Gönderen Konu: Ekonomik Akvaryum  (Okunma sayısı 1083 defa)

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
Ekonomik Akvaryum
« : Temmuz 28, 2009, 10:23:59 ÖÖ »
Şu küresel kriz ortamında böyle birşey var mı diye bu konuyu açmak istedim. Bu başlık akvaryum hedefimizden vazgeçmeden nasıl ekonomi yapabileceğimize yönelik bir konu. Örneğin Aquatan'ın yerine daha ucuz bir çözüm bulabilir miyiz? (mesala B complex tabletleri) Veya sıvı bitki gübreleri için alternatif bir sistem var mı?
Filtre, aydınlatma ve ısıtmada nasıl ekonomik davranabiliriz. Örneğin floresandan gelen ısı akvaryumu 24 derecede tutar mı?
« Son Düzenleme: Temmuz 30, 2009, 10:27:16 ÖÖ Gönderen: Devletabi »

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: EKONOMİK AKVARYUM
« Yanıtla #1 : Temmuz 28, 2009, 12:00:21 ÖS »
Ben Aqutan yerine Percell Tap Water Conditionar kullanıyorum. Klor gidermekse hepsi gideriyor ;D Zaten Aqutanın içerdiği B vitamininden bir hayır beklemiyorum.

Gübre için Maltepe'de bir süredir satılan Bloom&Bloom benim hoşuma gidiyor. Fiyat/performansı çok iyi. Bence hazır satılan gübrelerin yanında DIY gübreleri birinci planda kullanmak da oldukça karlı, ben öyle yapıyorum.

Akvaryumu ısıtmada T5'ler bir numara. 120lt'de çin malı 100w ısıtıcı ile evin girişindeki akvaryumumu 28 derecede bile rahatlıkla tutabiliyorum.

Yem olarak Sera'nın kutuda değil zarfta satılan yemlerini alıyorum, 2 zarf ile bir kutu doluyor zaten. Standart fiyatlarda muhtemelen pek karlı bir iş değildir ama bizim akvaryumcular standartları aşmış insanlar genelde.

Filtre içinse biyolojik malzeme olarak küp küp doğranmış süngerler geliyor aklıma. ben Scooch Prite mıdır nedir onu doğradım ama şahsen pek verim alamadım. Biyolojik sünger gerekmekteymiş.

Tabii bazı altenatif uygulamaları da akvaryuma göre şekillendirmek lazım. İhtiyacın boyutuna göre. En baba bitkilerin olduğu tankı maden suyuyla idare ettirmeye çalışsanız bir hafta dayanmazlr galiba. Ya da 100lt'de 30 balık varsa sünger doğramakla kurtulunabilir mi ?
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Punk@rt

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #2 : Temmuz 28, 2009, 12:27:34 ÖS »
Aydınlatma da kendi yapmış oldugum diy asma kapak t8 florasanlarla kullanıyorum. 130 lt akvaryuma 60 cm lik t8 florasanlardan toplam 6 adet toplam 108 w.  Günde 9 saat ışıklandırma yapıyorum. Fan kullanmadığım zaman ısı 30 derece civarlarında seyrediyor. Su an fan kullanıyorum ısı 26 derece.

Zamansızlık

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #3 : Temmuz 28, 2009, 15:48:11 ÖS »
DIY gübre tarifiniz var mı?

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Temmuz 28, 2009, 16:25:59 ÖS »
Bizim sitede tarif yok ancak hassas tartı, lise sayısal düzeyinde kimya bilgisi ayrıcı büyük bir kimyasal satıcısı gerektiren bir hadise.
Artık 20lt Bitkili Tank

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #5 : Temmuz 28, 2009, 17:05:38 ÖS »
Ekonomik bir high tech tank pek düşünemiyorum. Adı high olduğu gibi maaliyetide high maalesef. Ne kadar kısmaya çalışsak da belli şeylerden feragat etmeden maaliyeti high tech'lerde düşüremeyiz. Kış zamanı benim akvaryumun durduğu yer itibari ile içerdeki floresanlar ısıtmada yetersiz kalıyor ve 300 Watt'lık ısıtıcı çalışıyor. Yaz zamanı ise aşırı ısınmadan fan kullanmak zorunda kalıyorum. Filtresi, aydınlatması, gübresi, bitkisi, balığı derken maaliyetler alıyor başını gidiyor. Hobi'ye yeni başladığım zamanlar "Odamdaki Biyotop" diye bir yazı okumuştum. O zamanlardan beri o akvaryuma hayranımdır. Kurulum maaliyeti çok düşük devamlılık maaliyeti ise sıfıra yakın ve çok güzel bir akvaryum. O tarz birşey kurmadıktan sonra maaliyetleri de düşürmek çok fazla mümkün değil.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #6 : Temmuz 29, 2009, 00:46:52 ÖÖ »
Ben de taşınınca benim akvaryumu o hale getirmek istiyorum abi. Hatta İhtilal yapıp dış filtreyi sökmeyi düşünüyorum bazen. KAfamda bir planlama oluşturup ya bismillah diycem :D
Artık 20lt Bitkili Tank

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #7 : Temmuz 29, 2009, 14:45:27 ÖS »
Bitki gübreleri konusunda yolda kaldığım mevzu besinini topraktan değil sudan alan bitkilerle ilgili. Doğada bu bitkilere birileri gelip düzenli gübre dökmüyor ya... :-\
Muhtemelen yıllık taşkınlar ve sellerle gelen çökeltiden yararlanıyorlar.
« Son Düzenleme: Temmuz 29, 2009, 14:46:41 ÖS Gönderen: denizboro »

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #8 : Temmuz 29, 2009, 15:06:07 ÖS »
Doğa'da bizim eklediğimiz gübreyi ekleyecek onlarca etmen var. Yağmur'lar, gel gitler, mevsimsel değişimler, Suda çürüyen bitkiler vs vs.. Akvaryumlarda ise bunu başarabilmek oldukça zor. Kapasite sınırımız olduğu için bu tip uygulamaları yapmaya kalkışmak genelde hüsranla sonuçlanacaktır gibi geliyor bana.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

denizboro

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #9 : Temmuz 29, 2009, 20:28:22 ÖS »
Su üstü bahçeciliğinde bahçede bir fıçı vardır. Tüm organik çöpler bu fıçıya atılır ve en az 2 sene sonra burada birikenler gübre olarak kullanılır. Bu aslında bekletilmiş güvercin gübresinin çok değerli olmasından farksızdır. İlk kullanılan gübrenin "tezek" olduğu düşünülürse balıkların da bir "tezeği" olduğunu düşünmek bana mantıklı geliyor.

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #10 : Temmuz 30, 2009, 02:03:32 ÖÖ »
Zaten balık dışkıları tezeğin görevini görüyor. Akvaryuma çoğumuz ne nitrat ne de amonyum türevleri ekliyoruz. Sorun eser elementler, o da su üstü bahçeciliğinde pek sorun değil.
Artık 20lt Bitkili Tank

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #11 : Temmuz 30, 2009, 09:57:54 ÖÖ »
www.hidrobotanik.com adresinde gübre tarifleri var.
Çok doğru, balık dışkısı,yem artığı,bitki çürüntüsü bize nitrat ve phosphat sağlar. Yapılan su değişikliği ile akvaryuma birtakım mikro besinler katmış oluruz. Geriye potasyum ve demir kalır.Bunları da belli aralıklarla ya sıvı gübre ya da misket gübre şeklinde akvaryuma dahil edersek,ihtiyaçlar karşılanmış olur.
Fakat böyle bir yöntemin high tech düzenlemede işleyeceğini sanmıyorum. Güçlü bir ışık ve CO2 gübrelemesiyle bitkiler hızlı büyümeye ve hızlı besin tüketimine yöneleceğinden bu yöntem yetersiz gelir.Belki 0.4-0.5 watt/lt de mayalı sistem CO2 vererek olabilir,ama bunun üstü sağlıklı bitki yetiştirmek için yetersiz kalır diye düşünüyorum.
Potasyum ve demiri akvaryuma ilave etmenin en ekonomik yöntemi bence odun külü ve kil.