Gönderen Konu: Bitkilerin gövdesinden çıkan kök`ler  (Okunma sayısı 1340 defa)

balıkcı 962

• Yeni üye
  • *
Bitkilerin gövdesinden çıkan kök`ler
« : Aralık 18, 2007, 15:43:08 ÖS »
Bu konuyla ilgili düşünce ve önerilerinizi bekliyorum.Akvaryum bilgileri;100 lt net ,zemin aquaklay(6-7cm).Bitkiler; gül,çınar,cabomba,amazon hançeri,anubias nana ve afzelli.Mayalı co2 sistemi(24 saat açık,3 sn 1baloncuk).Flora marka sıvı gübre kullanıyorum(her gün 15 ml).Aydınlatmam şu an yetersiz 1400 k 2adet normal flo (bu hafta sonu uygun flo`larla değişecek).Tablet gübre hiç kullanmadım ,önerilerinizi bekliyorum.Saygılar...
« Son Düzenleme: Aralık 18, 2007, 15:46:39 ÖS Gönderen: balıkcı 962 »

alpinho

• Ziyaretçi
Ynt: Bitkilerin gövdesinden çıkan kök`ler
« Yanıtla #1 : Aralık 18, 2007, 17:25:54 ÖS »
Bitkilerin gövdesinden çıkan kökler bitkilerin yeterli besin alamadığına dalalettir.Besin bulamayan bitki yeni kökler vasıtasıyla daha fazla besine ulaşmak için çıkarır bu kökleri.

balıkcı 962

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #2 : Aralık 18, 2007, 18:08:34 ÖS »
Her gün 15 ml sıvı gübre yeterli gelmiyor olabilirmi?ne yapmamı önerirsiniz.Saygılar...

alpinho

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Aralık 18, 2007, 23:05:39 ÖS »
Sıvı gübre sadece yapraklar vasıtasıyla gübreleme yapar.Peki tabandan ne veriyorsunuz?

muratulper

• Üye
  • **
« Yanıtla #4 : Ocak 13, 2008, 17:43:18 ÖS »
Herkese Merhaba.
Bir ay kadar önce almış olduğum bitkiler çok güzel oldu, hepsi boy attı,filizler verdi. Bitkilerim çam, saz, ve densa. Fakat 2 gün önce bunların ortasından ip gibi ızantılar çıktı ve onlar nedir bilmiyorum. Sıvı gübre kullanıyorum ve yeterli ışıklandırma da var. Ayrıca bu bitkilerin hızla gelişmes yanı sıra bir de kök bölgelerinin rengi daha kahverengi gibi. Yardımlarınızı bekliyorum.

muratulper

• Üye
  • **
« Yanıtla #5 : Ocak 13, 2008, 23:16:41 ÖS »
???

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: NURİ ÜÇÜNCÜ
« Yanıtla #6 : Ocak 13, 2008, 23:40:29 ÖS »
Herkese Merhaba.
Bir ay kadar önce almış olduğum bitkiler çok güzel oldu, hepsi boy attı,filizler verdi. Bitkilerim çam, saz, ve densa. Fakat 2 gün önce bunların ortasından ip gibi ızantılar çıktı ve onlar nedir bilmiyorum. Sıvı gübre kullanıyorum ve yeterli ışıklandırma da var. Ayrıca bu bitkilerin hızla gelişmes yanı sıra bir de kök bölgelerinin rengi daha kahverengi gibi. Yardımlarınızı bekliyorum.

Bitkilerinizden çam ve Egeria densanın gövde üzerinden kök vermesi gayet normaldir, bu bitkilerinizin buralardan yeni filizler vereceğinin işaretidir.

muratulper

• Üye
  • **
« Yanıtla #7 : Ocak 14, 2008, 02:37:28 ÖÖ »
Teşükkür ederim Nuri bey, çok sağolun.
Bir de Cabomba caroliniana denen bitki var, bunun çoğalması da mı densa gibi yandan? ( http://site.mynet.com/hasanco009/1/id15.htm  ilgili link burada,resimden görebilirsiniz )
Umarım yeni filizlere işarettir, fakat bu bahsetiğim kökler ( kök ise tabi ) aşırı uzunlar, bana pek normal gelmedi. Eğer dediğiniz gibi ise tekrar teyit eder misiniz? Ayrıca bu bitkiler son günlerde bayağı boy attı, akvaryumun su yüzüne değebiliyorlar,hatta daha da uzadılar ve kıvrılarak uzamaya devam ediyorlar.
Son olarak bu bitkilerin kök kısımlarında, yani tabana yakın olan yerleri, biraz kahverengilikler var, sanki ince kahve taneleri gibi, ama daha açık renkli.
 Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #8 : Ocak 14, 2008, 15:51:57 ÖS »
Kuma gömülen yerler ışık almayıp fotosentez yapmadığı için çürüyor denebilir. Bu nedenle kararması gayet normaldir. o kökler kuma gelene kadar uzarlar yani üst limit yoktur endişelenmeyin :) Bitkiniz eğer fazla uzadıysa yeni filizleri veya bitkinin gövdesini kesip yanına ekebilirsiniz. Cabomba da aynı şekilde ürer ama kısmen biraz daha nazlı diyebilirim. Üreme konusunda elodeadan hızlı çıkabilir bazen.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #9 : Ocak 14, 2008, 17:32:44 ÖS »
.
Bir de Cabomba caroliniana denen bitki var, bunun çoğalması da mı densa gibi yandan? ( Umarım yeni filizlere işarettir, fakat bu bahsetiğim kökler ( kök ise tabi ) aşırı uzunlar, bana pek normal gelmedi. Eğer dediğiniz gibi ise tekrar teyit eder misiniz? Ayrıca bu bitkiler son günlerde bayağı boy attı, akvaryumun su yüzüne değebiliyorlar,hatta daha da uzadılar ve kıvrılarak uzamaya devam ediyorlar.
Son olarak bu bitkilerin kök kısımlarında, yani tabana yakın olan yerleri, biraz kahverengilikler var, sanki ince kahve taneleri gibi, ama daha açık renkli.
 Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim

Bu kökler şeffafa yakın beyazımsı ve yaklaşık 1mm kalınlığında ise köklerdir, ama kökler yukarı doğru uzamazlar ve düz olurlar ve tabana doğru uzarlar. ŞAYET BU UZANTILAR KAHVERENGİ VE 1MM DEN ÇOK İNCE İSE SAKAL YOSUNU OLABİLİR.

Köksüz bitkilerde Birkan'ında dediği gibi, gövdenin genellikle zemine yakın veya kuma gömülmüş kısımlarda çürümeler gözükür. Mümkünse bu tür bitkiler birşeyle bağlanarak zemine sabitlenmelidir. Köksüz bitkilerin hemen hemen hepsi bu şekilde gövde üzerinden sürgün vererek uzar.

Su yüzüne uzanan kısımlarını sürgünlerin az üstünden keserek yeniden dikebilirsiniz. Yalnız sazların su yüzüne çıkan yapraklarını sakın kesmeyin. Keserseniz yapraklar çürümeye başlar.
« Son Düzenleme: Ocak 14, 2008, 17:44:15 ÖS Gönderen: Nuri Üçüncü »

muratulper

• Üye
  • **
« Yanıtla #10 : Ocak 15, 2008, 00:40:42 ÖÖ »
   Sizin dediğiniz gibi şeffafa yakın,beyazsımsı,ince ve tabana doğru gidiyor. Bu sakıncalı bir durum mu? Densada da var cabombada ise daha belirgin ve çok!
    Bitkilerin filizden dikildiğini biliyorum, ama kesilip dikilebileceğini bilmiyodum. Gerek densayı, gerek cabombayı ve gerek ise çamı, filizlerden de hariç olarak, üstten belli bir kısım kesersem ve dikersem yaşarlar mı yani??????????????
    Bitkileri sabitlemek konusunda fikirleriniz nedir? Ben kuma gömdüm ama,,yani geldiklerinde sünger vardı köklerde, ben de Hasan beyin dediği gibi diktim.
    Sıktıysam kusura bakmayın, öğreniyoruz işte  ::)
    Sağolun!

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #11 : Ocak 15, 2008, 13:28:25 ÖS »
Estağfurullah ne sıkması. Bitkinizi gövdedeb kesip dediğim gibi dikebilirsiniz elbette fakat alt tarafta kalan bitki uzamaya tam kestiğiniz yerden devam etmeyerek iz bırakabilir ancak kesmezseniz bitki suya paralel ilerlemeye, ışığı kesmeye falan başlar. cabombada bu kökler elodeaya göre daha ince ve belirsiz olur. Kuma gömmenizin eğer elodealar sürekli kumdan ayrılıp su yzüne çıkmıyorsa sanırım bir sakıncası yoktur. Bitkinin nu sürgünleri yerinde pek sabit duramadığı için çıkarma ihtimali de var yanılmıyorsam ??
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

muratulper

• Üye
  • **
« Yanıtla #12 : Ocak 15, 2008, 15:45:57 ÖS »
   Ben en iyisi resimleri koyayım buraya, siz de daha iyi anlayın görerek...Gerçekten hızla büyüyorlar. Çamı öne dikmekle hata ettim sanırım başta,,hafta sonu sağ arkaya alacağım,ve arkadaki soğan bitkisini öne alacağım. Resimlerin linki burada,,umarım doğru uplad etmişimdir :)

URL=http://img525.imageshack.us/my.php?image=p1150034ve3.jpg

Dizayn ile ilgili olur da eleştiri gelirse aklınıza, lütfen eleştirmekten çekinmeyin, başka fikirlere de açığım.
   Siz bir bakın resimlere, sonra tecrübelerinize dayalı olarak söyleyin bana,,ben de keseyim sonra sizin uygun gördüğünüz yerlerden.
   Tekrar çok teşekkür ederim.

muratulper

• Üye
  • **
« Yanıtla #13 : Ocak 15, 2008, 15:48:00 ÖS »
yukarıda iki link var  :-\

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #14 : Ocak 16, 2008, 01:34:21 ÖÖ »
 Bitkilerin sürgün verdiği, yani  ana gövde üzerinde ikinci bir bitki filizinin oluştuğu yerin0,5 cm kadar üstünden keserseniz, kesdiğiniz bitkileri yeniden dikersiniz. Kestiğiniz bitki ise yeni verdiği sürgün üzerinden, büyümeye devam edecektir.  Köksüz bitkilerin hemen hemen hepsi bu şekilde budanarak yeniden dikilebilir. Dikkat edilmesi gereken husus, budama yapılırken mümkünse yeni filizin yarım santim üstünden kesilmesidir.