Gönderen Konu: Generation Next Albino Full Yellow  (Okunma sayısı 1626 defa)

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
Generation Next Albino Full Yellow
« : Aralık 11, 2009, 18:19:45 ÖS »
Herkeze Selamlar...

Bundan aylar önce lepsites ve bitkili akvaryum sevdasına odamı sil baştan yenilemiştim. Ama şu sıralarda üstesinden gelemediğim yosun belası yüzünden tekrar kurma telaşındayım. Değerli üyelerden fikir ve yorumlarını bekliyorum...

Saygılar..
« Son Düzenleme: Aralık 11, 2009, 18:24:06 ÖS Gönderen: b_altiparmak »

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
Ynt: Generation Next Albino Full Yellow
« Yanıtla #1 : Aralık 11, 2009, 21:35:13 ÖS »
Rotala wallichii ve Ludwigia arcuata seçmiş olduğunuz bitkiler arasında sağlıklı bir gelişim sağlanabilmesi için biraz daha düşük pH ve yumuşak su (düşük GH ve KH) gerektiren bitkilerdir. Bu şartları sağlamanız durumunda ise lepistesleriniz şikayet edeceklerdir. Ayrıca akvaryumunuzda kaya miktarını biraz daha azaltabilir yada iki tarafa doğru toplayabilirsiniz. Gerçi bitkiler tam anlamıyla yerleşince belk bu kadar göze batmazlar ancak şimdilik fazla ön plana çıkıyorlar.
Görüşmek üzere,

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #2 : Aralık 11, 2009, 22:53:02 ÖS »
Yıldırım abi özellikle sağ kısımdaki kayalar çok hoş gözüküyor aslında, ordaki büyük kayanın üstünü pogestemon helferi tutturmaya calısıcam.

Ne taraftan taş eksiltmem sence uygun olur ? Kimi taşlar fazla büyüktü ufak gözükmesi için tabana kadar gömdum. Bitkilerin dağılımı nasıl sence ? Kusura bakma soruyorum direkt olarak.

Akvaryum ölçüleri 110*50*50

Saygılar...
« Son Düzenleme: Aralık 11, 2009, 22:54:00 ÖS Gönderen: b_altiparmak »

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Aralık 11, 2009, 23:25:04 ÖS »
Aromaticaların ön solundaki kaya ile riccia olarak işaretlediğin iki kayayı yanlara alarak ortayı ferahlatabilirsin. Bu elbette şimdilik. Bitkiler iyice bollaşınca tekrar ufk oynamalar yapabilirsin. Ancak şu aşamada akvaryumdaki bitkiler çok yetersiz görünüyor. Takviye gerek.
Görüşmek üzere,

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #4 : Aralık 12, 2009, 00:28:49 ÖÖ »
Dediğini anladım yıldırım abi teşekkür ederim. Akvaryumu komple boşalttığımda ayarlamalar yapıcam. Kısmet olursada önümüzdeki hafta sonu uğrayıp bitkileri tedarik edicem. Az bitkiyle başlamanın yosun problemine yol açacağını biliyorum tecrübede ettim ama özellikle az bitki ekiyorum ki gelişip çoğalmalarını seyretmek takip etmek çok heycan verici oluyor.

Yosun konusunda bir çok yazı makale okudum. Bir çoğunun neden sonuç ilişkisi var. Bu akvaryumu saran yosuna bir türlü çare bulmadım zaten beni baştan kurmaya iten neden. Mümkün olduğunca kurutmaya çalışıp ölmelerini sağlıcam. Resimdeki bitkileride kullanmıcam tekrardan.

Yosunla ilgili eski uğraştan bir kaç fotoraf, ben buna bir çözüm bulamadım bir çok şey denedim ama yinede olmadı. Sadece gelişi duruyor. Yavru tankına attığım bir öbek 5 ayı aşkın bir süredir aynı şekilde duruyor. Filitre ısıtıcı vs hiç bir ekipman olmamasına rağmen. Bitkiye öylebir sarılıyorki, iple bağlanmaya kalksak bu kadar başarılı olmayız. Temizlemeye kaktığımda ise bitki kökünden sökülüyor.

Eski tanktan yeni tanka hemianthuslarla birlikte taşıdım malasef  :-\

Eski tank. Yine senin bir kaç yardımınla şekillendirmiştim  :)

Burdaki fotolarda direkt excell çözüm aradım ama bir zaman sonra tekrar cıktı.
« Son Düzenleme: Aralık 12, 2009, 00:31:38 ÖÖ Gönderen: b_altiparmak »

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
« Yanıtla #5 : Aralık 13, 2009, 03:36:31 ÖÖ »
Çok kötü bir görüntü :( Geçmiş olsun inşallah halledersiniz en kısa sürede.. Tankın dizaynı çok güzel olmuş aslında..Tank oturana kadar cabomba , sessiflora ve çınar ekleseniz daha iyi olmaz mı yosun oluşmaması için acaba ? Rotala wallichi'lerin kırmızı varyetesinde aynı sorunu bende yaşamıştım.. Şimdi Allah'a şükür bir sorunum yok.. Sorun yok ama kırmızı wallichi'leri gene tutturamadım tankta fakat yeşil varyetesi çok güzel ilerliyor.. İnşallah sizde düzene oturtursunuz tankınızı..
100 lt'lik bol karidesli , bitkili , canlı doğuran akvaryumu...

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #6 : Aralık 13, 2009, 20:23:03 ÖS »
Saolun Volkan Bey;

Bakalım kısmetse bu hafta sonu tekrardan kurucam. Çınar vs cabuk tüketip çabuk buyuyen bitkiler aslında bir çözüm ama bir zaman sonra sıkılıp cıkarıyorum sabırsızım. Tek seferde kurup bir daha müdahale etmek istemiyorum açıkcası. Hani bu resimdeki yosun bu tür önlemlerle kontrol edilecek bişeyde değil aslında. Rotala wallichii'nin tek kötü yanı pislik tutması arada bir sallamak gerekiyor :-)

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #7 : Aralık 13, 2009, 23:46:01 ÖS »
Hocam sizde bendensiniz :) Bende çok çabuk sıkılıyorum mevcut düzenden , sil baştan tekrar yapıyorum.. :) Fotoğrafını çekip foruma koyuyorum ertesi gün değişiyor dizaynı :))) Bazen düşünmüyor değilim acaba bitkili akvaryum bana göre değil mi acaba diye :) Hocam valla rotala wallichi'yi istediğin kadar salla bir şekilde yosunlanıyor.Anlamış değilim.. O saç yosunu bende bahsettiğim gibi bir kere oldu.Onuda dış filtrenin tanka geri dönen su borusunun rotalalara çevrilmiş olduğuna bağlamıştım.Çünkü sadece kırmızı r.wallichi'lerde oluyordu.Su dönüş borusunun yönünü değiştim o sıkıntım geçti ama gel gelelim çabuçak yosunlanıyor ama yanında ki bitkilerde birşey olmuyor.Neyi yanlış yapıyorum anlamış değilim.. Gel gelelim yeşil r.wallichi ise ışıl ışıl parlıyor ve yeni sürgünler veriyor.. Pislik tutsa bile diğer flying fox , sae ve vatozlarım icabına bakıyorlar ama yok abi kırmızı r.wallichiyi kurtaramıyorum.. Konunuzu takip ediyor olacağım , umarım forumun durağanlığına sizde kapılmaz konunuzu devam ettirirsiniz. Siz çözdüğünüz zaman bayağı faydasını göreceğim bende.. Kolay gelsin , saygılar..

leaf21

• Üye
  • **
« Yanıtla #8 : Aralık 14, 2009, 02:12:11 ÖÖ »
slm
öncelikle geçmiş olsun bunu bende yaşadım ne yaptımsa önüne geçemedim sakal yosun berbat bişe ama bence tek çaresi bütün malzemeleri baştan yıkamak temizlemek yeniden kurulum yapmak
Akvaryum su dünaysı
SER-DEM Sigorta
www.ser-dem.com

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #9 : Aralık 14, 2009, 08:50:19 ÖÖ »
Alg problemi gerçekten başa bela ve tek bir sebebe bağlamak da neredeyse imkansız. Excel maalesefki geçici bir çözüm ve su dengesi oturmadığı sürece alg'ler geri dönüyor. Yeni kurulum ve dizaynınız oldukça hoş gözüküyor elinize sağlık. Umarım bu sefer alg derdi yaşamadan sorunsuz bir kurulum yaparsınız. Hızlı besin tüketen bitkilere gelince ise ben genelde bu bitkileri ilk kurulumlarda birkaç ay sonrasında ise alg problemi olursa kullanıyorum. Onun haricinde tankta pek bulundurmuyorum.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #10 : Aralık 14, 2009, 20:01:23 ÖS »
Hocam sizde bendensiniz :) Bende çok çabuk sıkılıyorum mevcut düzenden , sil baştan tekrar yapıyorum.. :) Fotoğrafını çekip foruma koyuyorum ertesi gün değişiyor dizaynı :))) Bazen düşünmüyor değilim acaba bitkili akvaryum bana göre değil mi acaba diye :) Hocam valla rotala wallichi'yi istediğin kadar salla bir şekilde yosunlanıyor.Anlamış değilim.. O saç yosunu bende bahsettiğim gibi bir kere oldu.Onuda dış filtrenin tanka geri dönen su borusunun rotalalara çevrilmiş olduğuna bağlamıştım.Çünkü sadece kırmızı r.wallichi'lerde oluyordu.Su dönüş borusunun yönünü değiştim o sıkıntım geçti ama gel gelelim çabuçak yosunlanıyor ama yanında ki bitkilerde birşey olmuyor.Neyi yanlış yapıyorum anlamış değilim.. Gel gelelim yeşil r.wallichi ise ışıl ışıl parlıyor ve yeni sürgünler veriyor.. Pislik tutsa bile diğer flying fox , sae ve vatozlarım icabına bakıyorlar ama yok abi kırmızı r.wallichiyi kurtaramıyorum.. Konunuzu takip ediyor olacağım , umarım forumun durağanlığına sizde kapılmaz konunuzu devam ettirirsiniz. Siz çözdüğünüz zaman bayağı faydasını göreceğim bende.. Kolay gelsin , saygılar..

Volkan Bey;

Forumda hakikaten bir durgunluk var acıkcası ama olsun  :) Yosun tüketmesi için kiraz karides ve nerite saylongozum var. Diğer alg türleri çok ilgimi çekmiyor. Aslında kiraz karideste favorim değildir aldım işte ölesine yoksa crystal red tutkunuyum, bir ara çok heveslenmiştim ama istediğim sayıya ulaşamadım malasef olsun. Maluf fiyat çok yüksek ama yurt dısında o kadar ucuk değil aslında fiyatlar. Toplu alımda daha makul seviyelere geliyor. Rotala genel anlamda çok hoş her türüyle tropica ile taylanda arasındada farklar var emin olun. Artık onlar arka bahçede mi üretiyorlar ne yapıyorlarsa, Tropicanın yerini tutmuyor malasef  :)

slm
öncelikle geçmiş olsun bunu bende yaşadım ne yaptımsa önüne geçemedim sakal yosun berbat bişe ama bence tek çaresi bütün malzemeleri baştan yıkamak temizlemek yeniden kurulum yapmak

Bu tam anlamıyla bildiğimiz sakal yosunu değil. Daha sert ve bir türlü arınamıyorum malasef. Yarından itibaren kurutma işlemlerine başlıcam. Zaten yarı su dolu suan suyun bir bölümü buharlaştı ve ekleme yapmadım. Sonuçta 275 litre kademeli olarak kurutucam tüm ekipmanları. Yalnız karidesleri nasıl çıkarıcam orasını düşünüyorum.

Alg problemi gerçekten başa bela ve tek bir sebebe bağlamak da neredeyse imkansız. Excel maalesefki geçici bir çözüm ve su dengesi oturmadığı sürece alg'ler geri dönüyor. Yeni kurulum ve dizaynınız oldukça hoş gözüküyor elinize sağlık. Umarım bu sefer alg derdi yaşamadan sorunsuz bir kurulum yaparsınız. Hızlı besin tüketen bitkilere gelince ise ben genelde bu bitkileri ilk kurulumlarda birkaç ay sonrasında ise alg problemi olursa kullanıyorum. Onun haricinde tankta pek bulundurmuyorum.

Barış Bey;

Bu sefer sabırlı davranmaya çalışıcam  :) Kör noktalara çabuk gelişen bir tür bitkiyi en basından hiç çıkarmamak üzere dahil etmeyi düşünüyorum. Tabi fikirler hep değişiyor. O gün resmin üzerinde oynarken bir çok bitkiyi düşündüm, bugunlerde ise aklımdan sol tarafı byxla doldurma hayali geçiyor. Tankı ilk kurduğumda byxlarım vardı 3 kök ama sonrada malum yosun. Kısa sürede kıpkırmızı bir hal aldılar. Umarım aynı şekilde olabilir. Işıklandırma konusunda sıkıntı çekmiyorum mevcut sunta lamp kapa 10 adet sığdıra biliyorum. Isınma hususuna karşılıkta fan takmıştım. Umarım başarılı olurum bu sefer. Az ışıkla başlıycam bu sefer timerlada düzen oturttum tamamdır  :)

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #11 : Aralık 18, 2009, 00:19:45 ÖÖ »
Hocam kiraz karidesler falan o alg ve sakal yosununa ne yazık ki çare değil.. Ben gübrelemeyi kıstım , fosfatı bayağı bir süredir eklemiyorum.. Şimdi alg derdim var oda sadece gül yapraklarımda çıkmaya başladı.. O sebepten aydınlatmayı azaltıcam.. Bu arada bahsetttiğiniz red crystal'lere karşı benimde ilgim çok ama şu aralar uğraşamıyorum.. Artık daha sonra kısmetse :) Karideslerinizi toplamak istiyorsanız 1 lt'lik bir şişe bulun , iyice bir temizleyin her tarafını bayağı bir delin karideslerin çıkamayacağı kadar büyüklükte olsun , içine salatalığın yumuşak kısımlarını kesip karides sayınıza göre oranlayıp şişenin içine atın ve batırın.. Şişenin ağız tarafının bir kısmını kesebilirsiniz.. Size kalmış.. Karidesler salatalığı bir süre sonra bulurlar zaten iyice toplanmalarını bekleyin ve karideslerin tümünü yada tümüne yakınını toplayana kadar bu yöntemi denerseniz eğer bayağı bir karidesi akvaryum içinde kovalamaktan kurtulursunuz. :)

Kusura bakmayın herkesin tecrübesine saygım var ama bi sakal yosunu yüzünden tankı baştan kurmak bana çok gereksiz geliyor.. Benimde aynısı başıma geldi anlatmıştım.Hem mekanik hemde düzenli su değiştirme ile bu olaydan kurtuldum.. Siz bilirsiniz genede..

quipu

• Süper Moderatör
  • Üye
« Yanıtla #12 : Aralık 18, 2009, 16:55:45 ÖS »
Bitki miktarı çok az. Akvaryuma diğer bitkiler gelişinceye kadar biraz Egeria Densa koyarsanız hem dengenin daha kolay oluşmasını sağlarsınız hem de Egeria Densa'nın  salgıladığı bazı antibiyotik maddeler sayesinde yosun oluşmasını bir miktar önlemiş olursunuz.
"Only in suffering do we recognize beauty."   Proust

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #13 : Aralık 18, 2009, 22:11:21 ÖS »
Hocam kiraz karidesler falan o alg ve sakal yosununa ne yazık ki çare değil.. Ben gübrelemeyi kıstım , fosfatı bayağı bir süredir eklemiyorum.. Şimdi alg derdim var oda sadece gül yapraklarımda çıkmaya başladı.. O sebepten aydınlatmayı azaltıcam.. Bu arada bahsetttiğiniz red crystal'lere karşı benimde ilgim çok ama şu aralar uğraşamıyorum.. Artık daha sonra kısmetse :) Karideslerinizi toplamak istiyorsanız 1 lt'lik bir şişe bulun , iyice bir temizleyin her tarafını bayağı bir delin karideslerin çıkamayacağı kadar büyüklükte olsun , içine salatalığın yumuşak kısımlarını kesip karides sayınıza göre oranlayıp şişenin içine atın ve batırın.. Şişenin ağız tarafının bir kısmını kesebilirsiniz.. Size kalmış.. Karidesler salatalığı bir süre sonra bulurlar zaten iyice toplanmalarını bekleyin ve karideslerin tümünü yada tümüne yakınını toplayana kadar bu yöntemi denerseniz eğer bayağı bir karidesi akvaryum içinde kovalamaktan kurtulursunuz. :)

Kusura bakmayın herkesin tecrübesine saygım var ama bi sakal yosunu yüzünden tankı baştan kurmak bana çok gereksiz geliyor.. Benimde aynısı başıma geldi anlatmıştım.Hem mekanik hemde düzenli su değiştirme ile bu olaydan kurtuldum.. Siz bilirsiniz genede..

Volkan Bey;

Kiraz karidesleri zaten alg'la mücadele etsin diye tanka almadım, öle bir niyet içerisinde olsam amano karideslerini tercih ederdim. Bu tamam zevk meselesi. Dediğiniz yöntem aklıma yattı zaten salatalığa olan ilgilerinide okumuştum dediğinizi denicem.

Ben acıkcası bunun sakal yosunu olduğunu düşünmüyorum. Her türlü denemeyi yaptım. Hani öle sakal yosunda olduğu gibi diş fırçasıyla temizlek gibi örnekler falan bunlar bile işe yaramadı. Gübrelemeyi kestim, ışıklandırmayı hem flo eksilterek hemende zamanı kısarak azalttım. Filtrenin debi yönünüde değiştirdim. Bunun tanımı sakal değil gibime geliyor tabi ben başka platformlardada konuyu açtım ama deneyimli arkadaşlar bir yorum yapmadı. Yani insan en iyi tecrübeyi deneme yanılmayla kazanıyor. Şuanki halini görseniz iki kazak çıkarırız hem size hem bana, şu soğuk havalarda iyi gelir  :)

Tankı baştan kurmak için iyi bir neden bence. Yosunun en iyi tutunduğu bitki ise HC büyük geniş yapraklı bitkiler üzerinde pek fazla etki gösteremiyor. Sizin başınıza gelende benim avucumda duran gibi birşeymiydi. Bakın böle güzel kök salmış HC'yı bunun temizlemek isterken yerinden söktüm. İnsanın canını nasıl sıkıyor anlatamam. Gelişmekte olan bir bitkiyi fiziksel olarak engelliyor sararak.

Bitki miktarı çok az. Akvaryuma diğer bitkiler gelişinceye kadar biraz Egeria Densa koyarsanız hem dengenin daha kolay oluşmasını sağlarsınız hem de Egeria Densa'nın  salgıladığı bazı antibiyotik maddeler sayesinde yosun oluşmasını bir miktar önlemiş olursunuz.

Teşşekkür ederim antibiyotik maddeler salgıladığını bilmiyorum. Bu konuyla ilgi bir makale yada bir yazı mevcutmudur bilginiz dahilinde okumak isterim.

Saygılar...

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #14 : Aralık 19, 2009, 01:09:50 ÖÖ »

Hocam bende ki senin bu resimde ki yosunun aynısıydı.. Ama sizinkisi kadar ilerlememişti.. O zamanlar demir gübresini fazla kaçırmıştım.Bu yosunuda demir fazlalığı tetiklermiş.Demiri hemen kestim ve bu yosundan kurtulduktan sonra azar azar verdim ve gözlemledim.Su geliş ucunu sık yapraklı bitkilere gelmeyecek şekilde yönlendirdim.Ve ondan sonra bir daha hiç o yosundan olmadı.. Hocam o yosunun ismi saçta olabilir , insanın bazen kafası karışıyor benzer durumlarda..  :) Valla şu anki hali eğer sizi tatmin ediyorsa iyi yolda gidiyorsunuz demektir.. Sizin adınıza sevindim gerçekten.. Birşeyi bu kadar çok isteyip böyle sorunlar yaşamak insanın acaip canını sıkıyor sizi gayet iyi anlıyorum.. En kısa sürede tankınızdan beklediğiniz zevki almanızı dilerim.. Gözüm konunuzun üzerinde :) Gelişmeleri takip ediyor olacağım.

Saygılar