Gönderen Konu: Emerse Echinodorus Yetiştirmek  (Okunma sayısı 70 defa)

enginvolkan

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: Engin Volkan
Emerse Echinodorus Yetiştirmek
« : Ocak 05, 2012, 17:11:25 ÖS »
Büyük Echinodorus türlerini yetiştirmek için hazırlık yapıyorum. Önce bir denemem oldu fakat sadece güneş ışığıyla denediğim için su, yeşil su haline geldi. Ama ilk on gün içinde su berrak olduğu zaman fotosentez gerçekten çok güzel oluyordu ve her iki bitkimde her hafta yeni bir yaprak çıkartıyordu. Kışa girince hem güneş ışığı azaldı zamanla hem de azalmasaydı bile, yeşil su büyük sorun olacaktı.

Ben de tekrar yeni bir kurulum yapmaya karar verdim yeni bir zemin ve yeni bir aydınlatma şeklinde. Esas amacım büyük tür sevdiğim bazı echinodorusları sudan çıkmasını sağlayarak evdeki süs bitkileri gibi yetiştirmek. Bunun için, aydınlatmanın en az kökten beslenen echinodoruslar için taban seçiminin önemli olduğu kadar önemli olduğunu düşünüyorum.

Bu konuda benim fikrim, forumdan ve internetten okuduğum bilgiler ışığında şöyle.

Akvaryum 100*50*50 olmak üzere: 2*Sylvania grolux veya 2*Philips aquasky. Yanlarına da bir 4000K lık veya 5000K lık floresan ile beraber bir 6500K lık floresan.  Toplam 4 adet olacak; reflektörlü olarak tabiki. "yüksek verimli" veya "çok yüksek verimli" (HO veya VHO galiba) bulabilirsem daha hızlı sonuca ulaşabilir diye düşünüyorum. Sizce nasıl olmuş arkadaşlar?

Görüntü benim için önemli olmadığı için philips aquarelle(10000k) ve slyvania aquastar(10000k) gibi floresanları koymayacağım. Bu bitki gelişimlerini etkiler mi? Fikirlerinizi öğrenmek isterim. Çünkü bazı yabancı forumlarda da tecrübeli bitkiciler 6700K, 5000K lık floresanlar üzerinde daha çok duruyorlar. Bu forumda okuduklarıma göre de daha çok tam tayf ışınımı yapan (yani sadece kırmızı ve mavide değil) floresanların daha faydalı olduğu yönünde.

Bir de önce High Power LED düşündüm. Ama hala her forumda, yabancı forumlarda bile, tartışıldığı için garanti olan yolu seçtim yani floresanları ... Zaten sudan dışarı yaprak çıkardıktan sonra geri kalan işi güneş ışığı yapacağı için floresanlar yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Bu konuda da fikirlerinizi duymak ve öğrenmek isterim.

Yetiştirmeyi düşündüğüm türler:

Echinodorus Grandiflorus
Echinodorus Grandiflorus  ssp aureus (yeni tescil edilmiş adı Echinodorus Floridundus)
Echinodorus Argentensis
Echinodorus Muricatus

Taban seçimimi de daha sonra anlatmak ve bu konuda da fikirlerinizi ilgili bölümde almak isterim. Teşekkürler.

quipu

• Süper Moderatör
  • Üye
Ynt: Emerse Echinodorus Yetiştirmek
« Yanıtla #1 : Ocak 05, 2012, 18:47:50 ÖS »
O aydınlatmaya yosun oluşumunu engellemek sıkıntı olabilir. Uv filtre ve nitratı dışarıdan vermeyle daha iyi verim alabilirsiniz diye düşünüyorum.
"Only in suffering do we recognize beauty."   Proust

AkvaRed

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: AkvaRed Akvaryum Bitkileri
« Yanıtla #2 : Ocak 05, 2012, 19:13:24 ÖS »
En önemli kısım yoğun nemi sağlayabilmek. Tropikal bölgelerdeki şekilde yüksek nem oranını ayarlayabilmek çok mümkün olamayabiliyor. Bunu sağlarsanız kış ayları bile olsa güneş ışığı yeterli olacaktır. Eğer yoğun nem varsa tabandaki suyu da sıfıra yakın halde tutabilirsiniz.

enginvolkan

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: Engin Volkan
« Yanıtla #3 : Ocak 05, 2012, 20:47:25 ÖS »
quipu: "...nitratı dışarıdan vermeyle" derken NPK yı sıvı olarak suya vermeyi mi kastettiniz? Ama echinodoruslar, özellikle
de bu büyük türler kökleriyle daha çok besleniyorlar. Tabi sıvı katkıları da vereceğim ama esas tabanı güçlü tutmayı düşünüyorum.

AkvaRed: Evet bu yüksek nem ve üzeri kapatılmış, film çekilmiş şekilde, bitkiyi su dışında yetiştirip çekilen filme zamanla delikler açarak ortamın gerçek nemine uzun sürede alıştırıyorlar. Son iki hafta Ankara'da hava kapalıydı. Son 2 gündür açık. Bu kısa süreli güneşin yokluğu bile etkiledi bendeki ilk denediğim bitkileri. Gelişmeleri yavaşladı. Zaten sadece güneş olunca yeşil su bir haftada kaçınılmaz oluyor. Yaptığımız kapalı sistemler güneşin gücünü doğadaki su toplulukları gibi kaldıramıyor. Bir çok etken var. Su hareketliliği şart. Bitkiler ancak su dışına yaprak çıkarttıklarında güneşten ve havadaki CO2 den tam anlamıyla faydalanabilirler diye düşünüyorum. 

Teşekkürler.