Paludaryum Nedir ?

Paludaryum nedir?

Paludaryum, bir su kenarı simulasyonudur. Tamamen su altını konu edinen akvaryumlardan ziyade, su altı yaşamı ile birlikte suyun hemen dışını da içine alır. Bu durumda su kenarında yaşayan bataklık bitkileri, hem suda hem karada yaşayan bir takım canlılar da buna dahil edilebilir. Paludaryumlar, su ve kara hayatının kesişme noktası olan su kenarlarının yapay olarak hazırlanmış (doğallıktan ödün verilmeden tabi) halidir. Görsellik, büyük ölçüde su dışı (su kenarı) elemanları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bundan dolayı da suyun dışına taşmış kayalıklar, kütükler, ağaç kökleri, bataklık bitkileri, eğrelti otları, sarmaşıklar ve bazı bataklık bitkileri bol miktarda kullanılmaktadır.

Paludaryumda bakılabilecek bitkiler:

A- Su altı bitkileri: Bu konuda herhangi bir kısıtlamadan bahsedemem. Paludaryumun yapısına, tutulacak su miktarına, ışıklandırmaya, hacme, bakılacak canlılara göre seçim yapılabilir. Akvaryumlarda bakılan her türlü bitki, paludaryumlarda da bakılabilir. Tabi burada paludaryumların su kıyısı taklidi olduğunu düşünürsek, su seviyesinin düşük olduğunu ve buna göre seçilecek su altı bitkilerinin de fazla boy atmayacak türler olmasını öneririm.

B- Su kenarı bitkileri: Paludaryumların, bir su kıyısı simulasyonu olduğunu belirtmiştik. Paludaryumun yapısına bağlı olarak çeşitli su kenarı bitkileri bakılabilir. Bunlar genelde çeşitli yosunlar, eğrelti otları, sarmaşıklar, sazlık bitkileri ve hatta çeşitli bonsailer olabilir. Bir paludaryum çalışmasında çay bitkisinin denendiğini görmüştüm. Kendime ait paludaryumda zaman zaman pirinç bitkisi yetiştirdim. Ve yine eğrelti otları, yosunlar ve sarmaşıklar kendi paludaryumlarımda bulunmakta.

Paludaryumlarda bakılabilecek hayvanlar:

A- Balıklar: Paludaryum olarak hazırlanacak bir tank, normalde alması gereken suyun ortalama 1/3’ünü alabilir. Bundan dolayı da bakılabilecek balıklar genelde küçük yapılı balıklardır. Tabi devasa bir tank (mesela 1 tonluk bir tank) paludaryum olarak düşünülürse, daha iri balıklar bakılabilir. Orta boy bir paludaryumun 100 lt. civarında su alacağını düşünürsek, bakılabilecek balıklar sanırım canlı doğuranlar, tetralar, çöpçü balıkları, küçük sazansılar gibi balıklar olacaktır.

B- Amfibyumlar: Semenderler ve hatta kurbağalar, paludaryumlar için son derece uygun canlılardır. Tabi ki semender gibi tırmanıcı canlıların bakıldığı paludaryumlarda, tankın üzerinin tamamen kapalı tutulmasını öneririm. Bir defasında üzeri açık olan tanktan kaçıp kaybolan semenderim sayesinde bunu tecrübe etmiş oldum.

C- Sürüngenler: Su kıyılarında yaşayan çeşitli yılan türleri ve su kaplumbağaları da paludaryumlarda bakılabilir. Tabi, bu canlıların balık avcısı olduğunu unutmamak gerekir.

D- Omurgasızlar: Akvaryumlarda bakılabilen su salyangozları, midyeler, yengeçler ve benzeri canlılar da paludaryumlar için son derece uygundur. Hatta ben kızböceği beslemiştim bir ara.

* * *

Onur G. HİTİT

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share