Konu: Arka fon uygulaması  (Okunma sayısı 51406 defa)

gulay

  • Üye
  • **
  • İleti: 95
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yanıtla #15 : Temmuz 09, 2009, 15:08:57 ÖS »
Tercihim uzun zaman lacivert ve siyah arka fondan yana olmuştu. Fakat bitkiler epey yoğunlaşınca (ışıklandırma çok kuvvetli değilse) tanka karanlık bir görünüm vermesinden ve uluslararası yarışmalarda açık renkli tanklar daha çok hoşuma gitmeye başlayınca tercihim beyaz fona döndü. Bu arada son zamanlarda gözüme çarpan şey ise hep açık mavi düz arka fonların kullanılması.

En çok sevdiğim siyah ve beyaz düz fonları karşılaştırırsam:
-Siyah fon: Bitkilerin renkleri ve sağlıkları çok daha ön planda, iyi de bir ışıklandırmayla bitkiler çok daha "ihtişamlı" duruyor. Siyahın ışığı emme özelliğinden tankta yansıma azalıyor, daha karanlık ve "gizemli" bir ortam doğuyor.
-Beyaz fon: İç açıcı, ferah ve doğal bir görünümü oluyor. Çok kuvvetli ışık kullanılırsa (litre başı 1 Watt üstü) balıklar için rahatsız edici olabilir. Zor ulaşılabilen arka camdaki yosunlar daha belirgin oluyor ama bence bunun nedeni, siyah fonda çok daha çarpıcı gözüken bitkilere ilgi kaydığından yosunların daha az göze batması ;D

Cam temizliğindeyse Scotch Brite kullanıyorum inatçı yosunları koyu yeşil tarafı iyi çıkarıyor. Pratik olduğu iddia edilen mıknatısları ise hiç pratik bulmamaktayım ;D

Hazır olarak da satılan ya da boya ve strafor köpükle kendimizin yapabileceği 3 boyutlu arka fonların bana göre dezavantajı, ne kadar doğala yakın yapılmaya çalışılsa da çok yapay gözükmeleri. Yurtdışında yüzlerce dolara satılan hazır arka fonlar için de aynı şey geçerli, internette doğal görünen çok az sayıda böyle fona rastladım. Bir de su hacminden çaldıkları için benim pek hoşuma gitmiyorlar...

Arka camı dışardan boyamak da bir çözüm ama uzun vadede aynı renk sıkıcı olabilir, baştan iyi düşünmek lazım...

Geçenlerde yabancı bir kaynakta okuduğum bir bilgiyi sizle paylaşmak istiyorum. Muhakkak bizden de yapanlar vardır ama ben forumlarda hiç rastlamadım. Yurtdışında özellikle biyotop tanklarında mangrove/mopani köklerinin verdiği hafif rengi daha da vurgulayıp, loş bir ortam yaratmak adına bildiğimiz karton kutuları arka fon olarak kullanıyorlarmış :D Açık kahverengi rengiyle kütüklere ne kadar yakışacağını hayal ettiğimde zihnimdeki görüntü çok hoşuma gitmişti...

denizboro

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • İleti: 137
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yanıtla #16 : Temmuz 09, 2009, 19:33:24 ÖS »
Hay çok yaşayın Gülay hanım. Strafor kullanımına neden karşı olduğumu kimseyi kırmadan anlatmanın bir yolunu hiç bulamadım. Strafor kullanmak sahte pırlanta takmak gibi birşey. Swarowski kristalini tercih ederim. Bu durumda boya yerine oluklu mukavva veya kaba dokunmuş bir hasır örtü benim gözüme çok daha güzel görünür. Çok gerekiyorsa akvaryumun dışına arkaya "ateş tuğlası" bir arka plan oluşturulabilir.
Akvaryum bir hayal dünyası. Ama bitkide bir yaprakta beliren bir çürüme konusunda ne kadar gerçekçiysek, akvaryuma bakarken içeriği hakkında da o kadar gerçekçi olmamak elde değil.
Plastik bitkiyi ne kadar sevmiyorsam, plastik çözümleri de o kadar sevmiyorum. Yıldırım beyin verdiği fotoğraflı arka planlar çok güzel olsa bile bana hala yapay bir göz aldatması gibi görünüyor.
Bana kalsa akvaryumu her tarafından bakılabilecek bir şekilde yerleştirirdim. Bir fresk değil de bir heykel gibi. Zor ama imkansız değil. Bu benim kişisel tercihim tabi ki.

 Arka planınızı test etmek için tekstilde yapılan basit bir test önereceğim size. Akvaryumunuzun fotoğrafını çekin. Bir fotokopi makinasında bunun %50 siyah %50 beyaz ayarında siyah-beyaz fotokopisini çekin. Bu siyah-beyaz kopya gözünüz renklerden aldanmadan size kesin kontrastı ve tonlamayı verir. Kırmızı genelde siyah-beyaz resimde siyah çıkar.
Bu şekilde aslında bitkilerinizin arka plandan ne kadar önde ve göze çarpar durduğunu daha tarafsız görebilirsiniz.

« Son Düzenleme: Temmuz 09, 2009, 21:06:32 ÖS Gönderen: Devletabi »

yılmaz sağ

  • Üye
  • **
  • İleti: 32
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yanıtla #17 : Temmuz 09, 2009, 23:51:02 ÖS »







Resimlerin orjinalleri ile karşılaştırınca sanırım biraz daha anlaşılır bir konu olacaktır Deniz hanım

gulay

  • Üye
  • **
  • İleti: 95
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yanıtla #18 : Temmuz 10, 2009, 11:53:39 ÖÖ »
Arka planınızı test etmek için tekstilde yapılan basit bir test önereceğim size. Akvaryumunuzun fotoğrafını çekin. Bir fotokopi makinasında bunun %50 siyah %50 beyaz ayarında siyah-beyaz fotokopisini çekin. Bu siyah-beyaz kopya gözünüz renklerden aldanmadan size kesin kontrastı ve tonlamayı verir. Kırmızı genelde siyah-beyaz resimde siyah çıkar.
Bu şekilde aslında bitkilerinizin arka plandan ne kadar önde ve göze çarpar durduğunu daha tarafsız görebilirsiniz.

Güzel bir teknik Deniz Hanım, teşekkür ederiz... Ben de örneğin arka fona karar verirken farklı görünümlerin fotoğraflanması taraftarıyım. Önceden bu şekilde denemeler yapmadım ama birkaç farklı şeyi arka arkaya seçmeye çalışırken insan çok kararsız kalabiliyor. Bu yüzden ben örneğin benzer rengini bulabileceğim bir giysiyi camın arkasına koyup bakarım, bu bazen açık mavi bir gömlek oluyor bazen yeşil bir t-shirt ;D Kulağa komik gelse de epey yardımcı oluyor, bunun bir de fotosunu çekip bilgisayarda rahat rahat karşılaştırmak bana çok cazip geliyor. O yüzden sizin tekniğiniz de farklı bir bakış açısı sağladı bana, şöyle ki: Üzerinden zaman geçip bir miktar oturmuş bir tankımız var. Dediğiniz şekilde fotokopisini çekersek tankı ana hatlarıyla daha rahat değerlendirebiliriz. Renkliyken anlayamadığımız ama siyah-beyazda gözümüze çarpan bozuklukları düzeltebiliriz mükemmele bir adım daha yaklaşmak uğruna...
 

Nuri Üçüncü

  • Bağımlı Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • İleti: 266
  • Ad Soyad: NURİ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yanıtla #19 : Temmuz 10, 2009, 23:23:43 ÖS »
Bence arka fon tercihi kişiye özel olmalı. Tabi bunu yaparken de belirli kriterler gözetilmeli. Ya yapılacak dizayn arka fona uymalı, yada arka fonu dizaynımıza uydurmalıyız. Arka fonların  dizaynla tezat oluşturmaması sağlanmalı.

YILDIRIM ÖZDEMİR

  • Bağımlı Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • İleti: 387
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yanıtla #20 : Temmuz 11, 2009, 16:01:04 ÖS »
•   Bir üst maddede mekân, fikir ve bütçemize uygun bir akvaryumu edinip nasıl bir peyzaja sahip olacağına karar vermeye çalıştık. Bu aşamada da bu akvaryumumuzun arka fonunun nasıl uygulanacağına karar vereceğiz. Bu adımın bu şekilde başlarda olmasının en büyük nedeni kurulu akvaryumlarda arka fon ile uğraşmanın boş akvaryuma göre daha zor olmasıdır. Dolayısıyla akvaryumu doldurmadan önce daha boş iken arka fonumuza karar verip yerleştirmemiz uygun olacaktır.
•   Öncelikle arka fonun görünürlüğü üzerinde durmak gerekir. 2. adımda belirlediğimiz peyzaj tarzına göre yapılmış bir akvaryumda arka fonun ne kadar bir kısmının görüneceği, burada nasıl bir fon kullanılırsak mevcut peyzaja bir tezat oluşturmadan, görüntüye bir bütünlük kazandırabileceğine karar vermeliyiz. Kuracağımız akvaryum çok yoğun bitkili olacaksa, arka duvarın görünmesini büyük ölçüde etkileyecekse, kompozisyona uygun renkte düz fonlar, üçgen, alçak, zen, iwagumi yada benzeri bir kompozisyonla arka duvarında büyük bir bölümü görünebilecek bir kompozisyonda ise üç boyutlu strafor, taş vb. malzemelerden yapılmış fonlar kullanabiliriz. Örneğin 3D fonlar kullanılması düşünüldüğünde yüksek maliyetleri nedeniyle büyük bir kısmı görünür kalacaksa tercih edilmelidir. Arka camı dışarıdan boyamak da bir çözüm ama uzun vadede aynı renk sıkıcı olabilir ve tekrar değiştirme şansınız da olmayabilir. Düz fon kullanımında ise pek çok fikir var. Ancak genel kanı sanırım küçük akvaryumlarda açık renk fonların, büyük akvaryumlarda ise siyah fonların tercih edilmesi şeklinde. Açık renk, özellikle de beyaz renk arka fonlar için sudaki serbest partikül ve tortularla, camlarda oluşabilecek alglerin çok daha belirgin olacağını hatırlatmak isterim. Burada kullanılacak fonlarda düz renk poster kullanıp yanlardan bantlarla tutturmak yada tabelacıların kullandığı ve daha dayanıklı olan tüm cama yapışan folyoların kullanılması düşünülebilir. Ancak folyo kullanımında yüzeye tam yapışmanın, hava boşluğu ve kat izlerinin olmaması gerektiğine dikkat etmek gerekir. Bunun için önceden yüzeyi köpükle/suyla iyice ıslatmak işi kolaylaştıracaktır. Bir başka alternatif olarak mukavva, hasır, farklı duvar kâğıtları (örneğin duvar, tuğla desenli) gibi malzemeler de kullanılabilir. Son zamanlarda kullanılan bir başka yöntem ise açık renk arka fonu camdan biraz açık tutarak alttan farklı renklerde verilebilecek ışıklarla değişik görünümler elde edilebilmesidir. Bu şekilde oldukça çarpıcı görünümlere sahip yarışma akvaryumları ortaya çıkarılabiliyor.
•  Yapabileceğiniz bir başka uygulama ise kendi çektiğiniz yada netten bulduğunuz bir resmi kullanmanızdır. Resim uygulamasında ise öncelikle kullanılacak resmin yüksek çözünürlüklü olması gerekir, böylece büyük kâğıda basıldığında resim bozulmayacaktır. İstenilen her resim (kaya, ağaç, bitki) tonlarıyla bir tezat oluşturmadığı yada ilgisiz bir obje içermediği sürece kullanılabilir. Burada baskıyı kendinizin yapması yerine herhangi bir baskı merkezinde dış cephe malzemelerine dijital baskı yaptırmanız daha uzun ömürlü ve net bir çözüm sağlayacaktır.
•   Kullanılacak bitki türleri tercihi: Koyu renk bitkilerden oluşan ve daha az ışıklandırmalı bir akvaryumda açık renk, yüksek ışıklandırmalı ve parlak yeşil, ince yapraklı yada kırmızı renklerde bitkilerin yoğun olduğu akvaryumlarda ise koyu renklerin kullanılması daha iyi kontrast elde etmenizi sağlayacaktır.
•   Balık tercihi: Bu konu çok önemli bir unsur olmasa da siyah zemin ve fona sahip bir akvaryumda black molly balığının pek te iyi bir görünüm vermeyeceğini de düşünmek gerekir.
•   Fotoğraflama: Fotoğraflamada sorun çıkarmaması açısından mümkün olduğunca parlak olmayan, mat/yarı mat arka fon kullanılması uygun olacaktır.

Genel hatlarıyla, süren tartışmaların ardından toparlayacaklarım bu şekilde. Bu konuyla ilgili yeni fikirlerinizi burada paylaşmaya devam edebilirsiniz. Gerek görüldüğünde ana konu üzerinde de buradaki tartışmanın devam etmesi durumunda güncellemeler yapılabilir. Arka fon üzerindeki tartışmalarımızın ardından şimdi yeni konumuza geçebiliriz.
« Son Düzenleme: Temmuz 11, 2009, 16:09:29 ÖS Gönderen: MALTEPE AKVARYUM »

hakansahin

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 2
  • Ad Soyad: hakan şahin
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yanıtla #21 : Ocak 07, 2011, 10:09:09 ÖÖ »
konuyla alakalı değil belki ama çok merak ediyorum akvaryumum daha kurulu değil beyin fırtınası yapmak istiyorum arka fona çimentodan doğal görünümlü bir oyuk yapmak ıstıyorum ama çimentonun zamanla çözüneceğinden korkuyorum acaba deneyen varmı yada bir fikri olan

Tr-Merces Letifer-Tr

  • Üye
  • **
  • İleti: 62
  • -TÜRK-
  • Ad Soyad: Burak Özbay
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yanıtla #22 : Aralık 03, 2011, 12:18:04 ÖS »
Arka fon tercihi ÇOK önemli bir konu.Çünkü arka fonlar akvaryuma ;
1-Derinlik,
2-Gizem,
3-Yapay görüntü,
4-Kabloları gizleme olanağı (filtre, ısıtıcı sirkulasyon mot.)
Kazandırıyor, TEK RENK (MAVİ,LACİVERT,SİYAH,BEYAZ,KOYU YEŞİL,GRİ,KOYU KAHVERENGİ) en iyilerden bazilari ki arka plana alüminyum yapıştıranı bile gördüm. :P

perihan

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
  • Ad Soyad: perihan karaköse
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yanıtla #23 : Mayıs 16, 2017, 13:54:06 ÖS »
merhaba ben perihan akvaryumla ilgili olan bir projede arka fona istediğimiz bir resmi yapıştırmamız gerekiyor kağıt olarak nasıl bir malzeme kullanabiliriz ve de akvaryum içine yapıştırılacak nasıl yapıştırabiliriz ilgilenen arkadaşlar varsa resmi gönderedebiliriz fon haline gelmesi için yardımcı olabilir misiniz acil iletişime geçmeniz benim için çok önemli