Gönderen Konu: 11 lt nano akvaryum  (Okunma sayısı 1924 defa)

dufpanla

• Yeni üye
  • *
11 lt nano akvaryum
« : Eylül 07, 2008, 12:22:24 ÖS »
herkese merhaba. yaklaşık 2 aydır akvaryumlar ve su canlıları hakkında araştırma yapıyorum. Ne besleyebilirim bana ne uyar diye arastırıyorum. sonunda kararımı verdim. Ama akvaryumlar hakkında bir bilgim olmadığı için sizlerden yardım bekliyorum. şimdi size listemi yazacağım. Bunlar hakkında fikir, görüş veya başka birşey düşünürseniz yorumlarınızı bekliyorum.
Akvaryum boyutu: 34x14x25
Filtre: Atman HF-100 şelale
Taban: Dere kumu+lav kırığı
Bitkiler: Java moss, minyatür eledoa, mossball, anibias, greensock, su mercimeği
Canlılar: 2xKiraz karides, 2xAmano karides, 2xGhost karides, 2xMavi karides, 2xÇöpçü, 2xCüce vatoz, 3xElma salyongoz, 2xMidye ( balık türü düşünmüyorum)
Gübreleme Seachem Flowrish Excel ile yapılacak.

1) Arkadaslar bu malzemeler yeterli mi?
2) Bitkiler bu akvaryum için uygun mu? Sayıları fazla mı? Fazlaysa sadece neleri koymalıyım? sizin tavsiye ettiğiniz bitki varmı?
3) Canlılar bu akvaryum için uygun mu? Sayıları fazla mı? Fazlaysa sadece neleri koymalıyım? sizin tavsiye ettiğiniz canlı nedir?
4) Canlılar ile bitkiler arasındaki uyum nasıl olur?
5) Eklemem gereken başka akvaryum malzemesi varmıdır?

Şimdiden çok teşekkğr ederim herkese
Evren Ünver

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
Ynt: 11 lt nano akvaryum
« Yanıtla #1 : Eylül 07, 2008, 13:55:34 ÖS »
Size de merhaba. Profil ayarları kısmından isminizi yazarsanız size hitap daha kolay olacaktır. Gelelim sorularınıza. Kurulumdan önce araştırma yapmanız çok iyi. Bilinçli bir şekilde akvaryumu kurmak her zaman iyidir.
 Akvaryumun boyutunuz bir nano için ideal seçtiğiniz bitkiler de güzel ama bir süre sonra mercimekler başınıza bela olabilir. Sorulara gelince
1- Malzemeler şuan için yeterli. Tabi gübreleme içinde elinizde Sera Florena yada Seachem Flourish bulunması iyi olur. Çok ihtiyaç olmayacaktır ama haftada bir iki damla işinizi görür. Birde aydınlatma için bir masa lambası ve ampul olarak ta Kompakt Floresan yada Tasarufflu ampullerden 6500 Kelvinlik bir model iyi olacaktır. X65 kodlu lambalar bu iş için ideal. 5-6 Watt yada en fazla 8-9 watt işinizi görür ve oldukça ucuza temin edebilirsiniz yapı marketlerden.
2-Bitkiler güzel. Özellikle moss'ları kaya kütük gibi şeylere misina ile bağlarsanız hoş bir görüntü olacaktır. Taban bitkisi düşünüyorsanız Glossostigma yada Hemianthus callitrichoides güzel olacaktır ama ikiside yüksek ihtiyaçlı bitkiler o yüzden başlarda pek bulaşmayın.
3-Canlılar uygun ama çok fazla tür ve sayıdalar. Bence karideslerden bir tanesini seçip sayısını arttırın. Mesela 5-10 arası kiraz karides görsellik olarak en iyisidir hemde en kolay üreyenlerinden. Çöpçüye hiç bulaşmayın ilerde oldukça büyüyecekler ve sorun olacaklardır. Balık almanızı bende tavsiye etmem zaten. Onun yerine dediğim gibi karides ekleyin. Cüce vatoz yerine de oto cat'lerden Otocinclus Affinis yada Otocinclus Vestitus alabilirsiniz ama bunlar hassas canlılardır ve tam oturmuş suya eklemeniz gerekli.
4-Özellikle karidesler le moss'lar çok uyumlu ve sevdikleri bitkilerden. Anubias'ı küçük ve fazla büyümeyen bir türden seçin.
5-Dediğim gibi aydınlatma iyi olur onun haricinde akvaryumunuz low tech'e yakın olduğu için fazlacada birşeye gerek yok.

Bitkilerin Excel'e adapte olması 3-4 haftayı bulacaktır bu sürede doz da değişiklik yapmadan devam edin. Alışma süresinden sonra dozu yeniden ayarlayabilirsiniz. Şimdiden başarılar dilerim.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

gelpcpccik

• Üye
  • **
« Yanıtla #2 : Eylül 07, 2008, 14:05:51 ÖS »
su mercimegine hiç gerek yok çok nalet bi bitki türü ve ışıgı kesiyor eger su mercimegine ihtiyaci olan varsa göndere bilirim yaklaşik 1 ton civari elimde mevcut yanliş yazmadim 1 ton veya fazlasi :P
Onur Zık

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #3 : Eylül 07, 2008, 15:05:35 ÖS »
Su mercimeği akvaryumlara uygun bir bitki değildir. Ben kullanırsanzı havuzlarda kullanın başka bir yerde de kullanmayın, bırakın derelerde gezinsinler diyorum.

Araştırma yapmanız çok güzel ama Nanolar akvaryuma yeni başlayan kişiler için uygun değildir. Güzel bir dizayn oluşturmanız başlangıçta çok zordur. Akvaryum epeyce tecrübe isteyen bir uğraş. Ayrıca karidesler çok çok hassas canlılar ve nanoların su değerleri de hacimlerinin azlığından dolayı çok değişkendir. Ayrıca Çim karides alacaksanız hayalet karides almayın zira etçildir. Kiraz karides üretme gibi bir imkanınız olursa ilerde hayaletler bunu baltalayacaktır.

Seçtiğiniz bitkiler nanolarda pek tercih edilmeyecek bitkiler. Şık bir dizayn oluşturmak için pek tercih edilen bitkiler değil. bu arada Minyatür elodeanın latince adını bilen varsa lütfen söylesin, sanırım sadece Hasan Bey satıyor ne olduğunu anlaamadım bir türlü bu bitkinin. Bir de aydınlatmanız hakkında bilgi vermemişsiniz. Bence nanoda en önemli iki şey aydınlatma ve CO2 düzeneği. Bunlar nanonun incelik isteyen konuları.

Nanolar her ne kadar küçük oldukları için başlangıç için iyidir, kolay idame ettiririz dedirtse de aslıdna durum tam tersidir. Nanoların küçük olması peyzajda çok büyük kısıtlama getirir, fazla esnek olmazsınız. Ayrıca bakımları da çok hassas ve inceliklidir. Sık sık budamalar, ufak ufak yapılan hassas su değişimleri gerekebilir.

CO2 için ben de Seachem Excel diyorum ama filtrenize bir reaktör uydurabilecekseniz Mayalı sistem de kurabilirsiniz, akvaryum uygun görünüyor. Aydınlatma için ben bir adet 20w ya da şu ufak duylu 13w'lık Philips 6500k tasarruf ampulü alın keyfinize bakın diyorum.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

dufpanla

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #4 : Eylül 10, 2008, 23:16:50 ÖS »
Herkese iyi akşamlar. Kuracağım akvaryumda co2 kullanmazsam ne olur. Çünkü makinalar pahalı, manual yapılan sistemide ben beceremem sanırım.
Evren Ünver

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Eylül 11, 2008, 16:46:17 ÖS »
CO2'siz akvaryumda adam akıllı bitki besleyemezsiniz. Yani sağda solda seyrek bitkiler olsun, figüran niyetine diyorsanız sorun olmaz ama bitkili nano ise hedefimiz, CO2 şart. CO2 sistemi kurma imkanınız yoksa yapay sıvı karbon takiyesi Seachem Florish Excel kullanmanız gerekiyor. Nanolar için CO2'nin yerini tutmaktadır.
Artık 20lt Bitkili Tank

dufpanla

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #6 : Eylül 14, 2008, 21:48:29 ÖS »
herkese merhaba tekrarda. akvaryumun parçalarını sipariş ettim bir bakar ve  yorum yazarsanız sevinirim
1 atman hf-0100 şelale filtre
2 35x22x28 akvaryum
3 Tİ-SERT 16 CM HAVA TAŞI
4 AKVARYUM HORTUMU 1 mt
5 PEAK CAM DERECE VANTUZLU CİVALI
6 DİP ÇEKME SİFONU
7 SERA AGUATAN 100 ML 400LT SU DÜZENLEYİCİ
8 kum olarak lav kırıgı. (kaç lt kullanmalıyım)
9 SHARK SB-2800 HAVA MOTORU

arkadaşlar bu akvaryumda sadece karides besleyeceğim. Tabi bitkili olacak o konular hakkında konuşmuştuk biliyorsunuz.
Evren Ünver

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #7 : Eylül 15, 2008, 16:29:57 ÖS »
Hava taşı ve hava motoru gereksizdir. Ayrıca olan karbondioksitin de uçmasına sebep olur.
Artık 20lt Bitkili Tank

dufpanla

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #8 : Eylül 20, 2008, 22:45:43 ÖS »
Herkese merhaba yaklaşık 3 aylık araştırmalarım sonucu bugun nihayet akvaryumumu kurdum. Yalnız yeni olduğum için sanırım bazı şeyleri yanlış yaptım yardımlarınızı bekliyorum.

Akvaryumun Özellikleri:
Boyut: 35x15x25y
Filtre: atman hf-100 şelale
Aydınlatma: daylight ampul
Taban: midye kırığı ile kızıl renkli bir kum (lav kırığı değ

Yapım: Arkadaşlar en alta midye kırığı üstüne de o kızıl kumu koydum sonra bunlar kariştı. Sonra sera aquatan su düzenleyici kullandım. Ardından Deep fix berraklaştırıcı. Bitkilerimi diktim bitkiler eladoa, çınar, Bacopa monieri. Bitkiler için bir çorba kaşığı Deep Torf sıvı gübre kullandım.

Akvaryumdan son görünüm:

http://img225.imageshack.us/my.php?image=20092008113fw9.jpg

Arkadaşlar akvuryumda sadece karides besleyeceğim.
Evren Ünver

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #9 : Eylül 21, 2008, 16:15:25 ÖS »
Bu akvaryum karidesler için kesinlikle uygun değil. Karidesler zaten hassas canlılardır. Nanolarda beslemek özveri ve tecrübe gerektirir.
Artık 20lt Bitkili Tank

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #10 : Eylül 21, 2008, 21:12:06 ÖS »
 İlla ki karides besleyecekseniz de uzunca bir süre bekleyin suyun iyice oturması için. Tecrübesizlik te atılacak yanlış adımlar hüsran la sonuçlanabilir. Elodea'lar şuanda bile yeterince uzunki ilerde başınıza daha büyük dert olacaklardır. Bence onların yerine Micranthemun Micranthemoides yada Umbrossum tercih edebilirsiniz.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !