Gönderen Konu: DIY CO2 fermante sistem(tarif)  (Okunma sayısı 3041 defa)

alpinho

• Ziyaretçi
DIY CO2 fermante sistem(tarif)
« : Kasım 27, 2007, 21:03:51 ÖS »
Forumda çokça ayrıntıları konuşulmuş ama tam tarifi yoktu bende tarifi paylaşmak istedim sizlerle

2.5 ltlik kola şişesine (gazlı içecek şişeleri gaz kacırmamaya yönelik şekil almıslardır)  2 lt tankınızdan alacağınız suyu doldurun.Kesinlikle sıcak su koymayın.Mayadaki bakterileri öldürür.Oda sıcaklığı kafidir.1.5 su bardağı seker ilave edin.3 çay kasığıda maya ekleyin(pakmaya her yerde bulunur)Elinizi şişenin ağzına dayayın ve çalkalayın.Maksimum 2-3 saat sonra gaz cıkısı başlıyacak.

.Burda tanktan alınan su içindeki çözünmüş maddeler acısından çeşme suyundan daha zengin
..Şisenizi bir kağıt yardımıyla kapatın ışık almasınlar.Bakteriler ışıga karsı hassastırlar.
...Maya şisesi ısı kaynaklarından uzak olsun
....Şisenizin kapağına takacağınız aparatı kesinlikle japon vb yapıstırıcı ile yapıstırın.Silikon bir süre sonra acılıyor.
.....Hortuma vana kullanmayın kullnacaksanızda vidalı olanlardan kullanın.Zira en az gaz kacıran vidalı olanlar.
......Hortumunuza kesinlikle check valf takın.Su tanktan gerigelmesin
.......Şişeyi tarifimdeki gibi 2.5 litreye 2 litre doldurun fazla yaparsanız köpüren madde hortumdan tanka cıkarki bunu istemezsiniz sanırım.
........Kola şisesnden çıkan kapakta alt yüzde bir plastik parca vardır onu cıkarmayın.Gaz kacısını önlemek içindir zaten.
.........Gaz çıkısı azalınca sıvıya bitki gübrelerinden damlatın bu ömrünü uzatır.
...........Kapağa aparatı illa silikonla tutturacaksanız üst kısmı biraz zımparalayın.Kapak üstündeki boyada silikonun tutusunu engelliyor.
............Ayrı bir konuda çalkalayıp erittiğiniz sıvıya daha sonradan az miktarda şeker ilave edin.Bu sayede daha sonra dibe çöken maya erimemiş şekerle etkileşime geçip bir miktar daha fermantasyon sağlıyor.Bu düzenek 2 hafta idare eder sizi daha sonra aynı şekilde yenileyin.
« Son Düzenleme: Kasım 27, 2007, 21:40:52 ÖS Gönderen: alpinho »

Akes69

• Yeni üye
  • *
Ynt: DIY CO2 fermante sistem(tarif)
« Yanıtla #1 : Mart 10, 2008, 11:09:51 ÖÖ »
Teşekkürler, denedim ve başardım

lepistesci25

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #2 : Mart 11, 2008, 08:06:03 ÖÖ »
Çok güzel anlatmışsın ama bide resimli olsaydı daha güzel olurdu.

fehmi

• Üye
  • **
« Yanıtla #3 : Mart 11, 2008, 12:55:38 ÖS »
Bu sistemi kurdum. Akvaryumum 200 lt. ve iş yerimde bulunuyor. Geceleri Co2 hortumunu tanktan çıkarmayı düşünüyorum. Sizce bu uygulama doğru olur mu? Bir de 200 lt için dakikada maximum kaç kabarcık çıkış önerirsiniz?

2,5 Lt. şişeye 2 Lt. su koymak bana biraz fazla göründü. Ne dersiniz?

« Son Düzenleme: Mart 11, 2008, 12:58:00 ÖS Gönderen: fehmi »
Fehmi Özkaya
65*25*40h
Bol bitkili canlıdoğuran

alpinho

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Mart 11, 2008, 13:03:27 ÖS »
Işıklar kapalı iken co2 vermeyi kesmek ph dalgalanmalrını önler ve yerinde bir tedbirdir.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #5 : Mart 11, 2008, 15:44:49 ÖS »
1.5-2 lt arası koyabilirsiniz. tam 2 yapmak biraz fazla olabilir.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

alpinho

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #6 : Mart 11, 2008, 15:51:39 ÖS »
Ben sürekli bu oranlarını kullansamda size riskli geliyorsa daha az yapın.Fakat ben bir sorun yaşamıyorum.Size hangi açıdan fazla geldi?

motorcufk

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Mart 11, 2008, 16:22:41 ÖS »
bu lepistesçi adamı katil eder walla yaff ne bitmez sorunların varmış öff öfff ;D >:(

fehmi

• Üye
  • **
« Yanıtla #8 : Mart 11, 2008, 17:52:59 ÖS »
Ben sürekli bu oranlarını kullansamda size riskli geliyorsa daha az yapın.Fakat ben bir sorun yaşamıyorum.Size hangi açıdan fazla geldi?

2,5 Lt. şişeye 2Lt. su 1,5 su bardağı şekerde konunca, 2,5 Lt.lik şişede boş alan çok az kaldı. Dolayısıyla mayanın akvaryuma çıkma riski, benim gibi ilk defa bu uygulamayı yapan birini tedirgin etti.

Fakat yine de tarifinizi aynen uygulayıp kurdum. Sadece 15 gr. civarı yaş maya kullandım. Yaklaşık 4 saattir gaz çıkış hızı saniyede bir damla. %100 erime sağlayan bir difüzörüm olmadığı için, tahmini erime oranım %50 civarıdır. Bu da dakikada 30 kabarcık demek. 200 Lt. için bu sayı yeterli gibi görünüyor. Tabi üstadlar daha iyi bilir.

Akşam 18:30'da hortumu tanktan çıkaracağım. Sabah 8:30'da tekrar hortumu takacağım. İnşallah bitkilerimdeki olumlu değişimleri sizlerle paylaşırım.

Uygulama şeklim: Kapaktaki filitreden, girdap oluşturarak inen su akımına verilen hortum ucu.

« Son Düzenleme: Mart 11, 2008, 18:12:50 ÖS Gönderen: fehmi »
Fehmi Özkaya
65*25*40h
Bol bitkili canlıdoğuran

ibrahim46

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #9 : Ekim 03, 2008, 21:29:36 ÖS »
Bu işlemleri yaptıktan sonra şişeye bildiğimiz ince akvaryum hortumlarından koyuyoruz diğer ucunuda akvaryumunun içinemi birakıyoruz tabi şişeyi hava almaz bir şekilde kapağı falan iyice monte ettikten sonra kullanıma hazır halemi geliyor.Yoksa başka aparatlarda kullonıyormusunuz.Bitkili akvaryuma yeni geçtim ve hiç bir deneyimim yok co2 sistemi ilk defa kurmayı deneyeceğim.Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #10 : Ekim 03, 2008, 22:02:10 ÖS »
Aynen dediğiniz gibi fakat şişenin içindeki hortum sıvı seviyesinin üstünde olacak yani direk kapağı delip biraz içeriye doğru sokacaksınız o kadar. Sıvıya daldırılmayacak
Artık 20lt Bitkili Tank

nemo61_4

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #11 : Kasım 29, 2008, 14:59:53 ÖS »
Benim 50 litrelik bir akvaryumum var ve ben 1 litrelik şişede uyguladım gayet iyi çalışıyor....
1 litrelik şişe
yarım su bardağı şeker yada 20 adet küp şeker
ve iki çay kaşığı toz maya kullandım (pakmaya)
« Son Düzenleme: Kasım 29, 2008, 15:13:20 ÖS Gönderen: nemo61_4 »
Mehmet Kerim
İstanbul
50 lt Bitkili Akvaryumu
10 lt Yavru Akvaryumu

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #12 : Kasım 29, 2008, 22:59:14 ÖS »
Tabii unutmamak lazım ki kullandığımız şişe küçüldükçe olası bir kabarma köpürme vs.de sıvının akvaryuma taşma ihtimali artıyor.
Artık 20lt Bitkili Tank

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #13 : Kasım 30, 2008, 00:33:59 ÖÖ »
Karışımın içine katılacak bir paket hamur kabartma tozu hem köpürmeyi azaltacak hem de karışımın ömrünü uzatacaktır.
Görüşmek üzere,

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #14 : Aralık 03, 2008, 15:43:04 ÖS »
Evet Yıldırım Abi'nin dediği gibi, karbonat sertliği tamponluyor ve mayalarınızın aşırı asidite yüzünden zarar görme ihtimali düşüyor.
Artık 20lt Bitkili Tank