Gönderen Konu: Bitkili Akvaryumlarda Isıtma  (Okunma sayısı 1090 defa)

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Bitkili Akvaryumlarda Isıtma
« : Temmuz 20, 2007, 15:24:51 ÖS »
Doğadaki bütün canlıların yaşamını sağlıklı kılan bir optimum sıcaklık değeri vardır. Bu değerden uzaklaştıkça canlı hayatı mutsuzlaşacak ve daha olumsuz bir hale gelecektir.

Elbette akvaryumlarımızdaki balıklar ve bitkiler de belli ısı değerlerinde mutlu olabilirler. Bitkiler düşük sıcaklıkta büyümede yavaşlık veya durma gösterebilir. Daha da düşük sıcaklıklarda eğer sub-tropikal bir tür değilse muhtemelen hayatı sonlanacaktır.

Yüksek sıcaklıklarda ise bitki yaşamını fazla uzun sürdüremeden sararıp ölecektir.

Sıcaklık canlıların metabolizma hızını belirler. Sıcaklık artırıldığında büyüme ve yaşlanma daha çabuk olur. Bu kural bitkiler için de geçerlidir fakat bitkiler dediğim gibi yüksek ısılara daha da duyarlıdırlar.

Özellikle diskus akvaryumları 30'lu derecelerde ısılar gerektirdiği için sadece belli bitki türleri beslenebilmektedir. Akvaryumunuza bitki seçerken bu nedenden ötürü aydınlatma ve besin takviyesi dışında akvaryum sıcaklığına uygun bir tür olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Bitkili akvaryumlarda tabandan ısıtma kullanmanız bitkilerinizin köklerini ısıtacağı için onları daha da mutlu eder. Pek tabii normal ısıtıcıları da kullanabilirsiniz. Bu ısıtıcıların bitkilerinizin sağlığı açısından bitkilere fazla yakın ve su akışının durgun olduğu yerlere konmaması gerekir.

Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: NURİ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Bitkili Akvaryumlarda Isıtma
« Yanıtla #1 : Temmuz 21, 2007, 00:53:16 ÖÖ »
Bitkili akvaryumlarda tabandan ısıtma kullanmanız bitkilerinizin köklerini ısıtacağı için onları daha da mutlu eder. Pek tabii normal ısıtıcıları da kullanabilirsiniz. Bu ısıtıcıların bitkilerinizin sağlığı açısından bitkilere fazla yakın ve su akışının durgun olduğu yerlere konmaması gerekir.

Birkan Kardeşim;  bence ısıtılan akvaryumlarda  zeminden ısıtma yapmak, bitki kökleri için yarardan daha çok  zarar verir. Çünkü doğal hayatta kökler yaklaşık olarak su ısısından 2-3 derece düşük sıcaklığa sahip olan toprağın içindedir. Tropikal ısı kuşağındaki bitkiler için taban ısıtması uygun değildir.  Ancak soğuk su bitkilerinde zemin ısıt ması kışın gereklidir. Çünkü bu seferde kışın zemin soğuk su oda ısısında olur. Ayrıca şu anda adını tam olarak hatırlıyamadığım bir akvaryum kitabında da bu konu aynı biçimde açıklanmıştı ya DİCK MİLLS yada ALTINKÖPRÜ soyadlı bir türk yazardı.

halit2

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Halit DEĞER
« Yanıtla #2 : Temmuz 21, 2007, 10:07:56 ÖÖ »
Taban ısıtıcısı tabanda su sirkülasyonu yarattığı için kullanılmakta(Biliyorsunuz ki sirkülasyon çok önemli, taban malzemelerimizi bunun için çok ince seçmiyoruz, aquaclay gibi hafif malzemeler kullanıyoruz).Fakat bu sirkülasyon belli bir düzeyde olması gerekli.Çünkü fazla sirkülasyon istenmeyen sonuçlara yol açabilmekte.
Taban filtresi kullanılmaz, o ayrı bir konu.
« Son Düzenleme: Temmuz 21, 2007, 10:08:42 ÖÖ Gönderen: halit2 »
Hepimiz hayatin kisaligindan söz ederiz de, bos geçen zamanimizi nasil kullanacagimizi bilmeyiz

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Temmuz 21, 2007, 23:12:50 ÖS »
 KÖKLERİN BULUNDUĞU ALT ZEMİN KESİNLİKLE ISITILMAMALIDIR.  Bu sadece komple ısıtılan tropik akvaryumlar için geçerlidir SİRKİLASYON İÇİN GEREKİRSE KÜÇÜK BİR KAFA MOTORUNU ZEMİN YÜZEYİNE PARAREL OLARAK YERLEŞTİRE BİLİRSİNİZ. Zaten ısıtılan akvaryumlarda ısıtıcının bulunduğu noktadan her yöne doğru bir akıntı zaten oluşacaktır, bunu sağlamak için ısıtıcınızı zemine yakın bir yere paralel olarak  koyabilirsiniz.

halit2

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Temmuz 22, 2007, 00:33:51 ÖÖ »
Bu iş inada bindi gibi oldu ama konulmasında bir sakınca yoktur.Tabanın akvaryum suyundan 1-1.5 derece fazla olması bitkiler için bir sorun teşkil etmez.
Hepimiz hayatin kisaligindan söz ederiz de, bos geçen zamanimizi nasil kullanacagimizi bilmeyiz

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Temmuz 22, 2007, 01:49:18 ÖÖ »
Halit kardeşim bilgide inat olmaz. Şahsi fikrim olsa haklısınız diyebilirim. Yazdıklarım tamamen  bir profesör olan fakat adını hatırlayamadığım A-Z AKVARYUM KİTABININ YAZARININ  yazdıklarından aklımda kaldığı kadarıyla açıklamalarda bulunmamdır. Yoksa neden yanıltıcı bilgi vereyimki? Bu bilgi DİCK  MİLLS in kitabındanda aklımda kalmış olabilir.

halit2

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #6 : Temmuz 22, 2007, 10:31:15 ÖÖ »
Yok Nuri abi; ben yanıltıcı bilgi veriyorsun demedim, asla böyle birşey diyemem.Bende internetteki makaleler ve gördüğüm tabandan ısıtmalı bitkili akvaryumların resimlere dayanarak böyle net bir şekilde konuşabiliyorum.
Akvaryum dünyasında böyle tezatlıklar yaşanabilmekte.Yani adamın biri "Kullanabilirsiniz" derken, diğer bir kaynak "Hayır kullanmayın, zararlıdır." diyebilmekte.Yinede bana sirkülasyon meselesi mantıklıca geliyor.Tabandan ısınan su üstte daha soğuk suyla bir yerdeğişimi yapacaktır.Buda bitkiler için istenen sirkülasyonu sağlayacaktır.
Kesin birşey söylemek için sanırım kendimiz denemek zorundayız. ;)Değil mi Nuri abi?

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #7 : Ağustos 05, 2007, 11:09:00 ÖÖ »
Bence ısı tamamen yayılabilecekse yararlı olur fakat bir bölge daha sıcak olursa bitki mitki kalmaz. Biraz riskli geliyor bana.
Artık 20lt Bitkili Tank

halit2

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Ağustos 05, 2007, 11:43:32 ÖÖ »
Tabi canım tabana komple tel çekiliyor.Her noktası ısıtılıyor.Bizim kullandığımız cam ısıtıcılar dipte kullanılmaz zaten.İşte bahsettiğim taban ısıtıcısı...

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #9 : Ağustos 05, 2007, 12:11:56 ÖS »
KÖKLERİN BULUNDUĞU ALT ZEMİN KESİNLİKLE ISITILMAMALIDIR.  Bu sadece komple ısıtılan tropik akvaryumlar için geçerlidir SİRKİLASYON İÇİN GEREKİRSE KÜÇÜK BİR KAFA MOTORUNU ZEMİN YÜZEYİNE PARAREL OLARAK YERLEŞTİRE BİLİRSİNİZ. Zaten ısıtılan akvaryumlarda ısıtıcının bulunduğu noktadan her yöne doğru bir akıntı zaten oluşacaktır, bunu sağlamak için ısıtıcınızı zemine yakın bir yere paralel olarak  koyabilirsiniz.

Dün bir iş toplantısına gittim.Toplantının yapılacağı büroda yaklaşık 600 -700 litrelik çok güzel bir bol bitkili akvaryum vardı, ağzım açık kaldı. İşi gücü bıraktım ve akvaryum hakkında bilgi almaya başladım. Akvaryumu kuran firma kesinlikle" ALTTAN ISITMA yapılması gereklidir" diye önermiş. Bitkiler adeta coşmuşlar,  bitkiden neredeyse akvaryumun içi görünmeyecek.

Bir kaç kere daha akvaryuma dizayn yapılmış ama en iyi gelişmeyi dipten ısıtma yapıldıktan sonra sağlamışlar. İçinde adlarını bilmedikleri çokgüzel amerikan chikletleri vardı. Sanırım apistrogama agassizi  türleriydi.

halit2

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #10 : Ağustos 05, 2007, 12:27:55 ÖS »
 Zeminde de aquaclay mı vardı?

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #11 : Ağustos 05, 2007, 19:09:16 ÖS »
Zeminde de aquaclay mı vardı?

Hayır substrat ve lav kayası karışımı vardı. Aydınlatma ise 4adet MH ile  yapılmıştı

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #12 : Ağustos 05, 2007, 19:19:37 ÖS »
Bu ısıtma olayı bize kaça patlar acaba. Gerçi ben anladım bunun nası yapıldığını. Israr ederseniz anlatırım.  ;)
Artık 20lt Bitkili Tank

abdullahdogan

• Üye
  • **
« Yanıtla #13 : Ağustos 08, 2007, 14:43:20 ÖS »
bizim akvaryumlarda süper olmasın canım herseyinde 4.4lügünü yapsak batarızz.

sabiht

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #14 : Şubat 07, 2008, 11:14:53 ÖÖ »
Arkadaşlar Merhaba...
Taban ısıtması bu iş için tasarlanmış özel bir kablo ile yapılıyor fazla bir ayrıcalığı yok.
Geçen sefer akvaryumumu kurarken bende düşünmüştüm ama 'Tamamen Duygusal Sepelerden' almaktan vazgeçtim, geçen senelerdeki fiatı 25-30 ytl civarı idi...
« Son Düzenleme: Şubat 07, 2008, 11:16:49 ÖÖ Gönderen: sabiht »
Sabih Tüzem
Calvus 200 lt