Gönderen Konu: Aydınlatma seçim ve uygulaması  (Okunma sayısı 4145 defa)

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Aydınlatma seçim ve uygulaması
« Yanıtla #30 : Temmuz 29, 2009, 00:39:19 ÖÖ »
Xeon farlar güzel iş görür ;D ama normal farların kelvin değerinin o civarlarda olması bence pek mümkün değil. Varsa denemeye değer olabilir. Yani genelde sarımtırak ışık veren 2700-4000k arası olduğunu düşündüğüm lambalar.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #31 : Temmuz 29, 2009, 15:14:15 ÖS »
Araba farı türü lambaları iyi sonuç elde edebilmek için oldukça yukardan kullanmak gerekecektir sanırım. (Birde far ayarı iyi yapılmazsa Periyodik Muayene'den geçemez  ;D(bu ara araba muaynesi ile uğraşıyorumda  :D)) Kaliteli araç farları (Osram) fiyat olarak floresanlar dan aşşağı olmadığı gibi oldukça uçuk fiyatlılarınıda görmüştüm bir yapı market'te.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #32 : Temmuz 29, 2009, 16:01:33 ÖS »
IŞIKLANDIRMAYI SEÇMEK
Değişik ışıkları incelemekten çıkarabileceğimiz sonuç en iyi tip ışığın yapması istenen fonksiyona bağlı olmasıdır. Ev ampul/akkor ışıklar yetersizdir ve çok ısı üretirler fakat çok ucuzdur ve ev kullanımı için idealdir. Floresanlar eğer az sayıda kullanırlarsa çok etkilidir ve nispeten ucuzdur ve daha küçük bitkili akvaryumlar için idealdir. Daha az etkili fakat daha fazla çıkış/ yoğunluğu olan lambalar daha büyük bitkili tanklar için idealdir. Aşırı fazla ışık zarar verici olsa da az ışıktansa çok fazla ışık sağlamak genellikle daha iyidir. Belli bir sistem için ışıklandırma seçerken, göz önünde tutulacak dört ana faktör aşağıdakilerdir:
1.   Etkinlik (elektrik tüketimine oranla çıktı)
2.   Çıktı/yoğunluk
3.   Başlangıç maliyeti
4.   Işık Spektrumu

Floresan IŞIKLANDIRMASI
Floresan tüpleri tüp içerisindeki bir gazı elektrikle yükleyerek ışık yayar. Gaz tarafından üretilen ışık çoğunlukla spektrumun görünemeyen alanındadır fakat tüpün içi bunu görünen ışığa dönüştürür. Tüpün içindeki kaplama kimyasalını değiştirerek, yayılan ışığın spektrumu değiştirilebilir. Böylece floresan tüpleri belli amaçlar için belirli renkleri vermek üzere tasarlanabilir. Akvaryum bitki büyümesi için tasarlanan floresan tüpleri genelde kırmızı-sarı veya kırmızı-viyole- mavi renk üretmek üzere tasarlanmıştır ve bu biraz cart bir renk verir. Bunu düzeltmek için Renk çıktısını dengelemek için tam spektrumlu tüpler eklenebilir.

Çoğu floresan tüpleri kırpışmaya başlamadan önce 2 yıl kadar dayanırlar ve sonunda faydasız olurlar. Ancak ışık çıktıları ilk bir yılın sonunda ciddi şekilde azalır, Bu durumda en az yılda bir değiştirilmedikleri sürece bitkiler için daha az faydalıdırlar.

Daha büyük veya derin akvaryumlar veya daha yoğun ışık isteyen bitkiler için başka alternetifler vardır.

Işık lumen veya lux ile ölçülse de, floresan tüpleri tüp içinde kullanılan kimyasal kaplamaya göre ışık yoğunluğu ve çıktısı bakımından değişir. Ve çok ender lumen veya lux olarak etiketlenir. floresan tüpleri ışık çıktısı yerine çoğu amaç için wat ile daha doğru sınıflandırılabilir. 38 cm derinlikteki akvaryumlar için her 4 litre için 1,5-2 watt ışık kullanın.

DOĞAL GÜNEŞ IŞIĞI
İlk bakışta akvaryum bitkilerini ışıklandırmak için doğal güneş ışığı kullanmak ideal çözüm gibi görünür; çok daha fazla parlaktır, uygun bir spektrumu vardır ve masrafsızdır. Ancak bazı dezavantajları vardır ve genelde çok deneyimli değilseniz veya biraz deney yapmak istemiyorsanız direkt güneş ışığından kaçınmalısınız.

Tüm yıl boyunca akvaryumun güneş ışığı alabilecek bir yerde olduğunu farz edersek, hızlı bitki büyümesi algenin oluşmasını engelleyecektir. Ancak bu dengeyi elde etmek zordur ve çoğu durumda bitkiler ya çok fazla ya da çok az ışık alırlar. Ek olarak ışık seviyeleri kuzey ve güney iklimlerinde çok değişir veya hatalı bir denge alge patlamasına neden olur.

Güneş ışınlarının ışığın üstten örneğin yüzen bitkilerle engellendiği akvaryumlarda avantajları da vardır. Bu durumda, bir pencereden gelen güneş ışığı daha alçak bitkiler sağlayacaktır.
HALİT VE MERCURY LAMBALAR BİLAHARE
« Son Düzenleme: Temmuz 29, 2009, 16:44:24 ÖS Gönderen: Devletabi »

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #33 : Temmuz 30, 2009, 11:23:18 ÖÖ »

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #34 : Temmuz 30, 2009, 11:47:54 ÖÖ »

Teorik bilgiler bunlar. Şimdi bunlar Türkiye'de ne kadar ve nasıl uygulanabilir.

Buna göre benim 75 x 35 x 50 lik tankımı sadece 90 litre doldurursam ve bir pembe bir daylight 30 W flöresan takarsam galiba işe yarar.
« Son Düzenleme: Temmuz 30, 2009, 11:49:41 ÖÖ Gönderen: denizboro »

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #35 : Temmuz 30, 2009, 12:38:39 ÖS »
Teorik bilgiler bunlar. Şimdi bunlar Türkiye'de ne kadar ve nasıl uygulanabilir.

Buna göre benim 75 x 35 x 50 lik tankımı sadece 90 litre doldurursam ve bir pembe bir daylight 30 W flöresan takarsam galiba işe yarar.

Dediğiniz gibi terorik bilgiler. Uygulamaya gelince 90 litre de özellikle 50 yükseklik olan bir tank'da 30 Watt aydınlatma bazı bitki guruplarında yetersiz kalabilir. Teoirik bilgiler verilirken aydınlatmanın yanında kullanılan ekipman'da (reflektör, balast vs..) tam ve en iyi ayarlara göre verilir. Zaten örnek tablodaki tankın yüksekliği 40 buna birde taban yüksekliği gelecek 30-35 cm'den 40 watt aydınlatma sağlanmış olacak (tablodaki değelere göre) Sizde ise 40-45 cm'den 30 Watt aydınlatma olacak. Bu durumda yine başta dediğim gibi bazı bitki gruplarına yetersiz gelebilir.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #36 : Temmuz 30, 2009, 15:12:01 ÖS »
Yok ben 1 30W DAYLİGHT 1 30 W pembe diyordum.- sylvania growlux mesela
Ama evde sera bluesky 18 wat ve 2 tane 20W resun daylight var. Bu da Doğu Afrika tankına bile yeterli olabilmeli. Tek yapacağım DIY reflektörlü kapak yapmak ve akvaryumun orjinal kapağını çöpe atmak. Veya Sylvania Growlux (varsa 30 w) t işimi görür sanırım çünkü Bluesky çok yoğun ışın verecek
Lütfen ama alge yapar diye silbaştan başlamayalım çünkü her nedense benim akvaryumda olmuyor o.

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #37 : Temmuz 30, 2009, 15:23:19 ÖS »
30 Watt'lık floresanlar 90 cm boyda olduğundan bu seferde yapacağınız kapak 95 cm civarı olacak ve akvaryumun kenarlarından 10'ar cm dışarı çıkacak. Size yine en uygun floresanlar 18 Watt'lıklar. Yada Kompakt Floresan düşünebilirsiniz. Mavi Floresan hakkında doğrudan yosun yapar diyemem hiç kullanmadım ama bildiğim kadarıyla bitkilerin kullandığı dalga boyunda ışık vermiyor. Yani bitkilere pek bir faydası yok.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #38 : Ağustos 01, 2009, 08:31:21 ÖÖ »
Bu durumda 75 cm uzunlukta 100 litre su alan bir akvaryumda zaten flöresan ışıklandırma ile 4/4lük Dutch akvaryum yapmak imkansız. 1W/litre hedefini yakalayabilmek için 5 tüp takmak gerekecek. Bunun için de kapağın en az 50 cm eninde olması gerek. Bu da zaten haliyle akvaryumdaki su miktarını bir hayli artırır.
Ve yine döneriz başladığımız yere. :(
Şu tahminim doğru mu ??? Dutch akvaryum için minimum 100 cm uzunlukta en fazla 50 cm derinlikte ve en az 50 cm genişlikte bir akvaryum gerekli...Ki 30W x 5 = 150 W=150 litre su olsun.

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #39 : Ağustos 01, 2009, 08:46:33 ÖÖ »
Flöresan tüpleri arasında 8-10 cm kalması gerektiği söyleniyor. Bu durumda DIY akvaryum yapmak ta bir seçenek.
Ama bu resim sadece tüp bağlantısı için:

Punk@rt

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #40 : Ağustos 01, 2009, 10:30:57 ÖÖ »
Diy yaparken eğer t8 florasan kullanmak isteyen arkadaslar var ise bence en ideal secenek otomatik balastli duy takımı fiyatı (6-8 tl. arası) Şu an ben 3 aydır kullanıyorum, memnunum.

Marka ve özellik bilgileri:
CATA FLUORESCENT LIGHT FIXTURE
ITEM NO : JM-18WC
RATED VOLTAGE: AC220 -240V
CURRENT RATING: 2A 50-60 HZ
RATED POWER : MAX 1X18W

Zamansızlık

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #41 : Ağustos 01, 2009, 12:56:29 ÖS »
T8 FLÖRESAN için bir açıklama yapabilir misiniz. Ben "İnciluz" kaldım da.

Punk@rt

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #42 : Ağustos 03, 2009, 13:35:19 ÖS »
T5 , t8 , t10 florasan çeşitleri arasındaki 5,8,10 değerlerinin kalınlığını ifade eder diyebiliyorum.
Arasındaki farklar icin ilgili konulardan biri:

http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,943.msg6409.html#msg6409

Zamansızlık

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #43 : Ağustos 03, 2009, 23:57:24 ÖS »
5, 8 ve 10 değerleri cm.midir? Ve Translucence gibi birşey olmalı aslında. Yani :Yarı şeffaflık. T'nin fizikte boyut gösterdiğini sanmıyorum. Bu rakkam değeri azaldıkça ışıklandırması artan bir ölçü müdür?

Punk@rt

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #44 : Ağustos 04, 2009, 00:29:21 ÖÖ »
Cm degil sanırım yada cm isede çap ölçüsü olabilir. Florasan tipleri t5,t8,t10 ve t12 diye biliyorum. Hepsininde soket yapısı farklı bu nedenlede bu şekilde sınıflandırılmış olabilir. Kesin bir kaynaktan edindigim bilgiler degil. Yanlış bilgi vermek istemem.

Zamansızlık