Gönderen Konu: Akvaryumumu istilaya ettiler...  (Okunma sayısı 1031 defa)

zafer

• Üye
  • **
Akvaryumumu istilaya ettiler...
« : Temmuz 09, 2009, 15:16:59 ÖS »
Merhaba,

Yeni kurduğum akvaryumum için iki çeşit bitki almıştım. Akvaryumda henüz balık yok. Bunlardan birisinin Eladao olduğunu daha sonra öğrendim ama diğerini türünü hala bilmiyorum. Neyse bu bitkileri getirip hemen diktim, ertesi gün camda küçük bir canlı olduğunu farkettim onu dışarı atsamda sonraki günlerde birer ikişier camlarda aynı canlılardan görmeye başladım. Sanırım bitkilerle birlikte geldiler.

Soruma gelince akvaryumumu istila eden bu canlılardan nasıl kurtulurum ayrıca yeni bir bitki aldığımda bunu nasıl dezenfekte edebilirim?
« Son Düzenleme: Temmuz 09, 2009, 15:18:48 ÖS Gönderen: zafer »
Su Tankı : 80 x 30 x 40(h) -> 96 lt
Aydınlatma: 2 Sylvinia Grolux 18 Watt, 2 Osram Daylight 18 Watt
Filtre: Tetratec EX700 Dış Filtre

miyaw33

• Üye
  • **
Ynt: Akvaryumumu istilaya ettiler...
« Yanıtla #1 : Temmuz 09, 2009, 17:09:14 ÖS »
salyangoz sanırım aldıgınız canlılar,salyangoz yiyen salyangoz,sanırım maltepepette var,edinin bir tane

zafer

• Üye
  • **
« Yanıtla #2 : Temmuz 10, 2009, 08:47:33 ÖÖ »
Merhaba,

Başka yolu yok mudur? İlaç felan olmaz mı bunun için, şu an akvaryumda canlı olarak sadece bitkiler var bir süre daha sadece bitkiler olsun istiyorum bu sebeple salyangoz yiyen salyangoz almak yerine tavsiye edeceğiniz başka bir yöntem özellikle ilaç gibi bir çözüm olursa daha çok sevinirim.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #3 : Temmuz 10, 2009, 14:16:10 ÖS »
Bence salyangozlarla ilaçla baş etmek çok kolay bir iş değil çünkü salyangoz yumurtaları genelde ilaçtan etkilenmiyor, belli periyotlarla ilaçlama vesaire gerekiyor. Bir de balık olmasa bile salyangooz ilaçları biyolojik döngünüze zarar verecektir. Sitemizin makaleler bölümündeki salyangozlarla mücadele yazısına bakmanızı da tavsiye ederim.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Temmuz 10, 2009, 14:22:51 ÖS »
Salyangozlar o kadar da zararlı değillerdir.Hele hele yeni kurulan bir tank için döngünün oluşmasını tetiklerler.Eğer aşırı derecede çoğalmalarını engelleyebilirseniz faydalarını bile görebilirsiniz.Kendi tankımda her zaman için 3-5 salyangoz bırakırım çoğalmaya başladıkları zaman tanktan kepçe yardımı ile çıkarıp dere yataklarına falan atıyorum, arada birde camda gördüklerimi bir sopa yardımı ile ezip tankın içinde bırakıyorum balıklar için birer canlı yem oluyorlar :( Çok nadir bitkili akvaryumlar vardır ki içinde salyangoz olmasın :D
« Son Düzenleme: Temmuz 10, 2009, 14:25:50 ÖS Gönderen: soners »
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Temmuz 10, 2009, 14:38:15 ÖS »
Bence de görüntüyü etkilemekten başka bir zararları yok, siyah kuma geçtiğimden beri gözüme de batmıyorlar. Ayrıca akvaryumunuzdaki CO2 seviyesini uygun tutup suyunuzu yumuşak ve asidik hale getirirseniz zaten salyangozlar için yaşam şartları oldukça zor hale geliyor ve populasyon çok küçülüyor kabukları eridiği için.
Artık 20lt Bitkili Tank

radenko

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #6 : Temmuz 10, 2009, 19:10:50 ÖS »
Salyangoz yiyen salyangoz bu işin en kökten çözümü.
raif arda

volkans

• Üye
  • **
« Yanıtla #7 : Temmuz 10, 2009, 21:42:06 ÖS »
Merhaba,

İlla ilaç kullanacağım diyorsanız pek çok akvaryumcuda salyangoz öldürücü ilaç bulabilirsiniz. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi bu yolla  köklerini kurutmak biraz zor. Ben de katil salyangoz edinmenizi önereceğim. Hem şekil itibarıyla oldukça güzeller hem de istemediğiniz salyangozların popülasyonunu kontrol altına almanızı sağlıyorlar.
Ayrıca akvaryumda elma salyangozları gibi çoğalmamaları da bir avantaj..Dolayısıyla bunları istediğiniz zaman akvaryumunuzdan çıkarabilirsiniz..

Saygılar
Volkan SEZER

Ben akvaryuma akvaryum demem, bitki akvaryumu olmadıkça..

zafer

• Üye
  • **
« Yanıtla #8 : Temmuz 11, 2009, 18:41:39 ÖS »
Merhaba,

Sanırım bu tavsiyelerden sonra ilaç kullanmak yerine daha doğal bir yöntem olan başka bir canlıyı kullanmak daha mantıklı, sonuçta akvaryumlar kurarak amacımız birazda doğal bir ortam yakalamak değil mi !

Ankarada bu salyangozları bulabileceğim adres verebilirsieniz çok sevinirim.

Sarayalti

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #9 : Temmuz 14, 2009, 15:23:35 ÖS »
Alternatif olarak makrakanta da alabilirsiniz. Ben salyangozlar çoğalmasın diye almıştım, şimdi iki tane baya büyük elma salyangozu hariç bir tane bile yok.

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #10 : Temmuz 14, 2009, 18:00:50 ÖS »
Botia macracantus balıklarını her olası salyangoz sorununa çare göstermek, bu balıkların yaşam koşullarını hiçe saymak anlamına gelir.Bence zevkimiz uğruna insanlık dışı bir davranış.

Timur Eker

volkans

• Üye
  • **
« Yanıtla #11 : Temmuz 14, 2009, 18:19:49 ÖS »
Botia macracantus balıklarını her olası salyangoz sorununa çare göstermek, bu balıkların yaşam koşullarını hiçe saymak anlamına gelir.Bence zevkimiz uğruna insanlık dışı bir davranış.

Timur Eker

Pardon, sorunun ne olduğunu anlayamadım. Bu balıklar doğal hayatlarında salyangoz yemeyip sadece akvaryumlarda mı yiyiyorlar?
Volkan SEZER

Ben akvaryuma akvaryum demem, bitki akvaryumu olmadıkça..

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #12 : Temmuz 15, 2009, 11:27:43 ÖÖ »
80x30x40 Botia macracantus için çok küçük, strese girer. Bu balıklar en az 100-120 cm uzunluktaki akvaryumlarda beslenmeli. Sosyal bir balık, en az 4 adet beslenmeli. Taban balığı,bolca girinti,oyuntu,mağara bulunmalı. Güçlü ışık
sevmez,ya gölge alanlar ya da loş ışıklandırma olmalı.Akvaryum ortamında 16cm boya ulaşır ve 15 yıl ortalama ömrü var.Narin bitki yer,kendinden küçük balıklar için her zaman tehlike arz eder.
Bu balıkları, özel olarak düzenlenmiş,ihtiyaçlarına,davranışlarına uygun akvaryumlarda beslemek gerekiyor.

Çok merak ediyorum.Bu balıklar alınıyor,salyangoz sorunu hallediliyor,sonra ne oluyor bu balıklarla. Irileşip diğer balıklarınızın başına bela olmaya başlayınca ne yapıyorsunuz.Herhalde ya akvaryumcunun kötü koşullu akvaryumlarına geri dönüyor ya da tuvalet deliğinde sonlanıyor hayatı.

Bu balıklar özeldir,özelliklerine uygun akvaryum ister. sadece salyangoz problemi çözen balık olarak görülmeleri haksızlıktır.

Yaratılanı severim yaratandan ötürü.

Timur Eker

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #13 : Temmuz 15, 2009, 12:21:11 ÖS »
Ben de makrakanta ve botia'yı balıkların başına bela olabiliyor diye biliyorum. Ortam uygun değilse gerçekten beslememek lazım. Bence salangozlara fazla göze batmıyorsa hiç bulaşmamak gerek. Batıyorsa da dediğim gibi pH düşürüldüğünde salyangozlar o kadar üreyemiyor. Ki sağlıklı bir bitkili akvaryumda standart bir CO2 düzeyini tutturmaya çalıştığınızda 7'nin üzerinde pH'lar çok olası olmuyor.

Bu arada Timur Bey her mesajın altına adınızı yazmanıza gerek yok. Adınız her mesajınızın yanınızdaki profil kutucuğunda zaten yazıyor.
Artık 20lt Bitkili Tank

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #14 : Temmuz 16, 2009, 13:09:23 ÖS »
Doğanın kanunu, hayvanların üremeleri her zaman beslenme olanaklarıyla paralel yürür. Siz salyangozların besin kaynaklarının mümkün olduğunca önüne geçerseniz, başınıza dert olacak derecede üreyemezler.
Bunlar nedir? Balık dışkısı, yem, alg, çürüyen yaprak gibi organik maddeler.
Sağlıklı yürümeyen bir bitkili akvaryum ve aşırı balık yükü salyangoz sorununun en çok görülen nedenlerindendir.
Bunun dışında gözü rahatsız etmeyecek bir salyangoz populasyonunun akvaryumunuzun biyolojik dengesi için gerekliliğine inanıyorum.