Gönderen Konu: kiraz karideslerim anında öldü  (Okunma sayısı 1456 defa)

miyaw33

• Üye
  • **
kiraz karideslerim anında öldü
« : Temmuz 18, 2009, 14:10:22 ÖS »
Merhaba,15 günlük bitkili akvaryumum var,mayalı sistemle co2 veriyorum,herşey çok güzel giderken bir gece tüm karideslerim felçli gibi oldukları yerde kaldılar ve ertesi gün 10 karidesten 6 sı öldü,2 elma salyangozudsa bunlara eşlik etti.Acaba sorun ne olabilir,derhal dipten su değişimi yaptım ve uygun şekilde 3 gün beklettiğim su ekledim.co2 yi kontrol ettim ve sorun yoktu.Daha önceden lepisteslerim hep beber yüzeyde yüzüyorlardı ve o gece Co2 nin yanında ufak havataşımı bağlamıştım akvaryuma,acaba o2 artışı çarpmış olabilirmi?
Kalan karidesleri yaşatmak için ne yapmam lazm.

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
Ynt: kiraz karideslerim anında öldü
« Yanıtla #1 : Temmuz 20, 2009, 09:43:47 ÖÖ »
Tank boyutunuz küçük ise C02 aşırı dalgalanmalara neden olabilir,küçük tanklarda C02 bazen büyük sorunlar çıkarabiliyor,birde suyu 3 gün dinlendirmek de sıkıntı yaratabilir 24 saatten sonra dinlendirdiğiniz suyun kalitesi bozulabilir ve bakteri üretebilir.Zaten şu karidesleri bir türlü çözemedim çok hassas canlılar bir ara tankımda yaklaşık 200 adet irili ufaklı karidesler vardı oysa şimdi 20-25 adet kadarlar işin ilginç tarafı tankın içinde bir tane bile olsun ölü karidese rastlamadım ???.Nereye gitti benim bu karidesler  :'(
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #2 : Temmuz 20, 2009, 11:28:16 ÖÖ »
Hem karidesler hem de elma salyangozları.Benim aklıma kurşun geliyor. Akvaryumla ilgili bilgileri biraz daha detaylı 
verebilirmisiniz.Şebekeden evinize bağlanan su boruları hangi malzemeden biliyormusunuz?

miyaw33

• Üye
  • **
« Yanıtla #3 : Temmuz 20, 2009, 12:16:39 ÖS »
şebekeden eve gelen borular eski tip demir boru,lepisteslerimden de 2 tanesini bugün buldum,dipten su çekerek değişim yaptım ama genede durduramadım ölümleri.Bitkiler çok sağlıklı bir şekilde büyüyorlar,yosun problemimde olmadı kuruldugundan beri.Lepistesler devamlı yüzeyde yüzüyorlar,ilk başta nitrat sandım ama olmadıgını düşünüyorum dip çekimlerinden sonra.

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Temmuz 20, 2009, 12:19:50 ÖS »
Lepistesleriniz su yüzeyinde yüzüp solunumları hızlı ise CO2 den kaynaklı olabilir,CO2 yi saniyede kaç kabarcık veriyorsunuz?
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

miyaw33

• Üye
  • **
« Yanıtla #5 : Temmuz 20, 2009, 17:32:53 ÖS »
saniyede 2 kabarcık olarak veriyorum,mayalı sistemle istesemde aşırı çözemeyeceğim söylenmişti.tankın yukseklıgı kum falan cıkınca maximum 20 cm.difüzörle çözüyorum.

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #6 : Temmuz 21, 2009, 10:21:49 ÖÖ »
Filtre,filtre malzemesi,akvaryum ölçüleri,balıklar,diğer canlılar,taban malzemesi,kullandığınız yem,gübre,ilaç gibi mümkün oldukça her bilgiyi yazarsanız, size yardımcı olabilme şansımız artar.

miyaw33

• Üye
  • **
« Yanıtla #7 : Temmuz 22, 2009, 16:12:25 ÖS »
Şuan atman iç filtre var,akvaryumum 60 santim uzunlugunda ve 30 litre net hacimde(kum vs cıkınca).Aslında şelale filtre kullanıyordum ancak balıklar yüzeyde yüzünce çıkardım ve iç filtreye döndüm.Akvaryumda şuan 6 tane lepistesim ve birkaç adi salyangoz kaldı.Karidesler ölmeden önce 10 tanede karides vardı.Taban malzemesi olarak aquaclay ve hagen siyah kum var,gübrelemeyi tunç beyin dıy gübreleri ile yapıyorum.
Buda 13 günlük hali akvaryumumun;
http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,1188.0.html

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #8 : Temmuz 22, 2009, 18:37:37 ÖS »
Karidesler hassas hayvanlar. Akvaryuma aktardığınız suya bulaşan birşeyler ya da aşırı oranda ağır metaller balıkları hiç etkilemezken karidesleri öldürebilir. Akvaryuma eklediğiniz basit bir madde, belki dozu aşan gübre bile öldürebilir.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #9 : Temmuz 23, 2009, 11:45:12 ÖÖ »
Tamam,şimdi gübreleme miktarından bahsedin.

miyaw33

• Üye
  • **
« Yanıtla #10 : Temmuz 23, 2009, 12:13:49 ÖS »
haftada 1 kez pazartesi gunleri 7 ml potasyum,haftada 3 kez 2 şer ml olmak üzere:demir,nitrat ve fosfat veriyorum.

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #11 : Temmuz 23, 2009, 15:05:48 ÖS »
Anlattıklarınız doğrultusunda bir sorun görünmüyor.Mayalı CO2 den kaynaklı bir sorun olduğunu sanmıyorum. Karides ve özellikle salyangoz ölümü bence kurşun, bakır gibi maddelerden kaynaklı olur genelde yada virüs, bakteri,mantar kaynaklı da olabilir.

miyaw33

• Üye
  • **
« Yanıtla #12 : Temmuz 23, 2009, 17:28:37 ÖS »
Bugün laboratuvarda suyun kimyasal analiziniyaptım.Akvaryum suyunda nitrat,bakır,kurşun ve arsenik miktarları normal seviyelerde,sadece demir fazla cıktı ama oda gübre kattıgım için,sanırım hastalık sebebiyle öldü hayvancıklar.Karideslerle ilgili tüm havesim kaçtı açıkçası,yeni karides eklemeye korkuyorum tanka,şimdilik lepisteslerimle geçireceğim zamanı,bitkili tanka uyum sağlayınca 120 santimlik akvaryuma geçmeyi düşünüyorum.

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #13 : Temmuz 24, 2009, 12:27:59 ÖS »
Bu saydığınız maddelerin çok az da olsa suda ölçülebilir olması bence karides ve salyangoz ölümlerini açıklıyor.

miyaw33

• Üye
  • **
« Yanıtla #14 : Temmuz 24, 2009, 15:04:46 ÖS »
Aslında bunlardan kaynaklanmadıgına emınım;ölçtüğüm seviyeler spektrofotometre ile ölçülebilecek şekilde.Zaten normal içme suyunda da bu kadar seviyede bulunuyorlar.