Bitkili Akvaryumlarda Su değişimlerinde Yapılan Doğru ve Yanlışlar

Her akvaryum ve bitkili akvaryum sahibinin aklına öncelikle hobiye başlarken, ardından yıllar sonra bile ara sıra su değişimi hakkında sorular takılır. Bu yazıda akvaryum su değişimleriyle ilgili akla ilk etapta gelen bazı noktalar açıklanmaya çalışıldı. Sağlıklı bir bitkili akvaryum için;

.

  • Balık yoğunluğunuza ve filtrasyonunuza göre(akvaryum boyutunuza göre değil) her 1-2 haftada bir kez suyunuzun %30-50’sini değiştirin. Bu oran suyunuzdaki toksinleri ve fazla gübre kalıntılarını gidermek için iyi bir orandır.
  • Asla suyunuzun temizliği için filtrelere güvenmeyin.  Filtreler gübre fazlalarını ve toksinlerini yok etmezler, sadece belli bir yerde toplarlar, bu da işinizi kolaylaştırır fakat filtreler birçok şeyi toplamaktan da acizdirler.

.

  • Akvaryuma temizlikten sonra ekleyeceğiniz suyun giden suyla benzer değerlerde, özellikle aynı sıcaklıkta olmasına dikkat edin. Farklı sıcaklıktaki su balıklarda ekstra strese yol açacaktır, hatta belli fark değerleri ani ölümlere yol açabilir.
  • Eğer musluk suyu kullanıyorsanız klor ve kloramini yok edecek bir su düzenleyici(sera aqutan…) kullanmayı unutmayın. Bu maddeler yok edilmezse balık ve bitkilerinizin ölümüne bile yol açabilir. Su düzenleyiciler aynı zamanda bakır gibi zararlı birçok ağır metali de zararsız hale getirir.

.

  • İlaç kullanımlarından sonra, yeni bir dizayn yaparken kum çalkalandığında, gübreler dahil herhangi bir maddeyi kazara aşırı kullandığınızda su değişimi yapmaktan çekinmeyin. Su değişimleri akvaryumunuzun ‘reset’ düğmesidir. Birçok sorunu da su değişimleri sayesinde çözebilirsiniz. Su değişimleri kontrollü yapıldığında olumsuz sonuçlarla karşılaşılma ihtimali çok düşüktür.
  • %50 oranını su değişimlerinde aşmayın. Bu oran sadece amonyak patlaması ve aşırı doz katkı kullanımı gibi özel durumlarda aşılabilir. Böyle durumlarda da balıklara ve biyolojik döngüye en az zararı verebilmek için eklenen suyun pH, sıcaklık… değerlerinin çok yakın olmasına özellikle hassasiyet gösterilmelidir.

.

Kaynak: http://www.aquatic-eden.com/2007/03/dos-and-donts-of-water-changes-in.html

Hazırlayan: Birkan Tatar

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

8 Cevaplar

  1. Ali AYVALI dedi ki:

    Paylaşım için teşekkürler.Bende bir şey eklemek istiyorum.Su değişimleri zararlı maddeleri yok etmede denge sağlarken, aynı zamanda akvaryumda bitki ve balıklar için kullanıma hazır yeni kimyalarda verir.Balik ve bitkiler sudaki faydalı mineral ve besinleri hızla tüketirler.

  2. tuğrul dedi ki:

    harika bir paylaşım elinize ve yüreğinize sağlık

  3. Muzaffer Boyacıoğlu dedi ki:

    Öğrenmenin yaşı yok, bilsekte gözden kaçan “püf noktaları” işe yarıyor, teşekkürler.

  4. heLL dedi ki:

    Yine çok önemli bir noktaya değinmemiş siniz. Su değişimlerinde suyu dipten mi yoksa su yüzüyindenmi alacağız?

    • admin dedi ki:

      Sürekli dip temizliği yapmanıza gerek yok ama bitkilendirmenin zayıf olduğu kum bölgelerinde zaman zaman kum pipetiyle de temizlik yapılması akvaryumunuzun sağlığını artıracaktır.

  5. Erkan tank dedi ki:

    20 lt nano tankımda 2 günde bir %15 civarı su değişimi yapıyorum ve bitkilerde özellikle cuba da ani gelişmelere tanıklık ediyorum. Sizce bukadar sık su değişiminin oluşturacağı bir zarar varmıdır?

  6. semih dedi ki:

    yeni başlıyorum bitkili akvaryuma ellerinize yüreğinize sağlık bilgileriniz için

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share