Su doldurmadıysanız kum altına iki adet 3.5 metreden 7 metre 20şer watlık kablo ısıtıcı koymanızı önerirdim.
Konuyu görmekte geç kaldım. Gerçi buraya geçen ay üye olmuştum, unutmuşum dün bir arkadaş site adını verince bende üye olduğumu hatırladım. Girip baktığımda hiçbirşey yazmadığımı gördüm. üyelik borcumu tamamlamak

için dünden beri fırsat buldukça birşeyler yazıyorum. Umarım yararlananlar olur.
Kum altı ısıtıcısı, kum altında sirkülasyonu sağladığından bitkiler için oldukça önemli. Isıtıcıyı tabana kum üzerine yatırsanız da, akvaryumda iyi sirkülasyon olsa da yukarıdaki su tabandan daha sıcak olacaktır. Nedeni, ısı transferinin yollarından biri olan konveksiyon. Taban malzemesi ne olursa olsun eğer 7-9 cm yüksekliğinde ise kum sudan daha soğuk olacaktır. Termometre ile ölçün, veya 30 derecelik suyunuz varsa eliniz kuma sokun sıcaklık farkını hemen hissedeceksiniz. Yüzeydeki suda da erimiş gazlar karbondioksit ve oksijen oranı dibe göre daha yoğundur. Buradaki bakteriler de kumdakilerden farklıdır. Dip ısıtıcısının köklü bitkiler kadar diğer dengeler için yararı var. Kumun biyolojik filtre özelliğini de arttırır.
Köklerin yapraklardan daha soğuk olmasını engeller. Saplı bitkilerde Tugor olayını yani bitki içinde sıvı dolaşımını arttırır.
Vantuzla kablo ısıtıcıları tabana yerleştirmek kolaydır.
Şehir gösteri akvaryumlarında merkezi sistem su dolaşımı olmasına rağmen bitkili olanlarda su altı ısıtıcısı da kullanılır.
eskiden bu kablo ısıtıcılar yokken akvaryum tabanları mermerden yapılıp havagazı aleviyle dahi ısıtılıyormuş.
Kablo ısıtıcıların 4.5 m 25 watt, 6 metre 50 watt, 3.5 m 15 ve 20 wattlıkları var. Fiyatları da 45-70 YTL dolaylarında.
Bunları kullanacak olursanız yazın kapatmanız gerekebilir. Kışın ise sürekli çalışmaları durumunda istediğiniz sıcaklığa ulaşmayacağınızdan ek termostatlı ısıtıcı da kullanmalısınız.