Gönderen Konu: 390 lt bitki tankı kuruyorum  (Okunma sayısı 5411 defa)

alpinho

• Ziyaretçi
Ynt: 390 lt bitki tankı kuruyorum
« Yanıtla #30 : Kasım 21, 2007, 11:12:53 ÖÖ »
Dün akşam dış filtreye koymak üzere aktif karbon aldım.Mamafih uyuklayınca tek başıma dış filtreyi sökemiyeceğim için yarınmı yapsam diye düşünürken iç filtreye koymak geldi aklıma.Bir miktar aktif karbonu elyaf içine sararak iç filtrenin bir bölümüne koydum ve iç filtreyi çalıstırdım.Bunun yanında uv li iç filtremide durdurdum.5 saatlik zamansız uykudan sonra yapayımmı yapmayımmı derken %20 lik su değişimine giriştim.Suyu çektikten sonra geriye suyu doldururken ısıtıcı ve dış filtre emişi üzerine sicim inceliğinde suyu verdim.Bu sırada tekrar uyumusum.Sabah hatun uyandırdığında bu ne derken içim cız etti.Bal faktöründen olsa gerek suyu o kadar ince açmısımki son zaman kısılmış ve su gelmemeye başlamış.ve hala %5 lik su eksikti:)Tabi asena kıvraklığında ben kapadımda uyudum derken hiç yüzüm kızarmadı:)Bir miktar daha berraklaşan su sanırım karbon sayesindede dahada berraklaşacak ve eski seyir zevkim geri gelecektir.Isıtıcıyıda 26 dan 25 e getirdim ve artık oynamam sanırım.Hafta sonuna kadarda sanırım amano sae otocinclus ve kardinallerim gelir.Farklı olarak serpaye tetra ve 1-2 tetra türü daha ekleyip başka balık eklememeyi düşünüyorum.

Bülent bey  25 w lık olan kablo ısıtıcının linkine baktım.Orda 15 w lık olanda var ve özel transformator ile birlikte gibi bir ibare var.2 Sorum olacak,birincisi özel transformator nedir?,ikincisi 25 w lık olanı özellikle tank ölçülerime bakarakmı tavsiye ettiniz?
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2007, 11:27:38 ÖÖ Gönderen: alpinho »

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #31 : Kasım 21, 2007, 14:39:08 ÖS »

Bülent bey  25 w lık olan kablo ısıtıcının linkine baktım.Orda 15 w lık olanda var ve özel transformator ile birlikte gibi bir ibare var.2 Sorum olacak,birincisi özel transformator nedir?,ikincisi 25 w lık olanı özellikle tank ölçülerime bakarakmı tavsiye ettiniz?

Evet, akvaryumunuzun boyutları nedeniyle ben 25 değil 20 şer watlık iki adet yazdım. İzmir’deymişsiniz, 15 wattlıklar da olabilir. Eviniz yazın çok ısınıyorsa ısıtıcının fişini çekmeniz gerekir.
Özel trafo nedir anlamadım. Bunlar 220 voltluk. Sanırım yanlış yazdılar, trafo gerekmez. 20+20 veya 15+15 iki adet koyduğunuzda kum içinde su dolaşımı sağlanır. Diğer ısıtıcı bunun desteği ile daha kısa süreler açılır.

Akvaryumun ısı kaybına göre 15 veya 20 wattlık değeri siz seçin. Belki 25 watt da uygun olabilir, bilemiyorum. Bunun için gözlem, ölçümler ve hesap yapmanız gerekir. Aman hesabı kitabı karıştırmayın derseniz siz de haklısınız, o kadar önemli değil bir bakıma.

Isı kaybı çevre sıcaklığına ve akvaryum kapağına bağlı. Akvaryumun üzeri tam kapalı dolayısı ile dışarı buharlaşma az ise; ayrıca bulunduğu oda da 25 derece dolaylarındaysa ısı kaybı az olur. Isı sıcaklığı yüksek ortamdan düşük ortama kendiliğinden geçer. Bu enerjinin ve maddenin bir özelliği olup; termodinamiğin en önemli kanunudur. Ve insanın yaptığı kanunlar gibi boş değildir. Zamana ve yere göre değişmez. Ortam sıcaklığı akvaryum sıcaklığından yüksek ise ortamdaki hava akvaryumu ısıtır. Tersi durumda akvaryum odayı ısıtır.

Bunların dışında su; havanın basıncına, sıcaklığına, nem oranına, su ve havanın sıcaklık farkına ve su yüzeyinin hareketine bağlı olarak buharlaşır. (hatta buz bile süblimleşir).  Buharlama sırasında gaz haline geçen su molekülleri, sudan, (ortamdan kelimesi daha doğru) buharlaşma için gereken ısıyı alarak suyun sıcaklığını düşürür. Buhar kapakla yüzey arasında tekrar yoğuşup akvaryuma dönerse ısı kaybı teorik olarak olmasa da pratikte mutlaka olacaktır. Buna benzer durumlar varsa ısıtıcının kapasitesini düşürebilirsiniz. Gerçi ısı kaybı mutlaka olacağından yine de yaz dışında ısıtıcı çalışacaktır. Sadece taban ısıtıcısı akvaryumu için yeterli ise diğer ısıtıcı tüpünü koymadan taban ısıtıcısı devresine suyun sıcaklığına göre devreyi açıp kapayan termostat takmak gerekir. Tabandan ısıtılan akvaryumda su sıcaklık farklılıkları daha az olacak ve bitkiler için zararlı dip filtrelerinden daha iyi bir çözüm ile kum içinde su sirkülasyonunu sağlayacaksınız. Kum içinde su sirkülasyonu bizim yapay ortamımızda bitkilerin gelişmesini sağlayacak en iyi çözümdür. Tabi benim bildiğim e güzel çözüm. Daha iyi yöntemler de olabilir.

ÖZET:
1. Tabandan ısıtmada ısıtıcının gücü düşükse; akvaryum sıcaklığı bildiğiniz termostatlı ısıtıcı ile desteklenmelidir.
2. Taban ısıtıcısı kullanıyor ve
-   Mevsimlere göre sorun yaşamamak,
-   Sürekli gözlem yapmayıp sıcaklığı otomatiğe bağlamak istiyorsanız   
termostat kullanmalı ve kablo ısıtıcıyı daha güçlü seçmelisiniz.  Ben taban ısıtıcısına da termostat ekleyerek iki ısıtıcıyı birlikte kullanmanızı öneririm. (ocağınıza incir ağacı dikmeden) 

Eskiden ısıtıcı fişinin bağlandığı prizi olan akvaryum termostatları vardı. Şimdi var mı bilmiyorum, siz araştırın.
Tabandan ısıtma ve 8- 9 cm derinliğinde kumunuz varsa ve diğer koşulları (CO2, yeterli ışık, gerekli iz elementler) da yerine getirdiyseniz, inanılmaz güzellikte bitkili akvaryumunuz olur. Ayrıca biçer döver veya çim biçme makinesi de almanız gerekebilir.   ;D
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2007, 14:40:24 ÖS Gönderen: Joker »

alpinho

• Ziyaretçi
« Yanıtla #32 : Kasım 21, 2007, 14:51:55 ÖS »
Bunu yapan neden termostatlı yapmaz peki?Benim gibi biri hayatta kullanamaz bu taban ısıtıcısını.Bu yüzden taban ısıtıcısı bana uymaz şu bilgiler doğrultusunda.Ama yinede firmaya telefon açıp soracağım.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #33 : Kasım 21, 2007, 16:47:08 ÖS »
Bülent Bey yazılarınızdan çok memnunuz. MSN'de herkes siteye iyice renk geldi diyor. Sürekli devam etmesini dileriz :)
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #34 : Kasım 21, 2007, 17:05:46 ÖS »
Bülent Bey yazılarınızdan çok memnunuz. MSN'de herkes siteye iyice renk geldi diyor. Sürekli devam etmesini dileriz :)

Yazdıklarımın okunmasına ve yararı olduğuna sevindim. Bugünlerde zamanım olduğundan yazabiliyorum. Fırsat buldukça buraya gireceğim.
Uzun süre giremediğim zaman tasalanmayın. Bazen sürekli hareket halinde olurum, anlayın ki uzaklarda ve meşgulüm.

Bitki konusunda uzman değilim. Çocukluğumda daha çok balık yetiştirmiştim, onbinlerce. Tabi tanklarımda bol miktarda bitki de, ışık dışında
başka katkım olmadan kendiliğinden yetişiyordu.
Şimdi her konuda olduğu gibi akvaryum konusunda da bilgilerimiz yani insanın bilgileri arttı. Bilimsel yöntemin girmediği konu kalmadı.
Doğrulara en yakın bilgiye bu yöntem ile ulaşırız. Ve bilimsel yöntemi kullandıkça eski bilgilerimiz gelişip daha doğru hale gelir.

Dediğim gibi bitki konusunu fazla bilmiyorum, buraya da öğrenmek için üye olmuştum, bir ay aradan sonra girip sorulara yanıt vermekten
henüz hiçbir yazı ve makaleyi okuyamadım. Ben de bu yazılardan yararlanacağıma eminim. Bu siteyi açtığınız için teşekkür ederim.

Not: Yazdıklarımda hatalar olabilir, düzeltilirse sevinirim. 

alpinho

• Ziyaretçi
« Yanıtla #35 : Kasım 23, 2007, 05:14:18 ÖÖ »
Tankımda aktif karbon gerekli netliği sağlamaya başladı ve keyfimde yerine geldi diyebilirim.Bitkilerde bozulma kayıp yok.Daha öncede belirttiğim gibi gelişenler var.İç filtreyi devamlı çalıstırdığım için ve yüksek debili olduğu için son eklediklerimden sökülenler oldu.

Kısaca hastalık konusunda yaptıklarımı özetlemek gerekirse;
-3 günlük contra uygulaması(dozajında),
-ısının 28 dereceye sabitlenmesi,
-3 günde bir %20 su değişimi(şu anda 2 kez yapıldı yarın bir daha yapılacak)
-3 gün uv li iç filtrenin çalıştırılması,
-6. ve 7. gün diğer iç filtrenin içine elyaf içinde aktif karbon konulması ve
-ısının önce 27 ye sonra 26ya çekilerek sabitlenmesi

Yaptıklarım kabaca bunlardır.Umarım kimse bu sorunu yaşamaz ama yaşarsada bilgi olması açısından uygulamamı yukarıda sırayla ön ayak olması açısından yazdım.

Saygılarımla

« Son Düzenleme: Kasım 23, 2007, 12:59:19 ÖS Gönderen: alpinho »

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yanıtla #36 : Kasım 23, 2007, 07:39:38 ÖÖ »
Barış abi bitkiler nasıl ? Yeni fotorafları bekliyoruz ...
Oldukça Low Tech Bitkili Rainbow...

alpinho

• Ziyaretçi
« Yanıtla #37 : Kasım 23, 2007, 23:08:32 ÖS »
Öncelikle iyi fotoğraf çekemiyorum.Birde ilaçlamadan çıktım üstüne balıklarda çok hareketliydi ama bu topiğiaçarken iyiyide kötüyüde gösterecem demiştim.Net olmasada su oturmamış olsada birkaç fotoğraf ekleyeyim dedim.

Son eklediğim bitkilerden bir kökte olsa ammania gracilis kırmızı olan ve sağ tarafında heterenthara zosterefilia

Rotala rotundofilia ların son durumu(kızardılar)

Tekrardan fotoğraflama için özür dilerim.

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
« Yanıtla #38 : Kasım 23, 2007, 23:15:11 ÖS »
Neonlar kendilerini bulanık suda çok güzel göstermişeler aynı amazondaki gibi ... Bu arada rotala çok güzel kızarmış  ;D bu arada melekler çok güzelmiş ...

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #39 : Kasım 23, 2007, 23:48:07 ÖS »
Neonlar kendilerini bulanık suda çok güzel göstermişeler aynı amazondaki gibi ... Bu arada rotala çok güzel kızarmış  ;D bu arada melekler çok güzelmiş ...

Beni çok güldürdün Cenk. Bulanık suyu bile beğenmişsin. Bulanık su yağmur mevsimi sellerinin bölgesel sonucudur. Amazondaki bulanıklık veya bulanık üst bölgeler kaynak sonrası toprak ve kayaların erezyonundan. Rio Negro, Yapura gibi Amazon kolları olan nehirler ise  bulanık değil kahverengidir. Bu renk bulanıklık değildir. Çözünmüş hümik asitler ve diğer maddelerden. Bulanıklık suyun taşıdığı; askıdaki katı maddeler sonucudur. Tapajos gibi nehirler ise tam berrak sulardır. Cenk ben bunları senin yaşındayken öğrenmiştim. derslerim iyi olduğu halde bir sene 44 gün devamsızlıktan sınıfta kalmıştım. Sen de dikkat et.  :oBuraya en çok giren sensin sanırım ::)

Evet su niçin bu kadar bulanık Barış Bey. Başlangıçtan beri mi böyle ve hala tortu çökmedi mi yoksa azot oksit sorunları mı başladı?  Kumu iyi yıkamamış mıydınız?

alpinho

• Ziyaretçi
« Yanıtla #40 : Kasım 24, 2007, 01:19:05 ÖÖ »
Anlatmıştım ama yinede belirteyim su 3 günlük contra uygulamasından sonra 2 kere %20lik dip çekimi ve aktif karbon uygulaması artı uv li filtre çalıştırılması sonucu oturmuşluğunu kaybetti ve 0 dan yapılanma içinde.Bu gece bir %30 lik su değişimi daha yapma lazım ama az evvel sökülen bitkilerimi tekrar diktim.Su değişimide yarına kaldı.Şu an su berbat arka camı görebilmek bile güzel şu anda.Çok sık su değişimi iyi değildir.Mecburen tazeleme yapmak zorunda kaldım.Kaldıki beyaz benekten öncede alg sorunum vardı.Sipariş ettiğim alg canavarlarının gelişini bile geciktirdim.Aquatanım olmasına rağmen bu aşamadan sonra kullanmakta istemiyorum.Herşeyi zamana bırakıyor ve gerekirse müdahale etmeyi tercih etmekten daha iyi çözüm gelmiyor şu anda aklıma.

Çözüm önerilerine açığım.

Saygılarımla

ersin

• Ziyaretçi
« Yanıtla #41 : Kasım 24, 2007, 04:34:35 ÖÖ »
merhaba aynı akvaryumdan bende kuruyorum 130 50 65 bitkili yapmayı düşünü yorum.elimde30 kg  lav kırıgı var.30kg daha alıp akvaryumun tabanına sersem bitkileride midi saksılara torf kulanarak diksem üstüne 2mmlik dere kumuyla baskılayıp bunları lavkırıklarıyla kamufile etmeyi düşünü yorum.piyasada olan kumların hepsini inceledim bitkiye eniyi trof-turba (çicek topragı)iyi geldigi sonucuna vardım.saksılara dikmemin sebe diker ve sökerken akvaryumu kirlememek ve bitkinin yerinden kolay cıkmasını önlemek.15 ğündür bitki yetişdirme yollarını araştırı yorum cok ilginç sonuçlara da bul bunları önümüzdeki günlerde paylaşırız.kolay gelsin

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
« Yanıtla #42 : Kasım 24, 2007, 08:53:15 ÖÖ »

Beni çok güldürdün Cenk. Bulanık suyu bile beğenmişsin. Bulanık su yağmur mevsimi sellerinin bölgesel sonucudur. Amazondaki bulanıklık veya bulanık üst bölgeler kaynak sonrası toprak ve kayaların erezyonundan. Rio Negro, Yapura gibi Amazon kolları olan nehirler ise  bulanık değil kahverengidir. Bu renk bulanıklık değildir. Çözünmüş hümik asitler ve diğer maddelerden. Bulanıklık suyun taşıdığı; askıdaki katı maddeler sonucudur. Tapajos gibi nehirler ise tam berrak sulardır. Cenk ben bunları senin yaşındayken öğrenmiştim. derslerim iyi olduğu halde bir sene 44 gün devamsızlıktan sınıfta kalmıştım. Sen de dikkat et.  :oBuraya en çok giren sensin sanırım ::)

Evet su niçin bu kadar bulanık Barış Bey. Başlangıçtan beri mi böyle ve hala tortu çökmedi mi yoksa azot oksit sorunları mı başladı?  Kumu iyi yıkamamış mıydınız?

Teşekkürler Bülent abi bilgilendirme için ... Evet haklısın 5-6 saat online oluyorum ...

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #43 : Kasım 24, 2007, 16:47:15 ÖS »
Bitkiler gerçekten ucuz atlatmış ;D Balıklar da çok güzeller ama biraz fazla balık yok mu ? Temizliğe nasıl yetişiyorsun abi ? Ben 2 aydır ilk defa dün temizledim de akvaryumu ;D Öğrenciye zor oluyor temizlik. Hep sınav hep sınav.
« Son Düzenleme: Kasım 24, 2007, 16:56:32 ÖS Gönderen: alpinho »
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

icecold

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #44 : Kasım 26, 2007, 18:59:02 ÖS »
Evet bencede çok fazla balık var.Bence biraz azaltırsanız bide aynı familyadan en fazla iki tür koyarsanız tetralar gibi görsel olaraka çok daha güzel olur kanaatindeyim
« Son Düzenleme: Kasım 26, 2007, 18:59:28 ÖS Gönderen: icecold »
GÖKAY DURMAZ
1988
İSTANBUL/ATAKÖY