Gönderen Konu: Ozan'ın Doğuşu  (Okunma sayısı 1199 defa)

fantastik3

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Ozan'ın Doğuşu
« : Şubat 25, 2010, 00:22:47 ÖÖ »
Fotoğraf: 14.02.2010

Fotoğraf: 12.02.2010

Boyut (cm):70x35x35
Kapasite :66 litre
Canlılar:
Şu anda yok!
Malzemeler:

Taban (alttan üste doğru):

Tetra Bactozym tablet bakteri kültürü tozu (2 kapsül)

Hindistan cevizi torfu + super peat (100 gr + 50 gr)

Fondovivo (2,5 kg)

Lav taşı kırığı (8 kg)
Azoo misket gübre (100 gr)
Hagen siyah kum (20 kg)

Fluval 205 dış filtre

Fluval aktif karbon

Seachem seagel

Aquael Bioceramax

Elyaf

Fluval bioring seramik

montajlı hali

CO2 Tertibatı

400 gr JBL CO2 tüpü
Ista regulator
İnce ayar vanası
Selenoid valf
Ista 3 in 1 diffisor (s)

Aydınlatma ile CO2 devreye giriyor. sn'de 2 kabarcık veriliyor, günde 7 saat aktif.

11 W UV filitre

Aydınlatma :

2x 18 W Grolux
1x 18 W 6500 K Daylight
1x 18W 4000 K Sarı
DIY Reflektörlü 2x8 cm Fan soğutmalı

2 m 3 çipli SMD şerit led (Kırmızı, Gün ışığı ve mavi)

Çalışma Şekli:

Günde 7 saat 2x18 W grolux yanıyor.

100 W Atman ısıtıcı (24 C ayarlı)

66 litre su hacmi
Tetra Aquasafe su hazırlayıcı , Seachem prime

T. Sönmezoğlu NPK mikro ve Fe gübreleri
Microbelift Bloom&Grow

Kurulum Aşamasında her gün 5ml microbelift Bacterial Aquarium Balancer ilave (3 hafta boyunca)

Kullanılan Bitkiler:
Proserpinaca palustris "cuba"
Hemianthus callitrichoides "cuba"
Myriophyllum matogrossense green
Alternanthera reineckii
isimlerini bilemedeğim bazı bitkiler
H. difformis

Bitkilerim çok fazla çeşitli oldu. Zeminde 6 saksı cuba kullandım. 3,5 satte O. Knott tekniğiyle diktim.

Saksılardan çıkardığımız cubaları küçük porsiyonlara bölüyoruz. Cımbız ile güzelce kuma yerleştiriyoruz.

Üzerlerine bir spray yardım ile su püskürterek bitkinin zarar görmesini engelliyoruz.

Yamulan belimizi düzeltmek için sert zeminde 1 saat yatıyoruz:)

Kurulumun 3. günündeyim ancak cubalarda henüz hiç bir gelişme, fotosentez belirtisi görmedim. CO2 ayarlarken yaşadığım bir talihsizlik sonucu difizörün kafası şampanya mantarı gibi patladı. Buhar camı nedeniyle lambalara zarar gelmedi ancak cubaların bazıları yerinden çıktı. Sanırım bana cuba konusunda yardım etmeniz gerekiyor. Ayrıntılı fotoğraflar ile durumu irdeleyeceğim.

Taşlar ağaç fosil kaya. Aslında kullanmayı düşünmüyordum. Ancak, siyah kum, siyah fon, yeşil, sarı ve kırmızı bitkilerin yanında müthiş bir görsellik veriyorlar. Şu an karşımdalar ve çok hoşuma gidiyorlar.

Aslında planım Hollanda tarzını uygulamaktı.Ancak, Bitkilerin "yavru" formda gelmesi, temizleme, ayıklama derken, kendiliğinden gelişen bir peyzaj anlayışı ile şu anki görüntü ortaya çıktı. Ve bu işlem 10 saatimi aldı.

Aksilikler....

3 gün önce 20 lt dinlenmiş, aquasafe katılmış su değişimi yapana kadar her şey normal gibiydi.
Bu arada ben de yoğun iş ortamında bir soğuk algınlığı kaptığımdan, akşamları ışık ve CO2 kontrolü ve bakteri kültürü ekleme dışında pek gözlem yapamamıştım. Bu akşam ise oldukça kötü bir manzara ile karşılaştım. Lobelia cardinalis'lerim, Bacopa' larım ve Milifilyumlarımın bir kısmı çürüyüp ölmüşlerdi. Suda yüzen beyaz partiküller bakteri kültürünün acaba etkisini göstermediğini düşündürürken, yaptığım testler sonucunda :
NO3 =100
NO2 =10
Gh =6-8
Kh =6
Ph=6,8 olarak ölçünce hemen 20 lt dinlenmiş su değişimi yaptım. Bu sırada çürümüş bitkiler tanktan, kumu kaldırmadan çıkardım. Yapraklarını ve pisliklerini ağ ile dikkatlice toplayıp attım.

Bitkilerde kumun altındaki kısımların çürüyüp erdiğini gördüm. Ayrıca 3 kök milifilyumun komple karardığını gördüm. Bazılarının üst kısmı sağlıklı gibi ama alt yaprakları kararmış, salınmış durumda.

Haftada 3 kere 5 ml potasyum dışında hiç bir gübreleme yapmıyorum. Akvaryumumda hiç bir canlı yok! Işıklar günde 7 saat (2x18W grolüx)yanıyor, CO2 de ışıklardan 1-1,5 saat önce açılıyor, aynı zamanda kapatılıyor.

H. Cubaların bazıları bir haftada çürüdü gitti. Bazılarında ise Staghorn Alg (geyik boynuzu) oluştu. Yine de cubalardan ümitliyim, küçük yapraklar çıkarmışlar, yaşamak için savaşıyorlar belli ki!
Demir testimle ölçüm yaptım. Sıfır çıktı!? PO4 testim bozuk çıkınca Prodac testlere güvenim kalmadı!
15 kök civarında bitki kaybettim. Üzücü bir durum.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Ozan'ın Doğuşu
« Yanıtla #1 : Şubat 25, 2010, 01:52:36 ÖÖ »
Güzel gidiyor gibi ama bana fazla bitki türü varmış gibi geldi :) Dutch style sebebiyle mi böyle ?
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

fantastik3

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #2 : Şubat 25, 2010, 09:19:45 ÖÖ »
Hemiantus c. Cuba 'larda sıkıntı yaşıyorum. Ne yazık ki başlangıç aşamasındaki az ışık, potasyum harici sıvı gübre kullanılmaması, nitrat patlaması, biyolojik döngünün oturması......derken bir de CO2 konusundaki talihsizlikler sıkıntılarımın temelini oluşturdu.

Bitki türünün fazla olması sizin dediğiniz nedenle. Iwugami türü istemiyorum. 3 kaya konsepti de hoşuma gitmiyor. Bu nedenle soldaki kayayı çıkardım. Kum ilavesi yaptım.

Satın aldığım bitkilerin çoğu emers yetiştirilmişler. Zaten türlerini bile sağolsun Yıldırım bey sayesinde çözebildim. Acaba bitkilerin emers dönemden subemers döneme adaptasyon sürecinde nelere dikkat edilmeli?

fantastik3

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #3 : Şubat 26, 2010, 12:26:20 ÖS »
Alt yaprakları sararmaya, akıntıda tül gibi salınmaya başlayan, iki kökünü kaybettiğim Myriophyllum matogrossense green kümesini akıntıyı alan akvaryumun sağ tarafından daha sakin olan sol köşeye 3 gün önce almıştım. Bitki yerinden memnun oldu ve yapraklarını tekrar yeşertmeye başladı. Sanırım dilini anlamaya başladım bu bitki akıntıyı sevmiyor, sakin, geniş bir alan istiyor.

Resim eklenecek..

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #4 : Şubat 28, 2010, 21:12:25 ÖS »
 Mutlu bey tebrik ederim çok güzel, planlı ve emek verilmiş bir kurulum. Malzeme tercihlerinden uygulamasına ve bunun anlatımına kadar mükemmel bir giriş. Umarım devamı çok daha iyi olacaktır. İlk zamanlar bozulan bitkileri pek kafaya takmamak lazım bitki yeni ortamına adapte olmaya çalışıyor. Birde sizin de keşfettiğiniz gibi her bitki her yerde gelişmiyor. Kimi çok akıntıyı sevmiyor kimi direk ışıkda değişiyor vs..

Aslında hemianthus callitrichoides'i ekmek için erken davranmışsınız demeliyim. Kurulum süreci tamamen bitip tüm aydınlatmayı devreye aldığınızda ekmeniz çok daha iyi olurdu. Hemianthus c. biraz değişik bir bitki. Bende low tech bir akvaryumda bir saksı kullandım. İlk başlarda ufak yeşil yapraklar verdi sonra bir kısmı çürüdü. Ektiğim kum iri olduğundan sürgünler tutunamadı. Birde şunu gözlemledim ki akıntıyı pek sevmiyor. Akıntı için akvaryumun yan camına bir kafa motoru bağlamıştım. Buna yakın olan cuba'lar keyifsizken diğer taraftakiler halinden oldukça memnun.

Cubalarınızdaki yosun bana pek staghorn gibi gelmedi. Bende de vardı bir zamanlar. Tipleri sarmaşık gibi sert yapılı ve çatallı idi.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

fantastik3

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #5 : Mart 01, 2010, 11:27:14 ÖÖ »
Barış bey teşekkür ederim. 1 sene araştırarak, malzemeleri koleksiyon yapar gibi toplayarak, mümkün olduğunca bütçemi sarsmadan bu kadarını yapabildim. Bu bir heves akvaryumu değil, yani sarı prenseslerden sıkılıp akvaryumu bozdum, bitkil yapmak istiyorum tarzı değil! Midye kırığını, paslı çiviyi, maden suyunu hiç düşünmedim! Okuduklarım ve gözlemlediklerimden elde ettiğim bilgileri aktarmaya çalıştım.

18 günlük bitki akvaryumumdan;

Yer örtücü zemin bitkilerini (glosso, Hemiantus cuba, parvula vb) mutlaka akvaryumun byolojik düzeni oturup, yüksek aydınlatma +gübre+yüksek CO2  rejimi oturduktan sonra uygulamak gerektiğini anladım.

Yüksek sirkülasyonun bitkileri olumsuz etkilediğini, önemli olanın iyi filtrasyon+biyolojij filtrasyon olduğunu bizzat gördüm.

Hagen siyah kum kullanmanın ne kadar avantajlı olduğunu bir kez daha yaşadım.

En iyi bitki alış verişinin görerek yapılan olduğunu, sağlıklı bitki almanın sağlıklı bitki bakmada temel kural olduğunu anladım.

İlk 1 ay potasyum dışında sıvı gübre kullanılmamalı, 2-3 günde bir mutlaka %30 su değişimi yapılması gerektiğini anladım.

Difizör kullanmanın insanı nasıl sinir ettiğini, reaktörlerin montajının nasıl olması gerektiğini, CO2 regülatörü olarak kesinlikle 2 göstergeli, düşük basın veren ürünlerin alınması gerektiğini, ince ayar vanası, selenoid, check valf üçgeninin düzenini kavradım.

Yüksek destekli tank ve sağlıklı bitki gelişimi için CO2 verilmesinin önemini ama bundan daha önemli olanın CO2 düzeninin çok çok önemli olduğunu, bitki akvaryumu kuran arkadaşların öncelikle CO2 ve aydınlatma konusuna yönelmeleri gerektiğini öğrendim.

Test kitlerinin bir lamba gibi önümüzü aydınlattığını ancak günü geçmemiş ve kesinlikle kullanışlı olanlarının alınmasını yoksa para kaybı olacağını anladım. (prodac'tan uzak durun, Sera'nın Ph'ı çok kötü....)

Saygılarımla.....

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #6 : Mart 01, 2010, 23:03:18 ÖS »

Yer örtücü zemin bitkilerini (glosso, Hemiantus cuba, parvula vb) mutlaka akvaryumun byolojik düzeni oturup, yüksek aydınlatma +gübre+yüksek CO2  rejimi oturduktan sonra uygulamak gerektiğini anladım.
Kesinlikle doğru bir tespit. İlk zamanlar kolay yetişen ve yüksek besin tüketen bitkiler çok işe yarayacaktır.

Yüksek sirkülasyonun bitkileri olumsuz etkilediğini, önemli olanın iyi filtrasyon+biyolojij filtrasyon olduğunu bizzat gördüm.
Yüksek sirkülasyon doğrudan bitkileri etkilemediği sürece aslında oldukça faydalıdır. Eklenilen gübrelerin suda iyi karışmasını sağlar. Ama illa ki ekstra bir çaba gerekmeyebilir. Sadece dış filtre bile bu işi rahatlıkla çözebilir yeri geldiğinde.

Hagen siyah kum kullanmanın ne kadar avantajlı olduğunu bir kez daha yaşadım.
Bitki dikimi ve tutunması çok kolay ve bir o kadarda görsel bir kum. Yeni başlayanın dan profesyoneline kadar herkezin en çok tercih ettiği bir ürün.

18 günlük maceranız da pek çok kişinin çok uzun zamanda öğrendiği şeyi öğrenmiş, bilginize bilgi katmışsınız. Gerçekten tebrik ederim.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: NURİ ÜÇÜNCÜ
« Yanıtla #7 : Mart 04, 2010, 22:46:14 ÖS »
Fotoğraf: 14.02.2010

Fluval 205 dış filtre

Fluval aktif karbon

Porofosyonelce düzenlenmiş bir bitkili akvaryum.

Benim size  önerim, aktif karbonu filtrenizden çıkarın.

fantastik3

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #8 : Mart 05, 2010, 10:26:44 ÖÖ »
Nuri bey merhaba,
Karbon ve fosfat tutucuyu yeni tank sendromuna karşı kullandım.
1 hafta sonra, aktif karbon ve fosfat tutucu Seachem seagel'i filtreden çıkaracağım.

Teşekkür ederim, saygılarımla...

fantastik3

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #9 : Nisan 07, 2010, 23:20:42 ÖS »

Akvaryumun son halinden bir kare.
« Son Düzenleme: Nisan 07, 2010, 23:21:29 ÖS Gönderen: fantastik3 »

T3kniker

• Üye
  • **
  • Ad Soyad: Murat Demirel
« Yanıtla #10 : Nisan 08, 2010, 20:34:17 ÖS »
Bravo tebrikler....
Kaç kuşaktır insanlar nefret ettikleri işlerde çalışıyorlar, neden?
Gerçekte ihtiyaç duymadıkları şeyleri satın alabilmek için.
www.yerliakvarist.blogspot.com