Daha önce de forumumuzda belirtmiştim ben tam bu aşamada takılıp kalmış bir durumdayım. 100x50x50 cm ebatlarında bir akvaryumum ; 7x 30W floresan, 1200lt/saat filtre, 11W UV, Ista maxmix Co2 reaktör vb donanımım var. Vivipara, parvula ve Blyxia ve başka türler üzerine bitkili bir tank kurmayı planlıyorum.Lav kayası kullanmaya karar vermiştim ama salınımsız, uygun fiyatlı başka bir kaya da olabilir. Bitki türlerive taban konusunda örnek aldığım uygulamaları incelediğimde çok katmanlı ama ince bir şekilde dizilmiş olanlar dikkatimi çekti. Ben de buradan ve okuduğum diğer yazılardan sonuç çıkararak bir karara varmaya çalışıyorum. Önceleri Aquaclay en üstte olacak diye düşünmüştüm.
Aquaclay hafif ama geniş hacimli olduğundan akvaryumumda daha az ağırlık ve gözenekli yapısı olması, kök gelişimine kolaylık sağlaması, ısı iletiminin ve su dolaşımının kolay olması, ayrıca bir çok kaynakta besin içerikli olduğu yazması ( en önemlisi 3 kuruş fazla olsun kırmızı olsun

) nedeniyle aradığım işte bu diye düşünürken; bitki dikiminin problemli olması beni caydırdı!
Artık siyah quartz, salınımsız bir kum kullanmaya karar verdim, üstelik fiyatı da çok uygun (1kg 1TL, çuvalı 40 TL) Aquaclay gibi çok hafif ve büyük değil, Hagen siyah kadar parlak ve pahalı değil! Ancak aynı hagen siyah ölçülerinde.
Benim listem
Sera superpeat (0,5 cm) - listeden çıkarlıdı!
PRODAC FERTIL PLATES (1 cm)
Laterit hjs-50 (1lt)
PRODAC FONDO VIVO (1lt)
Azoo misket gübre (1 kutu)
Siyah Quartz kum 3mm (40 kg)
Ayrıca her katman arasına quartz kum ince tabakalar halinde serilecek.