Bitkili Akvaryumlarda Minimum Kuralı

Bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür. Akvaryum bitkilerinin temel hayat kaynakları (mineraller,ışık,co2) arasında olan maddelerden en az olan miktara göre yararlanmasına minimum kuralı denir.

Şöyle açıklayabiliriz: Bitkiler büyümek ve beslenmek için başlıca 3 şeye ihtiyaç duyar,

1- Işık
2- Karbondioksit
3-Gübre(demir, magnezyum, kalsiyum, nitrat v.b)

Bu üç faktörden her hangi ikisi, bitki ihtiyacı için tamamen gerekli değerlerde olsun, fakat herhangi birisi gerekli değerlerin altında olsun, bitki bu aşamada;  bu ihtiyaç malzemelerinden istifade ederken bütün gereksinimlerini ortamda bulunan en az maddeye göre ayarlar.Buda bitki gelişiminde durmaya neden olur. Bitki ancak hayatını devam ettirebilecek kadar beslenmeye devam eder, az olan besin maddesi tükenince de bitki tamamen ölür. Diğer iki ihtiyaç maddesinin akvaryum içinde bolca  olması bitki açısından hiç bir şey ifade etmez.

Daha da açıklayıcı olması açısından şöyle bir misal verebiliriz, ışık yeterli, co2 yeterli,  fakat temel besin maddelerinden demir veya herhangi bir mineralin yeterli olmadığını düşünelim, bitki böyle bir durumda bütün ihtiyaç maddeleri yeterli düzeylerde olsa bile, hiç birisinden yeterli düzeyde istifade edemeyecek, ve akvaryumda  en az olan ihtiyaç maddesi nispetinde diğer maddelerden istifade edebilecektir. Bunun için bitkili akvaryumlardan iyi neticeler alabilmek için, mümkün oldukça bütün besin maddelerini akvaryumunuza yeterli miktarlarda kazandırmanız gerekir.

ÖZETLERSEK : Bitkiler sağlıklı büyüyebilmek için,  besin zincirlerinde bulunan bütün  maddelerin yeterli düzeyde olmasını ister. Bir maddenin olmaması diğer maddelerden de yeterli oranda yararlanamamasına yol açar.

Nuri ÜÇÜNCÜ

.

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. +++++35 dedi ki:

    bilmece gibi yazıyorsunuz.bunların hepsinin eşit ve bitkinin isteğine göre olması için ne yapılması gerekiyor.demir hariç,diğer elementleri nereden,nasıl temin edebiliriz.demiri kolayca bulabiliyoruz.forumlardada okuyorum”şu element olmazsa bitkide şöyle rahatsızlık olur diye yazıyorlar”ama elementi nereden bulabileceğimzi yazan yok.daha açıklayıcı olması temenisiyle..

  2. özlem dedi ki:

    Merhaba,
    ortaca meslek yüksek okulunda okuyorum.Seminer ödevi olarak bitki üretimini seçtim.Yazılarınız yol gösterici oldu gerçekten.Fakat bitki temini sorunum var özellikle izmirde bildiğimiz üreticeler varsa bu konuda da yol gösterici olursanız çok sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share