Gönderen Konu: co2 sistem kurdum!  (Okunma sayısı 1202 defa)

Saer

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: Alper Tarkın
co2 sistem kurdum!
« : Aralık 20, 2009, 02:08:03 ÖÖ »
Arkadaşlar en sonunda bi sistem kurdum 2lt lik bir tüp valf birde difüzör aldım ve sistemi kurucam ama aklımda tek bi soru var sizce tüpün patlama riski çok fazlamıdır çok takıldı kafama patlarmı patlamazmı diye teşekkürler.

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
Ynt: co2 sistem kurdum!
« Yanıtla #1 : Aralık 20, 2009, 04:12:04 ÖÖ »
Alper bey ben bu zamana kadar hiç bir tüpün patladığını duymadım.. İçiniz rahat olsun.. Ateşe atmayacaksanız yada yüksek ısıda bırakmayacaksanız patlaması mümkün değil.. Felaket haberciliğini millet olarak çok severiz ama felaketin neden kaynaklanabileceğini hiç merak etmeyiz , merak etmediğimiz gibi araştırmayız bununda cevabını bulmaya uğraşmayız. Sadece aman dikkat tüp patlar diyerek sizin şu heyecanınızın bile içine bu düşünceyi sokmuşlar.. Tüpün patlamasından ziyade co2'ye başladıktan sonra canlılarınızı kontrol edin ki üzücü şeyler yaşamayın..

Direk konuya girmişim hayırlı olsun güle güle kullanın demeyi unutmuşum :)
« Son Düzenleme: Aralık 20, 2009, 04:12:42 ÖÖ Gönderen: volkantr34 »
100 lt'lik bol karidesli , bitkili , canlı doğuran akvaryumu...

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #2 : Aralık 20, 2009, 16:59:46 ÖS »
 Alper bey hayırlı olsun co2 sisteminiz. Bende Volkan beye katılıyorum bu konuda. Tüpler teorik olarak 45 derece sıcaklığa kadar dayanıyorlar. Evde bu sıcaklığa ulaşmak da oldukça zor. Ben de 5 kilo'luk tüp kullanıyorum. Dikkat etmeniz gerekenler ısı ve pas. Ben tüpü yerden kesmek için altına tuğla koydum. Yaklaşık 1 senedir sıkıntı olmadan kullanıyorum. Birde gaz doldurturken dikkat edin. Kilo ve litre hesabı değişecektir. Sanırım 1 litre co2 1,34 kg gibi birşey geliyordu. Eğer kilo hesabı doldurursanız bir problem yok ama yine de 1,5 kilo doldurmanız çok daha emniyetli olacaktır. Çünkü gaz tüpe doldurulurken oldukça soğutulmuş şekilde basılıyor ve zamanla ısınıp genleşiyor. Bu genleşme tüpü patlatmayabilir ama regülatör bu basınca dayanamayıp emniyet valf'inden gazı boşaltabilir. Bir tanıdığımın başına gelmişti böyle birşey.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #3 : Aralık 20, 2009, 18:03:14 ÖS »
Barış bey bu c02 konusunda gayet bilgilisiniz ve yanlış hatırlamıyorsam benim arayıpta bulamadığım co2 tüp konusu size aitti.. Bu tip ince detaylarla ilgili olarak bir makale yazsanız inanın öyle bir sevap işlersiniz ki anlatamam. :) Yani nedir bu detaylar , bağlantıda dikkat edilecek hususlar , neleri biz yapabiliriz neler için profesyonel yardım alabiliriz , tüp dolumu nerelerden kaça yapılabilir , tüpün hepsi doldurulmasada olur mu , saçma bir soru mu bilmiyorum ama tüp yan yatırılsa bir sakıncası olur mu ? Bakımı nasıl yapılır , kontrolü nasıldır , tüp kullanımında ki 9 kusurlu hareket vb :) Benim aklıma bunlar geldi.. Sizede zahmet olmassa böyle bir makale yazmanız herkesin arayıpta bulamadığı bir kaynak olur kesinlikle..

Saygılar

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Aralık 20, 2009, 23:17:57 ÖS »
 Arayıpta bulamadığınız konuyu hatırlayamadım sanırım benim değil di :D Daha doğrusu Co2 tüpleri ile ilgili bir konu açtığımı da hatırlamıyorum :) Ama dediğiniz gibi bu bizim sitemiz için bir eksik. Aslında co2 tüp konusunda çok çok fazla tecrübeli değilim ama bir miktar var tabi. Bu tip bir konuyu sanırım Yıldırım abi'nin hazırlaması çok daha isabetli olacaktır. Ben bir ara kendisiyle görüşeyim eğer vakit bulabilirde bir yazı hazırlarsa forumda sabitleyelim. Olmadı iş başa düşer hem kendi tecrübelerim hemde tecrübeli insanlarla görüşerek ortaya birşeyler çıkartırız.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Saer

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #5 : Aralık 21, 2009, 00:40:09 ÖÖ »
Barış Bey,teşekkür ediyorum bilgilendirdiğiniz için ben bu konuyu çok araştırdım araştırmadım değil bunu belirtmek isterim ama güvenilir adreslere sormak içimi rahatlattı sistemi kurdum 70 lt akvaryumum saniyede 1 kabarcık dediler sizce yeterlimi teşekkürler.

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #6 : Aralık 21, 2009, 08:46:05 ÖÖ »
Saniyede bir kabarcık yeterli gelecektir. Ben de çoğu zaman 190 litrelik akvaryumumda saniyede bir kabarcık kullanıyorum.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Saer

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #7 : Aralık 21, 2009, 10:46:57 ÖÖ »
Barış Bey,Çok teşekkür ediyorum ama ayarlamak çok zor kabarcığı uğraşıyorum :)

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #8 : Aralık 21, 2009, 13:39:46 ÖS »
Barış bey hatlarda bir karışıklık olmuş bahsettiğim kişi Harun beymiş ama sizinde yardımlarınızı gördüm yani.. Şimdi tüp konusunu siz açmadınız diye sizi satamam :))) Başka konulardada denk geldim yazdıklarınıza..

Valla bahsettiğim gibi bir kaynak oluşturulabilirse çok güzel olur...

radenko

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #9 : Aralık 26, 2009, 10:47:44 ÖÖ »
CO2 konsunda dikkat edilecek bazı hususlar linde gas üreticisinden almıştır.  Buradaki en tehlikeli olay gaz kaçağıdır bu nedenle tüpler mutlaka oda içinde değilde balkon gibi açık bölümlerde bulundurulmalıdır. Bunun dışında zaten çok büyük tehlike sözkonusu değildir birde tabi sıcaklık çok yüksek olmamalıdır.
Diğer öenmli ve hayati nokta kullanmış olduğunuz regülatörlerin kalitesi unutmayalım arkadaşlar regülatörde çıkacak bir arızada veya kaçta sizi tüpü dışarı çıkarmanız bile kurtaramaz bu nedenle kaliteli regülatör kullanımında hayati öenm verdır.
« Son Düzenleme: Aralık 27, 2009, 12:37:43 ÖS Gönderen: radenko »
raif arda

irfun

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: irfan bağcı
« Yanıtla #10 : Kasım 17, 2011, 03:30:49 ÖÖ »
benim evde yangın söndürücü tüp var acaba buna co2 dolumu yapılabilir mi ?
kapasitesi 5kg sanırım.

ZMURATA

• Yeni üye
  • *
  • Ad Soyad: Murat Arabacı
« Yanıtla #11 : Aralık 20, 2011, 23:56:30 ÖS »
Hayır, kesinlikle yapılmaz, yapılmamalıdır...