Gönderen Konu: Difüzör veya Reaktör  (Okunma sayısı 1350 defa)

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
Difüzör veya Reaktör
« : Ocak 22, 2009, 14:54:30 ÖS »
175 lt.lik bitkili tankımda mayalı sistem C02 kullanıyorum bugüne kadar hava taşı ve askı filtrenin çıkışı(girdap yaparak su akıyor)oradan C02 yi çözmeye çalışıyordum.C02 kaybım yaklaşık % 50 gibi .Bu C02 yi en iyi bir şekilde çözecek difüzörmü olur reaktörmü olur yardımlarınızı,marka ve modeliyle yazmanızı bekliyorum.Mayalı sistemde kullanılanlar olsun araştırdığıma göre bazıları tüplü sistem haricinde C02 çıkışı olmuyormuş.
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2009, 15:02:00 ÖS Gönderen: soners »
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
Ynt: Difüzör veya Reaktör
« Yanıtla #1 : Ocak 22, 2009, 15:29:12 ÖS »
Özellikle seramik tablalı difizörler yüksek basınç gerektirdiği için mayalı sistemde ki kulandığınız kapak çok sağlam değilse yada ek yerleri varsa patlama yapabilir ve gaz çıkışı alamayabilirsiniz. Bir kafa motoru yada iç filtre ve kuş suluğu ile yapacağınız bir vortex ise işinizi gayet güzel bir şekilde çözecektir.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #2 : Ocak 22, 2009, 15:35:36 ÖS »
Barış bey cevabınız için teşekkürler ama kuş suluğu ile uğraşacak hem vaktim hem becerim ;D yok birde görüntü kirliliği şık olmayışı cabası eğer hazır işe yarar (Mayalı sistem) bir alet olsa çok daha iyi olur. Sizin kullandığınız ve memnun kaldığınız yokmu?.Mecbur kalınca kuş suluğuylada uğraşıcaz artık.
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2009, 16:58:07 ÖS Gönderen: soners »
 50 Lt.Bitkili Karides

akvarist

• Üye
  • **
« Yanıtla #3 : Ocak 23, 2009, 11:26:43 ÖÖ »
Şöyle bir şey de yapabilirsiniz(yaptırabilirsiniz)
http://www.rexgrigg.com/diy-reactor.htm
Pvc borudan kolayca yapılabilir,güzel tarafıda dış filtrede kullanacağınız için akvaryumda görüntü kirliliği olmaz. Dış filtrenin çıkış borusunu üstten giriş yapın, alttan çıkan hortum akvaryuma girsin.Yanda görülen şeffaf borudan co2 girer.CO2 gazı yükselmeye çalışacak, ters yönde giden su akışıyla karşılaşarak suya karışacaktır.
Kolay gelsin.
Kamil   
Bornova/İzmir

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Ocak 23, 2009, 16:48:35 ÖS »
Soner bey Kamil beyin linkini verdiği alet'in ticari olarak satılanı Ista Max Mix. Harici yada dahili olarak kullanılabiliyor. Dış filtrenin çıkış hortumundan gelen su ile içindeki pervane döüyor ve üstten verdiğiniz co2'yi çözüyor. Ama mayalı sistemde ne kadar etkili olur bilemem. Çünkü dış filtre sürekli tazikli su gönderdiğinden üstüne takılan co2 hortumunun ucu boşta olduğunda ordan da su geliyor. Mayalı sistem o basınca dayanıp suyu itemez ve gazı çözücüye ulaştıramazsa maya şişesine su girmesi ihtimali var.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Ocak 23, 2009, 16:53:16 ÖS »
Barış bey internette sörf yaparken eski gaz lambaları varya onun camından vortex gibi bir şey gördüm.Eşimi ikna edebilirsem evde antika bir gaz lambamız var onun camını çıkarıp deneyeceğim sonucu sizlerle paylaşırım.İnşallah olursa görüntüsüde fena değil görüntü kirliliği yapmayacak gibi.
 50 Lt.Bitkili Karides

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #6 : Ocak 23, 2009, 17:01:13 ÖS »
Suyu içinde çevirebileceğiniz hemen herşeyle vortex yapabilmek mümkün. Kuş suluğu, Gaz lambası camı, Pasta krema sıkacağı. Birazcık el becerisi ve vakit'le çok zor bir iş değil. Ama gaz lambası camında delik açmak biraz riskli olacaktır. Camın kırılma ihtimali var.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

akvarist

• Üye
  • **
« Yanıtla #7 : Ocak 23, 2009, 17:45:35 ÖS »
Barış Bey, Soner Bey ben linkini verdiğim sistemi denemedim.Fakat geçen yıl vortex reaktör yaptım, fazla yer kapladığı için sonra dış filtrenin yanına aldım, harici olarak uzun süre mayalı sistemle kullandım bir problem yaşamadım.Şişe kapaklarını, hortumları ve bağlantı yerlerini sağlam yaptıktan sonra bir problem olacağını sanmam.Çünki dış filtrelerimizden çıkan suyun oluşturduğu basınç önemli birşey değil.Maya şisesinden gelen basınç çok daha yüksek oluyor.Yada şöyle bir şey daha denenebilir.
http://forum.aquatic-gardeners.org/viewtopic.php?t=550
Az yer kaplıyor ve verimli olur sanırım.
Yada vortex yapabilirsiniz. Krema pompası ve küçük bir motorla kibar birşey yapabilirsiniz.
Fakat sistemi 24 saat çalıştırmanız gerekiyor(mayayı kapatamadığınız için) ve sirkulasyon motorunu gece kapatsanız sabah içinde gaz biriktiğinden otomatik başlatamıyor, yer kaplıyor v.b problemler çıkıyor.
 Ancak gaz lambası veya benzeri camdan ürünlerle yapmak bana çok pratik gelmedi.Hem delme şekil verme, hemde esnememe problemleri olduğundan bilemiyorum.
Kamil   
Bornova/İzmir

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Ocak 24, 2009, 11:05:20 ÖÖ »
Mayalı sistemde kafa motorunu ters bağladığınız zaman elektrik kesintileri yada akşamları kafa motorunu kapatma sırasındaki kafam motoru içindeki gaz birikmesi olayı olmuyor. O seviyeye gelen gaz kafa motorunun su alma kısmı tepede olduğu için çıkıyor. Kafa motorunun yanmaması için iyi bir çözüm.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #9 : Ocak 24, 2009, 11:24:38 ÖÖ »
Bazen diyorumki senin neyine bitki ile uğraşmak çıkar bitkileri sade balık besle.Bitki yetiştirmek balık yetiştirmekten daha zor.Akşam içişleri bakanını zor ikna ettim gaz lambası için neyse kandırdık.Gaz lambası camını aldık 1.deliği deldim 2.deliği delerken cam sizlere ömür iki parmağın kesilmeside cabası.Şimdilik vortex işini sinirim geçene kadar iptal ediyorum.İlgilenen arkadaşlara teşekkürler.
 50 Lt.Bitkili Karides

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #10 : Ocak 24, 2009, 14:15:00 ÖS »
Gaz lambası olayına ben de kapanmadan önce youtube'da rastlamştım. Çok verimli duruyor ancak sizin de kanıtladığınız gibi camla uğraşmak biraz riskli :) Ben kuş suluğu kullanıyorum gayet yeterli ve etkili. Bitkiler uzayınca görünmüyor da en azından benim akvaryumda.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #11 : Ocak 26, 2009, 17:09:20 ÖS »
İşyerinde krizden dolayı boş boş otururken(Allah kimseyi işsiz bırakmasın) aklıma bir fikir geldi,eve gidince uygulayıp sizlere sonuçlarınıda bildireceğim.Ufak bir tiyo vereyim C02  yi çözmek için hava taşı  ,pet bardak,hava taşı,elyaf ile bir çalışma yapacağım.Yapımı ise şöyle pet bardağın altından veya yan tarafından delik açıp C02 gelen hortumla hava taşını bardağın içine koyacağım bardağın üstünü filtrelerde kullandığımız sünger veya elyaf ile kapatacağım gazı verdikten sonra bakacağım elyaf veya sünger seramik difüzör gibi Co2 yi parçalayabilecekmi?Fikir nasıl işe yararmı arkadaşlar. ::) ??? ::)
« Son Düzenleme: Ocak 26, 2009, 17:11:26 ÖS Gönderen: soners »
 50 Lt.Bitkili Karides

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #12 : Ocak 26, 2009, 17:15:06 ÖS »
Kabarcıklar çok daha büyük olacaktır. Sünger yada elyafın gözenekleri oldukça büyük kalacaktır co2 için. Bunun yerine hava taşı ile genişçe ters çevrilmiş bir kaba verip su ile temas ettirerek çözmeye çalışmak daha iyi bir yöntem ama pasif çözücü olduğu için bir vortex gibi verim asla olmayacaktır.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #13 : Ocak 26, 2009, 17:21:58 ÖS »
Sünger veya elyafı en kalınından kullansak zannedersem hem C02 bardakda daha uzun süre kalacak.Şunu becerebilirsem hava taşının parçaladığı C02 yi birazda sünger veya elyafa parçalatabilirsek bir nebze daha iyi olur diyorum.bardağı ters çevirirsek hava kabarcıkları büyük büyük çıkmaz mı ama elyafta veya süngerde gözeneklerde sızarak çıkma zorunda kalacaktır.
 50 Lt.Bitkili Karides

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #14 : Ocak 26, 2009, 18:05:42 ÖS »
Tatlısuda kabarcıkları ne kadar uğraşsak da çok tatmin edici sonuçlar alınamıyor hiçbir şekilde. Suyun yoğunluğuyla alakalı bir durum. Mesela tuzlusuda çok çok ince kabarcıklar elde edebiliyorsunuz. Bu nedenle kabarcıkları küçültmenin dışında başka yardımcı faktörler de eklemek gerekiyor difizör sistemlerine. Bahsettiğiniz proje yapılabilecek en iyi pasif reaktörlerden bir tanesi ancak sonuç olarak pasif :) Pasif reaktörden çok bir verim beklememeli.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com