Ben de şu dere kumu merakını anlayamıyorum? Dere kumu diye satılan o kadar çok kum var ki! İnşaat kumunu (çakıl aslında) dere kumu diye satıyorlar. Bence dere kumu, salınım yapmadığı bilinen, kullanıldığında olumlu sonuç verdiği bilinen markalı, güvenli ürünlerin önüne geçmemeli! Tabandan çok çekmiş birisi olarak kesinlikle taban önemli diyorum, aquaclay var, siyah 2-3mm taneli quartz kumlar var (salınımsız) bunları tercih ederim doğrusu! En alta 1 cm'yi aşmayacak bir torf, içerdiği humik asit nedeniyle kök gelişimini destekler, fondovivo gibi kil içerikli, laterit gibi zengin içerikli, seachem florite gibi garantili bir zemin besin katmanı olursa bitki adaptasyonu olsun, ilk başlarda besin dengesi olsun daha kolay olabilir! T. Amano, O. Knott gibi ustalar bile : Torf ve kil içerikli, "besleyici" bir alt katman, üstüne de, salınımsız, besleyici olmayan, nispeten hafif, substratlar kullanıyorlar. Mesela lavalit var, burada hiç bahsedilmiyor ama, o kadar isabetli bir zemin malzemesi ki! Akvaryumcular da bulamadığından mı, fiyatı ucuz diye mi bilmem bunu pek satmazlar, bence çok güzel bir seçim yapılabilir.