Akvaryum tarzına ve bitki türlerine karar verilmesi (BF2)

 400_peterkirwan_iwagumi - Kopya

 Bir önceki makalemizde mekân, fikir ve bütçemize uygun bir akvaryumu edindik. Bu aşamada da bu akvaryumumuzu nasıl bir BİTKİ AKVARYUMU’na çevireceğimize karar vermek üzereyiz. Sanırım siz de akvaryum kurarken ne yapılacağını bilmeden yola çıkılmasının yanlış olacağı konusunda hemfikirsinizdir. Bu açıdan 11 adımımız içinde bence en önemli adımımız bu olacaktır çünkü akvaryum kurarken ilk adımlar en önemli adımlardır.


•   Tarzın belirlenmesi: Bu adımda izleyebileceğimiz 3 metot var. Bunlardan ilki en yaygın uygulama olan belirli bir tasarımı örnek alıp benzeri bir akvaryumu yaratmaya çalışmak. Bunu hemen kötü anlamda kopya çekmek olarak ele almamak gerekir. Bu işi daha önce defalarca yapıp tecrübe kazanmış arkadaşlar dışında pek çok hobici gerek bitki türleri ve gerek peyzaj açısından yeterli birikime sahip olmadığından bu yöntem daha akla yatabilir. Bu şekilde hobici de tecrübe kazanıp kendi düzenlemeleriyle beraber kendi tarzını yaratabilecektir. İkincisi kendi dizaynınızı yaratmak. Doğaçlama olarak ta yapabileceğiniz yada bir kağıt üzerine deneme çizimleri ile bir şekil ortaya çıkarabileceğiniz bu yöntemde esas bitkileri ve temel peyzaj unsurlarını çok iyi tanımaktır. Iwagumi, Zen, Dutch, karma gibi pek çok yöntemi altın oran, karelere bölme gibi tekniklerle şekillendirip kendi manzaranızı belirleyebilirsiniz. Bu tarzların her biri ile ilgili olarak net üzerinden pek çok resme ve kaynağa ulaşmanız mümkündür. Son yol ise hoşunuza giden türleri akvaryumunuza yerleştirip gerisini zamana bırakmak. Bu yöntem de pek çok hobici tarafından uygulanan bir yöntem olsa da bunlar genellikle görsellikten uzak, ancak kişinin kendini geliştirmesi ve sisteme adapte olabilmesi açısından büyük önem taşır.
•   Kullanılacak bitki türleri tercihi: İşte 2. adımın en önemli maddesi de bence bu. Aydınlatma, filtrasyon, zemin seçimi, gübre kullanımı gibi pek çok takip eden adım üzerinde de belirleyici etkisi olacaktır burada yapılacak tercihin. Başka bir akvaryumu örnek alarak kuruluma geçecek arkadaşlar için bitki seçimi belki sorun olmayacaktır ancak hem bu yöntem hem de diğer iki yöntemi tercih edecek arkadaşların kullanılacak bitki türlerini tercihinin ardından bu bitkilerle ilgili her türlü bilgiye de sahip olmaları büyük önem taşımaktadır. Bu bilgi sadece bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyütülebilmesi için değil aynı zamanda akvaryumdaki konumlarının belirlenmesi açısından da büyük önem taşır. Örneğin aldığınızda küçük ve şirin gözüken bir Echinodorus türünü çok beğenerek akvaryumun en önüne dikebilirsiniz. Ancak 1-2 ay sonra bir deve dönüştüğünde ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Akvaryumda bitkilerin yerlerini sık değiştirmek de bitki sağlığı ve akvaryumun dengesi açısından çok büyük bir sorun olacaktır. Yan yana diktiğiniz iki bitkiden birinin fazla büyüyerek diğerinin alanını da istila etmeye başlaması yada onu gölgede bırakması/boğması da hep bu aşamalarda yapılan hatalardan kaynaklanmaktadır. Bir bitkiyi sadece beğendiğiniz için akvaryuma koymak istemeniz yanlış bir davranış olacaktır. Pek çok türü barındırmak yerine akvaryumunuzda sağladığınız şartlara uyum gösterebilecek, bir arada gelişebilecek türleri seçmeniz en doğrusu olacaktır. Bitkinin pek çoğunuza zor gelen orijinal isimlerini bilmek burada bir avantaj sağlayacaktır. Bitki adını yazarak netten yapacağınız görsel aramalarda aynı bitkinin farklı ortamlarda pek çok resmini görebilir, ne şekilde kullanabileceğinize karar verebilirsiniz. Sadece bu bitki tercihi tek başına bir kitap olabilecek kadar geniş bir konu olmasına rağmen burada ana hatlarını ortaya koymaya çalıştık. Ortaya çıkan tek sonuç ise kullanacağınız bitkiler her ne olursa olsun hakkında edinebildiğiniz her türlü bilgiye (gelişim ihtiyaçları, gelişim paterni, akvaryuma konulabilecekleri konumlar, çoğaltma/budama şekli gibi) ulaşmaya çalışın.
•   Balık tercihi: Akvaryumda barındıracağınız balıklar da genellikle bitki türlerinin seçiminde önemli rol oynarlar. Pek çok balık türü bitkileri tırtıklamayı severler. Ana besin grubu sadece bitki olan balıklar da vardır. Ayrıca ebatlarından dolayı bitkilere zarar verebilecek balıklar da olduğunu unutmamak gerekir.
•   Akvaryuma ayrılacak vakit: Düşünülmesi gereken bir başka konu da bu. İçinde yüzlerce stem bitkinin yer aldığı bir akvaryumda haftalık bakım süreniz birkaç saat sürebilecekken, crypto, echinodorus gibi türlerin olduğu bir akvaryum sadece birkaç dakika sürebilir.
•   Acelecilik: Bu aşamada en sık yapılan hatalardan biri bir şeye karar verir vermez hemen harekete geçmektir. Bitkileri diktim güzel görünsün hemen gibi bir yaklaşım pek doğru olmaz. Dikilen bitkilerin kendilerini düzeltip yapraklarını açmaları 2-3 gün sürebilir sadece. Oluşturduğunuz kurulumun ardından hedeflediğiniz görüme ulaşmak düzenli bakım kurallarının hepsini uyguladığınız halde 2-3 ay gibi bir zaman alabilir. Bitki akvaryumu bir sabır işidir.

Derleyen: Yıldırım Özdemir

Bu yazının oluştuğu esas tartışma başlığı: http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,1157.0.html

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

8 Cevaplar

  1. cem dedi ki:

    Beleşçilik olarak düşünmeyin lütfen ama hem bitkilere hem de balıklara zulum olmaması için tıpkı balık türlerinde uygunluk listeleri yapıldığı gibi bitkiler için de böyle listelemeler yapılsa nasıl olur acaba?Sanırım internette hatta binlerce örnek resim vardır.Bunlardan hiç değilse bir kısmının bitki isimleriyle birlikte-en önemlisi bu- örnek kurulum olarak yayınlanması,bakımı çok kolay olan bitkilerden oluşturulan örnek dizaynların verilmesi sanırım çok daha teşvik edici olacaktır.

  2. akın dedi ki:

    yukarıdaki yoruma kesinlikle katılıyorum.internette arkadaşın bahsettiği gibi bir çalışmaya ben de rastlamadım.olsa harika olur

  3. Altay AĞAN dedi ki:

    Merhabalar, ilk defa bitki akvaryumu kuracağım, birçok malzemeyi edindim fakat bitki konusunda tam bir çıkmazdayım. Öncelikle istediğim şey üst resimdeki gibi akvaryum tabanını tamamen sarabilen kısa bir örtü gözükmesi. Bunun için hangi bitkiyi kullanmam gerekir. İkinci sorum ise bu bitki ile birlikte ön ve arka planda hangi türleri kullanmam daha avantajlıdır.

    Bir de üstteki akvaryumda kullanılan bitkiler hangileri 🙂
    Özürdiliyorum oldukça çok sordum ama acemilik işte 🙂

    • admin dedi ki:

      Glossogtima, hemianthus, eleochairs gibi bitkilerle yapabilirsiniz. Bu bitkilerin bakımı çok kolay değildir özellikle aydınlatma konusunda hassaslar. Yukarıdaki tankta da glossogtima var gibi.

  4. Altay AĞAN dedi ki:

    Çok teşekkürler sanırım eleochairs parvula seçeceğim en kolayı o gibi..

  5. ALP dedi ki:

    merhaba bir akvaryum edindim sırf yukarıdaki akvaryumu kurabilmek için =)

    yanlız üstteki örnek resimdeki bitkileri yazarsanız sevinirim çünkü isimlerini bilmeyince bulmak zor oluyor

  6. Kerim dedi ki:

    Merhaba . 200 litrelik bir akvaryumum var uzunluğu 1 metre. Bende taban bitkisi kullanmak istiyorum yukarda ki resme hemen hemen yakın olacak sadece arka fon sırf saz olacak bir taraf gül tütün bir taraf ise kayalar ve yosunlar . Aydınlatma nasil olmali taban kumunu nasıl seçmeliyim . Taban bitkisi olarak işe küba istiyorum. Akvaryum yükseklik 55 cm. Şimdiden teşekkürler..

    • Bitak dedi ki:

      Güçlü bir aydınlatma şart. Floresan sistemlerle 100w’ı aşmak gerekecek en basitinden. LED veya yüksek çıkışlı T5 floresan aydınlatma güçlü ışık isteyen taban bitkileri için uygun olacaktır. Kumun altına bitkiler için besleyici özel taban malzemeleri kullanabilirsiniz. Bir çok ürün mevcut JBL, Tetra ve Sera gibi markalara ait. Bunları hindistan cevizi torfu gibi bir takım malzemelerle destekleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share