Gönderen Konu: Aydınlatma seçim ve uygulaması  (Okunma sayısı 4142 defa)

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
Aydınlatma seçim ve uygulaması
« : Temmuz 11, 2009, 16:05:14 ÖS »
Şimdi sıra geldi en zor adıma. Seçmiş olduğumuz akvaryum ve peyzaja en uygun ışıklandırmayı sağlayacağız. Tartışmaya katılmadan önce tüm arkadaşlardan aydınlatma ile ilgili konumuza (http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,904.0.html) bir göz atmalarını rica ediyorum. Bu şekilde bazı gereksiz/hatalı soruların da önüne geçilmiş olacaktır.
Görüşmek üzere,

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
Ynt: Aydınlatma seçim ve uygulaması
« Yanıtla #1 : Temmuz 11, 2009, 18:44:15 ÖS »
Şimdi dananın kuyruğu kopuyor. Çünkü Akvaryum kapaklarına o kadar watt flöresan yerleştirmek çok zor. Halojen lambaya henüz rastlamadım ve benim asıl ilgimi çeken alvaryumun takribi yarım metre üzerinden toplam o watta ışıklandırmayı dirayebilecek ayak sisyemini de ancak DIY elde edebilirsiniz. ;). Veya tüm bu ihtiyaçlarımı anlayıp gerçekleştirebilecek elektrikçiye ben henüz raslamadım.
Benim bu başlıkta aradığım teorik bilgi yerine teknik bir çözüm.
Örneğin 100 litre 75x35x50 cm bir akvaryuma 300 Watt ışık nasıl sağlanır ???

Punk@rt

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #2 : Temmuz 11, 2009, 20:21:29 ÖS »
Hala bazı ayrıntıları anlamakta zorluk çektiğim bir konu. Bakılması gereken bitki türleri, net su hacmi, taban yüksekliği, su ile ışık arası mesafe, kelvin kombinasyonu... Bir çok faktörün etki ettiği. Bütün bunlar göz önüne alınıp hesaplandıktan sonra  ışıklandırma da maliyet önemli bir unusur. Kendim Diy tavan asma kapak kullaniyorum. Kompakt florasan kitleri oldukca pahali oldugu icin.

Zamansızlık

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #3 : Temmuz 12, 2009, 01:24:16 ÖÖ »

300 Watt ışık nasıl sağlanırdan ziyade sorulması gereken soru 300 watt 100 litreye neden sağlanır. Genel kanı olarak litre başına 2 watt'tan fazlası bir işe yaramaz bu durumda 100 litre için 200 Watt bile fazla gelecektir. Aydınlatma tercihi aslında detaylı olarak ele alınırsa çok fazla detaylı bir konu. Kullanılacak Floresan'ın Kelvin'i, Lümen'i, Watt'ı, Cri değeri gibi pek çok etkenin yanında birde maaliyet unsuru var. Maaliyet unsuru ilk tedarik aşamasından başlayarak ülkemizin elektrik brim fiyatlarıda göz önüne alındığında işletme maaliyetine kadar oldukça yüksek rakamlara çıkabilen fiyatlar görülmekte. Aslında aydınlatma seçimine önce aydınlatmada kullanılacak lamba tipinin belirlenmesiyle başlanmalı. T8 Floresan'larmı, T5 Floresanlarmı, Plc Floresan yada Tasarruflu Ampuller'mi yoksa Kapladığı alana oranla çok daha fazla güç üreten Halojen lamba yada türevleri'mi. Benim genel olarak tercihim T8 Floresanlardan yanadır. Bunlar bulunabilirlik, maaliyet ve çeşit olarak en iyi fiyat/performans oranına sahipler. Oldukça fazla türünü ve modelini bulmak mümkün ama 50 cm yükseklikten sonra etki oranları düşüyor ve boy watt oranları sınırlı olduğundan bazı akvaryum ölçülerinde adet olarak çok fazla kullanmak gerekebiliyor ve bazen akvaryum kapakları bu konuda yetersiz kalıyor. T5 ler ise daha kısa boylarda daha yüksek değer sunmasıyla T8'in bu yöndeki açığını kapatabilir. Ama gerek temin edilebilirlik gerekse maaliyet oranlamasında T8'lerin gerisinde kalıyorlar. Plc yani Kompakt Floresan'larda Standart Floresan ile tasarruflu ampul arası bir kullanımla özellikle ufak boyutlu tanklarda alternatif oluşturuyorlar ama tür olarak kısıtlı bir yelpaze de ürün sunuyorlar. Özellikle piyasada Daylight olarak bilinen 6500-4000 Kelvin arası modellerini bulmak mümkün. Halojen lambalar konusunda ise bilgim oldukça kısıtlı. Bildiklerim yüksek bir aydınlatma sağladıkları ama bununla birlikte yüksek ısıda yaydıkları ve özellikle yaz aylarında soğutma ihtiyacı gerektirmesi. Sanırım Maaliyet yönünden en yüksek değeri bunlar tutacaktır. Yani Fiyat/Performans grafiğinde en alt kısmı oluşturacaklar.

Benim brüt 190 net 130 litre civarındaki akvaruyumda kullandığım aydınlatma 7 adet 18 Watt T8 floresandan oluşmakta. 1 adet 6500 kelvin daylight 1 adet 5400 kelvin daylight 2 adet 10.000 kelvin 3 adet'te grolux.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #4 : Temmuz 12, 2009, 02:31:23 ÖÖ »
Standart bir akvaryuma çift kapak taktığınızda daylight floresan takma olanağınız takribi 20W X 4 oluyor. 80 W ile ise yetiştirebileceğiniz bitki cinsi çok kısıtlı. Hadi diyelim meraklı/alıcı sayısının azlığına rağmen bir iki tane daha özel ampul getiren bir mağazanın kıyısında köşesinde kalmış bir ampul bulursanız da bunun bayatlamamış olduğundan emin olamazsınız. En ucuzundan tanesini 18 TL'ye aldığınız floresanı 6 ayda bir değiştirmeniz tavsiye ediliyor.
Benim akvaryum düzenime kısmen uyan bir çözüm 50 cm yükseklik kapasitesi olan tankımı sadece 35-50 cm.'e kadar doldurmak. Bu hem su üstüne çıkan yaprakların ısıdan korunmasını sağlıyor hem de tabandaki bitkilere de ışık ulaşabiliyor.
Bir ara floresanlarımdan biri bluesky idi ve herkesin görüşünün tersine algeye neden olmadığı gibi dipteki bitkilere çok iyi gelmişti.
Kullanmaktan nefret ettiğim bir klişe belki ama "ülkemizin şartlarında" low tech bitkili akvaryumlar çok daha fizibıl görünüyor. Çünkü çıkmaz sokak eninde sonunda akvaryumun kapaklarına takılabilecek ve bulabileceğimiz maksimum Watt toplamı; bu maksimum watt ile sağlıklı yetişebilecek bitkilerdeki kısıtlamalar. Belki de akvaryum ve bitki seçiminden önce bu sınırlamaları tam çözümlemek gerekli.

millerr

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Ali İlker İLHAN
« Yanıtla #5 : Temmuz 12, 2009, 11:49:22 ÖÖ »
Ben de bu ara yüksek destekli bitki akvaryumumu, iş yoğunluğumun artması sebebi ile düşük destekliye çevirdim. Aydınlatmamı azaltarak, net 140 litreye 60 watt'a düşürdüm (1 grolüx + 1 daylight). CO2 tüpümü söktüm, su değişimi yaptım, yüksek ışık isteyen bitkilerimi atıp, yosunlu eski kısımları budayıp, yosunsuz yeni filizleri ektim. Şu anda bitki gelişmesi yavaş ama yosunun "y"si yok.

Yüksek ışık altında akvaryumda işler gerçekten hızlı gidiyor. En ufak bir dengesizlikte yosun oluşumu çok hızlı bir şekilde artıyor. Şu değişimleri, ölçümler, gübreleme çok daha önem kazanıyor. Bence yüksek destekli sistemler kurulurken bile aydınlatmada aşırılığa kaçmamak lazım. Hem bitkiler için, hem de görsellik açısından etkili ama çok güçlü olmayan bir aydınlatma düzeneği seçilmeli.       
100*40*50 Bitkili - Karma Akvaryum

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #6 : Temmuz 12, 2009, 12:21:44 ÖS »
Ayağınızı yorganınıza göre değil bitkinizi aydınlatmanıza göre uzatın ;)
Benim genelde gittiğim 3 akvaryum dükkanında çok geniş bir aydınlatma yelpazesine raslayamadım. Belki de öncelikli konum olmadığındandır.
Daha geniş bilgisi olan biri çeşitli ampullerin bulunabilirliklerini ve bulma metotlarını da açıklayabilir mi?

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #7 : Temmuz 12, 2009, 13:51:32 ÖS »

300 Watt ışık nasıl sağlanırdan ziyade sorulması gereken soru 300 watt 100 litreye neden sağlanır. Genel kanı olarak litre başına 2 watt'tan fazlası bir işe yaramaz bu durumda 100 litre için 200 Watt bile fazla gelecektir. Aydınlatma tercihi aslında detaylı olarak ele alınırsa çok fazla detaylı bir konu. Kullanılacak Floresan'ın Kelvin'i, Lümen'i, Watt'ı, Cri değeri gibi pek çok etkenin yanında birde maaliyet unsuru var. Maaliyet unsuru ilk tedarik aşamasından başlayarak ülkemizin elektrik brim fiyatlarıda göz önüne alındığında işletme maaliyetine kadar oldukça yüksek rakamlara çıkabilen fiyatlar görülmekte. Aslında aydınlatma seçimine önce aydınlatmada kullanılacak lamba tipinin belirlenmesiyle başlanmalı. T8 Floresan'larmı, T5 Floresanlarmı, Plc Floresan yada Tasarruflu Ampuller'mi yoksa Kapladığı alana oranla çok daha fazla güç üreten Halojen lamba yada türevleri'mi. Benim genel olarak tercihim T8 Floresanlardan yanadır. Bunlar bulunabilirlik, maaliyet ve çeşit olarak en iyi fiyat/performans oranına sahipler. Oldukça fazla türünü ve modelini bulmak mümkün ama 50 cm yükseklikten sonra etki oranları düşüyor ve boy watt oranları sınırlı olduğundan bazı akvaryum ölçülerinde adet olarak çok fazla kullanmak gerekebiliyor ve bazen akvaryum kapakları bu konuda yetersiz kalıyor. T5 ler ise daha kısa boylarda daha yüksek değer sunmasıyla T8'in bu yöndeki açığını kapatabilir. Ama gerek temin edilebilirlik gerekse maaliyet oranlamasında T8'lerin gerisinde kalıyorlar. Plc yani Kompakt Floresan'larda Standart Floresan ile tasarruflu ampul arası bir kullanımla özellikle ufak boyutlu tanklarda alternatif oluşturuyorlar ama tür olarak kısıtlı bir yelpaze de ürün sunuyorlar. Özellikle piyasada Daylight olarak bilinen 6500-4000 Kelvin arası modellerini bulmak mümkün. Halojen lambalar konusunda ise bilgim oldukça kısıtlı. Bildiklerim yüksek bir aydınlatma sağladıkları ama bununla birlikte yüksek ısıda yaydıkları ve özellikle yaz aylarında soğutma ihtiyacı gerektirmesi. Sanırım Maaliyet yönünden en yüksek değeri bunlar tutacaktır. Yani Fiyat/Performans grafiğinde en alt kısmı oluşturacaklar.

Benim brüt 190 net 130 litre civarındaki akvaruyumda kullandığım aydınlatma 7 adet 18 Watt T8 floresandan oluşmakta. 1 adet 6500 kelvin daylight 1 adet 5400 kelvin daylight 2 adet 10.000 kelvin 3 adet'te grolux.

Amerikalı biyolog Tom Barr üst değer olarak 1.38 watt/lt belirtmiştir.Bunun üstünde bir aydınlatmanın belki zararı olmaz (elektrik masrafından başka) ama bitki gelişimi açısından bir anlamı yoktur.
Ben 865 ve/veya 965 nolu aydınlatma kullanıyorum yıllardır ve çok iyi sonuçlar alıyorum.

Timur Eker

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Temmuz 13, 2009, 15:09:21 ÖS »
Benim bu başlıkta aradığım teorik bilgi yerine teknik bir çözüm.

Teorik bilgi kısa ve öz şeklinde de olsa mutlaka gerekli Teorik bilgi olmadan geçilecek pratik uygulamalar çoğu zaman vakit ve nakit kaybının en büyük nedeni olacaktır. Öncelikle ne yapmak istediğimizi ve bunu yapmak için nelere ihtiyacımız olduğunu teorik olarak bilip buna uygun uygulamaya yönelik çözümler peşinde koşmak gerekir diye düşünüyorum.

Gerçekten de değinildiği gibi 100 litre bir akvaryuma 300 watt ışık sağlamanın gerçekçi bir yaklaşım olup olmadığına da bakmak lazım. Elbette bunun da çözümü mevcut. Ancak bunun ihtiyaç duyduğumuz bir şey olup olmadığına karar verebilmeliyiz. Gene konu dönüp dolaşıp teorik bilgiye gelecektir.

Hala bazı ayrıntıları anlamakta zorluk çektiğim bir konu. Bakılması gereken bitki türleri, net su hacmi, taban yüksekliği, su ile ışık arası mesafe, kelvin kombinasyonu... Bir çok faktörün etki ettiği. Bütün bunlar göz önüne alınıp hesaplandıktan sonra  ışıklandırma da maliyet önemli bir unusur. Kendim Diy tavan asma kapak kullaniyorum. Kompakt florasan kitleri oldukca pahali oldugu icin.
Kullanılacak Floresan'ın Kelvin'i, Lümen'i, Watt'ı, Cri değeri gibi pek çok etkenin yanında birde maaliyet unsuru var. Maaliyet unsuru ilk tedarik aşamasından başlayarak ülkemizin elektrik brim fiyatlarıda göz önüne alındığında işletme maaliyetine kadar oldukça yüksek rakamlara çıkabilen fiyatlar görülmekte. Aslında aydınlatma seçimine önce aydınlatmada kullanılacak lamba tipinin belirlenmesiyle başlanmalı.

Bitki akvaryumlarının oluşturulmasında en zor adımlardan biri olmasına rağmen aydınlatmanın adımlarımız arasında 4. sırada yer almasının nedeni işte bu sorular. Öncelikle ne yapmamız gerektiğini tam olarak belirledikten sonra aydınlatma gibi maliyetli ve zahmetli bir aşamaya geçilmesi gerekiyor. 100*40*50 bir akvaryumuma uygun ışıklandırma nasıl olabilir diye sormak yerine 100*40*50 akvaryumumda bakmak istediğim şu tür bitkileri içeren bir kurulum için ışıklandırmayı nasıl sağlayabilirim diye sormak daha doğru olacaktır. Bitki türleri hakkında bilgi araştırılırken karşınıza genellikle bir aralık çıkacaktır. Orta-yüksek gibi. Burada amaç hızlı gelişim, doğru renklenme ve yaprak şekli gibi olacaksa her zaman o aralığın yüksek ucunu sağlamanız gerekecektir. Bu aydınlatmayı sağlarken hobicilerin büyük kısmı beceri ve imkânlar doğrultusunda DIY-Kendi yapımları çözümlere yönelmektedirler. Standart akvaryum kapakları asla bitki akvaryumuna (bazı bitki türleri dışında) yeterli gelmeyecektir. Bunlara alternatif olarak son zamanlarda piyasalarda büyük çeşitlilik ve ölçülerde hazır armatürler de bulunmaktadır. Sık karşılaşılan sorunlardan birisi ise aydınlatma ile taban arasındaki mesafede karşımıza çıkıyor. Aydınlatmanın su yüzeyine olan mesafesi ışığın havada kaybedeceği gücün suda kaybedeceği gücün yanında tamamen göz ardı edilebilecek oranda olması nedeniyle çok önem taşımaz. Ancak su yüksekliği dikkate alınması gereken bir konudur. Flüoresan aydınlatma en fazla 45cm mesafede etkili aydınlatma yapabilecektir. Daha yüksek kurulumlarda MH lambalar neredeyse tek çözüm olarak kalmaktadır. Flüoresan aydınlatmada T5-HO lambalar T8 lambalara göre çeşitlilik/maliyet/güç gibi pek çok konuda artık daha fazla tercih nedeni olmaktadır. Son zamanlarda adından bahsettirmeye başlayan bir başka tercih led aydınlatma ise yüksek kurulum ancak son derece düşük işletme maliyeti ile dikkat çekmektedir.

Yüksek ışık altında akvaryumda işler gerçekten hızlı gidiyor. En ufak bir dengesizlikte yosun oluşumu çok hızlı bir şekilde artıyor. Şu değişimleri, ölçümler, gübreleme çok daha önem kazanıyor. Bence yüksek destekli sistemler kurulurken bile aydınlatmada aşırılığa kaçmamak lazım. Hem bitkiler için, hem de görsellik açısından etkili ama çok güçlü olmayan bir aydınlatma düzeneği seçilmeli.

Hobiye ayrılacak zaman, ilk adımda belirttiğimiz ve aslında tüm adımlar için geçerli olan maliyet faktörü işte bu değerlendirme açısından üzerinde durulan konular. Yüksek destekli sistemlerin önceliklerinden birisi yüksek aydınlatmadır. Daha mütevazı gelişimler isteniyorsa elbette pek çok bitki türü için kısıtlamalara gidilebilir yada bizim konumuz itibariyle daha düşük istekleri olan bitkiler seçilebilir.

Amerikalı biyolog Tom Barr üst değer olarak 1.38 watt/lt belirtmiştir.Bunun üstünde bir aydınlatmanın belki zararı olmaz (elektrik masrafından başka) ama bitki gelişimi açısından bir anlamı yoktur.

Watt/Litre kavramı bitki akvaryumu hobisinde çok sık karşılaşılan, ancak her durumda aynı geçerliliği olmayan bir hesaplama yöntemidir. Örneğin küçük su hacimlerinde (nano tanklarda) 4-8 watt/litre uygun düşerken 500+ gibi akvaryumlarda 0,7 watt/litre aynı etkiyi verebilmektedir. Litre başına 1 watt gibi genel kabul görmüş bir değer genellikle 100-200 litre gibi orta ölçekli akvaryumlarda beklenene yakın bir sonuç vermektedir. Tom Barr’ın üst değeri neye göre verdiğine de bakmak gerekiyor. Yazının tam metnini bir değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.
Görüşmek üzere,

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #9 : Temmuz 13, 2009, 19:06:00 ÖS »
Tamam şimdi lütfen 1w/litreyi (ki ben en az 1,5 W litre peşindeyim) akvaryum kapağına nasıl sığdıracağımıza çözüm bulalım. Bu standart akvaryum tipinde 2 kapak ve 4 floresan demek. Örneğin benim akvaryumumda (Sanırım Yağmur akvaryumun klasik 75x35x50si) tek kapak var ve 2inci kapağı koymak için yiv yok. Bu durumda DIY bölümünde ek başlık açmanın çok yararlı olabileceğinden eminim.

Bir de Yıldırım bey, akvaryum kapaklarının içine ayna gibi yansıtıcılar konarak ışığın verimliliğini artırdıklarını okudum. Bunu aluminyum folyo ile herkesin evde yapabileceğinden eminim.

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #10 : Temmuz 13, 2009, 19:17:32 ÖS »
Alüminyum folyo yada ayna yerine en kullanışlı çözüm kapağın iç yüzeyini tamamen beyaza boyamak yada beyaz folyo ile kaplamak olacaktır.

Konu lamba sığdırmak olduğunda önce flo türlerini iyi bilmekle işe başlayabiliriz. T5 lambalar 24W/55cm, 39W/85 cm yada 54W/115cm boylarında, T8 lambalar ise 15W/45cm, 18W/59cm, 25W/75cm, 30W/90cm, 36W/120cm yada 58W/150cm boylarında bulunmaktadır. Metal Halide lambalar kullanılacaksa 30cm yüksekliğe yerleştirildiğinde etkili aydınlatmayı 90cmlik bir yüzeye yayabildiği dikkate alınmalıdır. Ledle uygulanacak aydınlatma ise tamamen bölgesel olacağından burada sadece led sayıları artırılarak ayarlama yoluna gidilecektir. Bizim burada SMD led kullanarak yaptığımız ve sonucunun beni tatmin ettiği kurulumda led çubukların boyları 10cm ve katları şeklinde gidiyor. Sizin örneğinizde mevcut düzenekle öyle bir ışık sağlama şansınız malesef yok. Ayrıca kapak plastik olduğundan T5 kullanma şansınız da yok. Bahsettiğiniz yoğunlukta bir ışık elde etmek için kapağınızı rafa kaldırıp yerine hazır armatür yada marangoz yada alüminyum doğramacı bir tanıdığın yardımıyla DIY bir kapak ortaya çıkarmanız gerekecek malesef.
« Son Düzenleme: Temmuz 14, 2009, 12:15:20 ÖS Gönderen: MALTEPE AKVARYUM »
Görüşmek üzere,

volkans

• Üye
  • **
« Yanıtla #11 : Temmuz 13, 2009, 20:15:38 ÖS »
Merhaba,

T8'lerin 30W/90cm boyunda olanları da var sanırım (Her ne kadar Deniz Hanım'ın derdine derman olmasa da.)

Saygılar
Volkan SEZER

Ben akvaryuma akvaryum demem, bitki akvaryumu olmadıkça..

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #12 : Temmuz 14, 2009, 11:03:04 ÖÖ »
Ben, kendi imalatım 65x32x39y high tech düzenleme tankıma galveniz kapak yaptırdım.Içine 4x18 watt T8 philips 965 yerleştirdim. Aydınlatma süremi 5-3-5 düzeninde yapıyorum.Kapağın içine aluminyum folyo döşedim.
Çok iyi sonuçlar aldım.

Timur Eker

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #13 : Temmuz 16, 2009, 00:55:46 ÖÖ »
Yağmur Akvaryum'un camları çok kaliteli. 2 senedir bulaşık teli ile alge temizliyorum ve camla son derece sağlıklı. Ancak söylediğim gibi istediğim tüm bitkileri yetiştirebilmem için Halide lamba ve bu lamba için ayaklık gerek. Akvaryumumun tüm üstünü açsam ve bu sistemi kursam tam çözüm elde edebilirim. Ancak bu sistemi Türkiye'de 2 senedir bulamadım.
Bu durumda - sil baştan - bitkili akvaryum için gelelim akvaryum ve bitki seçimine  >:(

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #14 : Temmuz 16, 2009, 01:19:51 ÖÖ »
Kusura bakmayın. Benim aklımda paludaryum ihtiyaçları hep aklımın bir köşesinde. Biraz da iddiacı ve kusursuzluk peşinde bir yapım var. Paludaryumda uzaktan/yüksekten ışıklandırma yapmanız gerekiyor ki bataklık bitkileri kurumasın ve taban bitkilerine de ışık gitsin. Bu nedenle de Dutch akvaryuma kıyasla ışıklandırma şartları farklı.
Benimle herkes aynı gereksinimi paylaşmayabilir ancak; pahalı bir sistem kurduğumda birkaç lira fazla verip ileriki gelişimler için "yedek akçe" yi sistemime koymak isterim. Yani genişleme/ilerlemeye yer ayırmak gerek. O sistemi silbaştan yükseltmek/güçlendirmek/artırmak sonradan daha pahalıya patlar.

Bu akvaryum kurulumunda substrat seçmekte bile geçerlidir. Sonradan alt gübre veya kum miktarını artırmanız çok sorun yaratır.

Akvaryum hobisinin güzel tarafı da bu, çok bilinmezli bir formül bulmanız gerekiyor. ve bunda hata payı (ve deneme/öğrenme payı çok yüksek). Bu nedenle risk marjlarını yüksek tutmakta fayda var.

300 watt lütfen.