Gönderen Konu: Aydınlatma seçim ve uygulaması  (Okunma sayısı 4144 defa)

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Aydınlatma seçim ve uygulaması
« Yanıtla #15 : Temmuz 16, 2009, 01:29:10 ÖÖ »
Bence ayaklıkmış armatürmüş kafanızdaki şeyi birebir bulmak çok zor. Mesela ben 2lt nanoma cd kabından gayet güzel bir kapak yapmıştım zamanında, forumda da var. Bunun yanında biraz üstte duracak şekilde nanolar için bu tip kaplarda, mukavva keserek, kutular kullanarak ve bunları yapışkan siyah kağıtlarla kaplarak harika kapaklar yapılabilir. Normal akvaryumun biraz üstünde demir çubuklarla monte edebileceğiniz veya tavandan sarkıtma kapakları da çok rahat sacdan veya mdfden yapıp yaptırabilirsiniz.

Deniz hanım Civa buharlı lambalar kaç kelvin acaba ya da Sodyum buharlı lambalar, internette baktım baktım bulamadım hiç bilgi. Taksak sizin paludaryuma bi 400w ;D
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: NURİ ÜÇÜNCÜ
« Yanıtla #16 : Temmuz 16, 2009, 01:59:11 ÖÖ »

Deniz hanım Civa buharlı lambalar kaç kelvin acaba ya da Sodyum buharlı lambalar, internette baktım baktım bulamadım hiç bilgi. Taksak sizin paludaryuma bi 400w ;D

Cıva buharlı lambalar akvaryumlarda kullanılmaz.  Belirli aralıklara kendilerini soğutmak zorunda olduklarından kendiliğinden söner ve soğuduktan sonra tekrar yanar.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #17 : Temmuz 16, 2009, 02:01:06 ÖÖ »
Fan ya da peltier kurtarmaz mı ki acaba ?
Artık 20lt Bitkili Tank

Nuri Üçüncü

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: NURİ ÜÇÜNCÜ
« Yanıtla #18 : Temmuz 16, 2009, 02:10:23 ÖÖ »
Fan ya da peltier kurtarmaz mı ki acaba ?

Bunu bilemem. Cıva buharlı lambalar genellikle sokak aydınlatmalarında kullanılır. Yazın sık sık söndüklerini izliyorum, kışın ise sönme aralıkları bayağı uzun oluyor. (Buna göre DIY SİSTEMLE SOĞUTULURSA BELKİ SÜREKLİ YANABİLİR)

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #19 : Temmuz 16, 2009, 02:13:01 ÖÖ »
Fanla kurtarırız bence, ilk büyük akvaryumumda deneyeyim. Kelvin değerleri falan uygun o zaman öyle mi ? Bildiğimiz 6500k'ya çok yakın oluyo renkleri yanmaya başladıktan bir süre sonra. Yani en azından 4000k'dan yüksek bir değer olduğunu garanti edebiliyorum insan gözümle ;D
Artık 20lt Bitkili Tank

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #20 : Temmuz 17, 2009, 16:48:54 ÖS »
Biraz zaman gerektirecek ama hafta sonunda elimdeki İngilizce yazılı materyalleri tercüme edip konuya ekleyeceğim. Ondan sonra onların aslında ne dediklerini de siz bana tercüme edersiniz  ;D

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #21 : Temmuz 23, 2009, 15:16:25 ÖS »
IŞIĞIN BİLEŞENLERİ
Görünür ışık radyo dalgaları, mikroışınlar ve X ışınlarını içeren elektromanyetik spektrumun küçük bir kısmını oluşturur.Beyaz ışık her biri belli bir renge karşı gelen birkaç değişik dalga boyundan oluşur. Işığın dalgaboyları genelde nanometreyle (nm)- metrenin milyarda biri ile ölçülür. ,nsan gözünün görebildiği ışık 380 ve 700nm arasındadır ve görünür spektrum diye adlandırılır. Görünür spektrumun kısa ucunda 300 ila 350 nm arasındaki ultraviyole ışığı (UV), uzun ucunda ise inrared ışık (700-750nm) bulunur. Değişik ışık kaynakları yayılan en güçlü dalga boyuna bağlı olarak değişik ışık spektrumları üretirler. Örneğin Mavi görünen bir ışık spektrumun düşük ucunda (400-500nm) daha çok ışık üretirken,kırmızı görünen bir ışık daha yüksek ucunda (650-700nm) daha çok ışık üretir.

Güneş ışığı spektrumun mavi bölgesinde en yükseğe çıkar. Bu kısa dalga boyu hem bitki hem de algealar tarafından kullanılır
Yeşil ışık bitkilerin çoğundan yansıtılır
Akvatik bitkilerin fotosentez kabiliyeti 650 ila 680 nm arasındaki kırmızı ışığa daha duyarlıdır
İnfrared alandaki kırmızı ışık (700-750 nm) bitkiler tarafından kullanılamaz

Bitkiler aldıkları ışığın sadece bir kısmını kullanırken spektrumun belirli alanlarına konsantre olurlar ve genellikle en rahat elde edebildikleri belli dalga boylarına konsantre olurlar.
Işık sudan geçerken yoğunluğunun bir kısmı azalır fakat spektrumun bazı alanları daha kolay geçer. Daha kısa dalga boyları daha uzun dalga boylarından daha enerjiktir ve sudan daha çabuk geçer. Uzun dalga boyları daha uzun sürede geçerken daha çabuk emilir ve belli derinlikteki bitkilere faydası yoktur.
Daha kısa dalga boyu olan yüksek enerjili ışın (mavi ve ultraviyole= çabuk emilmez ve böylece bitkilerin kırmızıdan çok mavi ışık alma olasılığı daha yüksektir.

Bitkilerin çoğunun fotosentez için kullandığı fotosentetik pigment klorofil 650-675nm civarındaki kırmızı ışığı kapmakta daha becerikli olsa da genellikle mavi ve kırmızı ışığı yakalar. Mavi ışık ta kırmızı kadar kullanılır çünkü daha çok mevcuttur, Doğal güneş ışığında daha kuvvetlidir ve sudan daha kolay geçer. Akvaryumda ideal olarak spektrumun kırmızı alanı zirvede olmalıdır. Ancak bu istenilmeyen bir görüntü oluşturabilir. Kuvvetli mavi ve kırmızı spektrumda olan ışık genellikle gözümüze daha cazip gelir ve bitkilere hala uygun ışık sağlar. Kuvvetli mavi ışığın algea çoğalmasına yardımcı olduğunu hatırlamak ve kırmızı ve mavi ışığın dengesini hedeflemek en iyisidir.

YANSIMA KONUSUNDA
Bitkinin yapraklarının rengi ışık ihtiyacı hakkında önemli bir ip ucudur. Çoğu bitki yeşilin tonlarındadır fakat kahverengi veya kırmızı yaprak ta üretebilir. Bir nesnenin renginin ondan yansıyan ışın olduğunu biliyoruz (örneğin emilmeyen). Bu nedenle hangi dalga boylarının bitkiler tarafından kullanıldığını ve bunlardaki fotosentezin verimliliğini yaprakların rengini temel alarak bulabiliriz.

AÇIK YEŞİL YAPRAKLAR: Daha açık bir renk tüm spektrumdan daha az ışık alındığını gösterir, bu nedenle bitkinin fotosentezde daha az başarılı olduğu ve fotosentez pigmenti klorofilin az bulunduğunu gösterir. Bu bitkilerin dokularındaki klorofil eksikliğini dengelemek için daha çok parlak ışığa ihtiyacı vardır.

DEVAMI YARIN

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #22 : Temmuz 23, 2009, 17:43:01 ÖS »

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #23 : Temmuz 23, 2009, 18:11:42 ÖS »

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #24 : Temmuz 24, 2009, 01:56:47 ÖÖ »
Evet yazılı sorumuzdu bu kızılötesi ışınlar Şahamettin hocam sağolsun, biraz da şansla doğru yapmıştım galiba ;D Sadece görünür ışıkta fotosentez yapabiliyor olmaları bana hep ilginç gelmiştir ;D Siesta algler için etkili ama fazla abartılınca bitkiler için de öyle olabiliyor. Yosunla mücadelede teknikler belirlenirken akvaryumdaki bitki türleri de göz önüne alınmalı mutlaka. Sadece şu biyolojik bu kimyasal diye olaya yaklaşmak yanlış olabiliyor.
Artık 20lt Bitkili Tank

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #25 : Temmuz 24, 2009, 20:34:58 ÖS »
SİESTA DÖNEMİ YARATMAK
Bitkiler fotosentez hızını nispeten kolay düzenlerler. Başka bir deyişle, yeterli ışık olduğunda ısınmak ve yeniden fotosentez yapmaya başlamak ihtiyacında değildirler. Fakat algealar bitkiler kadar biyolojik olarak ileri değildir ve doğru işlemek için uzun ve nispeten kesintisiz ışık süresine ihtiyaç duyarlar. Akvaryumdaki ışıklandırma yoğunluğu ve dönemini kontrol ederek ve bir siesta dönemi yaratarak algea ile savaşmak mümkündür.

Eğer akvaryum 5-6 saat ışıklandırmayı izleyen 2-3 saat karanlık ve daha sonra bir kere daha 5-6 saat ışık alırsa, bitkiler nispeten etkilenmez ve gün boyunca yeterli ışık alırlar, fakat algea büyüme hızı önemli olarak yavaşlar ve hatta ölmeye başlayabilir.

IŞIK KAYBINI AZALTMAK
Çoğu durumda, akvaryumdaki bitkilerin aldığı ışık miktarını maksimize etmenin faydalı bir etkisi vardır. Işık kaynağı ve yaprakların yüzeyi arasında önemli bir miktar ışığın kaybedilmesinin çeşitli sebepleri vardır. Akvaryum suyunda yüzen kirlilik bitkilere ulaşan ışığı keser fakat filtrede ince elyaf kullanılarak önlenebilir. Kapak camları ve yoğunlaştırma tepsileri bir kaynaktan çıkan ışığın %30a kadarını engelleyebilir. Plastik yoğunlaşma tepsileri bu açıdan daha kötüdür çünkü renklerinin değişmesi çabuk olur ve temizlenmeleri zordur. Mümkünse bunların cam olanlarını seçin ve haftalık olarak temizleyin.Flörasan tüplerden gelen ışık tüm yönlere verilir ve akvaryum kapağı tarafından emilir veya akvaryum camından kaybolur. Özel tasarlanmış reflektörler kullanarak ışığın sadece akvaryum suyuna yönlenmesini sağlayabilirsiniz. Reflektörler flöresan ışığının etkinliğini %40a kadar artırabilir.

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #26 : Temmuz 27, 2009, 22:15:34 ÖS »
Bu son yazımdan sonra akvaryum kapağımı söküp flöresanların arkasına idareten bir alüminyum folyo reflektör koydum. (Bildiğimiz mutfakta kullanan türden). İki uykuda soğanımdan filiz çıktı :-\

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #27 : Temmuz 28, 2009, 02:32:07 ÖÖ »
Ben alüminyum folyolar sayesinde plastik kapakta T5 floresan kullanıyorum. apağın içini tamamen alüminyum kaplıyorum neredeyse. Aksi halde siyah kapak ışığı eme eme eriyiveriyor, alüminyumsuz kalan yerlere el süremiyorsunuz mesela kapakta hemen anlaşılıyor. reflektör olayı çok önemli bence de.
Artık 20lt Bitkili Tank

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #28 : Temmuz 28, 2009, 07:48:24 ÖÖ »
Eh bu tercüme ettiğim kitabın bilgileri işe yarıyor gibi. Bundan sonraki bölüm flöresan, metal halid, civa buharı gibi lambaları içeren ışık seçme konusu.

miyaw33

• Üye
  • **
« Yanıtla #29 : Temmuz 28, 2009, 19:51:36 ÖS »
Arkadaşlar biraz salakça bulabilirsiniz sorumu ama merakımı yenemedim;acaba akvaryumda araçların farlarında kullanılan lambalardan kullanabilirmiyiz?ufacık ampul 100 watt ısık değeri veriyor ve bizim florasanlara göre maliyeti çok cüzi.4750-9000 ışık değerlerinde olanları varmış.