Gönderen Konu: AKVARYUM İÇİN EN İYİ KUM KARIŞIMI  (Okunma sayısı 5397 defa)

alicanaka

• Üye
  • **
AKVARYUM İÇİN EN İYİ KUM KARIŞIMI
« : Ekim 18, 2007, 18:03:47 ÖS »
Yurt dışında akvaryum içine ekilen bikkiye ve akvaryumda nereye ekilecekse ona göre substrat kullanılıyor ve ardından üzerine ince bi tabaka demir içerikli kum kullanılıyor , ama maelsef ülkemizde bu substrat çeşitlerinden çok olmadıgı yada daha yeniyeni ülkemize girdiği için  daha yeni kullanılmaya başlandı  ben akvaryum hobisini 15 yıldır yapıyorum
en çokda bitkiliakvaryumlar konusunda tecrübelerim var bunları sizinle baylaşmak isterim ben bitkili akvaryumlarda genelde en alt katmana  ya tetra ya jbl marka substrat kullanıyorum daha sonra  aquaclay kum ve bir miktarda küçük demir içerikli kum  kullanıyorum burda dıkkat edilmesi gereken husus ise kullanılan substarat maddeler suyun fosfat  miktarını birden yükseltırler onun için suyu akvaryum kurulup bitkileri yerleştirdikten sonra 3 güne bir akvaryum suyunu 1 kova yaklaşık 10 litre sini bir degiştirmek te fayda var yoksa aşırı yosunlaşmaya başlar  akvaryuma göre bitki oranınıda ayarlamak gerekir yoksa fazla  madde az bitki oldugundan akvaryumun dengesi bozula bilir.

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: NURİ ÜÇÜNCÜ
Ynt: AKVARYUM İÇİN EN İYİ KUM KARIŞIMI
« Yanıtla #1 : Ekim 18, 2007, 19:34:46 ÖS »
  Bence  substrat gerçekten bitkili akvaryumlar için çok ideal, ama kullanım çok ayrıntı istiyor.  Bir çok pet shopta ve piyasada bulmak zor. Ayrıca fosfat ve bazı mineralleri dengesiz olarak suya salıyor.  Kullanmadan önce bayağı detaylı bilgi edinmek lazım, bilinçsizce kullanım akvaryumlarda istemediğiniz sonuçlara neden olabilir.

Bu nedenle Ben akvaryumumda 5 cm saksı bitkileri için satılan torf  ve 7-8 cm Aquaclay bitki kumu  kullanıyorum.  Bu güne kadar hiç bir olumsuz yanını görmedim.  Ayrıca bitki köklerinin istediği düşük ph değerinide bitki kökleri için sağlıyor. Ayrıca yaklaşık 400 lt. olan tankıma her hafta 2 şişe maden suyu ilave ediyorum. Başkada hiçbir gübre kullanmıyorum.

Substrat kullanılırken kesinlikle çok iyi ayarlama yapılmalıdır çünkü bitkileriniz ile kullanılan substrat  muhakkak birbiri ile doğru orantılı olmalıdır. BİLGİSİ OLMAYANLARIN  ÇOK İYİ ARAŞTIRMA YAPARAK KULLANMALARINI ÖNERİRİM. Bence en iyisi akvaryuma hiçbir zararı olmayacak zemin malzemesi kullanmaktır.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #2 : Ekim 19, 2007, 16:28:53 ÖS »
Ben denildiği gibi pek kum çeşidi bulamıyorum. Akvaryum tabanımda beyaz quartz ve dere kumları var yüksekliği de çok değil. Ben Sera Flore plus ile gübre takviyesi yapıyorum. Maden suyu sertliği artırdığı için pek kullanmak istemiyorum. Nuri abinin kuma filtre torf tekniğini de sık sık uyguluyorum. Bitki köklerinin altına torf da ekliyorum :) Ama kili tablet tablet bölüp gömmeyi henüz denemedim :)
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Nisan 23, 2008, 00:40:13 ÖÖ »
1- Terralit isimli çok pahalı bir ürün var. İşin ilginç yanı Türkiye'de terralit Avrupaya göre ucuz sayılır. Terralit de demir içeriyor ve suya ne demir ne de diğer olumsuz sertlik arttırıcı, pH değiştiren bileşikler salmıyor. Terralit, dağal zeolite özel bir işlemle bitkiler için gerekli bileşiklerin yüklenmesi ile üretiliyormuş. Bu bileşikler ise suya karışmayıp, ancak bitki kökleri ile alınıyormuş. Bazı üretici firmalar yine de tam güvenmeyip Slow release fertilizer, bazıları da bileşenlerin ancak bitki kökleri ile emildiği konusunda reklamlarını yapıyor. En elverişli bitki kumu olarak önerilen bu ürün. Hatta pahalı olduğu için az da olsa diğer kumlar ile karıştırılarak kullanması önerilen aynı zamanda substrat özelliği olan yapay kum. Terralit, tam zeolit görünümlü beyaz renkli ve kırmızı, kahverengi hatta yeşil tanelerin karışımından oluşuyor.

2- Ayrıca bildiğiniz Seachem'in 7 kg lık paketi 40 YTL ye satılan Florish red var. Bu da mükemmel bir zemin malzemesi. Tamamen doğal, hiç bir işlem yapılmamış yüksek demir içerikli bir ürün.

3- Yine bildiğiniz aquaclay ise pişirilmiş kil. Bu da suya salım yapmayan; kilden üretildiği için demir, magnezyum, alüminyumsilkat  içeren güzel bir ürün. Ancak tek başına kullanımında, yoğunluğu düşük ve iri taneli olduğundan bitki köklerinin tam oluşmadan önce tutunabilmesi zor olan bir taban malzemesi. Bunun altına torf kullanımında kökler gelişince iyi bir çözüm.

4- Siyah kumlarda da Hagen tanındı ülkemizde Sera'nın da benzer kumu var sanırım. Hakkında duyduğum bunun da öncelikle demir ve bitkiler için gerekli bileşikleri içerdiği. Şimdi bu kumlar hakkında bilgi aradım istediğimi bulamadım. Tane büyüklüğü nedeniyle bitki dikimi kolay bir ürün.

Ben bunları kullanıyorum ve bir yıldır asla tabanda tablet, stick vs gibi gübre ürünü kullanmadım.

- En son kurduğum nanoda hagen siyah var. Simsiyah zemin olmaması için biraz da ne olduğunu bilmediğim aynı tane boyutunda suya salım yapmadığı söylenilen beyaz bir ürünle karıştırdım. İki plaka torfu parçalatıp siyah beyaz karışık kumu torfun üzerine boca ettim. Önce ölmek üzere olan bitki artıklarını, köklerini doldurdum. Bir tanesi Echinodorus amozonicus köküymüş büyüyünce anladım. 1.5 ayda tanka sığmaz boyuta gelince çıkarmak zorunda kaldım. Diğer ıvır zıvırlarla dolu bu minik tank. Bu tankı da ışık vs gibi değişik denemeler için kurmuştum. Düşünerek salladığım hipotezleri burada deniyorum, hepsi olumlu çıktı. Size de buralarda yazıyorum, deneyenler oluyor mu bilmem. Yazdıklarımı deneyip olumlu veya olumsuz sonuçları bildirirseniz benim hipotezler ya destek görecek ya da çökecektir. Doğru bilgilere ulaşmanın yolu budur. Denemelerinizin her türlü ayrıntısını da yazmalısınız. Bugün dünyada eğitim; bilimsel yöntemin öğretilmesi, yöntemin herkesin kafasına sokulması yönündedir. Sadece bilgi vermek amaçlı değildir eğitim. Eğitimin amacı, artık bilgiye ulaşmanın yolunu ve yeni bilgilerin herkes tarafından üretilebilmesini öğretmek. Bunu da tüm yaşamınızda, işinizde, hobilerinizde dahi, sürekli kullanımını sağlamak. Bu nedenle onlar sürekli bilgilere ulaşıyor, biz de duyarsak küçük aklımızın kabul ettiklerini, işimize gelenleri kopyalıyarak geriden gidiyoruz. Yetişmeye çalışmak için aynını yapmalıyız. Kopyalayarak sürekli geride kalırız. Aramızdaki uçurum sürekli büyür ve büyümekte zaten.

- 300 litrelikte galiba 30kg terralit ile aquaclay karışımı var.
- 160 litrelikte aquaclay, terralit ve biraz da florish red var.

Bu hafta sonu vakit ayıracak olursam arkadaşla kuracağım 500 literlik için 35 kg florish red ve 75kg siyah hagen aldık. Bunda da tablet vs kullanmak zorunda kalacağımı sanmıyorum.

Ama hepsinde mayalı CO2 ve 865 lambalar var. Sonuç olarak dikkat ettiyseniz kulladığım zemin malzemeleri pahalı ve kaliteli ürünler. 
Ama CO2 için para harcamayıp kendim birşeyler yapıyorum. Çünkü zemin için elimden gelen daha iyi çözüm bulamadım. Parayı verip bir daha zeminle tablettle uğraşmıyorum.
Bir gün fırsat bulursam Toros dağlarında florish red renginde kayalar olan bölgeden kaya toplayıp kırıp kum yapacağım ve deneyip sonucunu size yazarım.

Ayrıca Soda, moda gibi gelip geçici bir hikayedir. Doğada böyle bir suya rastlaranız hemen bir yerden bidon bulup doldurun. çevresindeki kumu da alın. İster tankınızda deneyerek test edin ya da yaptırabirseniz önce içindeki bileşikleri test ettirin. Ve tankınızda demir testi yaparak ekleyeceğiniz miktarı tespit edin.

Hakanarya

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #4 : Mayıs 05, 2008, 21:53:11 ÖS »
Yukarıda "doğada böyle bir suya rastlarsanız" demişsiniz..Bu su Denizli'de Pamukkale sınırları içinde Karahayıt beldesinde kırmızı su diye adlandırılan yerde var..Beldenin her yerinde bu sudan çıkar..Asıl kaynağın olduğu bölge kiremit rengindedir..Şifalı olduğu için yaz kış turizme açıktır..

Suyu tahminimce bulduk da bende bu suyu kullanacak ve deneyim paylaşacak nitelikte ne bitkili akvaryum var ne de bu konuda tecrübe..Ama yolum düştüğünde suyun analiz sonuçlarının bulunduğu tabelalara göz atar bilgilenmeye çalışırım..

Bunun yanında Pamukkale nin içinde Antik Havuz diye bilinen içinde binlerce yıllık eski Roma hamamının kalıntılarının bulunduğu ve yıl boyu 36 derece sıcaklıkta olan ve benim nerdeyse yazın her hafta gittiğim bir havuz var..BU havuzun analiz sonuçları da tabelada yazıyor..Ve benim hatırladığım kadarıyla suyun içinde mineral açısından yok yok..
Hakan Erdat

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Mayıs 05, 2008, 22:15:44 ÖS »
Oh sonunda istediğim gibi bir yanıt gelmiş.  :D Ben Denizli adını vermemiştim. Denizli dışında bilmediğim kimbilir nerelerde var demirli su. Ve daha ne sular. Analizleri ise sudan ucuz. Veya zaten yapılmış. Ayrıca siz de bu sulardan belirli oranlarda çeşme suyuna karıştırarak elinizdeki testler ile tank suyuna karıştırılması gereken oranları tespit edebilirsiniz. Bunların sonucunda pahalı ürünleri kullanmak yerine doğadan topladıklarınızla amacınıza ulaşabilirsiniz.

Hakanarya

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #6 : Mayıs 05, 2008, 22:32:39 ÖS »
Yeni bir low tech akvaryum kurma aşamasındayım..Şu anda 250 lt.bitkili discus akvarymum var..Tabi o da low tech..Ancak bitki için daha iyi şeyler yapma adına discus ve bitki beraberliğinin güçlüğünü bildiğim için CO2 kullanılmayacak,biraz besin taşıyan discuslarıma zarar vermeyecek türde bir akvaryum kurmayı planlıyorum..Bu aşamaya geldiğimde bahsettiğimiz suyu kullanarak deneyimlerini paylaşırım..

Bu arada tankı kurma aşamsında forumdan yardım bekliyorum..Konuyla ilgili başlığı hazırlık aşamasına geldiğimde açmayı planlıyorum..

Hepinize paylaşımlarınız için teşekkür ederim..

Bu da benim akvaryumumun tanıtımının olduğu link..http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=56661
« Son Düzenleme: Mayıs 05, 2008, 22:33:58 ÖS Gönderen: Hakanarya »
Hakan Erdat

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #7 : Mayıs 06, 2008, 10:42:04 ÖÖ »
Discus tankında CO2 bitki olmasa dahi pH değerini düşürmek için en güzel çözüm. KH 2den az ise pH 5.5 değerine kadar düşüyor. pH ı düşürmek için asit koymaktan çok daha iyi bir çözüm tanka CO2 vermek. Su eksiltip tamamlamalarda tankınızdaki suyun pH değeri çok düşük ise; yeni koyacağınız suyun pH değeri daha yüksek olacağından su eklemeyi 2–3 saate yayarsanız hiç bir sorun çıkmaz. CO2 gazoz ve kolalardaki gibi pH ı düşürecektir. Bu hem bitkiler hem discuslar için güzel bir ortamdır.

Discus ve bitki birlikteliğinin zorluğu, bitkiler için ekleyeceğiniz demir ve diğer elementlerin discusa zararlı olması değildir. Bunları da bitkiler için ekleyebilirsiniz, demiri litrede 0,5–0,8mg dolaylarında tutarak bitkilerin gelişmesini sağlayabilirsiniz. Discus için yükseltilmiş su sıcaklığının bitkilere biraz olumsuz etkisi var. Ancak suyu 27–28 derecede tutarsanız (balıklarınızda herhangi bir hastalık yoksa bu da mümkün) bitkiler de normal gelişecektir. Ancak diğer önemli sorun da çok yumuşak su kullanılması. Çok yumuşak su bitkilerin kalsiyum eksikliği nedeniyle yok olmasına neden oluyor. %100 R/O suyu kullanmadıkça, sıcaklığı da 28 derece üzerine yükseltmedikçe, KH4, GH8 su sertliğinde CO2 vererek discuslarla birlikte gördüğünüz en güzel bitkili tanklara benzer akvaryumunuz olur.   

Sadece  R/O suyu kullanımında bitkilerin kalsiyum ve magnezyum ihtiyacını karşılayacak ürünler de var. Bunlardan biri Sera Mineral Salt       

Hakanarya

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #8 : Mayıs 06, 2008, 12:52:21 ÖS »
http://www.pamukkale.gov.tr/tr/content.asp?id=513

http://www.karahayit.bel.tr/karahayit-3.asp

Yukarıdaki linklerde hem Pamukkale hem de Karahayıt kırmızı su bölgesinde çıkan suların analiz değerleri var..

Bu arada her ne kadar başlıkla ilgili olmasa da konu açıldığı için yazabileceğimi düşündüğümden dolayı yine kurmayı planladığım akvaryuma gelmek istiyorum..

Discus ve bitki birikteliği zor derken özellikle ısı yüksekliğini düşünerek söylemiştim..Zaten CO2 sistemi kurarsam tüplü ve ph kontrollü iyi bir sistem kurmayı düşünürüm..Şu anda su değişimlerimi yarı yarıya osmos ve hazır damacana suyla yapmaktayım..Osmos suyun içine de bahsettiğiniz Sera Mineral Salt ilave etmekteyim..Ama dediğim gibi ısı işi can sıkabilir..4 yıldır discus bakıyorum hep 30 derecede baktım..Ama 2 derece düşüş sıkıntı yaratmaz belki..

Peki tüplü sistemde ev ortamında tüp risk oluşturur mu? Kaçak yapma patlama gibi..

Hakan Erdat

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #9 : Mayıs 06, 2008, 16:00:26 ÖS »
Yanıtınızı görünce önce benzerlik nedeniyle şaşırdım sonra boşuna yazmışım dedim ama okuyan başkaları da olursa yararı olacaktır. Şaşırmamın nedeni yazdıklarım, kendime ait düşünerek ulaştığım sonuçlar, ama aklın ve denemenin sonucu bir. Seranın mineral salt ürününü de dükkanlardaki raflardakileri incelerken görüp almıştım. Ama artık kullanmıyorum. Konu ile ilgisi olmamasına rağmen burada yazmaya devam edelim. Ve diğer bildiklerinizi yazacak olursanız ben de farklı şeyler öğrenmiş olurum. Yazdıklarımız taban malzemesi değil ama bitkilerle ve bitkili tanklarla ilgili, arada taban malzemelerinden de söz ederiz.   

Şimdiden sıcaklığını 2–3 günde bir azaltıp 27–28 dereceler inerseniz bir sorun çıkmayacaktır. Gerçi ben sizin kadar uzun süredir discus beslemiyorum, henüz bir yıl oluyor. Zaten doğada da yağmur sezonlarında bulundukları ortam 25 derecelere kadar iniyor. Yapuranın Amazona döküldüğü yerlerde discus var mı bilmiyorum ama bu suyun sıcaklığı da 22 derece.
Adaptasyon canlıların çoğunluğu için geçerli bir özellik. Discuslar da 27 derece su sıcaklığına alışacaklardır. Herhangi bir hastalık durumunda ise bitkileri feda edip veya tanktan ayırıp haşlama sıcaklığına yükselirsiniz. Umarım bu başınıza gelmez. Benim tank 6–7 aydır 27 derede sıcaklıkta.

Bitki yetiştirebilmek için diğer önemli sorun da yarı yarıya reverse ozmos ve damacana suyu. Fakat mükemmel bir ürün olan mineral salt kullanıyormuşsunuz, bununla sorun çözülür. Ama hepsi de önemli gider kaynağı. R/O atık suyunu değerlendiremiyorsanız bu aşırı su sarfiyatı nedeniyle hem gider kaynağı hem de susuzluğa doğru giden dünyada önemli israf. Damacana suyu her hafta değiştirilen su nedeniyle benzer durum ve mineral salt,  az kullanılmış olsa da ithal bir ürün.

Denizli'nin suları tahmine göre İstanbul musluk suyundan daha kireçli olmalı. Yeraltından çıkarılmıyorsa belki sandığım kadar değildir.
Ben bu kış hala %5–10 R/O suyu ve gerisi de R/O cihazının atık suyunu kullanıyorum ve başlangıçta kullandığım mineral salt’ı hiç kullanmıyorum. Siz de bulunduğunuz yerin suyunun özelliklerine göre böyle yapabilirsiniz. Belki %70 R/O ve geri kalanı da musluk suyu olmak üzere mineral salt kullanmadan idare edebilir. R/O endüstriyel tip tesisatları 60–70 bar basınçta çalışır ve bunların ileri teknoloji olanlarında atığın basıncından yararlanılarak arıtılacak yeni suyun basıncının artırılmasında daha az enerji kullanılarak enerji tasarrufu sağlanır. Bizim evlerdeki cihazlarda ise basınç, şebeke veya hidrofor basıncı olduğundan düşüktür. Ve cihazın verimi kötüdür. Atık su oranı bu nedenle çok yüksek. Ve atık suyun sertliği şebeke suyundan çok az sert. İstanbul’da Anadolu yakasında su sertliği yüksek olmadığından R/O cihazının karbon ve 5 mikron filtreden geçmiş suyunu direk akvaryuma boşaltıyorum. Daha doğrusu, yağışların bol olduğu kış aylarında, membrandan geçmiş sudan %5–10 arasında atık suya karıştırınca normal şebeke suyu sertliğinde bir su elde ediyorum. Böylece bitkiler için kalsiyum eksikliği gibi olumsuzluk olmadı. Karbonat sertliği de yeterli olduğundan pH eskisi gibi 6 değerinin altına inmiyor. Eskiden R/O suyu yoğun kullandığımda CO2 nedeniyle pH 5,5 a iniyordu. Şimdi 7,1 de sabit. Ve CO2 içinde de sınırlamam yok 2 tane 2,5 litrelik kaptan ne gelirse tanka gidiyor. Eskiden tek şişeden giden CO2 ile pH 5.5 oluyordu.

Sonuç olarak bitkilerin yaşayacağı ortama discusları adapte etmek. Bunun için de su değerlerini hem bitkinin yaşayacağı, hem de discusların sağlıklarının bozulmayacağı değerde tutmak. Bu öyle zor olan bir şey değil. Asıl R/O kullanımı doğal olmayan durum. Yağmurun Amazona her zaman yağmadığını orada da kurak mevsimin olduğunu ve sürekli kurak mevsim koşullarında discusların etkilenmeyeceğini unutmamak gerek. Yavru almak istiyorsanız da onlar da, ayrı bitkisiz tankta dursun.   

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #10 : Mayıs 06, 2008, 16:34:01 ÖS »
Bu arada CO2 tüpünü yazmayı unutmuşum. Kontrolleri evdeki mutfak tüpleri hassasiyetinde yapılmayana denk gelirseniz tehlikeli olabilir. Burası Türkiye, bunlar da mutfak tüplerinden çok daha yüksek basınçla dolduruldukları, fıçı bira gibi satan, kuru buz yapılan gibi yerlerde insana yakın bulunması nedeniyle bunların da kontrolleri iyi yapılmalı. Ama ne kadar önem veriliyor bilemiyorum. Yangın tüplerinin önemli bölümü de yüksek basınçla CO2 doldurulmuş kaplar. Basınçlı kaplar kanunen CE sertifikası alınması gereken kaplardır. DIN 3840 standartlarına uygun üretilmeli ve dizayn basınçlarının üretildikleri çelik türüne göre 1,65-2 katı basınçta %100 kontrol edilmelidir. Kullanım değil tasarım basıncının.
Bu yapılıyor mu bilmiyorum. Yapılmıyorsa risk vardır. Ayrıca içindeki gaza da güvenmediğimden ben mayalı sistem kullanıyorum. Bazen duyarız hastanelerde, oksijen yerine ne gazlar verilip hastalar öldürülüyor.
Karahayıt suyunun analizini de bulamadım. Buraya eklerseniz iyi olacak. Ayrıca bu analize de güvenmeyip, akvaryumdan alacağınız suya bir kap içinde belirli oranlarda katıp demir testini kendinizin yapması daha olur sanırım.
CO2 sistemi kurup pH değerine göre difüze edilecek CO2 debisini ayarlayan selenoid valfli sistemine de benim güvenim yok. Tabi bunu konuyu iyi bilerek söylemiyorum. Benim varsayımım şöyle. Suyun KH sertliği yüksekse pH düşmeyecektir. CO2 suya sürekli olarak gönderilecek. Suda aşırı çözünmesi zor ama böyle olacak olursa balıkları etkileyebilir. Akvaryum suyu asker koğuşu atmosferine dönebilir.  ;D Eğer sudaki CO2 oranı ölçüp vanayı açan sistem varsa buna diyeceğim yok. Konuyu bilmeden yazdığım için yanlış bir şeyler yazmış olabilirim. Bu ukalalık yanlış ise düzeltecek olana teşekkürler. 

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #11 : Mayıs 06, 2008, 16:55:32 ÖS »
Karahayıt suyunun analizini şimdi gördüm.  ;D  Anyonlar yazacaklarına iyonlar, katyon yerine de kayton yazmışlar.
Analiz doğru ise bikarbonatlar çok yüksek, demir ise 4.4 mg/lt. Yani tankta demiri 1mg/lt değerine getirmek için suyun 1/4 ünü bu suyla doldurmak gerekiyor ki diğer olumsuz maddeler nedeniyle bu mümkün değil. Katyonları yani +yüklü iyonları yok etmek için bir yol bulmalı. Acaba bunları suya doğru akım verip katoda yönelenleri ayırmak mümkün mü? Ayırmanın yolu nedir bilmiyorum.

Hakanarya

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #12 : Mayıs 06, 2008, 17:22:49 ÖS »
Teşekkürler Bülent bey cevaplarınız ve bilgilerinizi paylaştığınız için..

Benim son kararım galiba Low tech..Bu konuda da değerli görüşlerinize ilerleyen günlerde başvurabilirim..En azından iyi bir taban oluşturmak istiyorum..En sonunda başlıkla ilgili bölüme yakaladık.. ;D

Hazır da yakalamışken başlığı da bulmuşken low tech discus akvaryumu için taban önerinizi alabilirmiyim..?

Yaptığım araştırmalara göre kullanabileceğim kumlar;

Dere kumu
JBl aqua basis
Seachem flourish red
Vitasand  (discus için uygun olan)
Hagen siyah kum

Siz ve konuya ilgi gösteren ve görüş bildirmek isteyen diğer arkadaşlarım..Hangi sıralamayla hangi kumları kullanmalıyım..?

Hakan Erdat

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #13 : Mayıs 06, 2008, 18:31:46 ÖS »
Yazdıklarınız arasında bilmediklerim var. Örneğin yanlış hatırlamıyorsam vitasand kuş kumu almıştım bir zamanlar? Bir de marka olarak da hatırlıyorum 1 kg lık torbalarda satılan hatta yüksek kalsiyumlu pH arttırıcı özelliği olan vs. Belki de bu firmanın ürünlerinden biri diskus için uygun. Yani ambalajında vitasand yazısını görüp almamak gerek.   

Benim bu konu içinde yukarıda yazdıklarımın hepsi de su değerlerini değiştirmeyen malzemeler veya yapay ürünler. Terraliti burada  discus kumu olarak da satıyorlar. Bitkiler için de Almanya ve İngilterede övülen bir zeolit. Ama son zamanlrda piyasada görmüyorum
Ucuz çözüm, kuatrz altına hindistan cevizi kabuğundan yapılmış torf tuğlalarını ufalayıp koymak. Ben şimdi bir arkadaşla birlikte 500 litrelik tank kurdum. Florish red, hagen siyah ve peat karışımı bir zemin yaptık. Hedefin önceliği bitki olduğundan ne balık koyacağımızı dahi düşünmedik. Buraya diskus ta koysak etkilenecğini sanmam. Üstelik musluk suyunu da doldurduk. Bitkiler gelince üstte boş kalan %10luk kısmı da damacana suyu ile tamamlayacağız. Bitki dikiminin kolay olması için tam doldurmadık.
Ayrıca aquaclay ile florish red karışımı da olabilir. Renkleri birbirine uyumlu ve yoğunluğu düşük aquaclay'in ilk dikimdeki olumsuz etkisini azaltan bir karışım olur.

Gittiğim firmalardan biri kendi işleri için filtrasyon için 2-4mm kuvartz kullanıyor. Bu kumu da inceledim dere yatağından alınmış, bej ve beyaz kuvartz tanelerin yanında gri siyah taneler de yani dere kumu da karışık. Kg fiyatı ise dudak uçuklatacak kadar. 13 kuruş. Yani 100 kg alsanız 13 YTL. 10 kilosu 1.3 YTL.  Tabi bir de nakliye parası çıkacak. Bunun f. red ile karışımı super olur.
Şimdi arayıp arkadaşlardan firmanın adresini aldım.
SANTOS Sanayi Tozları LTD ŞTİ
Pelitli köyü Gebze Kocaeli
Tel: 0262 751 35 89     

Hakanarya

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #14 : Mayıs 06, 2008, 18:53:32 ÖS »
Teşekkürler .. Not aldım firmanın numarasını..
Hakan Erdat