Karbondioksit ve Işık ilişkisi

Işık ve Co2 bitkili akvaryumların en çok polemik oluşturan, iki olmazsa olmazı. Genellikle akvaryumlarda, şu kadar ışık, yok grolüx yada day lıghet tartışır dururuz. Acaba hiç düşündünüzmü?  Işık ve co2 birbiriyle ne kadar alakalı. Şimdi bu konuyu   teknik bilgilere  fazla girmeden açıklayalım.

Sudaki karbondioksit ışık enerjisi kullanılarak, nişasta ve diğer yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülür. Karbon kullanıldıktan sonra ortaya çıkan oksijen ise suya bırakılır. Bitki daha sonra besine ihtiyaç duyduğunda bu karbonhidratlarda depoladığı enerjiyi kullanır.
Fotosentez olayının meydana gelebilmesi için gerekli olan maddeler, ışık, klorofil, karbondioksit, canlı organizmadır

Akvaryumlar kapalı ekosistemler olduğu için,  bütün gereksinimler bizler tarafından sağlanmaktadır. Doğadaki gibi sistematik bir döngü yoktur. Birçoğumuz şöyle bir yanılgı içine giriyoruz, ilk etapta ışıklandırmayı ayarlayarak gerkli olan değerlere getiriyoruz 10-12 saat aydınlatma süresini uyguluyoruz ve akvaryumumuzdaki bitkilerde gelişme bekliyoruz. Tabiki sonuç hüsran oluyor, gerçi bazı bitkiler balıkların salıverdiği co2 yi ve çürümelerden çıkan co2 i kullanarak hayatlarını idame ettirselerde bir çok bitki yaşayamıyor.Neden?

Biraz daha bilgili olanlar ise, ışıklandırma ve co2 sistemini kurarak bitkili akvaryumda başarılı olacağı kanısındadır. Evet bu kanı nispeten doğrudur, gerekli şartlar sağlandığında biyolojik sistem devreye girer.   Yaşam döngüsüde bitkiler için başlamış olur. Peki bu sistem neye göre hareket edecektir, buradaki şartlar neye göre düzenlenecek ve uygulanacaktır.?

ŞİMDİ BU SORULARA CEVAPLAR BULALIM

Bitkili akvaryumlarda başarıyla bitki yetiştirmek için, bitkilerin ihtiyacı olan temel ve yardımcı bütün besinler akvaryumda yeterli düzeyde olmalıdır. Bu besin maddelerinden birinin bile eksik olması sistemi tamamen olumsuz yönde etkileyecek, ve istenillen sonuçlar elde edilemeyecektir

 Diyelimki akvaryumda gerekli olan bütün besin maddeleri yeterli düzeyde,  ışık şiddeti de yeterli ise co2 in ne kadarı bitkiler için yeterli olacak? Aslında co2 in akvaryumdaki fazlalık oranı iki nedenden dolayı önemlidir 1- balıkların co2 den zehirlenmesi 2- karbonat sertliği ve ani PH düşüşü. Bitkiler açısından co2 in çok olması hiçbirşey ifade etmeyecektir, co2 ne kadar çok olursa olsun bitki ihtiyacı kadar kullanacaktır. Bitkiler açısından önemli olan  yeteri kadar Co2 in  akvaryumda bulunmasıdır.

Işıklandrma fotosentezde en önemli unsurdur, ışıklandırma yetersiz olduğu zaman bitki gerekli olan besin stoklarını yapabilmek için  hacmini küçültür, büyümesini durdurur ve minimum düzeyde sağlam kalmaya çalışır. Bir kısım bitki yaprağını dökerek uzun ve yapraksız bir gövde oluşturur,  yapraklar küçülür ve bitki şekillerinde farklılaşmalar olur.  Bütün bu değişimler sadece bitkinin ortama adaptasyonu sonucudur  ve tüm amaç daha çok ışığa ulaşmaktır. 

Doğal ortamlarında bitkiler ortalama 12 saat ışık altındadır, akvaryumlarda da bu süre en uygun süredir. bir yazar şöyle açıklıyordu ”toplam 120 watt olan ışıklandırmamı ilk önce 30 watt 1,5saat sonra 30 watt  1,5sat sonra 30 watt 1,5 saat sonra 30 watt olarak  saat 11de tamamı açık oluyor ve   saat 2 den sonrada aksi şekilde hareket ederek 1,5 saat aralıklarla söndürüyorum  bu güne kadar aldığım en güzel verimi bu şekilde sağlamıştım.”burada anlattığım zamanlama tropik bitkiler içindir.

Işıklandırma şiddetinin fazla olması ise, akvaryumda bitkilere bir zarar vermese de, balıklar üzerinde stress  ve ekonomik yönde zarar oluşturacağı için önerilmez. Şöyle düşünülmemeli, bolca ışık ve co2 verelim ki bitkilerim hızlıca büyüsün. Bu düşüncede tamamen yanlıştır, çünkü bitki ihtiyacı olacağı kadar fotosentez yapar. Daha sonra fotosentezi durdurur.

 ŞİMDİ TÜM ANLATILANLARI KISACA ÖZETLİYELİM

Bitkili akvaryumlarda başarılı olmak,  sağlıklı bitkiler büyütmek,   ışık ve co2 sisteminden en iyi şekilde istifade etmek için:

1- akvaryum suyunda bitkiler için gerekli tüm besin maddeleri yeterli düzeyde olmalı
2-ışıklandırma düzeneği  VE IŞIKLANDIRMA SÜRESİ mümkün mertebe doğaya uygun yapılmalı
3-co2 sistemi sadece ışık açık olduğu zaman  ve ışıklandırma açıldıktan iki saat sonra çalıştırılmalı.
4-aynı değerleri ve daha düşük ışık isteyen bitkiler seçilmeli
5-su değerleri sürekli kontrol altında tutulmalı
6-aydınlatmada kullanılan flourasanlar 6-8 aydan sonra kademeli olarak değiştirilmeli ilk flourasan değiştirildikten 3-4 ay sonra ikincisi değiştirilmeli değiştirme işlemin hepsini aynı anda yapmamalı.
7- unutulmaması gereken en önemli şey su değişimleri mümkün mertebe 15 günü geçmemeli ve % 20 yi aşmamalı

Nuri Üçüncü

.

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

5 Cevaplar

  1. hocam değişik ve güzel bir site yapmışsınız, emeğiniz için tebrik ederim

  2. elif dedi ki:

    3. maddede bir yanlışlık var ışıklandırmadan 2 saat önce co2 acılmalıki uygun su seviyesi yakalanabilsin

    • admin dedi ki:

      Akvaryumunuza göre bu doğrular değişir diye düşünüyorum. Işıklar kapalıyken zaten karbondioksit tüketimi sıfırlanır. Belirgin yüzey akıntısı da yoksa karbondioksit düzeyi azalmayacaktır. Bitkilerin maksimum fotosentez hızına ulaşması da ışıklar açılır açılmaz gerçekleşmez 3-4 saat kadar surecektir. Şahsen bana ışıklarla karbondioksiti eş zamanlı kapatıp açmak hem daha pratik hem de daha güvenli geliyor. Farklı kurulumlarda iki saat önce başlatmak daha iyi olabilir. Çok kritik bir mesele olduğunu düşünmüyorum.

  3. Metin dedi ki:

    @elif Gece zaten yükselmiyor mu karbondioksit? Bitkiler de ışık açıldığı an maksimum hızda fotosentez yapmıyor zaten.

  4. Tolga dedi ki:

    Merhaba elinize, blginize sağlık öncelikle. Co2 için uzunca bir araştırmadan sonra her ne kadar ışık ile birlikte oncesi yada sonrasında açılması gerekliş gibi yazılar okusamda. Sanırım bu konudaki en son kanı Co2 nin devamlı açık kalmasından yana. Bunun nedeni ise sabah ve akşam Ph seviyesindeki değerlerlerin mümkün olduğunca minimize edilmesi olduğu söyleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share