Bir arkadaş bana mesaj gönderek soru sormuş. Yanıtladım ama başkalarının da okuması için burada yazıyorum.
Soru:
Bende co2 dıy sısıtemle verıyorum.5 lıtrelık su şişesine karısım uyguluyorum.yas mayanın 1 pakedın 4 parca bölüp 1parcasını, 1.5 su bardagı şeker ve 1 paket kabartma tozu koyuyuorum.Sİzce dogrumu sızce oranlar lar ne olmalı?
5 litrelik su kaplarının mukavemeti düşüktür. Eğer gazın difüzyonu için yüksek basınç gerektiren seramik tablalı difüzör kullanıyorsan maya kabının patlama riski olabilir. Filtre dönüşüne bağlı vortez difüzör veya bunun gibi basıncın yükselmeden difüze edildiği difüzörlerde ise sorun yok.
Yaş maya çeşitli büyüklüklerde bulunuyor. Margarin paketi boyutunda olan da var 2-3cm lik alüminyum folye içine sarılı olan daha küçük boyutları da var. Kullandığınız maya büyük boyutlu ise 1/4 oranı çok fazla. Küçük paketleri kullanıyorsanız 1/4 yeterli. Büyüklerin 1/4 oranı için çok fazla dememin nedeni ise tamamen ekonomik neden ve bu kadar çok maya kullanmanın zararı yok fakat gereği de yok. Çünkü, bakteriler çok hızla bölünüp üreyecek ve sayıları 10 dakikada trilyonları bulacaktır.
Burada dikkat etmeniz gereken musluktan direk su kullanmamanız. Klor bakterilerin bir kısmını öldürecek bir kısmının da faaliyete geçmesini durdurup şekerin alkole dönüşümünü birkaç gün geciktirebilir. Şişeye akvaryumdan su doldurursanız en geç yarım saat sonra CO2 yeterli miktarda oluşmaya başlar.
5 litrelik kaba, 1.5 su bardağı şeker az. Ben 2.5 litrelik kaba 2 su bardağı kadar koyuyorum. Şeker miktarının fazla olması sistemin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Ancak ortam sıcaklığı çok önemli.
Fermantasyon sıcaklığa bağlı olarak 10-30 gün devam ediyor. Tabi bunun yanıda eriyikteki şeker miktarına da bağlı. Sıcaklığın çok yüksek olması da fermantasyonu durdurur. Çünkü fermantasyonun yan ürünü olan CO2 dışında ısı da oluşur. 30 dereceyi geçen ortamda bakterilerin tamamı geri dönmeyecek biçimde yok olur, ölüler yani.
Yaz aylarında oda sıcaklığı 30 derece ise dolayısı ile hazırladığınız karışım da bu sıcaklığa ulaşacaktır. Fermantasyonun diğer çıktısı olan ısı, suyun sıcaklığını 40 derecelere kadar ısıtabiliyor. Ve tüm bakteriler ölür. Bu durumda eriyikte hala şeker varsa döküp yeniden hazırlama yerine, yeni maya eklemelisiniz. Bazılarının burada ve diğer forumlarda yazdığı gibi sıcaklık yüksek olmamalıdır. 18 derece maya mantarları için ideal ortamdır fakat bunu sağlamak zor. Bu sıcaklıkta, maya kabının sürekli olarak CO2 üretmesi içindeki şeker miktarına göre 4 hafta kadar sürer. Daha yüksek sıcaklıklarda 25 dolaylarında hızlı fermantasyon olur ve şeker çabuk biter. Bu nedenle de CO2 oluşması kısa sürede aşırı miktarda olur. Bu durumda yani sıcaklığın yüksek olduğu ortamda büyük hacımlı maya kabı kullanmaya gerek yoktur. Yaz aylarında şişenin bulundu ortam sıcak ise 1.5 litrelik şişe kullanıp haftalık değişimlerle CO 2 üretmek daha yararlıdır.
Ancak büyük kabta, düşük şeker konsantrasyonu hazırlamanın da yararı var. Yani yaz aylarında daha az şeker kullanarak büyük şişeye karışım hazırlarsanız alkol oranı düşük olacaktır. Yüksek şeker oranı da bakteri yaşamını durdurur. Alkol oranı %16 lara ulaştığında karışımda hala şeker varsa bu şeker ziyan olacaktır.
Şarap üretiminde tankların serin mahzenlerde tutulmasının, veya sıcaklığın kontrol edilerek 30 dereceye yükselmesi durumunda tankların üzerine su tutulmasının, ya da gelişmiş üretimhnelerde soğutucular ile sıcaklık denetiminin yapılmasının nedeni bakterileri korumak içindir.
Sonuç olarak maya kabını asla ısıtmayın, tam tersi serin olması daha uygun. 18-20 derecelerde CO2 üretimi daha laminer sağlanır.