Gönderen Konu: Boyu Co2 Difüzörü (tüpe bağlanan)  (Okunma sayısı 2842 defa)

Selman Kahya

• Üye
  • **
Boyu Co2 Difüzörü (tüpe bağlanan)
« : Kasım 12, 2007, 17:34:30 ÖS »
   Selam arkadaşlar, 100 litrelik bitki tankı kurma çalışmalarım devam ediyor.

Karbondioksit meselesini Mayalı sistemle halletmek istiyorum. Elimde başarızsız bir nano denesi sırasında almış olduğum Boyu Co2 Difüzörü (tüpe bağlanan) var. Seramik sitemli olanlardan. Bunu DİY mayalı sistemde kullanabilir miyim? Verimli olurmu yada sakıncası var mı?

Bu da Boyu Co2 Difüzörü (tüpe bağlanan)nün linki,

http://www.otuz.com/product_info.php?products_id=21713
100 litre bitkili akvaryum.
Selman Kahya
Antalya

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Boyu Co2 Difüzörü (tüpe bağlanan)
« Yanıtla #1 : Kasım 13, 2007, 15:35:03 ÖS »
Muhtemelen sorun olmaz ama vortex reaktör bu tip reaktörlerden yüzlerce kat verimlidir belirteyim.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yanıtla #2 : Kasım 19, 2007, 18:28:08 ÖS »
tam benim açacağım konuyu açmışsınız ... bende 25 litrelik nano için bundan düşünüyorum acaba olurmu ... birde bu vortex reaktör nedir anlamadım açıklarsanız sevinirim ... boyu difüzörü D.I.Y de kullanabilirmiyim ....
Oldukça Low Tech Bitkili Rainbow...

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Kasım 19, 2007, 19:55:11 ÖS »
Boyu seramik tablalı difüzör, kullanışlı ve verimli bir ürün. Mayalı sistemde de kullanılabilir. Gözeneklerinin çok küçük olması gaz taneciklerinin de küçük olmasına dolayısı ile  CO2 in suda iyi çözünmesini sağlıyor. Diğer pompalı sistemler gibi elektrik sarfiyatı da olmayıp işlem doğal olarak gaz basıncı ile gerçekleşiyor. 
Ancak bazı konulara dikkat etmek gerek. Seramik porozitesi hava taşlarına göre çok az olan bir malzeme.  Tabladan gaz çıkışı oldukça güç. Hava taşından belki 3-4 kat daha fazla basınç gerektiriyor. Bu nedenle mayalı sistemde tam sızdırmazlık sağlanması gerekir. Bunun için kendi yapacağınız gazoz şişeli sistemde hortum bağlantısı çok önemli. Ben tornada paslanmaz çelikten kapak yaptım.

Bu sorunu ancak böyle çözdüm. Daha önce kapağa boru takıp silikonladıklarım başarısızdı, önce sağlam olsalar da seramik tabladan gaz çıkışının güç olmasından basıncın aşırı yükselmesi veya başka zorlamalar ile bir süre sonra yenilerinin yapılması gerekiyor. Ayrıca AZOO veya Red Sae'nin kapakları O-Ringli maya tüpleri var, bunların da hacımları küçükve çok pahalılar.. 

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
« Yanıtla #4 : Kasım 19, 2007, 20:12:09 ÖS »
acaba kapakları nasıl yaptınız birde bu difüzörleri nasıl bağlıyacağız mayalı sistemlere ???

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Kasım 19, 2007, 20:25:04 ÖS »
2.5 litrelik kola şişesinden benim kapak ile şişeyi sallayınca hava taşından çıkan karbondioksit.

Difüzörün seramik tablasında çıkan CO2.

Her iki resim de sızdırmazlık sorunu çözülmüş mayalı sistemdir. Hava taşından gazın daha kolay çıktığını göstermek için bu resimleri çektim. Bu debideki gaz, şişe hızlı sallanınca oluşuyor, sürekli değil. Ancak ilk 10 gün şişe sallanmadan sürekli gaz çıkışı oluyor.

Evet hortumu, hava taşına da  bağlayabilirsiniz. Hava taşında iki sorun var. Biri gaz taneciklerinin iri olması nedeniyle yüzey alanları küçülecek ve istenilen oranda suya gaz geçişi, olmayacaktır. Diğer sorun şişeden akvaryuma sıvı yani alkol gelme riskidir.

Bu sorun mayalı sistemin en önemli sorunu olup; en az seramik tablalı difüzörlerde  yaşanır. Cebri vortex veya ne diyorsnız şimdi aklıma gelmedi, diğer difüzyon yöntemlerinde de hava taşı kadar yaşayacağınız bu soruna çok dikkat etmek gerek. Hortuma mayalı sıvı ulaşırsa aşağıdan gelen basıç ile direk akvaryuma gider. Seramik tablalı difüzörde bu sıvı cam hazne içinde kalır. 15 günde bir çıkarılıp  boşaltılmalıdır. Bu nedenle yukarıda sorulan Boyu difüzör mayalı sistem için en güvenilir olanı. Kısa ve uzun iki tipi nevcut; akvaryumunuz küçük veya derinliği az olsa dahi büyük olanı tercih edin. Derinliği çok az olan akvaryumlarda (20cm) kısa olanı seçin. Kısa olanın seramik ile su yüzeyi arasındaki uzaklık daha fazla olması daha fazla gaz difüzyonu sağlamasının yanında haznesinin küçük olması nedeniyle alkol daha çabuk dolar.

Bunların da sorunu zamanla gözeneklerin tıkanmasıdır. 2 ayda bir seramik yüzeyi bıçakla kazınarak ömrü uzatılır. 

Sanırım resimden nasıl bağlandığını anladınız. Hortumu hava taşına takar gibi takıyorsunuz.

Kapak yapımı için önce torna tezgahı gerek. ;D
Sonra vida için özel takım yapmalısınız. Ve torna kullanma beceriniz olmalı.

« Son Düzenleme: Kasım 19, 2007, 20:28:24 ÖS Gönderen: Joker »

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
« Yanıtla #6 : Kasım 19, 2007, 21:19:03 ÖS »
kapak işi zor peki ben hava taşı haricinde nasıl verebilirim ??

alpinho

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Kasım 19, 2007, 23:58:10 ÖS »
Sıvının  tanka gitmesini engellemek için check walf kullanmanız yeterli.

Kola şişeleri ve kapakları gaz kaçışını önlemek için  bu şekilleri ile yapılmışlardır.Mesela kapak altındaki contayı  kesinlikle çıkarıp atmayın.Tepeden deleceğiniz deliği deldikten sonra ister bir zımpara ister sert bir cisimle alttan ve üstten parlak olan kapak yüzeyini pürüzlü hale getirin.Yapıstırılacak olan parçayı kesinlikle silikonla yapıştırmayın.Bir süre sonra silikon açılacaktır.Ben bu pürüzlü yüzeyi tutması için japon kullanıyorum ve herhangi bir problem yaşamadım bugüne kadar.

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Kasım 20, 2007, 13:11:24 ÖS »
Sıvının  tanka gitmesini engellemek için check walf kullanmanız yeterli.

Kola şişeleri ve kapakları gaz kaçışını önlemek için  bu şekilleri ile yapılmışlardır.Mesela kapak altındaki contayı  kesinlikle çıkarıp atmayın.Tepeden deleceğiniz deliği deldikten sonra ister bir zımpara ister sert bir cisimle alttan ve üstten parlak olan kapak yüzeyini pürüzlü hale getirin.Yapıstırılacak olan parçayı kesinlikle silikonla yapıştırmayın.Bir süre sonra silikon açılacaktır.Ben bu pürüzlü yüzeyi tutması için japon kullanıyorum ve herhangi bir problem yaşamadım bugüne kadar.

Checkvalf CO2 kabından akvaryuma yol verecek şekilde konulabilir. Bu akvaryumun suyunun şişeye dönmesini engeller. Ters takarsanız mayalı su akvaryuma ulaşmayacağı gibi CO2 de gitmez. Bu anlamsız olur.
Benim yaptığım kapakların herkes tarafından yapılması olanaksız. Bir tornacıya yaptırsanız, maliyeti birkaç hazır ürünü geçer. PAslanmaz çelik yerine teflon türü malzemelerden de yapmak fiyatını düşürür.
Kola şişelerinin bazılarının kapağının içinde bulunan naylon conta kapak ile şişe ağzı arasındaki sızdırmazlığı sağlıyor. Kapağı delip hortumu geçirdikten sonra bu contayı da hortuma içerden takıp ve horumun içine boru geçirerek ters yönde conta ile geri çektiğinizde yararı var sanılmasına rağmen pek işe yaramıyor. İlk an yarasa da bir süre sonra bozulup sızdırmazlık sağlanamıyor. Ama yine de sadece hortumu silikonlamaktan daha uzun ömürlü.

Sizin söylediğiniz japon yapıştırıcıyı ben de denedim, belki beceriksizliğimden olabilir yine uzun süreli sonuç alamadım. Sonunda bu kapaklardan 3 tane yaptım. Şimdi tornanın imalatta boş anını bekliyorum. Birkaç kişi istedi.
Hatta bir de bitki üretimi yapan birisine 5 litrelik su kapları için kapak yapacağım. Paslamaz çelik talaş kaldırması zor bir malzeme bu nedenle bundan sonrakiler teflon olacak.   

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #9 : Kasım 20, 2007, 13:34:19 ÖS »
kapak işi zor peki ben hava taşı haricinde nasıl verebilirim ??

Hava taşı bu iş için kullanılan bir yöntem değil. Ama mümkün. Yukarıda BOYU difüzörün resmi var. Bir de İstanın akrilik ve  tabanı suya açık ürünü piyasada var. Bunda da gelen CO2, sürekli su ile temas halinde olduğundan difüzyon gayet iyi sağlanıyor. Gazın aşırı gelmesi durumunda yanındaki delikten suya karışıyor. Bu gaz çıkış deliğinin üzerine ikincisini koyarsanız bunun yüzeyinden de difüzyon gerçekleşiyor. Hatta seri olarak birkaç tane bağlanma durumunda üretilen tüm gaz suya geçer. Fiyatı 15YTL.

Bunların hepsi de mayalı sistem için, alkol karışım riski nedeniyle bence iyi değil. Ancak CO2 tüpü kullanırsanız zorlanmış vortex, ista difüzör, hava taşı vs uygun.
Ayrıca filtreden akvaryuma su girişine (bu bazı iç filtrelerde var) lüle koyarsanız  CO2 in suya geçişi sağlanır. Lüleyi tarif etmek gerekirse, Su çıkışında üzerinde hava emmesi için hortum bağlantısı olan iç filtreleri kullanmış veya görmüşsünüzdür. Su, kesiti daraltılmış bölgeden geçerken enerji sabit olduğundan hızı yükselip basıncı düşer. Buraya açılan delik ve deliğin hortum bağlantısı ile dışarıdan hava emilir. İşte buraya tüpünüzün veya mayalı reaktörünüzün hortumunu bağlayacaksınız. Emilen gaz; yani suya karışan tanecikler hava yerine CO2 olacaktır.

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
« Yanıtla #10 : Kasım 20, 2007, 15:50:10 ÖS »
teşekkürler ...

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #11 : Kasım 20, 2007, 16:10:46 ÖS »

Su, kesiti daraltılmış bölgeden geçerken enerji sabit olduğundan hızı yükselip basıncı düşer. Buraya açılan delik ve deliğin hortum bağlantısı ile dışarıdan hava emilir. İşte buraya tüpünüzün veya mayalı reaktörünüzün hortumunu bağlayacaksınız. Emilen gaz; yani suya karışan tanecikler hava yerine CO2 olacaktır.

Kabarcıkların çıktığı filtrenin ucunu da ters çevirilip yandan delinmiş kuş suluğuna bağlarsanız mğthiş bir çözülme elde ediliyor. Ben bu ssitemi kullanıyorum. İç filtrenino ucunu ertip dış filtre çıkışıyla birleştirdim. Kuş suluğuna da yapıştırınca harika oldu. Ama kuş suluğuna bir kuş suluğu daha eklemeyi düşünüyorum. İşte o zaman harika olacak galiba :) Benim kendi vortexim bu şekilde. Buna vortex denir mi bilemiyorum.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
« Yanıtla #12 : Kasım 20, 2007, 16:36:49 ÖS »
kusura bakmayın ama boyu difüzörü direk şişeye bağlarsak olmaz matıken nerye bağlanacak onu çözemedim  ???
birde checkvalf'i ne tarafa doğru bağlamak gerek ???  acemilik işte  ;D

Saygılar ....

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #13 : Kasım 20, 2007, 17:15:33 ÖS »
kusura bakmayın ama boyu difüzörü direk şişeye bağlarsak olmaz matıken nerye bağlanacak onu çözemedim  ???
birde checkvalf'i ne tarafa doğru bağlamak gerek ???  acemilik işte  ;D

Saygılar ....

Karbondioksit tüpünden basınç düşürücü ve akış ayar valfi sonrası, bildiğiniz hava hortumu;
Reaktör dediğimiz içinde su, şeker, ve ekmek mayası bulunan sızdırmaz kap veya gazoz şişesi kapağına monte ettiğiniz hava hortumu;
(şişe akvaryum dışında ayrıca akvaryumdan alçakta olması yararlı)

Hortumun diğer ucunu da akvaryum içinde difüzör dediğimiz, artık hangi tipi seçtiniz veya yaptınız ise ona bağlıyorsunuz.
Difüzyon dediğimiz olay madde geçişidir. Katı maddeye dahi başka bir katı veya gaz koşullar sağlandığında bünyesine geçiş yapar.
Akvaryum suyuna ise karbondioksit geçmesini sağlayan (aslında her durumda geçer, bunu verimli hale getiren) düzeneklere bu nedenle difüzör diyoruz.

Kısaca akvaryum dışındaki reaktör ile difüzör bağlantısı bildiğiniz hava hortumu ile sağlanıyor.

Yalnız bilmeniz gereken daha önemli konu var. CO2 suyun iyon yapısını değiştirerek Ph ı düşürür. yani asitleştirir. Nasıl kola içindeki CO2 ile asidik ise akvaryum suyunuzun da Ph değeri düşer. Afrika chiclidleri gibi bazik su isteyen veya argus gibi acısu balıklarınız varsa bu işten başlamadan caymalısınız.   

alpinho

• Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : Kasım 20, 2007, 17:24:16 ÖS »
Bülent kardeş check walf konusunda  yanlış bilgilendirmemi düzelttiğin için teşekkürler.İyice düşünmeden yazmamak lazım.