Gönderen Konu: coco peat hakkında  (Okunma sayısı 1703 defa)

kazım_öcaldı

• Yeni üye
  • *
coco peat hakkında
« : Temmuz 10, 2008, 00:04:50 ÖÖ »
Arkadaşlar bitkili akvaryumumda coco peat ı dere kumunun altına taban malzemesi olarak koymayı düşünüyorum.Coco peat uygun mudur yoksa bitki torfu mu kullanayım ?

halit2

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Halit DEĞER
Ynt: coco peat hakkında
« Yanıtla #1 : Temmuz 10, 2008, 17:30:43 ÖS »
Kazım Bey hindistan cevizi torfunu rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Hepimiz hayatin kisaligindan söz ederiz de, bos geçen zamanimizi nasil kullanacagimizi bilmeyiz

delican

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #2 : Temmuz 20, 2008, 23:11:05 ÖS »
Kazım bey ben sizin söylediğiniz gibi taban kurulumunda en alta cocopeat kullandım.Onun üzerine 0-3mm dere kumu, üzerine 3 kg prodact fondovivo ve en üstede 3-5 mm dere kumu olaca şekilde aşağı yukarı toplamda 10-12cm kalınlığında bir taban oluşturdum. Henüz beş gün oldu sonuçları gözlemliyorum herhalde önümüzdeki haftalarda neticelerini almaya başlarız diye düşünüyorum saygılar...
doğayla dost olmayan insanlarla dost olamaz!

hakanka

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: Hakan Kamasoglu
« Yanıtla #3 : Şubat 07, 2010, 01:31:40 ÖÖ »
Arkadaşlar ,

Tankımı kurmaya az kaldı , fakat bu cocopeat olayı aklımı karıştırdı. Cocopeat ile cocopeatli torf farklı şeylermi , en alt tabana kullanıma hazır gartengold cocopeatli torf kullansam uygun olurmu ? Bir akvaryumcuya sordum oda torf felan hikaye kullanma sakın suyun sapsarı olur ,20 lt .dazs soill veriyim ben sana :)) dedi... hagen siyah kumum var tunc bey den DIY veya hazır misket gübrelerden alacağım ama en altta nasıl bir uygulama yapmalıyım ,yardımcı olursanız sevinirim...

Hakan KAMASOGLU
Yacht Inspector

fantastik3

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yanıtla #4 : Şubat 07, 2010, 11:47:25 ÖÖ »
Torf bitki gelişimi için yaralı olan humik ve fulvik asit içeriği nedeniyle bitki yetiştirmede kendini ispatlamış bir ürün.
Ancak, akvaryumlarda kullanımı konusunda kötü tecrübeleri olan bir çok kişi var. Sanırım kullanılan torfun cinsi ve kullanım miktarı konusunda oldukça problem yaşanıyor.
Bahçe malzemeleri satan yerlerdeki torf isimli ürünler akvaryum ortamında problemler yaratıyor ve oldukça riskli!
Bu nedenlere akvaryum için olmayanları bir kenara ayırmak istiyorum.

Sera, Jbl gibi markalı torflar, (Kh'ı düşürmek) suyu yumuşatmak ve Ph değerini düşürmek amacıyla filtrelerde kullanılmak üzere üretilmişler. Torflar suya salgıladıkları maddeler nedeniyle renkte sararma (çay rengi) oluştururlar.
Coco peat ya da Hindistan cevizi torfu hindistan cevizi kabuğunun öğütülmesiyle elde ediliyor. Antalya'da cocopeat firmasından külçeler halinde, akvaryumculardan Prodac fertil plates ticari ismiyle alınabilir. Pahalı bir ürün değildir.

Bitki akvaryumunun en alt kısmına serilmelidir. Suyu alınca şişecektir bu nedenle genişleme faktörü göz önünde bulundurulmalıdır. 100 lt akvaryuma 100 gr torf (sera, jbl) ve 200 gr Cocopeat miktar olarak tavsiye edilmektedir.
Kullanılan torfun üzeri mutlaka 6-8 cm'lik bir inert kum ile kaplanmalı, akvaryum suyuna salınım yapması engellenmelidir!

Torf kullanımında en önemli nokta aşırıya kaçmamaktır! Aksi durumda bitkilerin köklerinde aşırı asitik bir ortam oluşacak, köklerinden başlayarak bitkiler çürüyeceklerdir.

Saygılarımla

hakanka

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: Hakan Kamasoglu
« Yanıtla #5 : Şubat 07, 2010, 13:22:32 ÖS »
Mutlu Bey ,

Vermiş olduğunuz bilgileri için çok teşekkürler. Bir internet sitesinden buldum akvaryum yaklaşık 150 lt. 2 adet prodac fertil plates herhalde yeterli olacaktır. Üstüne sineklik ,misket gübre ve hagen siyah... inşallah başarılı olurum ,

kijthae

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: Emre Gözalan
« Yanıtla #6 : Eylül 04, 2010, 04:25:55 ÖÖ »
 Biraz aklınız karışıcak ama şöyle anlatıyım.
 1-) torf kullanamazsınız çünkü salınım yapar suyu sertleştirir ve bitkileriniz çürür
 2-) cocopeat yani hindistan cevizi torfu kullanabilirsiniz salınım yapmaz ama her marka değil.
 Kullanacağınız malzemeyi tuz ruhu dökerek test edin köpürüyorsa salınım yapar demektir.Cocopeat kullanan akvaryumlar çok başarılı nedeni ise
 PH 5.5-6.0 olması ve suyu yumuşatması. Potasyum demir ve mikro elementler içermesi.
 Aklınızda bulunsun cocopeat suyu sarıya boyayabilir.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #7 : Eylül 05, 2010, 21:40:21 ÖS »
Torf türlerinin hepsi asit içeriği yoğun malzemeler olduğundan sertleştirme yapmazlar. Bahsettiğiniz asitle test yöntemi genelde kum ve kaya seçiminde kullanılır.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com