Gönderen Konu: Arka fon uygulaması  (Okunma sayısı 9219 defa)

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
Arka fon uygulaması
« : Temmuz 07, 2009, 19:29:15 ÖS »
Akvaryumumuz ve içinde nasıl bir görünüm elde etmek istediğimiz belli olduğuna göre şimdi peyzajı tamamlayacak farklı bir unsur üzerinde duralım. Derinlik, kontrast, renk uyumu gibi pekçok açıdan kuracağımız akvaryumla bütünleşecek bir arka fonun gerekliliği açık. Bu konuda neler yapılabilir acaba?
Görüşmek üzere,

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yanıtla #1 : Temmuz 07, 2009, 21:00:09 ÖS »
Yıldırım Bey arka plan için bir tanım verebilir misiniz? Bu genelde Akvaryumun arka duvarının dışını istenen renkte bir fon kağıdı yapıştırmak olarak bile algılanabiliyor.

yılmaz sağ

• Üye
  • **
« Yanıtla #2 : Temmuz 07, 2009, 23:14:56 ÖS »
Yıldırım Bey arka plan için bir tanım verebilir misiniz? Bu genelde Akvaryumun arka duvarının dışını istenen renkte bir fon kağıdı yapıştırmak olarak bile algılanabiliyor.

Aslında aynı şey Deniz hanım, arka fon olarak kullanmak istediğimiz malzeme tamamen bize kalmış.

Oliver KNOTT genelde ağaç gövdesi şeklinde üç boyutlu arka fonlar kullanırken bkz. http://www.pbase.com/plantella/image/109148322

Takashi AMANO ise düz renkli fon kağıtları kullanmaktadır bkz. http://gallery.aquanubis.com/slideshow.php?set_albumName=album14

Bizim yapmamız gereken nasıl bir arka fon kullanacağımıza karar vermek, kuracağımız akvaryum çok yoğun bitkili olacaksa, arka duvarın görünmesini büyük ölçüde etkileyecekse kompozisyona uygun renkte düz fon kağıdı, Üçgen yada benzeri bir kompozisyonla arka duvarında büyük bir bölümü görünebilecek bir kompozisyonda ise üç boyutlu strafor vb. malzemeden yapılmış fon kullanabiliriz.
« Son Düzenleme: Temmuz 07, 2009, 23:15:50 ÖS Gönderen: yılmaz sağ »

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #3 : Temmuz 08, 2009, 00:09:49 ÖÖ »
Bu konuyu merakla izleyeceğim. Aslında son derece kararsız kaldığım bir konu. Bir hayalim iki oda arasındaki duvarın bir akvaryum oluşu ve beni  sanki akvaryumun içinde gibi bir dünyaya sürüklemesi. Akvaryumu hep şeffaf bir su dünyası olarak düşündüm. Yönlendirmelerinizi merakla bekliyorum.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #4 : Temmuz 08, 2009, 00:41:41 ÖÖ »
Ben aslında hiç arkafon kullanmamak taraftarıyım. 3 boyutlu olmayan bildiğimiz kağıttan fonlarda ise mavi veya siyah tercih edilebilir. Ancak siyah fon ışıktan alacağımız verimi de düşürebilir diye biliyorum, ayrıca kimi akvaryumlarda derinlik hissini sınırlandırabiliyor. Bu fonların parlak olmamasına da özellikle dikkat etmeliyiz fotoğraf çekimlerinde sorun yaratbileceği için.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Temmuz 08, 2009, 09:40:27 ÖÖ »
Arka tarafa kağıt fon yerine tamamen doğal bir arka fon yapsak diyorum,Mesela bitkilerle arka tarafı tamamen kaplasak(Javamoss veya küçük yapraklı bitkilerle) veya Yıldırım beyin daha güzel bir görüntü olacağını bildiği bir bitki türü ile yeşillendirsek  daha şık olmazmı ?.
Eğer arka fon kullanacaksak açık renk olsun derim ;)
« Son Düzenleme: Temmuz 08, 2009, 09:43:27 ÖÖ Gönderen: soners »
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #6 : Temmuz 08, 2009, 12:19:56 ÖS »
Ben camda oluşan algeleri bulaşık teli ile siliyorum. Arka camı hiç silmesem sanırım aşırı doğal bir arka planım olur. Ancak yeşil fon yeşil bitkileri tam olarak ortaya çıkarmaz. Yeşili ön plana çıkaracak ve gözü rahatsız etmeyecek bir kontras sağlamak gerek.
Benim tercihim derin su havası verecek ultramarin olurdu. Aşağıya doğru tonun açılması derinlik verebilir.:

Veya nötr bir kaya rengi ve görüntüsü de bitki renklerini öne çıkarır. Hatta kaya görüntüsünün bir kısmı yosunlaşmış olabilir.

Ama bu daha çok Malawi  ;D akvaryumuna uyar sanki.

Düz bir fon kağıdı yerine uygun büyütülmüş bir fotoğraf daha iyi olmaz mı?
« Son Düzenleme: Temmuz 08, 2009, 12:25:14 ÖS Gönderen: denizboro »

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #7 : Temmuz 08, 2009, 14:05:45 ÖS »
Fotoğrafı normal standartlarda bir kağıda yazdırmak gerekir sanırım. Fotoğraf kağıtlarının parlak olması bir dezavantaj. Bu arada bulaşık teli camı çizebilir, bence akvaryumcularda satılan sileceklerden edinmeniz daha güvenli olur. Kırıkkale'de bir akvaryumcu zamanında hep bulaşık teliyle camları temizlemiş, akvaryumcudaki bütün akvaryumların camları çizik doluydu ;D Gerçi siznki arka cam ama bence dikkatli olmak gerekir yine de.
Artık 20lt Bitkili Tank

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Temmuz 08, 2009, 14:34:21 ÖS »
fotoğraf uygulamalrına bir kaç örnek;

Son fotoğrafta görünen arka fon alttan açık bırakılarak ışık verilmiştir.
« Son Düzenleme: Temmuz 08, 2009, 14:37:11 ÖS Gönderen: MALTEPE AKVARYUM »
Görüşmek üzere,

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #9 : Temmuz 08, 2009, 15:47:34 ÖS »
Arka onda uzunca süre tercihim mavi ve özellikle siyah arka fon'lardı. Son ufak akvaryumumda üç farklı renk'ten (beyaz, açık mavi ve gri) kartonlar denedim ve beyaz o kadar iç açıcı geldiki onu kullandım. Siyah kum ve siyah fon bitkileri çok canlı ve güzel gösteriyor ama hem içimi karartıyor hemde sanki biraz detayları öldürüyor. Resim uygulamasında ise öncelikle seçilecek resmin yüksek çözünürlüklü olması şart ki büyük kağıda basıldığında resim bozulmasın. İstenilen her resim (kaya, ağaç, bitki) kullanılabilinir bence. Yeterki akvaryumun iç dizaynı da fona uyum sağlasın. Sanırım fon'un seçiminde en önemli faktörlerden biriside seçilen akvaryum boyutu ve bu akvaryuma uygulanacak tarz ile bu tarz için düşünülen bitki ve dekorasyon malzemeleri. Kayalık ağırlıklı bir akvaryumda bitki resimli bir fon sırıtacaktır aynı şekilde kök kullanımı ağırlıklı bir akvaryumda da üzerinde kök resimleri olan bir fon çok karışık bir görüntü yaratabilir. Tek rek fonlarda bu kısıtlama pek yok ama onlarında çok fazla bir çekiliği yok. Son zamanlarda aydınlatma ile kullanılan fonlarda oldukça revaçta ve çok güzel uygulamalarını görmek mümkün.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #10 : Temmuz 08, 2009, 18:26:23 ÖS »
Beyaz kumun balıklarda stres yaptığını okumuştum biryerlerde. Akvaryumda balık ta varsa beyaz fon aynı etkiyi yapmaz mı?

Birkan bey hiç bulaşık yıkamadığınız ortada. Bulaşık teli ile porselen ve kristal bile temizlenir. Camı bozulan zaatın muhtemelen camı zaten bozukmuş
« Son Düzenleme: Temmuz 08, 2009, 18:28:27 ÖS Gönderen: denizboro »

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #11 : Temmuz 08, 2009, 19:16:21 ÖS »
Evet hiç yıkamadım. Onlar SkoçPrayt ;D da kullanmış olabilir. Belki o çiziyordur  ::) Beyaz kum belki yansımadan dolayı strese yol açıyordur, fon o kadar etkili olamaz bence, ayrıca bitkilermizden çok az görünecek fon  :D
Artık 20lt Bitkili Tank

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #12 : Temmuz 08, 2009, 20:11:26 ÖS »
Bitki akvaryumlarında kullanılan balıklar genellikle bitkilerle aralarının iyi olmasından dolayı Güney Amerika/Amazon kökenli balıklardır. Bu balıkların genel karakteristikleri ve habitatları açısından koyu renk zeminleri sevdikleri ve çok yüksek ışık ve parlak zeminden rahatsız oldukları ise elbette doğrudur. Bol bitkili ve koyu renk zeminli ortamlarda daha keyifli olacaklardır. Zemin hazırlanması sırasında bu konulara zaten değineceğiz. Şu anda daha ziyade arka fona odaklanalım. Arka fonda ne kullanılacağı tamamen kişisel takdire bağlıdır. Bitki akvaryumlarında arkadaki fonun genellikle zeminle yada temayla uyumlu olması pek mümkün değildir. Aralarında her zaman bitkiler ve peyzaj elemanları olacağı için genellikle birbirlerine pek yaklaşamayacaklardır. Düz renk fon kullanımında küçük akvaryumlara derinlik kazandırılması için açık renk, büyük akvaryumlarda ise koyu renk tercih edilmesi derinlik açısından daha güzel olacaktır kanımca. Birkan kardeşimiz zaten akvaryumun içinde filtre ve diğer ekipmanların görünmesinden de pek rahatsız olmadığı için ;-) arka fon kullanmaya da gerek görmüyor olabilir. Bana zoracak olursanız mat siyah fon benim her zaman favorim olmuştur (her ne kadar çok yoğun bitkilendirmeyi tercih etmemden ötürü arka duvar pek görünmüyor olsada). Beyaz fon bence su içindeki serbest partikülleri, bulanıklığı ve arka camda oluşabilecek ve genellikle zor erişilen algleri de daha göz önüne çıkarıyor. Yukarıdaki örnek resimlerdeki gibi bir bütünleyici manzara da düşünülebilir. Ancak bu gerçekten zahmetli bir uğraşı. İki tarafı da açık olan akvaryumlar da her zaman favorim olmuştur. Bu tür akvaryumlarda sadece tek bir ön cepheyle sınırlı kalmıyorsunuz, fakat daha geniş akvaryumlar ve daha iyi bir peyzaj becerisi gerektirdikleri de açık. 3D fonlar ise yüksek maliyetlerinden ve buna rağmen peyzaj tarafından büyük kısmının görünmez hale gelmesinden ötürü bence bitki akvaryumlarına pek uygun değiller. Cam temizliği konusunda ise scotch-brite yada sünger yada miknatıslı silgiler.... hiçbirisi bir kredi kartının yerini tutamaz :-)
Görüşmek üzere,

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #13 : Temmuz 08, 2009, 20:52:14 ÖS »
İşte kredi kartının bir faydası daha :-) Fon seçiminde son olarak açık renk'e kayma sebebim tamamen koyu renk'ten sıkılmış olmam ve ada'nın ve Takashi AMANO'nun sitesinde inceledeğim bazı tanklardaki açık renk fonun ferahlatıcılıydı. Aslında aklımda üst kısmı gökyüzü mavisi alta doğru daha uçuklaşan bir fon vardı ama koyu mavi'yi bile zor bulduğumdan onu hiç aramadım. Yukarda saydığım 3 fon arasından seçim yapmak için üçünüde akvaryumun arkasına yerleştirdim ve resimlerini çektim. Daha sonra bilgisayar'da resimleri inceledim ve en güzelinin beyaz olduğuna karar verdim. Akvaryum 20 litre civarında birşey olduğundan ve içinde sadece bir erkek Betta olduğundan bir problemde yaratmadı. Aksine kullandığım kayalarla da oldukça hoş durdu. Ama aynı şeyi büyük akvaryumda uygulamaya kalksam sanırım aynı güzelliği yakalayamazdım. O yüzden sanırım bende büyük akvaryumlarda Yıldırım abi gibi mat siyah renklere devam edeceğim.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #14 : Temmuz 08, 2009, 22:12:13 ÖS »
Yıldırım beyin verdiği fotoğraflı arka planlar beni çok etkiledi. Özellikle de bulutlu olan.
"Az çoktur" düşüncesine gücümüz yetiyorsa ve "hayal dünyamız" sonsuz bir otlaksa bu çok etkileyici. Ama zaten 110 litreniz ve dikmek istediğiniz birçok bitki varsa açıkçası boş alanlara karşı bu kadar bonkör davranamıyorsunuz :-[
Aslında evinizde bir tarayıcı varsa 5 TL'ye alacağınız bir paket A4 kağıt ve 60 TL tutarında alacağınız renkli printer kartuşu istediğiniz arka planı yaratmanızı sağlayabilir. Devletlumuzun da söylediği gibi yüksek pixelli bir resmi indirip karelere ayırıp yapılabilir bu. Ama bazen DIY kredi kartından pahalıya mal oluyor yine de bence daha zevkli oluyor. Söz konusu olan hobi ise zaten amaç hoş vakit geçirmek.

Bulaşık teli kullanımı ve bulaşık yıkama tekniklerini başka bir foruma taşıyacağım. Araya parça olarak "akvaryumumu nünük bastı, naapıcam abi" de karışabilir. Zaten sakal yosun v.s. konusunda aşırı doluyum.

Ama bence önce hangi akvaryumlarda arka plan güzel durur, hangilerinde durmaz onu konuşalım. Örneğin Endlerlerin fosforlu renkleri ancak gün ışığında ortaya çıkıyor.

Benim aklımda tutmaya çalıştığım konu akvaryumun 3 boyuta sahip olduğu. Arka planın ise buna kısıtlama getirebileceği. Arka planın kısıtlama getirmektense 3 boyuta katkı sağlaması gerektiğine inanıyorum. Bulutlu arka planda olduğu gibi.