Gönderen Konu: 390 lt bitki tankı kuruyorum  (Okunma sayısı 5412 defa)

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
Ynt: 390 lt bitki tankı kuruyorum
« Yanıtla #75 : Haziran 20, 2008, 18:07:37 ÖS »
Bence Nitrat oranı o kadarda iyi değil. Nitrat ve Demir 0 olduğuna göre ve Fosfat'ta 2 olduğuna göre bir dengesizlik var ve fosfat fazlası başa bela olabilir. Kh'da çok yüksek çıkmış. Ben en fazla 13 leri görmüştüm nano'da yeni kurdum iznik gölü biyotop'unun gölden getirdiğim suyunda ancak 23 kh ölçmüştüm. Kh testinin markası ne?
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

alpinho

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #76 : Haziran 20, 2008, 18:57:52 ÖS »
Kh sera nın testi.Bir tek nitrat red sea.

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #77 : Haziran 21, 2008, 00:01:16 ÖÖ »
Eğer testte bir problem yoksa ve doğru ölçüyorsa kh ı aşırı arttıran bir etken var tankta. Bu kadar yüksek çıkması bana normal gibi gelmiyor kh'ın. Bende Tetra'nın kh sera'nın da gh testi var nanoda yaptığım her testte aynı sonuçlar çıktı. Ph 7.4 civarı kh 13 gh'da 11 hep. Yakınlarında elinde kh testi olan da yoktur herhalde adaş ondan ödünç alıp eş zamanlı test yapsan o zaman anlaşılır test sonucu doğrumu değilmi.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

alpinho

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #78 : Haziran 21, 2008, 01:33:36 ÖÖ »
Bunu deneyeceğim, iyi fikir.

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #79 : Haziran 21, 2008, 02:09:55 ÖÖ »

Su değerlerine şimdi ben de baktım, çok garip. Gariplik bu kadar yüksek KH ile pH'ın 6.5 olması ve nitratın 0 olması. Nitratın bitkili tankta 10-20mg/lt olmasının yararı var. Birçok bitki katkısı bu nedenle organik nitrojen içeriyor. Demirin 0 ve fosfatın 2mg/lt olması da bitkilier ve diğer canlılar için iyi değil. İsmini tam hatırlamıyorum PP olabilir böyle bir katkıyı kullanan arkadaşımda ilk aldığında demir vardı son aldığında demir hiç yokmuş. Hatta bardağa su doldurup yüksek oranda karışım yapıp ölçmüş bol fosfat var demir yok demişti. Yapan asıl koyması gerekeni unutmuş veya ucuza maletmek için koymamış olabilir. Fosfat ise birkaç balık olduğunda zaten tankta gereğinden fazla oluşuyor. Bu nedenle Sera, Tetra bitki katıkılarına şu anda fosfat koymamakla övünmekte. 0.5mg /lt tatlı su tankında riskli de olsa mecburen kabul edilebilir değer. 0.5 mg/l nin altına inmek balık sayısını azaltmak, az yemleme ve haftalık su değişimlerini %50 ye çıkarmakla mümkün oluyor. Çünkü bitki aşırı da olsa bu kadar fosfata gereksinimleri olmadığından tüketemiyorlar. Tuzlu suda ise 0.1mg/lt yi asla geçmemeli. Doğal sularda ise neredeyse fosfat yok. 0.01mg/lt olan sular fosfatça zengin kabul edilen tatlı su. Denizlerde ise çok daha az. Bizim tanklarda ne yazık ki aşırı yükselebiliyor. Bir ara benim bir tankta 4mg/lt ye yükselmiş. Yosun basınca ölçüp farkına vardım. Yosunu yok edene kadar oldukça uğraştım. Şimdi 0,2mg/lt ve bu tankta algisid kullanmadan fosfatı yok ederek yosun yok oldu. Demir ise daima 0.5mg/litreden fazla olmalı. Demir fotosentezin en önemli bileşiği. Seyahate çıkacağımda 1mg/lt yi geçiyorum. CO2 yi aşırı basınca da bitkiler demiri 2 günde yutup sıfırlıyor. Demirin 1mg/l yi geçmesi ise hayvanlar için risk ve sakal yosununa davetiye.   
Tank çok güzel olmuş bunu birden alg sorunu ile kaybetmeyin. Acele haftada 2 kez %50 su değişimi ve demir içeren bitki katkısı. Gerçi yüksek KH ve düşük pH testlerinizde sorun olduğunu da düşündürüyor.

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #80 : Haziran 21, 2008, 11:23:22 ÖÖ »
 Adaş birde elindeki test'le şebeke suyunun gh ve fosfat'ını ölç derim. Ben musluktan akan suyu test ettiğimde 13 gh ve 0.25 mg fosfat görmüştüm. Ana tankımı ölçtüğümde ise korkunç gerçekle karşılaştım. 5mg/l fosfat. Fosfat katmayı kestim ama ikinci haftaya yosunlar başladı.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

alpinho

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #81 : Haziran 23, 2008, 15:51:07 ÖS »
22.06.08 Test sonuçları
ph:6,49
kh:22
demir:0
nitrat:0
fosfat:gün ışığında baktım 1 mg

%25 su değişimi sonrası
60ml mikro element,30 ml demir,25 ml potasyum gübrelemesi yapıldı.

Test sonuçları
ph:6,51
kh:16
demir:0,5-1 mg/l tam rengi ayırt edemedim.
nitrat:Yatmadan evvel yapacaktım.Zor geldi sadece demiri yaptım.
fosfat:0,25-0,50 mg/lt civarlarında

Su değişimi sonrası mikro elemnt gübresini yanlışlıkla 60 ml eklemişim.Tabi bu test sonuçlarına gün ışığında bakamadığım için bir takım hatalar olabilir.Kh ın su değişiminden sonra düşük çıkması şehir suyunun kh ı yükseltmediğini gösteriyor.Daha önce eklediğim kuyu suyu kh ı yükselten faktör olabilir.Yada tankta bunu yükselten bir neden olabilir.En iyi ihtimal kalibre edemediğim için phmetrenin ph ı yanlış ölçmesidir diyebiliriz.

Bu arada tankta hydralarda çıktı.Nereden geldiğini bilmemekle birlikte varlar.Sanırım apple snailler bunları tüketiyorlarmış.Tanka apple snail ekleyeceğim.

TnReFe

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #82 : Ekim 23, 2008, 17:21:15 ÖS »
Barış bey merhaba...

Foruma henüz yeni üye oldum ve ilk gözgezdirdiğim konu bu,yazdıklarınızı ve yorumları baştan sona okudum ve zaman içinde göstermiş olduğunuz bilgi birikimine hayran kaldım,azim ve hırs insana neler yaptırıyor sizde gördüm.Yakın zamanda 540 lt lik tankımı bitkiye çevirmeyi düşünüyorum ve sizin yazdıklarınızdan örnekler alıp yeni tankımda uygulayacağım.
Saygılar.

Taner SAĞIROĞLU

alpinho

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #83 : Ekim 24, 2008, 12:42:58 ÖS »
Takdiratınız için teşekkür ederim.Başarılı olmamda bence birçok neden var.Bunlardan en önemlisi mutlaka azim.Fakat azim edip doğru adımlar atmak lazım.Birincisi forumlarda soracağınız sorulardan çekinmeyin.Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır değilmi?İkincisi soru sorduğunuzda yapılan olumlu, olumsuz eleştirilere her zaman nazik olmalısınız.3.cüsü kendinize hedef koyun.4.cüsü tüm forumları gezin ve bilgiye saldırın.Beşincisi başarılı tankların kurulum topiclerini eksiksiz ve defalarca okuyun.Bu tank sahiplerini cevap vermeleri konusunda öm yolu ile rica ederek konuyla ilgilenmelerini talep edin.Altıncısı kurulumdan itibaren eksiksiz fotoğraflayın ve kendinize topic açarak bunu kayıt altına alın.İleride nerede hata yaptığınızı tespit etmek açısından çok faydalı oluyor.Kısaca bu ve bunun gibi birçok doğru adım attım.Ustam diyebileceğim ilk üç insan  Refet Ali Yalçın,Tunç Sönmezoğlu ve Yiğit Semerci'dir.Yazdıkları ile ufkumu genişlettiler ve gelişimimde kurulum topicleri makalelerinin katkısı çoktur.Okumaktan sıkılmayın.

Saygılarımla

alpinho

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #84 : Şubat 02, 2010, 02:24:11 ÖÖ »
Bu fotoğrafta başlıkta olsun diye ekliyorum.

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #85 : Şubat 02, 2010, 08:31:10 ÖÖ »
 Adaş bu tankın son hali mi? Baya bir zaman geçmiş üstünden konuyu güncellemeyeli.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor