Selam arkadaşlar,
60*40*45 ölçülerinde malawi akvaryumumu az bitkili sazansıgiller veya tetra akvaryumuna dönüştürmeye karar verdim.
Öncelikler bitki türleri olarak zeytin, limon, tütün, anubias, gibi fazla ihtiyacı olmayan bitkilerle başlayacağım.
Işıklandırma için başlangıçta 2*15 watt kullanacağım, daha sonra florasan sayısını üçe çıkarmayı düşünüyorum.
Taban malzemesi olarak elimde az miktarda (3-4 kilo kadar) lav kırığı vardı. 10 litre kadar bitki kumunu bir arkadaşım hediye etti, sanırım markası aquaclay. Ayrıca bulabilirsem en alta dere kumu kullanacağım. Eğer doğaya açılabilirsem istediğim kadar dere kumu temin edebilirim. Yada dere kumu yerine en alta bahçe bitkisi torfuda kullanabilirim. Bu konuyu size danışmak istiyorum.
Sorular
1- Az ihtiyacı olan, bakımı kolay olan, başlangıç için uygun olan bitkilerden hangilerini önerirsiniz?
2- Başlangıç için 2*15 waat florasan yeter mi?
3- Taban malzemesini nasıl kullanmalıyım. Bahçe bitkisi torfunun artıları ve eksileri nelerdir? Kullanmalı mıyım?
CEVAPLAR:
1-Bütün anubias türleri,cabomba, amazon türleri, egeria densa,hygrophila türleri özellikle köklü bitkiler.
2-ilk başlangıç için birer adet 15 watt grolüks ve daylıghet yeterlidir, ama bir ay içinde 30 watt grolüx daha eklemelisiniz.
3-Ben akvaryumumda saksı torfu kullanıyorum ve çok memnunum.Tabana 5 cm kalınlığında serdim, üstüne ince bir elyafıda kumla karışmasın ve suyu bulandırmasın diye ayıraç olarak kullandım. Üstünede 6-7 cm kalınlığında aquaclay kum kullandım. TORFDAN ÇOK MEMNUNUM.
Artısı: Akvaryuma gerekli olan bütün mineralleri sağlaması, ve bitkiler içingerekli olan yumuşak zemini oluşturması.
Uzun süre gerekli mineralleri dengeli olarak suya salması . Yumuşak su isteyen balıklar için suyu
dengede tutması.
Eksisi: Zemin hassas olduğu için bulandırmamak, suya karışmaması için bitki ekerken ve bakım yapılırken dikkatli hareket etmek gerektirir.