Gönderen Konu: Cüce vatoz (Ancistrus dolichopterus)  (Okunma sayısı 2152 defa)

halit2

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Halit DEĞER
Cüce vatoz (Ancistrus dolichopterus)
« : Mayıs 12, 2007, 11:40:29 ÖÖ »
Her ne kadar barışcıl olsalarda bölge tuttuklarında daha agresif oluyorlar.Bitkili akvaryumlarda bulunması gerektiğini düşündüğüm türlerden biridir.

Üretimleri kolaydır.Çünkü erkek vatoz yumurtalara dikkatli bir biçimde bakıcılık edecektir.Yavrular bir süre sonra ebeveynlerinden ayrılmalıdır.

Akvaryumda oluşan yosunları, artıkları tüketirler.

« Son Düzenleme: Mayıs 12, 2007, 11:42:44 ÖÖ Gönderen: halit2 »
Hepimiz hayatin kisaligindan söz ederiz de, bos geçen zamanimizi nasil kullanacagimizi bilmeyiz

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Cüce vatoz (Ancistrus dolichopterus)
« Yanıtla #1 : Mayıs 19, 2007, 09:46:28 ÖÖ »
Kimi yosun türlerini güzel temizler. Camınızın parıldamasında katkıları olacaktır.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

darkeetar

• Özel Üye
  • Yeni üye
  • Günlük Yazarı
« Yanıtla #2 : Eylül 04, 2007, 16:28:50 ÖS »
Cüce vatoz ile cüce olmayan vatozun yavrusunu nasıl ayırabiliriz? ???
Özgür

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Eylül 04, 2007, 17:21:50 ÖS »
Normal vatozu Türkiye'de pek üretmezler sanırım. Ben başka bir tüyo bilmiyorum  :-\
Artık 20lt Bitkili Tank

darkfreez

• Üye
  • **
« Yanıtla #4 : Ekim 14, 2007, 00:53:45 ÖÖ »
Yanak kısımlarına bakın cüce vatozların yanaklarında yanlara doğru açılabilen bir kısım var ve büyüdüklerinde buradada dikenleri oluyor. Hatta 2. resimde dikkatli bakarsanız yanaklarında şeffaf gibi çıkıntıları görebilirsiniz;)
Kerem Atamay
uludağ üniversitesi veteriner fakültesi
80*45*60  bitkili tetra , 3 cüce vatoz
Gemlik/Bursa

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yanıtla #5 : Aralık 19, 2007, 12:46:45 ÖS »
3 tanesi 1 gecede 100 litrelik akvaryumun tüm camlarını parlattılar. Çok çalışkan hayvanlar. Kesinlikle bitkili akvaryumlarda bulunmalılar.
100 litre bitkili akvaryum.
Selman Kahya
Antalya

halit2

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Halit DEĞER
« Yanıtla #6 : Aralık 19, 2007, 21:28:31 ÖS »
Normal vatozla cüce vatoz arasında gözle görülür birkaç fark var ama nasıl anlatacağımı bilmiyorum. :)
Hepimiz hayatin kisaligindan söz ederiz de, bos geçen zamanimizi nasil kullanacagimizi bilmeyiz

darkeetar

• Özel Üye
  • Yeni üye
  • Günlük Yazarı
« Yanıtla #7 : Şubat 21, 2008, 15:22:32 ÖS »

Bu Aslan. Benim ilk cüce vatozum. 1,5 cm iken aldım. Ben bu boyutta iken sıradan vatozdan ayıredemedim, akvaryumcuma güvendim. Vatoz alırken akvaryumcuda 1-2 gün izliyorum. çalışkan ve hareketli balık alındıktan sonra da bu şekilde devam ediyor. Balıklar arasında belirgin davranış farklılıkları var. Yosuna ağzını sürmeyen, diğer balık yemleriyle beslenen, adam gördümü saklanan vatozlarım oldu. O yüzden alım öncesi izlem bence çok önemli.
Aslan şimdi 5 cm. Yaklaşık 6 ayda bu boya ulaştı, 2 aydır daha da büyümedi. cüce vatoz için belirleyici olabilecek kafa yanı dikenlerini ilk defa 4. ayda seçebildim. Bir tür ergenlik işareti olabilir. Bu aydan sonra balığın türü için özellikleri çok daha seçilebilir oldu= yassı bir vücut, kafada yuvarlak benekler......
Aslan saldırgan değil ama sinirli. Köprüde karşılaşırsanız kesinlikle yol vermeyecektir. 2. resimde aslanın üstünde pusuya yattığı kabuğu 4 adet chain loach(kabuğun önünde) in olarak kullanıyor. Aslan bazen ine girip ortalığı bir dağıtır. Glowlight tetralar aslanla sırtlanlar arasındaki mücadeleyi endişeli gözlerle izliyorlar J.
Özgür

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Şubat 21, 2008, 16:05:29 ÖS »
Aslan Eren'i (discus) rahatsız etmiyor mu ? Teknik olarak ayrı beslenmeleri gerekir de.
Artık 20lt Bitkili Tank

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yanıtla #9 : Şubat 21, 2008, 16:48:54 ÖS »
Selamlar bu balıkları inanılmaz seviyorum ve almak istiyorum acaba benim bol bitkili akvaryumumda(180 lt.) rahatça yaşayabilirlermi ... Rasbora , corydoras , barbus , otocinclus , sae , karides var onlar için hindistan cevizi yuvalar yaptım 1e 2d düşünüyorum 4-5 cm alacağım sizce rahatça üretebilirmiyim birde normal vatozdan nasıl ayırt edebileceğim ...
Oldukça Low Tech Bitkili Rainbow...

darkeetar

• Özel Üye
  • Yeni üye
  • Günlük Yazarı
« Yanıtla #10 : Şubat 22, 2008, 10:30:55 ÖÖ »
Sevgili Birkan;
Akvaryumda şiddete kesinlikle izin vermiyorum. İlke olarak da 3 uyarıdan sonra şiddeti yaratan gidiyor. Çok sevdiğim yalancı(false) SAE'ler bu nedenle sürgün edildiler. Aslan'la Eren arasında hiçbir münasebete şahit olmadım. Aslan kesinlikle yortıcı değil, sadece sert mizaçlı bir balık.
4 adet de chain loach barındırıyorum. Bunlar da diskus akvaryumu için riskli balıklar, ama çok güzel olduklarından bu riski aldım. Eren'e bulaştıklarını görmedim. Hatta çok sevdikleri kuru kurtları birlikte keyifle yiyorlar.
Tabii bu uyumda balıkların mizaçları ve öğrenilmiş davranışları çok belirleyici. SAE'lerde balıklardan biri diskusu tırtıklamayı öğrendi, bunu alışkanlık haline getirdi ve diğerlerine de öğretti. Bu süreci takip edebildim.
Eren çok efendi bir balık ve tam bir takım kaptanı. Akvaryumu çok iyi yönetiyor. İyi bir 10 numara :-).   
Özgür

darkeetar

• Özel Üye
  • Yeni üye
  • Günlük Yazarı
« Yanıtla #11 : Şubat 22, 2008, 10:42:53 ÖÖ »
Cenk;
bu balığı alırken çok tereddütlüydüm ve netekim burada da nasıl ayrılır diye sordum. Benim şahsi fikrim erişkin olmayan balığı gözü çok alışkın olmayan ayıramaz. Erişkin balık bana artık kolay geliyor. Yanak dikenleri iyi bir işaret ama dişide oluyor mu bilmiyorum. Dediğim gibi bu balık yassı, genelde yuvarlak benekleri veya daha pahalılarında daha değişik figürleri var. Pratik olabilecek bir yöntem her akvaryumcuda her an en az bir tane bulunması çok muhtemel sıradan vatozla karşılaştırmak.   
Özgür

goldmr

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #12 : Temmuz 15, 2009, 16:06:26 ÖS »
Cüce vatozun vücudunda üzerinde, açık sarımtırak, toplu iğne başı gibi, noktacıklar vardır, normal vatozlarda bu olmaz, erkek cüce vatozun çenelerinde, bıyık gıbı çok belirgin sarkıklar vardır, dişide olmaz, cüce vatozlarlarda dişi, 8,9 cm büyürken, erkekler en fazla 11-13 cm büyürler. Normal vatozlar ise 20-25 cm  uzunluğa çıkarlar. Yavrulama zamanında erkek vatoz, dişiyi testiye doğru kovalar sokar yumurtlamaya zorlar, yada magara gibi seçtikleri bir yere, dişi yumurtalarını buraya döker, daha sonra yumurtalarla hiç ilgilenmez, erkek vatoz, yavrular yumurtadan çıkana kadar, testiyi savunur, hiçbir balığı buraya yaklaştırmak, kanatlarıyla yumurtaları havalandırır, mantarlaşmalarını önler, yavrular yumurtadan çıktıktan sonrada, belli bir erişkinliği gelmeden, erkek vatoz, yavruların yuvadan dışarıya çıkmasına müsade etmez, kollar kimseyide o bölgeye yaklaştırmaz, yavruları büyütür, sonra yavaş yavaş akvaryuma yayılmaya başlarlar, yavrular doğduklarında karınlarında beslenme keseleri vardır, birkaç gün yem yemeden bu keseden beslenirler, sizin ekstadan beslemenize gerek yoktur, bu kese kaybolunca yem aramaya başlarlar, yavru zamanı, bir salatalığı hıyarı ortadan kesip, testinin yakınına bir yere batmasını sağlarsanız, salınım yapmayan bir taşa bağlayarak bunu yapabilirsini. v.b. yavrular bunun üzerine çıkıp yerler babalarıyla birlikte, salatalığı akşama sudan alıp atıp yerine yenisini koymak zorundasınız, suyu bozmaması açısından, yavrular çıkmıyorlar diye üzülmeyin, çünkü vatozlar genelde gece, loş ortamlarda, beslenmeyi severler. onların iç güdülerine güvenin ve zorlamayın aksi takdirde onları.

üstteki bıyıklı erkek, alttaki dişi

erkek cüce vatoz, bıyıklarına ve üzerindeki sarımtırak noktalara dikkat edin
« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2009, 17:07:55 ÖS Gönderen: Devletabi »

miyaw33

• Üye
  • **
« Yanıtla #13 : Temmuz 15, 2009, 17:31:30 ÖS »
Bende geçen gün cüce oldugunu düşündüğüm vatoz aldım 1 adet,ilk gün haricinde hiç hareket ettiğini görmüyorum,aşıklar açıldıgında neredeyse ışıklar sönene kadar aynı yerde kıpırdamadan duruyor.Ama inanılmaz çalışkan tüm ludwiga ve çınarlarımı sırayla temizliyor ki neredeyse hiç alg kalmadı ustlerınde o geldıgınden beri.