Gönderen Konu: 120 Litrelik Kuracağım Akvaryum  (Okunma sayısı 606 defa)

Siesta

• Yeni üye
  • *
  • NoPasaran!
  • Ad Soyad: Ozan Çapraz
120 Litrelik Kuracağım Akvaryum
« : Haziran 16, 2010, 21:12:37 ÖS »
Merhaba;

Yaklaşık 2 aydır forumu takip ediyorum, daha doğrusu okuyorum. Takip ediyorum diyemem çünkü ne yazık ki forumda büyük bir durgunluk var. Bazı başlıklara ve bölümlere neredeyse 2 senedir yazı bile yazılmamış. Daha yeni üyesin sanane de diyebilirsiniz ama diğer akvaryum forumlarını gördükçe burası, alçak gönüllülüğü, bilgi birikime sahip üyeleri ve üslubu ile altın gibi parlıyor diğerlerinin yanında. Umarım eski canlılığına kavuşur forum.

Her neyse akvaryuma gelelim;

68*38*45h ölçülerinde yeni bir akvaryum aldım. Daha önce daha küçük bir akvaryumda kendi çapımda japon bakıyordum ama artık daha profesyonel bir şekilde ilgilenmek istiyorum.

Tabandan başlamak gerekirse;

- Elimde, akvaryumunu kaldıran arkadaşımdan aldığım quartz beyaz ve hagen karışımı yaklaşık 20 kiloluk kum var. Bunun 2/3ü karışık durumda, kalan 1/3'ü ise sadece Hagen kumdan oluşuyor.

-Tabanımın siyah olmasını istediğim için üste sadece Hagen kumu sereceğim, onun altında da quartz ve hagen karışımını eklerim.

- 7 Kg'lık Flourite Red alacağım.

- En alta da coco peat sermeyi düşünüyorum.

Taban konusunda aklımda ki soru ise Hagen ve Quartz karışım başka bir akvaryumdan çıktığı için minerallerinde herhangi bir eksilme olmuş mudur, bu durumda Prodac'ın fondo vivo, humu plus, fertil plant gibi şeyler eklesem gereksiz yere masraf mı yaparım yoksa fazlasıyla yararını mı görürüm? Ya da Prodac'ın dışında bir marka ve daha düşük maliyetle de bir çözüm üretebilir miyim? Maliyet/fayda oranında düşünmek doğru olacak sanırım.

Bitki ve Canlılar

Balık olarak, kırmızı burun tetra, kardinal neon vb tetra türlerini beslemeyi düşünüyorum.  Belki biraz da canlı doğuran olabilir. Bunlar dışında ekolojik sistem için salyangoz, karides ve Sae gibi yosun ve alg yiyiciler de ekleyeceğim.

Bitki olarak ise,

Rotala, Demersum, Zeytin, Anubias, belki dev Saz, bir kaç tane orta plan bitkisi ( önerilerinize açığım). Burada aklımda soru işareti olarak kalan nokta ise zemini saran bitki olarak ne dikebilirim. İlk olarak subulata düşünmüştüm ama çim türü bitki gözüme çok estetik gelmediği için vazgeçtim. Glossotigma gibi küçük yapraklı ama onun kadar çok ihtiyacı olmayan bir bitki önerirseniz çok sevinirim.

Işıklandırma;

Elimde 5 tane Osram'ın 18w 60 cm'lik floura'ları var. 2 tane de daylight var gene Osram'ın. Birçok kişi Osram iyi olsa da Philips'in bu alanda açık ara önde olduğunu söylüyor. Cevabını bildiğim halde gene de sorayım elimde bulunan Osram Floura'lar işimi görür mü yoksa Philips almalı mıyım? Eğer alırsam ne gibi bir kombinasyon uygulayabilirim? Bitkilerin gereksinimlerini karşılamak kadar akvaryumdaki renklerin canlılığını net olarak gösteren flüorasanları kullanmak istiyorum, çünkü estetikliği bir hayli ön planda tutuyorum. Bu aradaAkvaryum kapağımı da kendim yapıyorum, 5 tane flüoresan yuvası yapacağım sanırım yeterli olur.

Ekipmanlar;

İlk başta Eheim 2213 almayı düşünüyordum ama maliyet olarak baya bir aştığı ve de yeni modelleri baya bir övüldüğü için Ekol 15'in yeni modellerinden almaya karar verdim. Sonbahara doğru Eheim'ı alırım sanırım belki de Ekol'den memnun kalırsam hiç almam :) Mayalı sistem Co2 kuracağım. 100w'lık da bir ısıtıcı takacağım. Gene sonbahara doğru Uv sterilizer'lerden almayı düşünüyorum. Hava motoru gerekli olur mu acaba?

Son olarak akvaryumun kurulmasına da değinirsek;

Haftaya 1-2 haftalık bir tatile çıkacağım, gitmeden önce tabanı kurup, suyu doldurmayı planlıyorum. Bununla birlikte Tetra'nın Bactoyzm kapsülünden filtrenin içine eklemeyi düşünüyorum ki geldiğimden suyum, canlı koymaya elverişli hale gelsin. Acaba bu Bactoyzm'den bir kapsül yeterli olur mu yoksa belirli aralıklarla eklemeli miyim suya? Bir de hala beslediğim japonları elden çıkartmadım, bunları bu tatil sürecimde bu tanka koymamın bu süreçte bir faydası olur mu yoksa japonları tehlikeye mi atarım. Japonlar yerine salyongoz, karides gibi türler mi beslemeliyim? Başka bir önerileriniz de olur mu acaba bu süreci iyi değerlendirmek için.

Şimdilik soracaklarım bu kadar, biraz uzun oldu zahmet buyurup okuyacaklar ve değerli görüşlerini paylaşacaklar için şimdiden teşekkür ederim.

« Son Düzenleme: Haziran 16, 2010, 22:16:37 ÖS Gönderen: Siesta »

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: 120 Litrelik Kuracağım Akvaryum
« Yanıtla #1 : Haziran 17, 2010, 03:53:55 ÖÖ »
Öncelikle hayırlı olsun, umarım sorunsuz ve güzel bir tank olur abi. Sondan başlayayım ben ;D

Bence japonları bulaştırmanın alemi yok, akvaryum kurulana kadar batmasın. Biyolojik dengeyi başlatmak için biraz yem falan faydalı olabilir aslında ya da çok az başka akvaryumdan eklenmiş su. Bakteri kültürlerine o akdar özen göstermenin alemi yok, formülleri bile şaibeli ;D Karides ilk kurulumda hassaslıklarından ötürü pek uygun değil, en son eklenmeli bence.

Eheimle Ekol arasında uçurum var :D Tetratec düşünülebilir, bende de Dolphin C-500 var 120lt'de senelerce kullandım sorun yaşamadım.

Osram-Philiphs konusuna açıklık getiremeyeceğim ama o aydınlatma glossogtimayı yaşatabilme potansiyelinde olabilir söz veremesem de :) Olmazsa en garantisi eleochairs tarzı birşeyler.  Bir de Yıldırım abinin favorisi http://www.bitkiliakvaryum.com/kb/entry/101/ Marselia var. Bu bitki sanırım akvaryum için uygun olacaktır.

Alg yiyiciler falan için fazla populasyon ayırmamak lazım bence, genelde istediğimiz şeyleri yemiyorlar anca kalabalık... Tetra olayı süper düşünce sonuna kadar arkasındayım. Canlı doğuran da illa olacaksa platy olsun  ;)

Taban için en alta Flourite REd ve coco peat eklendikten sonra ilaveten şunu da mı bunu da mı katsam acaba yeter mi demeye hiç gerek yok bence taban olayını çok abartıyoruz, sıvı gübreleri tabanı abarttığımız kadar düzgün kullansak kimse sorun yaşamayacak ;D

Orta plan bitkisi önermekten özellikle kaçındım, maalesef pek favori bitki türlerim yok bu şekilde sayabileceğim :)
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Siesta

• Yeni üye
  • *
  • NoPasaran!
« Yanıtla #2 : Haziran 17, 2010, 13:37:42 ÖS »
Birkan teşekkürler ilgin için.

Ekol ile ilgili neredeyse internette ki bütün görüşleri okudum. Ortada şöyle bir durum var beğenmeyen kesim "üreticisini allah kahretsin, o fabrika başına geçsin" diyor, beğenen kesim de "muhteşem bir ürün hem yerli üretim hem de çok ucuz. Eheim alınmayacaksa Ekol en mantıklı tercih" şeklinde görüş beyan ediyor. Özellikle de yeni üretimler için neredeyse olumsuz görüş yok ondan öyle bir karar almıştım. Eylül-ekim  gibi bursları almaya başlayınca Eheim alırım diye planlamıştım. Hem o zamana da tankın maliyeti sabitlenmiş olur ama gene de senin önerilerini de araştıracağım.

Taban konusunda da dediklerini dikkate alacağım belki içim rahat olsun diye Sera Floredepant ya da benzeri bir şey daha eklerim. Bu arada taban bitkisine kararımı sayende verdim, Marselia dikeceğim :)

İlgin için teşekkürler tekrar, gelişmeler oldukça burada paylaşırım :)

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #3 : Haziran 17, 2010, 13:59:12 ÖS »
:) Abi floradepota boşuna para yatırma bence etkisi birkaç ay sürüyordu galiba 6 ay etkili diye hatırlıyorum yalan olmasın. Gerçekten gerek yok bu kadar ürüne bence, gözümüzü boyuyor adamlar ;D Ekol konusunda ben yorum yapmayayım o zaman, hiç kullanmadım ama gerçekten yapılan yorumlar hep iki uçta ya çok kalitesiz ya çok ideal diyorlar. Üreticisi de EHEIM'den esinlenilerek aynı kalitede üretildiğini belirtmişti Ak-fo'da birkaç yıl önce. Fiyatını bilmiyorum ama Dolphin'in yarı fiyatından daha pahalıysa alınmamalı bence ;D Ekol 39 gibi birşey çıkacaktı galiba bir de, çıktı mı o acaba iyi birşeye benziyordu :)
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Siesta

• Yeni üye
  • *
  • NoPasaran!
« Yanıtla #4 : Haziran 17, 2010, 20:21:12 ÖS »
Ekol yeni bi model çıkarttı diye biliyorum ama 39 mu 49 mu orasından tam emin değilim :)

Yoğun ısrarların sonucu taban için oldukça sade bir kurulum olacak sanırım :) Sen tabandan çok gübrelemenin önemli olduğunu söylediğin için şöyle sorayum ideal bir gübreleme nasıl olur bu tank için?

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Haziran 18, 2010, 00:55:14 ÖÖ »
Yaklaşık 2 aydır forumu takip ediyorum, daha doğrusu okuyorum. Takip ediyorum diyemem çünkü ne yazık ki forumda büyük bir durgunluk var. Bazı başlıklara ve bölümlere neredeyse 2 senedir yazı bile yazılmamış. Daha yeni üyesin sanane de diyebilirsiniz ama diğer akvaryum forumlarını gördükçe burası, alçak gönüllülüğü, bilgi birikime sahip üyeleri ve üslubu ile altın gibi parlıyor diğerlerinin yanında. Umarım eski canlılığına kavuşur forum.
İnşallah diyerek katıldığımı ifade edeyim. Ancak sanki sorduğunuz sorular ile ilgili olarak forumda (özellikle sabit
başlıklarda) biraz daha araştırma yapmış olsaydınız sorularınızın bir kısmına cevapları kendiniz de bulabilirdiniz.

Taban konusunda aklımda ki soru ise Hagen ve Quartz karışım başka bir akvaryumdan çıktığı için minerallerinde herhangi bir eksilme olmuş mudur, bu durumda Prodac'ın fondo vivo, humu plus, fertil plant gibi şeyler eklesem gereksiz yere masraf mı yaparım yoksa fazlasıyla yararını mı görürüm? Ya da Prodac'ın dışında bir marka ve daha düşük maliyetle de bir çözüm üretebilir miyim? Maliyet/fayda oranında düşünmek doğru olacak sanırım.
Hagen ve quartz kumun beklemeyle kaybedebilecekleri bir mineral değeri olmadığından bu konuda endişe etmenize gerek yok. Ancak hem düşük maliyetli hem de işe yarar bir taban malzemesi kullanmak istiyorsanız JBL Florabase tavsiye ederim.

Balık olarak, kırmızı burun tetra, kardinal neon vb tetra türlerini beslemeyi düşünüyorum.  Belki biraz da canlı doğuran olabilir. Bunlar dışında ekolojik sistem için salyangoz, karides ve Sae gibi yosun ve alg yiyiciler de ekleyeceğim.
Doğru tercih !

Rotala, Demersum, Zeytin, Anubias, belki dev Saz, bir kaç tane orta plan bitkisi ( önerilerinize açığım). Burada aklımda soru işareti olarak kalan nokta ise zemini saran bitki olarak ne dikebilirim. İlk olarak subulata düşünmüştüm ama çim türü bitki gözüme çok estetik gelmediği için vazgeçtim. Glossotigma gibi küçük yapraklı ama onun kadar çok ihtiyacı olmayan bir bitki önerirseniz çok sevinirim.
Demersum ve dev saz sizin ölçünüzdeki akvaryumlara uygun bitkiler değil. Uzak durun. Marsilea --> +1

Elimde 5 tane Osram'ın 18w 60 cm'lik floura'ları var. 2 tane de daylight var gene Osram'ın. Birçok kişi Osram iyi olsa da Philips'in bu alanda açık ara önde olduğunu söylüyor. Cevabını bildiğim halde gene de sorayım elimde bulunan Osram Floura'lar işimi görür mü yoksa Philips almalı mıyım? Eğer alırsam ne gibi bir kombinasyon uygulayabilirim? Bitkilerin gereksinimlerini karşılamak kadar akvaryumdaki renklerin canlılığını net olarak gösteren flüorasanları kullanmak istiyorum, çünkü estetikliği bir hayli ön planda tutuyorum. Bu aradaAkvaryum kapağımı da kendim yapıyorum, 5 tane flüoresan yuvası yapacağım sanırım yeterli olur.
Kim diyo? Nasıl diyor? Hangi testlere/deneyimlere dayanarak diyor? 5 adet Flora kullanın. İşinizi görür. Onlar ömrünü
tamamlayınca (8 ay sonra) sonuçtan memnun değilseniz o zaman alternatif sorarsınız. Şimdilik gerek yok.

İlk başta Eheim 2213 almayı düşünüyordum ama maliyet olarak baya bir aştığı ve de yeni modelleri baya bir övüldüğü için Ekol 15'in yeni modellerinden almaya karar verdim. Sonbahara doğru Eheim'ı alırım sanırım belki de Ekol'den memnun kalırsam hiç almam :)
Eheim : Tek geçerim.

Mayalı sistem Co2 kuracağım.
Dikkatli kullanırsanız bir sorun olmaz.

100w'lık da bir ısıtıcı takacağım. Gene sonbahara doğru Uv sterilizer'lerden almayı düşünüyorum. Hava motoru gerekli olur mu acaba?
Isıtıcı Ekim gibi lazım olabilir. Günde 6 saat kadar 5-9 watt UV faydalı olacaktır. Hava motoru gerekliliğine ileride balıklarınız karar verir.

Haftaya 1-2 haftalık bir tatile çıkacağım, gitmeden önce tabanı kurup, suyu doldurmayı planlıyorum. Bununla birlikte Tetra'nın Bactoyzm kapsülünden filtrenin içine eklemeyi düşünüyorum ki geldiğimden suyum, canlı koymaya elverişli hale gelsin. Acaba bu Bactoyzm'den bir kapsül yeterli olur mu yoksa belirli aralıklarla eklemeli miyim suya? Bir de hala beslediğim japonları elden çıkartmadım, bunları bu tatil sürecimde bu tanka koymamın bu süreçte bir faydası olur mu yoksa japonları tehlikeye mi atarım. Japonlar yerine salyongoz, karides gibi türler mi beslemeliyim? Başka bir önerileriniz de olur mu acaba bu süreci iyi değerlendirmek için.
Akvaryumunuzu boş bırakın. Tatil dönüşü direk işe koyulursunuz.

:) Abi floradepota boşuna para yatırma bence etkisi birkaç ay sürüyordu galiba 6 ay etkili diye hatırlıyorum yalan olmasın. Gerçekten gerek yok bu kadar ürüne bence, gözümüzü boyuyor adamlar ;D
Amaç zaten ilk 6 ayı atlatmaya yardımcı olmak değil mi? O kadar da göz boyama olayı yok canım.

Ekol konusunda ben yorum yapmayayım o zaman, hiç kullanmadım ama gerçekten yapılan yorumlar hep iki uçta ya çok kalitesiz ya çok ideal diyorlar. Üreticisi de EHEIM'den esinlenilerek aynı kalitede üretildiğini belirtmişti Ak-fo'da birkaç yıl önce. Fiyatını bilmiyorum ama Dolphin'in yarı fiyatından daha pahalıysa alınmamalı bence ;D Ekol 39 gibi birşey çıkacaktı galiba bir de, çıktı mı o acaba iyi birşeye benziyordu :)
Eheim ve Ekol'ün aynı cümle içinde kullanılması bile bana doğru gelmiyor.

Yoğun ısrarların sonucu taban için oldukça sade bir kurulum olacak sanırım :) Sen tabandan çok gübrelemenin önemli olduğunu söylediğin için şöyle sorayum ideal bir gübreleme nasıl olur bu tank için?
Sade taban --> +1
Düzenli ve doğru sıvı gübreleme --> +111
Görüşmek üzere,

Siesta

• Yeni üye
  • *
  • NoPasaran!
« Yanıtla #6 : Haziran 18, 2010, 02:22:22 ÖÖ »
İlginiz için teşekkürler Yıldırım bey;

Haklısınız birçok sorunun cevabı var, zaten çoğu konuyu da okudum. Ancak ilk başta da belirttiğim gibi internette o kadar çok bilgi kirliliği var ki şaşırıp kalıyorsunuz. Bilhassa da bu konuda hiç tecrübeniz yoksa. Bir de bazen bir soru için değişik çözümler olabiliyor o zaman hangisi hem daha az maliyetli hem de daha faydalı orada doğru tercih yapmak önemlilik arz ediyor.

Mesela yazdıklarınızdan bir kaç tane soru ve sorun oluştu kafamda,

- JBL Florabase ile ilgili hiç bir ne bilgi ne de online pet shoplarda ürünün kendisini bulamadım. Nerelerde bulabilirim bu ürünü acaba?

- Öneriniz dikkate alacağım, demersum ve dev sazdan vazgeçiyorum.

- Osram 18w*5 yapabilirsiniz demişsiniz, daylight gerek kalmıyor o zaman, sanırım?

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #7 : Haziran 18, 2010, 21:17:16 ÖS »
- JBL Florabase ile ilgili hiç bir ne bilgi ne de online pet shoplarda ürünün kendisini bulamadım. Nerelerde bulabilirim bu ürünü acaba?
Akvaryum mağazalarında ne yazık ki spesifik ürün ve akvaryumlara yönelik bilgi biraz düşük seviyede. Olanda ise sadece 1-2 tanındık markanın standart ürünleri tavsiye ediliyor. Oysa bir sürü daha kaliteli ürün de mevcut. JBL de onalrdan biri. Çeşit bulunduran mağazalarda bulabileceğiniz gibi bizden de temin edebilirsiniz.

- Osram 18w*5 yapabilirsiniz demişsiniz, daylight gerek kalmıyor o zaman, sanırım?
Pek gerek kalacağını zannetmiyorum. Sadece floranın verdiği ışık tonu hoşunuza gitmez se bir tane daylight kullanabilirsiniz.
Görüşmek üzere,