Selam arkadaşlar,
60*40*45 ölçülerinde malawi akvaryumumu az bitkili sazansıgiller veya tetra akvaryumuna dönüştürmeye karar verdim.
Öncelikler bitki türleri olarak zeytin, limon, tütün, anubias, gibi fazla ihtiyacı olmayan bitkilerle başlayacağım.
Işıklandırma için başlangıçta 2*15 watt kullanacağım, daha sonra florasan sayısını üçe çıkarmayı düşünüyorum.
Taban malzemesi olarak elimde az miktarda (3-4 kilo kadar) lav kırığı vardı. 10 litre kadar bitki kumunu bir arkadaşım hediye etti, sanırım markası aquaclay. Ayrıca bulabilirsem en alta dere kumu kullanacağım. Eğer doğaya açılabilirsem istediğim kadar dere kumu temin edebilirim. Yada dere kumu yerine en alta bahçe bitkisi torfuda kullanabilirim. Bu konuyu size danışmak istiyorum.
Sorular
1- Az ihtiyacı olan, bakımı kolay olan, başlangıç için uygun olan bitkilerden hangilerini önerirsiniz?
2- Başlangıç için 2*15 waat florasan yeter mi?
3- Taban malzemesini nasıl kullanmalıyım. Bahçe bitkisi torfunun artıları ve eksileri nelerdir? Kullanmalı mıyım?
1.Anubias türleri,saz, limon, eledoa vb. bitkiler olabilir.Aslında başlangıç için bitki yoktur.Sadece bu bitkilerin gereksimleri azdır.Siz bütün ihtiyaçlarını doğru karşıladıktan sonra çoğu bitki kolaydır.
2.Öncelikle eğer akvaryumunuzun yüksekliği 45 cm ise kesinlikle yeterli olayacaktır.45 cm ise 4 veya 5 tane florasan kullanmalısınız.Eğer 40 cm ise 3 tane ile az ışık isteyen türleri bakabilirsiniz.Ama gene yüksek ışık isteyen türler için 4 tane florasan kullanmanız gerekecektir.
3.Taban mazemesi olarak sonradan değiştirmek zor olacağından bilinçli bir taban hazırlamakta fayda var.En altta demir açısından laterit kullanabilirsiniz.Üstüne dere kumu veya sera floredepot kullanabilirsiniz.Üstünede aquaclay kullanabilirsiniz.Bu şekilde yaparsanız ileride sorun yaşamazsınız.Dere kumu bulamayanlar için sera floredepot olabilir.
Ayrıca Co2 de önemli olan nasıl verildiği değil suda ne kadar çözünebildiğidir.Tüplü sistem kullanırsınız ama Co2 ti direk hava hortumunun ucuyla verirsiniz ve hiç verim elde edemezken mayalı sistem ile Co2 verirsiniz ama suda %100 çözünür.Tabiki kolaylık ve ayarlanabilirlik için tüplü sistem iyidir ancak önemli olan Co2 suda çözünmesidir.Siz nasıl birşey düşünüyorsunuz?