Hocam sizde bendensiniz Bende çok çabuk sıkılıyorum mevcut düzenden , sil baştan tekrar yapıyorum.. Fotoğrafını çekip foruma koyuyorum ertesi gün değişiyor dizaynı ) Bazen düşünmüyor değilim acaba bitkili akvaryum bana göre değil mi acaba diye Hocam valla rotala wallichi'yi istediğin kadar salla bir şekilde yosunlanıyor.Anlamış değilim.. O saç yosunu bende bahsettiğim gibi bir kere oldu.Onuda dış filtrenin tanka geri dönen su borusunun rotalalara çevrilmiş olduğuna bağlamıştım.Çünkü sadece kırmızı r.wallichi'lerde oluyordu.Su dönüş borusunun yönünü değiştim o sıkıntım geçti ama gel gelelim çabuçak yosunlanıyor ama yanında ki bitkilerde birşey olmuyor.Neyi yanlış yapıyorum anlamış değilim.. Gel gelelim yeşil r.wallichi ise ışıl ışıl parlıyor ve yeni sürgünler veriyor.. Pislik tutsa bile diğer flying fox , sae ve vatozlarım icabına bakıyorlar ama yok abi kırmızı r.wallichiyi kurtaramıyorum.. Konunuzu takip ediyor olacağım , umarım forumun durağanlığına sizde kapılmaz konunuzu devam ettirirsiniz. Siz çözdüğünüz zaman bayağı faydasını göreceğim bende.. Kolay gelsin , saygılar..
slm öncelikle geçmiş olsun bunu bende yaşadım ne yaptımsa önüne geçemedim sakal yosun berbat bişe ama bence tek çaresi bütün malzemeleri baştan yıkamak temizlemek yeniden kurulum yapmak
Alg problemi gerçekten başa bela ve tek bir sebebe bağlamak da neredeyse imkansız. Excel maalesefki geçici bir çözüm ve su dengesi oturmadığı sürece alg'ler geri dönüyor. Yeni kurulum ve dizaynınız oldukça hoş gözüküyor elinize sağlık. Umarım bu sefer alg derdi yaşamadan sorunsuz bir kurulum yaparsınız. Hızlı besin tüketen bitkilere gelince ise ben genelde bu bitkileri ilk kurulumlarda birkaç ay sonrasında ise alg problemi olursa kullanıyorum. Onun haricinde tankta pek bulundurmuyorum.
Hocam kiraz karidesler falan o alg ve sakal yosununa ne yazık ki çare değil.. Ben gübrelemeyi kıstım , fosfatı bayağı bir süredir eklemiyorum.. Şimdi alg derdim var oda sadece gül yapraklarımda çıkmaya başladı.. O sebepten aydınlatmayı azaltıcam.. Bu arada bahsetttiğiniz red crystal'lere karşı benimde ilgim çok ama şu aralar uğraşamıyorum.. Artık daha sonra kısmetse Karideslerinizi toplamak istiyorsanız 1 lt'lik bir şişe bulun , iyice bir temizleyin her tarafını bayağı bir delin karideslerin çıkamayacağı kadar büyüklükte olsun , içine salatalığın yumuşak kısımlarını kesip karides sayınıza göre oranlayıp şişenin içine atın ve batırın.. Şişenin ağız tarafının bir kısmını kesebilirsiniz.. Size kalmış.. Karidesler salatalığı bir süre sonra bulurlar zaten iyice toplanmalarını bekleyin ve karideslerin tümünü yada tümüne yakınını toplayana kadar bu yöntemi denerseniz eğer bayağı bir karidesi akvaryum içinde kovalamaktan kurtulursunuz. Kusura bakmayın herkesin tecrübesine saygım var ama bi sakal yosunu yüzünden tankı baştan kurmak bana çok gereksiz geliyor.. Benimde aynısı başıma geldi anlatmıştım.Hem mekanik hemde düzenli su değiştirme ile bu olaydan kurtuldum.. Siz bilirsiniz genede..
Bitki miktarı çok az. Akvaryuma diğer bitkiler gelişinceye kadar biraz Egeria Densa koyarsanız hem dengenin daha kolay oluşmasını sağlarsınız hem de Egeria Densa'nın salgıladığı bazı antibiyotik maddeler sayesinde yosun oluşmasını bir miktar önlemiş olursunuz.