Mayalı sistemden, maya kabını tam ¾ doldurmasanız dahi hortum içine sıvı karışmakta. Bu sıvı başlangıçta içinde bir damlasında milyarlarca bakteri içeren şekerli su, birkaç gün sonra da sürekli artmaya başlayan alkol oranı ile karışık şekerli ve bakterili sudur. Kuş suluğu, vortex, minik motorlu vs difüzörlerde su direk tank içine karışmakta ve herkes bunu karbon dioksit patlaması olarak bilmekte. Aslında CO2’ in fazlası su yüzeyinden ayrılır gider.
Hafta sonu 550 litrelik yeni bir tank kuruyorum tabii ki bitki olmazsa olmaz. Tank büyük olduğundan maya için 8 litrelik su şişesi kullanacağım. 2,5 litrelik kola şişesi bu tank için yetersiz birkaç tane kurmak gerek. İçme suyu için üretilmiş PET şişeler basınçlı sıvı içermediğinden cidarlarının ince olması nedeniyle basınca mukavim değil, patlayabilir. Bu nedenle seramik tablalı cam difüzör yerine basıncın yükselmemesi için İsta vortex difüzör kullanacağım. Bugün iki kapak yaptım.
Biri şeker, maya su koyacağım PET su şişesi için; diğeri de çift girişli olduğundan yine çapı büyük fakat 1 litrelik bir plastik şişenin vidalı ağzına uygun. İkinci 1 litrelik kap boş olacak veya devrilmemesi ve başlangıçta içindeki hava miktarın az olması için biraz su doldurabilirim.
Bunun kapağına iki adet delik delip M6 vida çektim. Buralara geçecek hortum bağlanacak boyuttaki delikleri pimlerin diğer uçlarına da erkek M6 vida formu açtım. Vidalı kısımlara teflon sarıp Loctite vida sızdırmazlık sıvı contası vidaladım. Şişe ağzının oturacağı kanal içine de O-Ring yuvası açtığımdan buraya nitril O-Ring yerleştirdim. Bulduğum şişe ağzına bezettiğimden ve O-Ring'siz sızdırmazlığa güvenmediğim için Ben O-Ring ekledim.
Su şişesine maya, su ve şeker koyup bunu hortum ve vana ile diğer şişenin girişine bağlayacağım. Bunun altındaki vida daha uzun olacak, resimde gördüğünüz böyle değil. Maya kabından gelecek sıvı bu şişede toplanacak. Bu şişenin diğer ucu da içinde su dönen vortexe gidecek. Tanka çok daha az alkol gideceğini umuyorum. 3 saat önce denemek için mevcut sisteme bağladım, ikinci şişeye alkol damlıyor, bundan çıkıp akvaryuma giden hortumun içinden şu anda sıvı çıkışı yok. Resimde gördüğünüz damlalar hortumu kesmeden önce de vardı.
İki kap arasına vana koyma nedenim ise mayayı yenilerken ikinci şişedeki CO2 in boşalıp yerine hava dolmasını engellemek.
Bu iki kapağın kalıbını yapıp plastikten bassam, maliyetleri 5 kuruşu bulmaz. Ancak kalıp maliyeti, biri 2000 çiftli olan ise 2700 YTL. 10 senede kendini amorti edeceğini sanmıyorum.