Bitkilerde Uyum Sorunu ve Adaptasyon

Çoğumuz akvaryum için yeni bitki siparişi verirken veya görerek alırken, aldığımız bitkilerin kısa bir süre sonra yapraklarında ve şekillerinde büyük değişiklikler olduğunu görürüz.  Acaba bizi kandırdılar mı diye şüpheye kapılırız.  Yeni alınan bitkilerimizin yaprakları kısa sürede çürür ve dökülür. Hemen yaprakları çürüyen bitkimizi akvaryumdan çıkarırız.

Bunları kısaca açıklayalım. Bitki üreticilerinin büyük çoğunluğu, akvaryumumuzdaki özenle baktığımız bitkileri, doku kültürü ve birçok genetik oynama ile kısa sürede satışa sunulacak boya getirirler. Bu bitkiler kısa sürede satışa  sunulur…

Tabi bu aşamalarda bitki yetiştirildiği ortamlara göre kendini adapte eder.  Bu şekilde yaşayabileceği ortama göre form belirleyen bitki asıl formuna dönebileceği adaptasyon süresinde alıcıları yanılgıya düşürebilir.

Bitkilerin adaptasyonu hakkında yeterince bilgili olmayan biz akvaristler, belki de bu yüzden bitkileri aldığımız yerlerle bir çok kez gereksiz tartışmalar  yaşamışızdır. Satıcılarda gördüğümüz ve şeklini beğendiğimiz bir bitkiyi, akvaryumumuza koyduktan kısa bir süre sonra tamamen farklı bir form alır.

NİÇİN BU BÖYLE OLMAKTADIR?

1-Üretilen bitkileri kolayca büyüterek, en hızlı şekilde piyasaya sürmek için  genetik destekli bitkinin hormon takviyeli özel ortamlarda yetiştirilmesi.

Doku kültürü yoluyla genleriyle oynanan bitkiler, genelde satışa sürülürken farklı formlar da olabilirler,  ve bu tür bitkiler akvaryumlara konulduklarında eski formlarını kaybederek yeni ortamlarına adapte olup asıl formlarına dönerler.

2-Bazı bitkilerin aşırı nemli ortamlarda su içinden daha hızlı büyütülmeleri kısa sürede satışa sürülecek boya ulaşmaları.

Bu tür bitkiler genellikle akvaryumlara girdiklerinde mevcut yapraklarını dökerek, tamamen su içinde yaşamaya uygun yapraklar çıkarmaları ve buna uygun formlara dönmeleri.

3-Bazı bitkilerin doğal yaşam alanlarındaki iklim şartlarından dolayı, iklim şartlarına uyum için ortama adaptasyonu.

Bazı bitkilerin hem suda hemde karada kolaylıkla yaşayabilmeleri için, bulundukları ortama göre formlarında değişiklikler olabilir.  Doğal ortamların da yazın sular çekildiğinde bitkiler  karasal ortama uygun formlara girerler. Sular yükseldiğinde ise suya uygun forma girerler.

Bu tür bitkiler, genellikle en hızlı hangi form altında büyüyorsa, üreticilerde o yolla üretmeyi seçerek üretimlerini gerçekleştirirler. Tabiki bu şekilde karasal ortamda daha hızlı geliştirilen bitkiler piyasaya sürüldüklerinde karasal formlarında olurlar. Akvaryumlara girdiklerinde ise formları değişerek su altı formlarına dönerler.

Bu nedenle yeni aldığımız bazı bitkilerin yapraklarının çürümesi,  normal bir olay olabilir. Yada yeni aldığımız bir bitkinin kısa bir süre sonra tamamen başka bir şekle girmesi, gayet normal bir değişim ve adaptasyon sonucu olabilir.

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. çağlar demircan dedi ki:

    ben bi konuda size danışmayıuygun gördüm 5 6 yıldır akvaryumum var ama bitki akvaryumu yapmak istiyorum ne yapmam gerekli sizce ne yaparsam iyi olur bana bi yardım ederseniz mutlu olurum

  2. admin dedi ki:

    Öncelikle bol bol araştırma yapmanız, güzel bir aydınlatma sistemine sahip olmanız, bitki ve gübre satın almanız gerekmekte.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share