Gönderen Konu: 100 litre bitki akvaryumu kurulumu  (Okunma sayısı 2235 defa)

Selman Kahya

• Üye
  • **
100 litre bitki akvaryumu kurulumu
« : Kasım 05, 2007, 11:35:11 ÖÖ »
Selam arkadaşlar,
60*40*45 ölçülerinde malawi akvaryumumu az bitkili sazansıgiller veya tetra akvaryumuna dönüştürmeye karar verdim.

Öncelikler bitki türleri olarak zeytin, limon, tütün, anubias, gibi fazla ihtiyacı olmayan bitkilerle başlayacağım.

Işıklandırma için başlangıçta 2*15 watt kullanacağım, daha sonra florasan sayısını üçe çıkarmayı düşünüyorum.

Taban malzemesi olarak elimde az miktarda (3-4 kilo kadar) lav kırığı vardı. 10 litre kadar bitki kumunu bir arkadaşım hediye etti, sanırım markası aquaclay. Ayrıca bulabilirsem en alta dere kumu kullanacağım. Eğer doğaya açılabilirsem istediğim kadar dere kumu temin edebilirim. Yada dere kumu yerine en alta bahçe bitkisi torfuda kullanabilirim. Bu konuyu size danışmak istiyorum.

Sorular

1- Az ihtiyacı olan, bakımı kolay olan, başlangıç için uygun olan bitkilerden hangilerini önerirsiniz?

2- Başlangıç için 2*15 waat florasan yeter mi?

3- Taban malzemesini nasıl kullanmalıyım. Bahçe bitkisi torfunun artıları ve eksileri nelerdir? Kullanmalı mıyım?

100 litre bitkili akvaryum.
Selman Kahya
Antalya

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: NURİ ÜÇÜNCÜ
Ynt: 100 litre bitki akvaryumu kurulumu
« Yanıtla #1 : Kasım 05, 2007, 12:24:58 ÖS »

Selam arkadaşlar,
60*40*45 ölçülerinde malawi akvaryumumu az bitkili sazansıgiller veya tetra akvaryumuna dönüştürmeye karar verdim.

Öncelikler bitki türleri olarak zeytin, limon, tütün, anubias, gibi fazla ihtiyacı olmayan bitkilerle başlayacağım.

Işıklandırma için başlangıçta 2*15 watt kullanacağım, daha sonra florasan sayısını üçe çıkarmayı düşünüyorum.

Taban malzemesi olarak elimde az miktarda (3-4 kilo kadar) lav kırığı vardı. 10 litre kadar bitki kumunu bir arkadaşım hediye etti, sanırım markası aquaclay. Ayrıca bulabilirsem en alta dere kumu kullanacağım. Eğer doğaya açılabilirsem istediğim kadar dere kumu temin edebilirim. Yada dere kumu yerine en alta bahçe bitkisi torfuda kullanabilirim. Bu konuyu size danışmak istiyorum.

Sorular

1- Az ihtiyacı olan, bakımı kolay olan, başlangıç için uygun olan bitkilerden hangilerini önerirsiniz?

2- Başlangıç için 2*15 waat florasan yeter mi?

3- Taban malzemesini nasıl kullanmalıyım. Bahçe bitkisi torfunun artıları ve eksileri nelerdir? Kullanmalı mıyım?

CEVAPLAR:

1-Bütün anubias türleri,cabomba, amazon türleri, egeria densa,hygrophila türleri özellikle köklü bitkiler.

2-ilk başlangıç için birer adet 15 watt grolüks ve daylıghet yeterlidir, ama bir ay içinde 30 watt grolüx daha  eklemelisiniz.

3-Ben akvaryumumda saksı torfu kullanıyorum ve çok memnunum.Tabana 5 cm kalınlığında serdim, üstüne ince bir elyafıda kumla karışmasın ve suyu bulandırmasın diye ayıraç olarak kullandım. Üstünede 6-7 cm kalınlığında aquaclay kum kullandım. TORFDAN ÇOK MEMNUNUM.

Artısı:  Akvaryuma gerekli olan bütün mineralleri sağlaması, ve bitkiler içingerekli olan yumuşak zemini oluşturması.
 Uzun süre gerekli mineralleri dengeli olarak suya salması . Yumuşak su isteyen balıklar için suyu
dengede tutması.

Eksisi:   Zemin hassas olduğu için bulandırmamak,  suya karışmaması için bitki ekerken ve bakım yapılırken dikkatli hareket etmek gerektirir.

alpinho

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Kasım 06, 2007, 10:28:48 ÖÖ »
Elinizdeki malzemeler taban kurulumuna yeterli.Doğadan dere kumu toplarken şuna dikkat edin;Kuru bir kum bulursanızki şu an heryer yaştır yanınızda kesinlikle elek götürün çünkü işinize dişli olan dere kumu yarayacak.Yıkarken zorluk çekmezsiniz.İncesinizde en alta o2 siz ortam için düşünebilirsiniz ama ben aynı hatayı yaptığımdan biliyorum ilk önce eleseymişim boşuna bir dünya dere kumu taşımaz ve uğraşmazmışım.

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yanıtla #3 : Kasım 07, 2007, 12:40:36 ÖS »
Taban malzemesini; alta lav kırığı üstüne aquaclay olarak oluşturmaya karar verdim.Şu an hala dere kumu toplayabilmiş değilim. Eğer dere kumu bulabilirsem en alta dere kumü, üstüne lav kırığı, en üste aquaclay koyacağım.
Selman Kahya
Antalya

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #4 : Kasım 07, 2007, 16:32:13 ÖS »
Bence dere kumunun tipi her kumdan güzel. Dere kumu 4ever.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yanıtla #5 : Kasım 08, 2007, 11:28:09 ÖÖ »
Arkadaşlar elinde dere konu olan varsa alabilirim. ;) Sanırım kendim bulamayacağım.  :'(
Selman Kahya
Antalya

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yanıtla #6 : Kasım 09, 2007, 17:56:01 ÖS »
Bu gün aydınlatma için 2*18 watt'lık hazır armatür ve 2 tane osram flora aldım. Aydınlatma için asma kapak tarzı bişeyler yapmayı düşünüyorum.

2 tane osram flora mı koyayım yoksa bir tane osram flora bir tanede başka bir florasan mı takayım? Mesela Daylight, grolüx ??
Selman Kahya
Antalya

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: NURİ ÜÇÜNCÜ
« Yanıtla #7 : Kasım 09, 2007, 18:23:23 ÖS »
Bu gün aydınlatma için 2*18 watt'lık hazır armatür ve 2 tane osram flora aldım. Aydınlatma için asma kapak tarzı bişeyler yapmayı düşünüyorum.

2 tane osram flora mı koyayım yoksa bir tane osram flora bir tanede başka bir florasan mı takayım? Mesela Daylight, grolüx ??

Osram flora lar bitki seraları için özel olarak üretilen flourasanlardır, ve bir çeşit grolüx türüdür. Bulunması oldukça zordur. 2 adet osram floranızı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yanıtla #8 : Kasım 13, 2007, 18:21:59 ÖS »
Selam arkadaşlar,

Arkvaryuma eklemeyi düşündüğüm bitkilere karar vermeye çalışıyorum. 18*2= 36 watt aydınlatma uygun ve genelde kökten beslenen bitkileri düşünüyorum. Böylece sıvı gübre masrafım azalacak. Aşağıdaki bitkiler uygun mudur?

1-) Hygrophila Corymbosa                    ( Limon )
2-) Hygrophila Polysperma Ceylon         ( Zeytin )
3-) Hygrophila corymbosa ''Siamensis''   ( Tütün )
4-) Sagittaria  Subulata
5-) Saz
6-) Amazon

Şimdilik aklıma gelen bitkiler bunlar. Bu bitkilerden hangileri istediğim şartlara uyum sağlar. Ayrıca elimde bir tane Anubias var. Onu da akvaryuma eklemeyi düşünüyorum.
Selman Kahya
Antalya

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #9 : Kasım 14, 2007, 10:08:45 ÖÖ »
Bence limon güzel olmaz.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yanıtla #10 : Kasım 15, 2007, 20:04:23 ÖS »
filtrasyon nasıl yapmayı planlıyorsunuz ve Co2 sistemini hazırmı alacaksınız kendinizmi yapcaksınız ?
Oldukça Low Tech Bitkili Rainbow...

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yanıtla #11 : Kasım 15, 2007, 20:15:53 ÖS »
Filtrasyon için elimde Tetra tec ex 600 dış filtre var. Ayrıca atman f 201 var ama onu kullanmayı düşünmüyorum.
CO2 işini ilk başta mayalı sistemle halletmeyi düşünüyorum. Bekli ilerde tüplü sisteme geçebilirim.
Selman Kahya
Antalya

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yanıtla #12 : Kasım 15, 2007, 20:37:10 ÖS »
hmm ok ... çok güzel bir akvaryumunuz var. ..
Oldukça Low Tech Bitkili Rainbow...

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yanıtla #13 : Aralık 01, 2007, 15:01:50 ÖS »
Selam arkadaşlar, aydınlatma için dün bir tane 18 watt Osram dayligh (6500 k) aldım. Aydınlatma kombinasyonu için 1 tane Osram Floura, 1 tane de Osram dayligt kullanmak istiyorum.

Bu şekilde bir kombinasyon Uygunmudur?
Selman Kahya
Antalya

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yanıtla #14 : Aralık 06, 2007, 11:57:09 ÖÖ »
Selam arkadaşlar, acaba kurmakta olduğum bitki akvaryumu için hangi tablet gübreyi önerirsiniz?
Selman Kahya
Antalya