Gönderen Konu: Yine KARBODİOKSİT  (Okunma sayısı 1646 defa)

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
Yine KARBODİOKSİT
« : Nisan 21, 2008, 20:07:46 ÖS »
Mayalı sistemden, maya kabını tam ¾ doldurmasanız dahi hortum içine sıvı karışmakta. Bu sıvı başlangıçta içinde bir damlasında milyarlarca bakteri içeren şekerli su, birkaç gün sonra da sürekli artmaya başlayan alkol oranı ile karışık şekerli ve bakterili sudur. Kuş suluğu, vortex, minik motorlu vs difüzörlerde su direk tank içine karışmakta ve herkes bunu karbon dioksit patlaması olarak bilmekte. Aslında CO2’ in fazlası su yüzeyinden ayrılır gider.

Hafta sonu 550 litrelik yeni bir tank kuruyorum tabii ki bitki olmazsa olmaz. Tank büyük olduğundan maya için 8 litrelik su şişesi kullanacağım. 2,5 litrelik kola şişesi bu tank için yetersiz birkaç tane kurmak gerek. İçme suyu için üretilmiş PET şişeler basınçlı sıvı içermediğinden cidarlarının ince olması nedeniyle basınca mukavim değil, patlayabilir. Bu nedenle seramik tablalı cam difüzör yerine basıncın yükselmemesi için İsta vortex difüzör kullanacağım. Bugün iki kapak yaptım.

Biri şeker, maya su koyacağım PET su şişesi için; diğeri de çift girişli olduğundan yine çapı büyük fakat 1 litrelik bir plastik şişenin vidalı ağzına uygun. İkinci 1 litrelik kap boş olacak veya devrilmemesi ve başlangıçta içindeki hava miktarın az olması için biraz su doldurabilirim.
Bunun kapağına iki adet delik delip M6 vida çektim. Buralara geçecek hortum bağlanacak boyuttaki delikleri pimlerin diğer uçlarına da erkek M6 vida formu açtım. Vidalı kısımlara teflon sarıp Loctite vida sızdırmazlık sıvı contası vidaladım. Şişe ağzının oturacağı kanal içine de O-Ring yuvası açtığımdan buraya nitril O-Ring yerleştirdim. Bulduğum şişe ağzına bezettiğimden ve O-Ring'siz sızdırmazlığa güvenmediğim için Ben O-Ring ekledim.

Su şişesine maya, su ve şeker koyup bunu hortum ve vana ile diğer şişenin girişine bağlayacağım. Bunun altındaki vida daha uzun olacak, resimde gördüğünüz böyle değil. Maya kabından gelecek sıvı bu şişede toplanacak. Bu şişenin diğer ucu da içinde su dönen vortexe gidecek. Tanka çok daha az alkol gideceğini umuyorum. 3 saat önce denemek için mevcut sisteme bağladım, ikinci şişeye alkol damlıyor, bundan çıkıp akvaryuma giden hortumun içinden şu anda sıvı çıkışı yok. Resimde gördüğünüz damlalar hortumu kesmeden önce de vardı.

İki kap arasına vana koyma nedenim ise mayayı yenilerken ikinci şişedeki CO2 in boşalıp yerine hava dolmasını engellemek.

Bu iki kapağın kalıbını yapıp plastikten bassam, maliyetleri 5 kuruşu bulmaz. Ancak kalıp maliyeti, biri 2000 çiftli olan ise 2700 YTL. 10 senede kendini amorti edeceğini sanmıyorum.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Yine KARBODİOKSİT
« Yanıtla #1 : Nisan 21, 2008, 21:37:29 ÖS »
Bülent abi peki bu suya karışan alkol ve glikoz akvaryum dengedeyse nitrifikasyon bakterilerinin reaksiyonlarına katalizör etkisi yapmaz mı?
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #2 : Nisan 21, 2008, 22:22:01 ÖS »

« Yanıtla #2 :»     

--------------------------------------------------------------------------------
Alıntı sahibi: admin üzerinde Bugün  19:37:29
Bülent abi peki bu suya karışan alkol ve glikoz akvaryum dengedeyse nitrifikasyon bakterilerinin reaksiyonlarına katalizör etkisi yapmaz mı?

Alkolün bana yararı var da bakterilere o kadar değil. Bir süre sonra fermantasyonun durması alkol oranının artmasından, bakterilerin bu ortamda yaşamaması nedeniyle.
Bakteriler 12 hadi bilemedim en fazla 17 derece alkole dayanabilir. Suda şeker olsa da artık nafile. Bu nedenle yüksek alkollü içkiler damıtılarak yapılır. Yoksa şeker bittikçe doldur, sarhoş bakteriler çalışsın. Hem sen hiç aşı, iğne falan olmadın mı? Neyle dezenfekte ettiler iğnenin gireceği derini? Tentürdiyot yoksa alkolle değil mi? Neyi öldürdüler alkolle? Bakterileri.
Bizim tanklarda sadece bitki yok balık ta var, alkolik balık bir süre sonra yemi beğenmez senden peynir, meze falan ister.  Tanka karışan sıvı sadece alkol de değil şekerli ve trilyonlarca bakteri. Rengi bulanmış bir sıvı karışımı.

Bak 2 saate benim CO2 kabıdan bulanık su hortuma gelmiş bile. Bunun miktarını düşürmek için yaptım ben bunu.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Nisan 21, 2008, 22:30:35 ÖS »
Hımm. Ama alkol oranı bizim suda çok düşük olur. Deniz akvaristleri vodka döküyor ya ondan sordum. Milyonlarca bakterinin gelmesi gözümü korkutmaya yetti ama. Bülent abinin sistemi ben de 0.5 lt pete yapaym. Bu arada benim de peltier soğutucu projem var. Buradan reklamını yapayım. T5 taktık akvaryum şimdiden 28 derece
Artık 20lt Bitkili Tank

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Nisan 21, 2008, 23:01:13 ÖS »
Maya kabından gelen borunun 0.5 litrelik kaba girişini uzun tut, benim resimdeki gibi olmasın. Ben uzunluğu 15 mm daha fazla olan hortum bağlantısı da yaptım fakat resim çekerken kısa olanı takmışım, sonradan fark ettim. İki borunun şişeye girişi eşit olmasın demek isiyorum, tanka giden kısa mayadan gelen uzun olursa sıvı karışmasını daha iyi önlersin.
Deniz akvaryumuna votkayı ilk kez duydum. Bakteriler için döküyorlarsa bana ters geldi veya yararını düşünemedim. Palavra bir bilgi değilse mutlaka bir açıklaması vardır. Eğer palavra ise bu da normal, o kadar çok doğru sandığımız boş, geçerliliği olmayan, sıfır, ve hatta çok zararlı palavra var ki kafalarımızda inanamazsınız.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Nisan 21, 2008, 23:09:22 ÖS »
Hımm buharlaşarak geleni de hortumlar arası farktan önleyeceğiz yani. E boşuna mühendis yapmamışlar Bülent Abiyi ;D
Artık 20lt Bitkili Tank

quipu

• Süper Moderatör
  • Üye
« Yanıtla #6 : Nisan 22, 2008, 00:19:19 ÖÖ »
Bülent abi forumada genel başlığının altında akvaryum için bulduğum e-bookları eklediğim bir başlık var orada da mayalı  sisteme bağlanan seninki gibi bir sistem bulunmakta yanlız orada kabarcık suyun içerisinden geçiriliyor daha yararlı olur sanırım?
"Only in suffering do we recognize beauty."   Proust

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #7 : Nisan 22, 2008, 08:52:43 ÖÖ »
 Bu resimde ikinci şişenin içinde sumu var. Varsa ben niye göremedim :D Sanki direk Bülent beyin yaptığı sistem gibi gözüktü bana. Yani bir maya şişesi birde boş şişe.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Nisan 22, 2008, 09:12:38 ÖÖ »
Bunu görünce belki denenmiştir düşüncesiyle çok sevindim.  Aynını düşünmüştüm. Ancak ikinci kapta da buharlaşma olup hortumda tekrar alkol yoğuşabilir diye düşünüyorum. Ancak bu tek kaplıya göre daha az olacak, sadece buharlaşma ve yeniden yoğuşma ile oluşacak sıvı karışabilir, maya kabından direk sıvı geçişi olmaz düşüncesi ile bunları yapıp dün denemeye başladım. Sabah baktım 2. kap çıkışında hala sıvı yok, iki kap arası ise dolu.

Ben iki şişeyi birbirine bağlamadım. Bazen sallıyorum, diğeri de sallanınca burada biriken sıvının hortuma yükselmemesi için.
İkinci şişe ise 1 litrelik oldu, nedeni iki hortum bağlantısını sığdırbileceğim kapak büyüklüğü uygun şişe bunu bulabildim. Ve plastiği basınca dayanabilecek kalınlıkta. 1 litrelik olduğu için depolanmış CO2 hacmını küçültmek için ise dibine su koymayı düşünmüştüm.
Bu çizimde 0,3 litrelik soda şişesi kullanılmış ve içinde gazın içinden geçirileceği su yok. Su koymak ve gelenleri bunun içinden geçirmek fena fikir değil. İsteğimi elde edemezsen, boruyu uzatıp böyle yaparım. en azından karışacak sıvıda istemediğim maddelerin oranı düşmüş olur. Benim ikinci şişeye geliş borusu diğerinden 10mm uzun, kapak içine ikisinin çıkışı aynı düzeyde değil, sıvının kohezyon özelliğinden çıkışa yani diğer uca karışmasını önlemek için böyle yapmıştım, uzatmak daha yararlı, buna hortum takıp biraz daha uzatabilirim. 

Artık kendime "akvaryum nedeniyle sen kafayı iyice yedin, git tedavi ol" diyorum.    ;D

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #9 : Nisan 22, 2008, 09:13:33 ÖÖ »
Soda şişesinde su yok sanırım. Böyle birşey yazmıyor.

quipu

• Süper Moderatör
  • Üye
« Yanıtla #10 : Nisan 22, 2008, 12:27:17 ÖS »
hımm sanırım benim aklımda öyle kalmış ozaman
"Only in suffering do we recognize beauty."   Proust

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #11 : Nisan 22, 2008, 16:29:12 ÖS »
Bu sistemi ben de uygulayacağım. Sırf yapmak için bugün arkadaşıma 500ml ufak şişe Coca-Cola ısmarladım. Kendim kola içmiyorum da  :) Kimse de içmesin diyorum. Kemik eritir, mide eritir, diş eritir, amerikaya zengin eder, ovadaki derin sondaj kuyusuyla ülkeyi susuz bırakır.
Artık 20lt Bitkili Tank

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #12 : Nisan 22, 2008, 22:20:10 ÖS »
 Öyle deme Birkan tualet ve lavobo temizliğinde çok yararlı bir madde :D
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #13 : Nisan 23, 2008, 08:05:33 ÖÖ »
Öyle diyorlar ama bence o da yanlış. Mikroplar ölür ama bu sefer herYer yapış yapış olur.
Artık 20lt Bitkili Tank

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #14 : Nisan 23, 2008, 13:59:10 ÖS »
 Üstüne bide su dökersin tamam işte :D
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor