O bitkileri besleyebilmek için uzun bir yoldan geçmeniz gerek mesajınızdan anlayabildiğim kadarıyla

Evvela akvaryumda yaptığınız hiç bir hareket doğaya aykırı olmamalıdır. Mesela dalgıç floresanlar. Bitkiler ışığı her zaman tepeden almalıdır, Güneş de tepede durur. Suyun içine floresan takmak bitki bakımı için asla uygun değildir. Ayrıca o floresanlardan performans beklemek çok yanlış. Tamamen dekorasyon amaçlı gereksiz şeyler. Bitkileriniz için gereken kaliteli ve güçlü ışığı sağlamaktan çok uzaklar.
Aydınlatma için benim tavsiyem tasarruf ampulleri. Tek ihtiyacınız olan duy,kablo,philiphs 20w tasarruf ampulü. Hatta elektriğe çok uzağım diyorsanız her elektrikçi sizin için gönüllü olarak iki metrelek kablonun bir ucuna duy bir ucuna da fiş bağlayacaktır. Eğer daha hassas bitkilere yönelecekseniz 2 lamba ile harika performans alabilirsiniz.
Taban için de benim önerim en alta çok az bir miktar çiçekçilerde satılan saksı torsundan koymanız, üstüne de Hagen siyah kumu doldurmanız. Kuma çok kafa yormak bana gereksiz geliyor açıkçası bende bu bile bile yok normal kum kullanıyorum direk, 6 ayda bir de misket gübre

Bu arada atlamışım, doğayı taklit diyorduk. Floresanları gündüz açıp gece kapatmalısınız. Gece lamba açmanız bitki ve özellikle balıkların metabolizmasını altüst eder. Gündüz güneş yüzünden zaten dinlenmeye geçemeyecekler, gece de siz lamba açacaksınız. Bu kabul edilemez bir durum.