Merhabalar,
Benim de 200x75x75h ölçülerinde brüt 1125L high-tech bitki akvaryumum var. Bir kaç konuya değinmek istiyorum, umarım hazırlık aşamasında size fikir verebilirim biraz.
Öncelikle tank boyutları ve aydınlatma konusuna değinmek istiyorum çünkü bu ikisini beraber göz önünde bulundurmak gerekmekte. Glossostigma ve HC gibi taban bitkileri kullanmayı düşünüyorsanız eğer yükseklik cidden sıkıntı yaratıyor. Ben 150W metal halidelerin yeteceğini düşünerek sistemi kurmuştum fakat yanılmışım. Fazladan taban malzemesi kullanarak su yüksekliğini 55-57cm e düşürdükten sonra 150W MH ler ile başarı sağladım. Eğer 75cm brüt akvaryum yüksekliği düşünüyorsanız kesinlikle 250W MH'den aşşağısını düşünmeyin ve bu boyutlarda bir akvaryumda watt/litre hesabının tutmayacagını aklınızda bulundurun. 150W da alsanız 250W da alsanız, ideal bir armatür ile her MH ampul 60cmx60cm'lik tabanı ideal olarak aydınlatabilir.
Bu arada eğer yüksekliği 75cm yapacaksanız 15mm cam yeterli olacaktır 22mm e gerek yok. Ön cephe için ExtraClear cam tavsiye ederim.
Akvaryumumda 3x150W MH(AquaArc) ve 6x58W T8 (4xphilips 965 + 2x Gro-Lux) kullanmaktayım.
İkinci olarak, akvaryumunuzu tasarlarken kesinlikle 1 ve ya 2 adet yan bölme yapın. Görsel kirlilikten kurtulmak adına çok faydalı kendi akvaryumumdan yan bölme fotoğrafı, (sump kullanılmayan akvaryumlarda bölme yapıldığını daha önce hiç görmemiştim sanırım ilklerdenim

) :

Ben tek bölme yaptım çok yer kaybetmemek için, o yüzden filtre emiş boruları görünüyor akvaryum içerinde, şu an yaptıracak olsam 2 bölme yapardım. Bir de fotoğrafta yan bölmeyi çift cam ile ayırdığımı görmüşsünüzdür fotoğrafta, arada hava kalması önemli, karşıdan akvaryuma bakıldıgında yan cam ayna etkisi yarattığından orada öyle bir bölme olduğu anlaşılmıyor. Şu şekilde:

Bir arkadaşım için hazırladığım bölmeli kare akvaryum kalışması:

Şimdilik aklıma gelenler bunlar eğer sormak istediğiniz bir şey olursa elimden geldiğimce yardımcı olmaya çalışırım.
Hazırlık aşamasında motivasyon olması açısından akvarymumdan bir iki kare paylaşmak isterim, en sonunda tüm uğraşlara değiyor cidden;

Mayıs 2009' a ait iki fotoğraf, yoğunluğumdan ötürü akvaryum ile ilgilenemiyorum yazdan beri, şu günlerde tekrar kurulum için hazırlık aşamasındayım:

Benzer bir tasarımla yarışmaya katılmayı düşündüğümden mayıs ayına ait (akvaryumun son hali) cephe fotoğrafını şimdilik yayınlamak istemiyorum

Saygılar