Gönderen Konu: Bitkili akvaryumlarda hava taşının kullanımı  (Okunma sayısı 1057 defa)

sargon

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: Mustafa Çölkesen
Bitkili akvaryumlarda hava taşının kullanımı
« : Temmuz 01, 2010, 19:17:15 ÖS »
Merhaba,

Bir forumda bitkili akvaryumlarda hava taşının ışıklar açıldığı zaman kapatılması ve akşamları (ışıklar kapalı iken) açılması gerektiği yazıyor, açıklama olarakda bitkilerin fotosentez yapamayacakları ve bu nedenle de bitkilere zarar vereceği belirtiliyor.

Bu doğru mu acaba? Hava taşını sadece ışıklar kapalı olduğunda mı açmalıyız?

(Bende tüplü Co2 sistemi yok, sadece "Seachem Excel" kullanıyorum, bitki yoğunluğumda % 30 civarında)
« Son Düzenleme: Temmuz 01, 2010, 19:20:29 ÖS Gönderen: sargon »

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: NURİ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Bitkili akvaryumlarda hava taşının kullanımı
« Yanıtla #1 : Temmuz 02, 2010, 00:49:53 ÖÖ »
Akvaryumunuzun ölçüleri nedir, balık sayınız ne kadar?

Detaylı bilgi vermeniz halinde net cevaplar alabilirsiniz.

sargon

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #2 : Temmuz 02, 2010, 11:14:42 ÖÖ »
105 litre içinde toplam 32 adet lepistes- kardinal- rasbora falan var.

Ama o yazıda arkadaş suya hava verilirse CO2'nin yokolacağını söylüyordu, yani çok hacimle ilgili değil gibi geldi bu bana, kimyasal bir husus bu...

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Temmuz 03, 2010, 15:03:40 ÖS »
Akvaryum hacmi küçük, balık yoğunluğu fazla olursa balıklar havasız kalabilir. Bu yüzden gece havalandırma yapmak gerekir. Şayet balık  be bitki yoğunluğu az , akvaryum hacmi büyük ise gece havalandırma yapmaya gerek olmaz.

105 litrede 32 balık ve bitkilerin gece açığa çıkaracağı co2 den çok, balıkların ve bitkilerin gece tüketecekleri o2 önemlidir. Sizin akvaryum için  söylemek gerekirse geceleri havalandırma çalıştırmanız daha uygun olur.

Akvaryum ışıkları açıkken bitki akvaryumunda havalandırma yapılmaz. (Bu kural içinde birkaç kök bitki bulunan akvaryumlar için değil. en az toplam hacmin %30 u bitkiler ile kaplanmışsa geçerlidir.)

Bitki yoğunluğu çok fazla, akvaryum hacmi küçük ise, içinde balık olmasa bile geceleri az da olsa havalandırma yapmak gereklidir.

Genel olarak söylemek gerekirse, ışıklar kapalıyken az da olsa havalandırma yapmak doğru olur. Işıklar açıkken bile, çok aşırı balık yükü olan ve içinde az miktarda bitki bulunan bir akvaryum mutlaka havalandırılmalıdır. Balık ve bitki yoğunluğu dengeli olan veya bitki yoğunluğu fazla olan akvaryumlar için ışıklandırma açıkken havalandırma yapmak co2 yi hızla sudan kaçmasına neden olacaktır.

Sonuç olarak normal akvaryum şartlarında;  Bitki akvaryumlarında ışıklar açıkken co2 in sudan kaçmaması için havalandırma yapılmaz.

sargon

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #4 : Temmuz 03, 2010, 16:47:39 ÖS »
Nuri bey merhaba,

Ayrıntılı açıklamanız için teşekkürler, bu durumda sadece geceleri havaladırma yapacağım, ancak mümkünse üç sorum olacak?

1. Damacana içindeki suyu hava taşı ile bir gün dinlendiriyorum ve bununla su değişimi yapıyorum, peki hava taşı ile dinlendirme yaptığımızda sudaki Co2'yi kovmuş olmuyormuyuz? Alternatif olarak (bulabilirsem) ağzı açık bir kapta 4 gün dinlendirmeliyim?

2. 75 x 40 x 35 h için 32 balık fazlamı sizce, balık yoğunluğumu nasıl değerlendirmeliyim?

3. Ben bir süredir ışıklar açıkken bitkilerimde hava kabarcıkları şeklinde fotosentez gözlemlemiyorum, ama bitkilerimin sağlığı yerinde gözüküyor, acaba Seachem Excel kullandığım için mi böyle ? (Bitkiler: Rotala red + (sözümona) green + sessiflora, Hemianthus Micra, Marcilea)

Selamlar,

Mustafa Çölkesen

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Temmuz 07, 2010, 23:24:35 ÖS »
1- Genel olarak yapılan suyu birkaç gün dinlendirmektir.
2- Beslediğiniz balık türleri küçük boyutlu olduğundan normal sayıdadır.
3- Bunun birçok nedeni olabilir, şöyle ki gübreleme, ışık yoğunluğu, co2 miktarı, bitki türleri(hızlı gelişen bitkiler fazla fotosentez yaparken,yavaş gelişen bitkilerde fotosentez çok yavaş olur.)

Bitkileriniz biraz zor diye tabir edilen türler. Bunların sağlıklı olması bile başarıdır.

sargon

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #6 : Temmuz 08, 2010, 21:13:33 ÖS »
Bilgiler için çok teşekkürler...