Gönderen Konu: Bu işin Ustalarından Yardım Lütfen  (Okunma sayısı 151 defa)

turquise

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: arif bildirici
Bu işin Ustalarından Yardım Lütfen
« : Haziran 20, 2010, 12:59:31 ÖS »
Merhaba, konu kirliliği yaptığım için tüm forum yoneticilerinden ve üyelerden özür dilerim. Sanırım biraz özürlü olduğum için aradığımı hala bulamadım. Bitki formlu bir akvaryum kurmaya niyet edeli 20 gün oldu neredeyse ama hala tabandan çıkamadım yukarıya :(
Bir çok konu başlığında ve içeriğinde her üyenin kendine has bir dizayn şekliyle karşılaştım. Kimisinde torf gayet iyi kimisinde salınım yapıyor deniliyor, kimisinde aqualay gayet başarılı bir ürün kimisinde muadilleri daha başarılı. Yada kimi başlıkta lav kırığı çok güzel bir ürün hatta gerekli bir ürün kimisinde o olmasa da olur deniliyor. :( :( :( Forum yöneticilerinden yada üyelerden sabit konu olacak şekilde böyle bir başlık açılabilirmi acaba? Eminim benim gibi bir çok arkadaş bitkiliye gönül vermiş olsada taban malzemesinin o kadar çok farklı olmasından ve herkesin fikrinin farklı olmasından dolayı bu fikirden vazgeciyor. Halbuki güzel bir taban dan sonra eminim bir çoğu çok güzel işler başarıp yeni yada eski bir çok bitkili gönüllüsüne ilham olacak işler çıkartabilir. Benim elimde siyah hagen kum, sera floredepot ve lav kırığı var bunlar işime yararmı + birşey ilave etmem gerekirmi (sadece taban dan bahsediyorum) dere kumu, bitki toprağı  yada başka bir kum. Ve yardımını esirgemeyecek gönüllülerden bir de dizilim sırasını istirham ediyorum. Bir arkadaşım hediye olarak cuba getirtmiş onları tabana yerleştirmeyi düşünüyorum. co2 ve ışıklandırma işi tabanı bitirir bitirmez hazır hale getireceğim. Bu arada akvaryumum 100x50x55 ölçülerindedir.

Şimdiden yardımını esirgeyenden de esirgemeyende Allah razı olsun :)

Herkese bol bitkli&sağlıklı kazançlı günler dilerim...

Konya, arif

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Bu işin Ustalarından Yardım Lütfen
« Yanıtla #1 : Haziran 20, 2010, 20:57:46 ÖS »
Her malzemenin avantajları, dezavantajları, kullanım alanları var. O nedenle herkesin tercihi farklı oluyor. Örneğin aquaclay ve lav kırığı gibi ürünler tabanını iyi hava almasını sağlayarak bitki köklerinin gelişimini olumlu yönde destekler ancak iri taneli ve hafif olduklarından glossogtima gibi bazı bitkilerin dikimi problem yaratmakta özellikle aquaclay. Bir de bu tip kızıl ürünleri dekoratif bulmayanlar var (mesela ben ;D) BEnce lav kırığını hiç karıştırmadan siyah hagen kum kullanın. Altına besleyeci taban malzemelerini tercihinize göre seçebilirsiniz. Torf, Sera floradepot gibi ürünleri karıştırarak bir besleyici katman oluşturulabilir en altta. Bu tip şeyler genelde biraz tercih meselesi. O yüzden kesin formüller aramak, şundan ne kadar şundan mı bundan mı diye çok da mantıklı değil, genel bir fikir edinip tabanda ne kullanacağınıza karar verebilirsiniz.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

kijthae

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: Emre Gözalan
Ynt: Bu işin Ustalarından Yardım Lütfen
« Yanıtla #2 : Ağustos 06, 2010, 17:51:09 ÖS »
 Bu konuda detaya inerseniz işin içinden çıkamazsınız.Basit düşünmenizi öneririm. Tabanda önemli bir kaç nokta var. Birincisi kullanacağınız malzemenin partikülleri ( kumsa taşların büyüklüğü ) çok büyük olmuyacakki bitkiler kök salacak ve çok küçük olmayacakki sirkülasyon sağlanacak. İkincisi kesinlikle salınım yapmayacak. Suya kalsiyum eklemeyecek. Bunu üzerine tuz ruhu dökerek test edebilirsiniz. Eğer köpürüyorsa uygun değildir. Salınım yapan malzemelerle sadece sert su bitkileri ( anubias , cryptolar vs ) yetişir .

Bir kaç örnek. Peyzajcıya gidin tonlarca malzeme bulursunuz , tuz ruhuyla test ederek uygun büyüklükteki partiküllere sahip kumlardan ihtiyacınız kadar alıp gelin bu bulabileceğiniz en ucuz malzeme. Biraz daha bütçe ayırısanız ve bulabilirseniz sırasıyla Hagen kum ( istanbulda 25 litresi 50 lira ) ve profyosyonel akvaryum toprakları ( kil bazlı ) onlarında  10 litresi 120 lira gibi fiyatlara bulabilirsiniz.

Fakat siyah hagen kumlar , dazs soiller gibi malzemeleri kullanırsanız ilerde sıkılmaya başlayacaksınız. Size önerim Peyzajcıları dolaşın kuvars , oniks  gibi salınım yapmayan malzemeler bulun. Bu malzemelerin altına misket gübre yada lav kayası veya hindistan cevizi torfu gibi şeyler ekleyebilirsiniz. Dere kumlarıyla yapılan tabanlarda bir alternatif fakat söylediğim gibi kesinlikle tuz ruhu testini geçmeli. Ben kolayına kaçtım oliver knott ve dazs soil kullandım :=)

akvaryumumum 2 ay önceki halinden bir fotograf