasını, hem de şişe içerisinde bir süre su ile beraberbasınca maruz kalmasını sağlıyor.

Şimdi resimlerle aşama aşama reaktörün yapılışını anlatalım:

1.JPG

malzemelerimiz…

2.JPG

Nitrivec şişesinin ucundaki beyaz tıpayı çıkarıyoruz.

3.JPG

Şişenin yan yüzeyinde tabanına yakın bir yerden filtrenin ucu girecek kadar bir delik açıyoruz.

4.JPG

Kullandığınız filtrenin ucundaki T parça çıkarılıp takılabiliyorsa işlem yapmanız daha kolay. Filtrenin ucunu deliğe geçirdikten sonra boşlukları silikonla kapattık. Siz boşlukları birşeyler tıkarak veya farklı yapıştırıcılar kullanarak da kapatabilirsiniz. Düzgün bir delik açtıysanız kesin sızdırmazlık da olmazsa olmaz değil.

5.JPG

Son olarak da şişemizi üzerine yapıştırdığımız T parçayla beraber filtreye geri takıyoruz. Reaktörümüz hazır ! Tek yapmanız gereken sistemi akvaryuma yerleştirmek ve T parçanın üstündeki girişten CO2 hortumunuzu sokmak ! Bu reaktör ufak çaplı akvaryumlar ve mayalı sistemler için uygundur diye düşünüyorum. Zaten bu ufak şişenin fazla miktarda gazı iyi çözemeyeceği aşikardır.

Uyarı !! Elektrik kesintilerinde reaktörünüz çözünme yapamayacağı için sistem gazla dolmaya başlar. Bir süre sonra filtrenizin içi de gazla dolabilir ve elektrikler gelince filtre motorunuzun su çekmesini engelleyebilir. Çok düşük bir ihtimal de olsa bozulmasına sebep olabilir ! Aman dikkat.

6.JPG

Birkan Tatar

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

7 Cevaplar

  1. EROL BİLİR dedi ki:

    :grin:Güzel çalışma.Bende farjklı teknikler yaptım ama bilgisayarım olmadığı için bunların resimlerini gönderemiyorum.Evet sizin de dediğiniz gibi bunun sınırı yok.

  2. ibrahim canavar dedi ki:

    verdiğin bilgiler için ilk olarak teşşekür ederim sana. ama benim merak ettiğim bi konu şu benim 13L bir akvaryumum var biliyorum küçük bir şey ama daha büyüğü için bir yerim yok ve bu konuda acemiym ama bitkili bir akvaryumum olsun istiyorumbana bu konuda neler yapabileceğimi anlatırsan çok menun kalırım bana mail adresimden ulaşırsan ayriyetten memnun olrum ( diğer yardımcı olmak isteyen arkkadaşlarada kapım açım ) sevgiler saygılar ve bol canlı akvaryyumlar dileğiyle

  3. hasan35 dedi ki:

    Bu projenin amacını açıklarmısınız.?CO2 akvavaryumda neden gerekli?

  4. enes dedi ki:

    slm arkadaşlar ben burda neden filitreye taktımızı tam olarak anlamadım filitreyi çalıştırıcazmı bide? birde bunu akvaryumun arka kenar köşe bi yerine yapsak oluyomu hiç hoş bi görüntü vermemiş.

    saygılarımla…

  5. Erkan tank dedi ki:

    Yanlız bu işlemi içi gözüken şeffaf bi şişeyle yaparsanız ne olduğunu daha iyi anlarsınız :mrgreen::mrgreen:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share